Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 14 januari 2022

Leder, latex en alles in ’t zwart: na 20 jaar is ‘The Matrix’ terug, en dat zal je kleerkast voelen

HLN
Leder, latex en alles in 't zwart: na 20 jaar is 'The Matrix' terug, en dat zal je kleerkast voelen
'The Matrix' is een tijdloze filmklassieker die nog lang zal meegaan, maar de outfits van de personages zijn zo mogelijk nog tijdlozer. Al meer dan twintig jaar beïnvloeden ze tal van modeontwerpers en de outfits van de grootste sterren. En sinds het vierde deel uit de scifi-reeks te zien is in de cinemazalen, doet de volledige zwarte look het nog beter. Wij verklappen waarom.
Lees verder

Komt er ooit nog een einde aan die mistige dagen? Martijn Peters legt uit hoe mist ontstaat
Mist is een weersverschijnsel dat het hele jaar kan voorkomen, maar vooral in het najaar en de winter hardnekkig is. Ook de komende dagen is er steeds kans op mistvorming. Volgens wetenschapsexpert Martijn Peters is er meer mist in de winter omdat de nachten dan langer zijn.
Lees verder

Federale ministers zitten samen over advies verplichte vaccinatie: wetstraatjournalist Karel Lattrez legt uit wat er op tafel ligt
De federale ministers van ons land zitten samen over de coronamaatregelen. Onder meer een vaccinatiecertificaat ligt op tafel, waarbij ons land zou overgaan tot een 1G-beleid. Onze wetstraatjournalist Karel Lattrez sprak voorafgaand aan het overleg met minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit), die "zeker te vinden" is voor dat idee. Lattrez licht toe wat er momenteel op tafel ligt bij HLN LIVE.
Lees verder

Federale ministers zitten samen over coronamaatregelen: wetstraatjournalist Karel Lattrez legt uit wat er op tafel ligt
De federale ministers van ons land zitten samen over de coronamaatregelen. Onder meer een vaccinatiecertificaat ligt op tafel, waarbij ons land zou overgaan tot een 1G-beleid. Onze wetstraatjournalist Karel Lattrez sprak voorafgaand aan het overleg met minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit), die "zeker te vinden" is voor dat idee. Lattrez licht toe wat er momenteel op tafel ligt bij HLN LIVE.
Lees verder

23-jarige zoon van acteur Mathias Sercu vecht tegen kanker: "In het ziekenhuis vroeg hij of we goed voor z'n hond wilden zorgen"
Het zijn bewogen tijden voor acteur Mathias Sercu (51), momenteel te zien in 'Mijn slechtste beste vriendin'. Midden vorig jaar kreeg zijn zoon Tore (23) de diagnose kanker. Dat vertelt de acteur in de Krant van West-Vlaanderen. "Mijn gezin houdt mij recht vandaag. Er gaat geen dag voorbij zonder dat we zeggen dat we elkaar graag zien."
Lees verder

"Wees bang en bereid u voor op het ergste": hackers leggen Oekraïense overheidssites plat net nu 100.000 Russische troepen klaarstaan aan grens
De websites van verschillende Oekraïense ministeries zijn gehackt, en dat net op het moment dat 100.000 Russische troepen klaarstaan aan de grens. Bezoekers van de sites van onder meer het ministerie van Onderwijs en van Buitenlandse Zaken kregen een boodschap in het Oekraïens, Russisch en Pools te zien. Daarin stond dat de persoonsgegevens van alle Oekraïense burgers zijn gewist op de computers van de instanties en dat ze openbaar zullen worden gemaakt. "Wees bang en bereid u voor op het ergste", klonk het dreigend. Volgens de Oekraïense inlichtingendiensten (SBU) is er voorlopig echter nog geen lek ontdekt. De aanval is nog niet opgeëist.
Lees verder

