Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 13 januari 2022

LIVE. Franse Senaat keurt sleutelartikel van wetsontwerp over omstreden vaccinatiepas goed

HLN
LIVE. Franse Senaat keurt sleutelartikel van wetsontwerp over omstreden vaccinatiepas goed
Vanavond zitten de ministers-presidenten van de regio's samen met premier Alexander De Croo over de coronabarometer. Vlaams minister-president Jan Jambon vroeg alvast een grotere betrokkenheid van de deelstaten. De veelbesproken coronabarometer moet de bevolking op basis van drie niveaus met kleurencodes informeren over de fases van de pandemie en sectoren duidelijkheid geven over welke maatregelen ze in welke fase kunnen verwachten. Lees hier alle ontwikkelingen over het coronavirus.
Lees verder

Leider Republikeinen uitgenodigd om mee te werken aan onderzoek naar bestorming Capitool
Kevin McCarthy, de fractieleider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, is woensdag uitgenodigd om te getuigen voor de parlementscommissie die de rol onderzoekt van Donald Trump bij de bestorming van het Capitool. De nummer twee van het Huis had woensdagavond nog niet geantwoord, maar gezien het verzet van zijn partij tegen de werkzaamheden van de commissie lijkt het weinig waarschijnlijk dat hij op de uitnodiging zal ingaan.
Lees verder

Leider Republikeinen werkt niet mee aan onderzoek naar bestorming Capitool
Kevin McCarthy, de leider van de Republikeinse partij in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, wil niet meewerken aan het onderzoek naar de bestorming van het Capitool op 6 januari vorig jaar door aanhangers van toenmalig president Donald Trump. Het onderzoek door een parlementaire commissie is "onwettig", zo citeert CNN uit een verklaring van de machtigste Republikein in het Huis.
Lees verder

Nederlandse buitenlandminister test dag na ontmoeting met Wilmès positief op corona
De kersverse Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Wopke Hoekstra, is besmet met het coronavirus. Dat heeft hij woensdagavond zelf bekendgemaakt op Twitter. Dinsdag ontmoette hij in Brussel nog de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès en de buitenlandchef van de Europese Unie Josep Borell. Het was zijn eerste reis in zijn nieuwe functie.
Lees verder

Britse rivieren zijn de smerigste van Europa
Rivieren in het Verenigd Koninkrijk behoren tot de meest vervuilde van Europa. In een onderzoek van het Britse parlement, dat donderdag verschijnt, staat dat de rivieren een "chemische cocktail" zijn van rioolwater, landbouwafval en plastic. Door jarenlange bezuinigingen op watermanagement en waterzuivering kan geen enkele rivier in het land nog gezond worden genoemd.
Lees verder

Onderzoek: Britse rivieren zijn de smerigste van Europa
Rivieren in het Verenigd Koninkrijk behoren tot de meest vervuilde van Europa. In een onderzoek van het Britse parlement, dat donderdag verschijnt, staat dat de rivieren een "chemische cocktail" zijn van rioolwater, landbouwafval en plastic. Door jarenlange bezuinigingen op watermanagement en waterzuivering kan geen enkele rivier in het land nog gezond worden genoemd.
Lees verder

Diependaele wil half miljard voor sociale woningen naar privé
Honderden miljoenen voor de bouw van sociale woningen dreigen verloren te gaan. Dat schrijven de Mediahuiskranten vandaag. Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) stelt voor om het geld door te schuiven naar investeringen in de privéhuurmarkt.
Lees verder

Tweederde van de Britten heeft genoeg van Boris Johnson: "Feest is voorbij" voor "liegende" premier
Een halfslachtig excuus voor het bijwonen van een drankgelag tijdens de lockdown heeft de positie van premier Boris Johnson in acuut gevaar gebracht. "Gaat u nu eindelijk opstappen?"
Lees verder

ONZE OPINIE. Prijsstijgingen hangen de komende maanden als zwaard van Damocles boven onze regeringen
Wanneer maandelijkse voorschotfacturen het bedrag van de maandelijkse woonlening benaderen, is het alle hens aan dek. Tot 1.000 euro per maand voor elektriciteit? Dat is bijna crimineel. De burger kan dat niet betalen. Dat mag niet alleen Belgen die moeite hebben met die factuur uit hun slaap houden. De alarmbellen in de Wetstraat gaan luid af.
Lees verder

Komt er binnenkort een btw-verlaging om energieprijzen te drukken? Dit denkt de politiek
Kan een lager btw-tarief onze ontspoorde energierekeningen straks betaalbaar houden? Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) verdedigt een tijdelijke verlaging van 21 naar 6 procent, andere partijen zijn terughoudender. Een politiek overzicht. "We beseffen dat er dringend iets moet gebeuren."
Lees verder

