Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 5 januari 2022

LIVE. Australië kreunt onder omikrongolf - Carnaval in Rio grotendeels afgelast

HLN
LIVE. Australië kreunt onder omikrongolf - Carnaval in Rio grotendeels afgelast
De ministers van Volksgezondheid van de verschillende beleidsniveaus hebben dinsdag beslist over soepelere test- en quarantaineregels. Ondertussen blijft het aantal nieuwe besmettingen in ons land fors stijgen. Tussen 26 december en 1 januari werden dagelijks gemiddeld 11.132 coronabesmettingen gerapporteerd, een stijging met 79 procent tegenover een week eerder. Volg hier de laatste ontwikkelingen over het coronavirus.
Lees verder

INTERVIEW. Proces-De Pauw kostte belastingbetaler minstens 130.000 euro. Liesbet Stevens: "Natuurlijk zijn advocaten duur. Maar we kregen een korting van 30%"
Nu de rechtszaak tegen Bart De Pauw helemaal van de baan is, lijken zijn kwelgeesten één voor één uit de schaduw te komen. Eerst waren er de acht vrouwen die een verklaring aflegden in een documentaire die te zien is op Streamz. Vandaag spreekt misschien wel zijn grootste kwelgeest: Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Volgens De Pauw de activistische, kwade genius die de vrouwen aanmoedigde een rechtszaak tegen hem aan te spannen. Mét overheidsgeld nota bene. Hoeveel dat proces ons, de belastingbetaler, nu uiteindelijk gekost heeft, houdt het Instituut angstvallig geheim. Maar uit onderzoek van Het Laatste Nieuws gaat het om minstens 130.000 euro.
Lees verder

Radiomaker Tom De Cock is al jaren de vertrouwde stem van 'First Dates': "Je mag lachen, maar nooit uitlachen"
Aandachtige kijkers merkten het al op. De stem die al drie seizoenen de afspraakjes aan elkaar praat in 'First Dates' is Tom De Cock (38). Een zoveelste lijn op zijn visitekaartje, want daarnaast is de radio-dj ook zakdoekontwerper, auteur, vader van een dochter en een pleegzoon én... gewichtheffer. "Op de speelplaats werd ik altijd als laatste gekozen, nu hef ik 120 kilogram."
Lees verder

CD&V wil contact tussen kinderen en pedoseksuelen moeilijker maken
CD&V wil het voor veroordeelde pedoseksuelen moeilijker maken om activiteiten uit te oefenen waarbij ze vaak in contact komen met minderjarigen. Kamerlid Els Van Hoof heeft daarvoor een wetsvoorstel klaar dat eerherstel van daders altijd zichtbaar maakt voor werkgevers van jobs waarbij men met kinderen te maken krijgt.
Lees verder

Erdal Aylar, beerruimer uit 'De Vuilste Jobs van Vlaanderen': "Eens het aan u plakt, zijt ge verslaafd"
In "De vuilste jobs van Vlaanderen" liet VTM2 de kijker gisteren kennismaken met de broers Ercan en Erdal Aylar, zaakvoerders van Lierse Ruimingswerken. Hun officieuze slogan: "Uw kak is ons vak." Die job doen ze niet alleen uit vrije wil, ze doen hem nog graag ook. "Eens het aan u plakt, zijt ge gewoon verslaafd", zegt Erdal (42). Hij bedoelt het minder letterlijk dan hij het zegt.
Lees verder

Deze blockbusters komen in 2022 op u af: "De bioscoopagenda ziet er voor het eerst weer stabiel uit"
Een resem nieuwe prenten uit de Marvel-stal, een paar langverwachte vervolgen en het nu al beruchte 'Zillion' van regisseur Robin Pront. 2022 belooft op het eerste zicht een mooi filmjaar te worden. "De impact van de coronacrisis op de sector wordt steeds minder groot", stelt Stijn Vanspauwen, country manager bij Kinepolis. Rest de vraag: zal het publiek, dat massaal aan het streamen sloeg, nog wel terugkeren?
Lees verder

Deze blockbusters komen in 2022 op ons af: "We zijn hoopvol dat cinema's voor het eerst weer een volledig jaar kunnen openblijven"
Een resem nieuwe prenten uit de Marvel-stal, een vervolg op 'Top Gun', 'Legally Blonde' en 'Avatar' en het langverwachte 'Zillion' van regisseur Robin Pront. 2022 belooft op het eerste zicht een mooi filmjaar te worden. "De impact van de coronacrisis op de sector wordt steeds minder groot", vertelt Stijn Vanspauwen, country manager bij Kinepolis.
Lees verder

Honderd skimonitoren testen positief in Oostenrijk: virologen manen aan tot voorzichtigheid
In wintersportgebieden in het Oostenrijkse Tirol groeit de bezorgdheid over plaatselijke corona-uitbraken. Ruim honderd skileraren hebben al positief getest op het coronavirus en daar zitten opvallend veel Nederlanders bij. "Je hoeft daar echt het varken niet uit te hangen om andere te besmetten, het is vaak snel gebeurd", zegt viroloog Steven Van Gucht die skireizen niet wil demoniseren.
Lees verder