RECONSTRUCTIE. Triomfantelijke aankomst, verblijf tussen asielzoekers, gelijk van rechter, maar uiteindelijk moet Djokovic toch naar huis
Novak Djokovic (34), de internationale nummer één van het mannentennis, weigert halsstarrig zich te laten vaccineren tegen het coronavirus en betaalt daar nu een prijs voor: de Serviër moet Australië verlaten en kan zijn deelname aan de Australian Open wellicht op zijn buik schrijven. Reconstructie van een verhaal dat zelfs naar Djokovic-normen een onwaarschijnlijk dramagehalte heeft: van een triomfantelijk vertrek naar Down Under, over een opsluiting in een quarantainehotel waar ook asielzoekers zitten tot eerst groen licht, waarna de ultieme ontnuchtering volgde. Of is er toch nog een waterkans dat hij maandag aan het toernooi begint?
Lees verder

RECONSTRUCTIE. De rollercoaster van Djokovic: triomfantelijke aankomst, verblijf tussen asielzoekers, gelijk van rechter en uiteindelijk tóch uitzetting
Als een illegaal. Zo moet Novak Djokovic (34), de internationale nummer één van het mannentennis, zich nu voelen. De Serviër weigert halsstarrig zich te laten vaccineren tegen het coronavirus en betaalt daar nu een prijs voor - hij moet Australië verlaten en kan deelname aan de Australian Open wellicht op zijn buik schrijven. Reconstructie van een verhaal dat zelfs naar Djokovic-normen een onwaarschijnlijk dramagehalte heeft: van een triomfantelijk vertrek naar Down Under, over een opsluiting in een quarantainehotel waar ook asielzoekers zitten tot eerst groen licht, waarna de ultieme ontnuchtering volgde. Of is er toch nog een waterkans dat hij maandag aan het toernooi begint?
Lees verder

QUIZ. 7 Dagen, 7 Vragen. Hoe goed ben jij op de hoogte van de actualiteit?
Zeven dagen, zeven vragen. Bewijs dat je de actualiteit beter beheerst dan Stef Wauters, Dany Verstraeten en Goedele Wachters samen.
Lees verder

Vintage IKEA-meubels zijn duizenden euro's waard. Interieurliefhebbers Hannelore en Pieter leggen uit waarom
Vintage IKEA-meubels zijn tegenwoordig een enorme rage. En dat niet alleen, vaak zijn ze honderden of zelfs duizenden euro's waard. Recent werd nog een oude fauteuil geveild voor 15.000 euro. Ook Hannelore en Pieter zijn fan en hebben enkele authentieke stukken van de Zweedse woonwarenketen in huis staan. Ze leggen uit waarom de prijs van een oude stoel of lamp plots zoveel kan stijgen. En wie weet, misschien brengt jouw Billy-kast binnen een aantal jaar ook wel geld in het laatje?
Lees verder

Miljardenclaim tegen Facebook-moederconcern Meta in Groot-Brittannië
Meta, het moederconcern van Facebook, kijkt in Groot-Brittannië aan tegen een miljardenclaim, wegens de praktijken rond gegevensverzameling bij het sociaal netwerk. De claim zou oplopen tot meer dan 2,3 miljard pond (2,75 miljard euro).
Lees verder

Twee skicentra in de Oostkantons open
Wintersportfanaten kunnen zich vandaag uitleven in twee skicentra in het oosten van het land. Dat meldt de toeristische dienst van de Oostkantons in zijn dagelijkse update.
Lees verder

Operatie Sky: "Naïeve bediende gaf adressen door aan drugsmaffia, havenarbeider tot drie keer toe bedreigd"
De openbare aanklager vraagt een straf van 18 maanden voor een naïeve ziekenhuisbediende uit Antwerpen die adressen opzocht in het rijksregister. Zij gaf de adressen door aan een vriend die ze doorspeelde aan drugscriminelen. Een havenarbeider werd tot drie keer toe aan zijn woning in Beveren onder druk gezet om posities van containers door te geven. Dankzij de operatie Sky liepen de drugscriminelen tegen de lamp.
Lees verder

