Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 4 januari 2022

Jumbo wil verdubbelen in Vlaanderen en start samenwerking met flitskoerier Gorillas

Jumbo wil verdubbelen in Vlaanderen en start samenwerking met flitskoerier Gorillas

De Nederlandse supermarktgroep Jumbo en flitsbezorger Gorillas gaan in Nederland en Vlaanderen samenwerken. In Vlaanderen wil Jumbo dit jaar zijn winkelpark quasi verdubbelen door 15 supermarkten te openen.

Lees verder

Biden belooft Oekraïne 'krachtig optreden' bij invasie Rusland

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelensky verzekerd dat de Verenigde Staten en hun bondgenoten 'resoluut zullen optreden' mocht Rusland Oekraïne binnenvallen. Dat deed Biden in een telefoongesprek met Zelensky.

Lees verder

14-jarig meisje dood teruggevonden in Leiden, verdachte opgepakt

In Nederland wordt geschokt gereageerd op de dood van een 14-jarige meisje. Een 32-jarige verdachte is opgepakt.

Lees verder

Twintig Amerikanen moeten nieuwjaarsnacht doorbrengen in ijskoude gondel

Voor twintig mensen in de Amerikaanse stad Albuquerque begon het nieuwe jaar in mineur toen de kabelbaan waarin ze zaten stilgelegd werd door ijsvorming. Het was er ijskoud en ze moesten twaalf uur wachten op hun redding.

Lees verder

Voorzitter Vlaamse Jeugdraad scherp voor amokmakers van oudejaarsnacht: 'Hoe kun je zo je eigen buurt kapotmaken?'

Amir Bachrouri, voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad, reageert scherp op zijn leeftijdsgenoten die op oudejaarsnacht vernielingen aanbrachten en brand stichtten in Antwerpen. 'Het is belangrijk dit te veroordelen', zegt hij. 'Om te vermijden dat dit wordt aangegrepen om bepaalde jongeren uit te sluiten.'

Lees verder

Moeder van vier kinderen omgekomen bij ongeval, baby naar ziekenhuis

Op de Grote Baan in Ravels gebeurde maandagochtend rond 8 uur een dodelijk verkeersongeval. Een 36-jarige vrouw, moeder van vier kinderen, kwam om het leven.

Lees verder

'Feestvierders' ontsteken vuurwerkbom in Machelen

Op Tiktok gaat een filmpje de ronde van een zogenaamde vuurwerkbom die op nieuwjaarsnacht werd ontstoken in het Vlaams-Brabantse Machelen. Naast indrukwekkend lijkt het vooral levensgevaarlijk. De politie analyseert de beelden.

Lees verder

Terug in België na reis in het kerstverlof? Dit zijn de huidige regels

Wie terugkeert van een buitenlandse reis moet goed letten op de kleurcode van zijn reisbestemming, zijn coronapas en moet het Passenger Locator Form (PLF) invullen.

Lees verder

KMI waarschuwt voor veel regen in Wallonië

In Wallonië wordt de komende uren veel regen voorspeld, lokaal kan dat tot 25 mm of mogelijk nog meer zijn.

Lees verder

Welke invloed heeft alcohol op een column?

De viering van het nieuwe jaar inspireert Wouter Deprez tot een experiment. Kun je een column schrijven onder invloed van wat drank? In de volgende vier minuten drinkt hij daarom twee glazen prosecco, twee dubbele whisky's, een duvel, een glaasje advocaat, een sambuca of twee, een pastis en een Ricard. Waar dat allemaal toe leidt, hoort u meteen.

Lees verder

Nederlander Alfred Schreuder volgt Philippe Clement op als coach van Club Brugge

Vanaf het moment dat Phillipe Clement zijn handtekening heeft gezet bij AS Monaco, wordt Alfred Schreuder (49) de nieuwe coach van Club Brugge. De Nederlandse coach tekent dan op zijn beurt een contract voor anderhalf jaar bij blauw-zwart.

Lees verder

Unieke beelden tonen hoe een grizzlybeer optrekt met roedel wolven om prooi te stelen

Een parkbioloog kon in het Amerikaanse Yellowstone National Park in oktober vorig jaar ongewone beelden maken van een roedel wolven die vergezeld wordt door een grizzlybeer. De intenties van de grizzlybeer worden duidelijk als de wolven een prooi vangen. De beer is er snel bij om het karkas over te nemen. De beer lijkt een goede tactiek gevonden te hebben om zich voor te bereiden op zijn winterslaap.

Lees verder

Kunnen scholen open ondanks omikron? 'Grote bezorgdheid bij kinderartsen'

Omikron stuwt het aantal coronabesmettingen stevig omhoog, net nu de heropening van de scholen na een verlengde kerstvakantie in zicht komt. Heeft de afkoelingsweek dan genoeg effect gehad? En zullen de scholen veilig open kunnen gaan én blijven?

Lees verder

Tesla's rolden in 2021 bijzonder vlot van de band

Terwijl andere autoproducenten kreunden onder tekorten aan chips en andere onderdelen, ontsprong Tesla de dans. In een jaar tijd verdubbelde het haast de productie, tot 930.000 wagens.