Één regeringslid heeft TikTok op smartphone: "Geen goed idee", waarschuwt expert
Ludivine Dedonder die een lesje spinning volgt, Petra De Sutter die een ritje maakt op een bpost-fiets en Sammy Mahdi die zichzelf filmt tijdens het spelen van een videogame. Al deze fratsen zijn te zien op de TikTok-accounts van ministers en staatssecretarissen uit de federale regering. TikTok was in 2021 de meest bezochte site ter wereld. Die populariteit zorgde er reeds een jaar geleden voor dat minister Van Quickenborne het advies gaf de app niet op werktelefoons te installeren door veiligheidsrisico's. Het Laatste Nieuws deed navraag bij de 20 federale regeringsleden of er naar dit advies werd geluisterd: "Die gsm blijft bewust weg uit vergaderruimtes".
Lees verder

Minister Demir maakt 15 miljoen vrij om wateroverlast en extreme droogte aan te pakken
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft samen met de Vlaamse Landmaatschappij 16 gebiedsgerichte projecten en 8 innovatieve projecten geselecteerd die de extreme droogte en wateroverlast in Vlaanderen een halt moeten toeroepen. De minister maakte hiervoor in totaal 15 miljoen vrij.
Lees verder

Gisteren het eerste verjaardagsfeestje voor Georges, straks 8 op 9 voor Wout van Aert op 'zijn' Skiberg?
Zijn 'clean sheet' sneuvelde zondag in Hulst, door een schakelfout annex koppige ketting. Maar Wout van Aert zal er zijn slaap niet voor hebben gelaten. Gisteren vierde hij de verjaardag van zoontje Georges, vandaag, in eigen Herentals, gaat hij voor 8 op 9.
Lees verder

Communicatie-expert ziet gemiste kans in nieuwe quarantaineregels: "Wie kan hier nog aan uit?"
Communicatie-expert Jeroen Wils vindt de nieuwe quarantaineregels te ingewikkeld. "Men had al lang een expert uit de reclamewereld moeten aantrekken om de steeds veranderende maatregelen te vertalen naar de bevolking."
Lees verder

OVERZICHT. Gemiddeld aantal nieuwe besmettingen schiet verder de hoogte in, donderdag meer dan 16.000 nieuwe gevallen gemeld
Het aantal besmettingen met het coronavirus is tussen 26 december en 1 januari met bijna 80 procent toegenomen, naar een dagelijks gemiddelde van 11.132. Ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt met 20 procent, tot gemiddeld 162 nieuwe hospitalisaties per dag. Dat blijkt woensdag uit voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

Schreuder legt meteen zijn accenten bij eerste training als coach van Club Brugge
Het ene moment observerend, het volgende nadrukkelijk bijsturend. Alfred Schreuder (49) liet niet na om op zijn eerste dag als coach van Club Brugge al meteen - individueel en collectief - zijn accenten duidelijk te maken. Idem wat de afspraken zijn en hoe hij het spelletje ziet. De Nederlander - veelal met een pet op - maakte daarbij direct een goeie indruk op de spelersgroep. Zijn visie brengt een nieuw elan met zich mee.
Lees verder

Golden Globes worden uitgereikt zonder publiek
De winnaars van de 79e Golden Globes worden aankomende zondag bekendgemaakt tijdens een sobere bijeenkomst zonder publiek, in verband met de huidige besmettingsgolf als gevolg van de omikronvariant. Dat heeft de organisatie achter de prijzen, de Hollywood Foreign Press Association (HFPA), bekendgemaakt.
Lees verder

Pittige wortel verovert plek op ons smaakpalet, maar is gember zo heilzaam als wordt beweerd?
Koek, snoep, cock- en mocktails, thee, shotjes en desserts: gember vind je tegenwoordig in zowat alles wat op tafel komt. Met een rotvaart verovert de pittige specerijwortel een vaste plek op ons smaakpalet en die hype heeft verschillende oorzaken. Maar is gember zo zaligmakend als sommigen beweren?
Lees verder

Tesla onder vuur in VS door opening showroom in Xinjiang
De maker van elektrische auto's Tesla heeft kritiek gekregen van Amerikaanse mensenrechtenorganisaties en handelsgroepen op de opening van een showroom in de Chinese regio Xinjiang. Het concern van miljardair Elon Musk lijkt daarmee verstrikt te raken in de politieke spanningen tussen Washington en Peking.
Lees verder

Jan Mulder neemt de Gouden Schoen-favorieten onder de loep: "De Ketelaere is als James Dean - vrouwen én mannen smullen ervan"
Nog zeven keer slapen en we kennen de nieuwe Gouden Schoen. Jan Mulder, de James Dean onder voetbalanalisten, spreekt over de James Dean van Club Brugge, het bureaulampje van Vincent Kompany en de kruiwagen van Philippe Clement. "Hans Vanaken kan alles. Maar drié Gouden Schoenen, is dat niet iets te veel allure voor zijn legende?"
Lees verder

Mercedes showt elektrische auto met actieradius van meer dan 1.000 kilometer
Elektrische auto's met een actieradius van meer dan 1.000 kilometer zijn niet langer een fata morgana in de woestijn van Nevada, aldus Mercedes Benz. De Duitse autofabrikant heeft op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas een conceptauto in wereldprimeur gepresenteerd met deze actieradius.
Lees verder

De ultieme stopzin van Staf Coppens: "Ik vind dit zo mooi!"
In 'Camping Coppens: Nieuw jaar, nieuwe voornemens' blikt het gezin Coppens terug op het afgelopen jaar en komen ze tot de vaststelling dat Staf een ultieme stopzin heeft.
Lees verder