Heeft inhaalverbod voor vrachtwagens bij neerslag wel nut? Vias is geen voorstander
Donderdag maakte minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) bekend dat er in Vlaanderen meer controles zullen komen op het inhaalverbod voor vrachtwagens bij neerslag - en dat door middel van systemen met neerslagsensoren en slimme camera's. Volgens het centrum voor verkeersveiligheid Vias heeft het inhaalverbod echter weinig zin. "Het zorgt er niet voor dat het aantal ongevallen bij neerslag daalt", zegt Vias-woordvoerder Stef Willems.
Lees verder

VRT-verkeersexpert Hajo Beeckman moest vandaag van thuis werken: "En da's de schuld van m'n kat"
Hajo Beeckman loodst de luisteraars van de VRT-radiozenders al jarenlang door de files. Vanochtend deed de verkeersexpert dat echter van thuis uit. "Ik ben niet op het werk geraakt door m'n kat", vertelde hij op Studio Brussel.
Lees verder

Een vuistslag van 33.000 euro: banale caféruzie zadelt vechtersbaas op met zware financiële kater
Een banale caféruzie in Veurne met één vuistslag is na een kleine drie jaar uitgedraaid op een zware financiële kater voor een van de betrokkenen. De 33-jarige G.A. moet 33.000 euro betalen aan het slachtoffer, die een oogletsel opliep.
Lees verder

Binnenkort maandelijkse afrekening voor energie mogelijk: waarom kies je er best (niet) voor?
Het maandelijkse voorschot dat je momenteel voor gas en elektriciteit betaalt, ligt mogelijk een stuk lager dan je werkelijke verbruikskosten. Het vele telewerk en de sterk gestegen energieprijzen zijn hierbij de boosdoeners. Is dit het geval, krijg je straks een gepeperde afrekening gepresenteerd. Om zulke onaangename verrassingen evenwel te vermijden, moeten de grootste energieleveranciers hun klanten binnenkort de keuze bieden om maandelijks af te rekenen op basis van hun reële verbruik van die maand. Mijnenergie.be zoekt uit of dat voor iedereen een slimme keuze is.
Lees verder

Football Talk. Geen Zulte Waregem-KVO dit weekend door coronagolf bij Essevee, volgt ook uitstel van OHL-KV Mechelen en Eupen-Cercle?
De meest recente Covid-tests hebben bij AS Eupen een catastrofaal resultaat opgeleverd, met niet minder dan zestien (!) positieve gevallen, waaronder veertien spelers en coach Stefan Krämer. De club heeft bij de Pro League een verzoek ingediend om de thuiswedstrijd van zondag tegen Cercle Brugge uit te stellen. (AR)
Lees verder

Zinkende wolkenkrabber in San Francisco gaat langzaam maar zeker Toren van Pisa achterna. Ingenieurs hopen redding te brengen
De 'Millennium Tower' in San Francisco is een indrukwekkende wolkenkrabber in het hartje van de Amerikaanse stad, maar vooral ook een gebouw met grote problemen. De hoge toren is aan het zinken en staat daardoor elk jaar schever en schever. Vorig jaar kantelde de glazen kolos nog eens opnieuw 7,6 centimeter naar zowel het noorden als het westen, blijkt uit een recente hoorzitting. Ingenieurs moeten de constructieproblemen in 2022 zien op te lossen, schrijft CNN.
Lees verder

Zinkende 'Millennium Tower' in San Francisco gaat langzaam maar zeker Toren van Pisa achterna. Ingenieurs hopen dit jaar redding te brengen
De 'Millennium Tower' in San Francisco is een indrukwekkende wolkenkrabber in het hartje van de Amerikaanse stad, maar vooral ook een gebouw met grote problemen. De hoge toren is al jaren aan het zinken en staat daardoor elk jaar schever en schever. Vorig jaar kantelde de glazen kolos nog eens opnieuw 7,6 centimeter door naar zowel het noorden als het westen, blijkt uit een recente hoorzitting. Ingenieurs moeten de constructieproblemen in 2022 zien op te lossen, schrijft CNN.
Lees verder