Lees verder

Braziliaanse president Bolsonaro met spoed opgenomen in ziekenhuis

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro (66) is maandagmorgen met spoed opgenomen in een ziekenhuis in Sao Paulo.

Lees verder

Rekenhof: grootste fiscale aftrekpost voor bedrijven 'mist doel'

Ondernemingen genieten voor 1,2 miljard euro aan fiscale steun om aan Onderzoek en Ontwikkeling te doen. Beperk dat steunbedrag, want de efficiënte ervan is voor discussie vatbaar, zegt het Rekenhof.

Lees verder

Fransman Jean-Louis Garcia volgt Jordi Condom op als hoofdcoach van Seraing

RFC Seraing heeft maandagnamiddag zijn nieuwe coach voorgesteld. De Metallo's hebben de markt afgetast en zijn uitgekomen bij de Fransman Jean-Louis Garcia (59), die Jordi Condom opvolgt.

Lees verder

Zo mooi zag u de maan nog nooit

Een Zwitserse fotograaf maakte enkele weken geleden een verbluffend mooie timelapse van de ondergaande maan. Maar zelden werd de maan vanaf de aarde zo mooi in beeld gebracht.  

Lees verder

Twee voetgangers ernstig gewond na aanrijding door lijnbus in Koekelberg

Bij een ongeval met een lijnbus in Koekelberg zijn maandag kort voor 13 uur twee voetgangers ernstig gewond geraakt. De brandweer bevestigt dat in totaal drie personen naar ziekenhuizen zijn overgebracht.

Lees verder

Clement bevestigt vertrek naar AS Monaco

Philippe Clement wordt de nieuwe trainer van AS Monaco. Dat laat hij maandagavond weten via sociale media.

Lees verder

Zoon en dochter Trump gedagvaard wegens mogelijke vastgoedfraude door Donald Trump

Ivanka Trump en Donald Trump Jr. zijn door de openbaar aanklager van de Amerikaanse staat New York gedagvaard. Dat meldt The New York Times maandag.

Lees verder

'Dealer' topfavoriet voor Ensors, de Vlaamse film- en televisieprijzen

Met zijn debuutfilm als ­regisseur haalt Jeroen Perceval veertien Ensor-nominaties binnen. Dat is een record voor de Vlaamse film- en televisieprijzen.

Lees verder

'Nieuw' werk van Gerard Reve op komst

Vijftien jaar na zijn dood komt uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts met nog niet eerder gepubliceerd werk van de Nederlandse schrijver Gerard Reve (1923-2006).

Lees verder

Soepelere quarantaineregels op komst voor wie boosterprik kreeg

Wie recent is gevaccineerd of al een boosterprik kreeg, zou na een hoogrisicocontact geen test meer nodig hebben of in quarantaine moeten. Huisartsen krijgen zo wat ademruimte, maar het is afwachten hoe hard de vijfde golf zal toeslaan.

Lees verder

Tesla's rolden in 2021 bijzonder vlot van de band

Terwijl andere autoproducenten kreunden onder tekorten aan chips en andere onderdelen, ontsprong Tesla de dans. In een jaar tijd verdubbelde het haast de productie, tot 930.000 wagens.

Lees verder

Wordt het te druk in de ruimte?

Een satelliet van SpaceX, het bedrijf van Elon Musk, botste opnieuw bijna met het Chinese ruimtestation Tiangong. Door de opkomst van de commerciële ruimtevaart wordt het wel erg krap in de ruimte.

Lees verder

2021, het sportjaar in beeld

Olympische Spelen zonder publiek maar met wereldprestaties, ook Belgische. Rode Duivels die opnieuw doen dromen maar ook weer te licht bevonden worden. Lionel Messi die 'zijn' Barcelona in tranen ruilt voor Parijs. Een ongezien spannend F1-seizoen. Wout Van Aert die alles blijkt te kunnen. Maar ook: topsporters die kraken onder de immense druk. Een greep uit de sportbeelden van 2021.

Lees verder

Besmettingen stijgen sterk, ook ziekenhuisopnames nemen toe

Het aantal nieuwe besmettingen steeg met 69 procent. Ook de ziekenhuisopnames stijgen opnieuw met 15 procent in vergelijking met de week ervoor. Dat blijkt uit de cijfers van Sciensano.

Lees verder

Elizabeth Holmes schuldig aan 'bloedfraude'

Na een maandenlang proces valt het doek voor een voormalig icoon van Silicon Valley. De oprichtster van Theranos, Elizabeth Holmes, werd aan 4 van de 11 aanklachten schuldig bevonden. Die gingen over het misleiden en oplichten van beleggers.

Lees verder

Weerbericht | Kouder weer op komst

Het regent dinsdagochtend aanvankelijk nog intens over het zuidoosten. Vanuit het noordwesten wordt het even droog. Rond de middag wordt het in vele streken echter tijdelijk droog, hoewel het in het zuidoosten wellicht licht blijft regenen.

Lees verder

Molenbeek in Geraardsbergen boven alarmdrempel, waakfase op 7 plaatsen in Denderbekken

In het Denderbekken heeft de Molenbeek in het Oost-Vlaamse Geraardsbergen de alarmdrempel overschreden en op zeven andere plaatsen is de waakdrempel bereikt. Dat meldt de site waterinfo.be van de Vlaamse overheid.

Lees verder