Leger assisteert in door omikron geteisterde woonzorgcentra: elke dag 30 nieuwe rusthuizen met uitbraken
De omikronvariant van het coronavirus raast als een lopend vuurtje door de Vlaamse woonzorgcentra. In de laatste week van 2021 waren er nog maar 32 instellingen getroffen, vorige week waren het al 66 en sinds deze week wordt dagelijks melding gemaakt van 30 nieuwe woonzorgcentra die met uitbraken te maken krijgen. Een twintigtal militairen werd al ingezet in woonzorgcentra in ons land om een handje toe te steken, omdat er personeelsleden door ziekte afwezig zijn.
Lees verder

Pedro Facon licht tipje van sluier over hoe coronabarometer er zal uitzien: stoplicht met drie kleuren, onderwijs blijft buiten schot
Belandt de coronabarometer niet voor de derde keer in de prullenmand? De federale regering ziet het nu als een middel om het draagvlak bij de bevolking op te krikken na een woelig najaar. De deelstaten hebben dan weer hun bedenkingen. Dit is hoe de barometer er van coronacommissaris Pedro Facon er - voorlopig dan toch - uitziet.
Lees verder

VS willen nieuwe VN-sancties tegen Noord-Korea
De Verenigde Staten willen dat de internationale gemeenschap nieuwe sancties oplegt aan Noord-Korea. De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Linda Thomas-Greenfield kondigde woensdagavond (lokale tijd) op Twitter aan dat haar land daartoe een voorstel indient.
Lees verder

Van Ranst ziet corona evolueren naar seizoensziekte: "Covid komt op termijn in de buurt van griep"
"Het coronavirus begint te lijken op iets wat we kennen, de griep", zei viroloog Marc Van Ranst gisteren in HLN LIVE. De aantallen van ziekenhuisopnames, patiënten op intensieve zorg en overlijdens blijven dalen. "We moeten er ons mentaal op instellen dat dit iets wordt wat in de buurt komt van wat griep kan geven", zei Van Ranst nog. Hij benadrukt evenwel dat we, gezien de grote impact die het hoog aantal besmettingen op het maatschappelijk functioneren kan hebben, nu nog in een donkerrode crisissituatie zitten en het te vroeg is om maatregelen te lossen.
Lees verder

Noa Lang vindt dat híj Gouden Schoen verdiende: "Iedereen weet wie de beste voetballer is: ik"
Heel even dacht-ie dat híj ging winnen. Toen bleek dat Charles De Ketelaere pas derde was geëindigd. Maar uiteindelijk strandde ook Noa Lang op ruime achterstand van Paul Onuachu. "Ach, ik had dit wel verwacht. Ik gun het Paul ook, ben blij voor hem. Als je zoveel goals maakt, is dat een topprestatie. Alleen… Als je naar de statistieken kijkt, zijn mijn cijfers beter."
Lees verder

'Rust'-wapenverantwoordelijke legt klacht neer tegen munitieleverancier
De wapenverantwoordelijk op de filmset van 'Rust', waar een cameravrouw per ongeluk werd gedood door acteur Alec Baldwin, heeft klacht neergelegd tegen de leverancier van de munitie die in de western gebruikt wordt. Ze beschuldigt hem ervan echte kogels te hebben achtergelaten tussen losse flodders.
Lees verder

Exact 10 jaar geleden zonk het cruiseschip Costa Concordia: "Ga toch aan boord, verdomme!"
Het is vandaag precies tien jaar geleden dat het cruiseschip Costa Concordia voor de Italiaanse kust kapseisde. Daarbij kwamen 32 opvarenden om het leven. De kapitein van het schip werd na onderzoek veroordeeld tot doodslag en heeft 16 jaar cel gekregen.
Lees verder

Jongeren openhartiger over loonbrief op werkvloer, maar is dat ook een goed idee?
Een van de laatste taboes op de werkvloer: ons loon. Met collega's praten over het salaris blijft voor veel Belgische bedienden een delicate kwestie. Opvallend is dat jongere medewerkers er wél meer voor openstaan om over hun loon te praten. Ruim 6 op de 10 van de Belgische bedienden jonger dan 34 jaar vindt het geen probleem om collega's te zeggen hoeveel hij of zij verdient. Maar is dat wel een goed idee?
Lees verder

COLUMN. Terecht is het œuvre van Jeroen Meus bekroond. Zijn magnum opus: dagelijkse kost
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Jeroen Meus
Lees verder

Een avond in het spoor van Paul Onuachu: van ontwapenende glimlach naar toch wat zweetdruppels tot dé verlossing
Symbolischer kan niet. Twintig jaar na Wesley Sonck gaat de Gouden Schoen nog eens naar Racing Genk. Paul Onuachu (27) liet Lang en De Ketelaere achter zich en kroonde zich tot koning van de avond. Wij zaten een hele avond in zijn spoor. "Nigeria zal op z'n kop staan."
Lees verder