Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 14 januari 2022

Je centen laten renderen in een belegging? Dit type fonds past het best bij jou

HLN
Je centen laten renderen in een belegging? Dit type fonds past het best bij jou
Wie zijn centen belegt, haalt daar mogelijk een mooi rendement uit. Maar klopt het dat je als jongere het best investeert in een dynamisch beleggingsfonds en als je ouder bent in een defensief? Of toch niet? Wat zijn de verschillen tussen de fondsen? En hoe maak je de slimste keuze? Spaargids.be overloopt de opties.
Lees verder

"Beschouw een airfryer zeker niet alleen als een gezonde friteuse": onze culinaire journaliste tipt hoe je meer uit je airfryer haalt
Gebruik jij je airfryer stiekem alleen maar om frieten in te bakken? Dan ben je zeker niet alleen. Toch is die airfryer veel meer dan een gezondere friteuse op basis van hete lucht. Onze culinaire journaliste licht toe wat die airfryer allemaal in petto heeft, zodat je nieuwe keukenaanwinst geen geheimen meer kent voor jou. Move over frieten, tijd voor het echte airfryerwerk waarvoor we 6 snelle recepten delen die je dit weekend meteen kan uittesten. "Veel gerechten die je uit gewoonte in de oven klaarmaakt, kun je veel efficiënter bereiden in de airfryer."
Lees verder

5G-licenties worden in juni geveild, operatoren kunnen zich nog een maand kandidaat stellen
Telecomregulator BIPT heeft vandaag een oproep tot kandidaatstelling voor de veiling van het 5G-spectrum gelanceerd. De veiling, die zal bepalen welke operatoren het sneller mobiel internet definitief zullen kunnen uitrollen in België, vindt in juni plaats.
Lees verder

Transfer Talk. Standard haalt nu ook ex-jeugdinternational Bongiovanni - OHL denkt aan Lamkel Zé
De wintermercato is officieel geopend. Van 4 tot en met 31 januari kunnen de clubs transfers doen en zullen ook enkele internationale dossiers (Kylian Mbappé, Ousmane Dembélé, Erling Braut Haaland) stof doen opwaaien. Bij HLN.be zit je op de eerste rij om al het transfergerelateerde nieuws uit onze competitie en in het buitenland op te volgen.
Lees verder

Overstromingen en harde sneeuwval wisselen elkaar af in het noorden van Zweden: "Ongebruikelijk"
De inwoners in het noorden van Zweden krijgen te maken met verschillende weersveranderingen. Eerder viel er veel regen in de bergen aan de Noorse grens, waardoor er overstromingen waren. Maar nu valt er veel sneeuw en die gaat gepaard met een stevige, koude wind. Al vinden sommige inwoners dat helemaal niet erg.
Lees verder

Dalle wil dringend aanpassing coronaregels voor de jeugd
Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) wil dat het volgende Overlegcomité met duidelijke regels komt die voor een langere periode gelden en wil de anomalieën voor de jeugdsector weggewerkt zien. Dat zegt hij vandaag in reactie op de gezondheidsenquête van Sciensano.
Lees verder

Spanje komt met maximumprijs van 2,94 euro voor zelftesten, ook viroloog Van Ranst is voorstander: "Overheid hoort testen betaalbaar te maken"
Inwoners van Spanje zullen voor een zelftest vanaf nu nog maar een maximumprijs van 2,94 euro moeten betalen. Zo heeft de Spaanse regering een beperking aangekondigd op de testprijzen. Er werd al langer een maximumprijs beoogd, vooral nadat de vraag naar zelftesten tijdens de feestdagen enorm steeg. In ons land is er momenteel nog geen sprake van een maximumprijs voor antigeentesten, al is viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) wel een voorstander van het initiatief.
Lees verder

Van een kinderwenscoach tot stroomstootjes tegen de pijn: 5 nieuwe geboortetrends. "Een navelstreng 'uitkloppen' heeft zoveel voordelen"
Ouders die zwanger zijn of bevallen vinden het steeds belangrijker om zelf de regie te nemen. En dat brengt nieuwe tendensen met zich mee, van stroomstootjes tegen de pijn of een lotusbevalling tot een kinderwens- of geboortetraumacoach. We bespreken vijf nieuwe trends en hun voordelen voor ouders en baby met de experts die er mee verantwoordelijk voor zijn. "Een op de drie moeders beschrijft haar bevalling in het ziekenhuis als verwarrend en traumatisch. Dat is héél veel."
Lees verder

EU verbiedt kleurstof titaandioxide die in snoep, kauwgom en gebak zit
Vanaf deze zomer mag titaandioxide niet meer toegevoegd worden aan voedingsmiddelen. Dat heeft de Europese Commissie bekrachtigd. Titaandioxide (E171) is een witte kleurstof die onder meer in kauwgom, snoep, gebak en sauzen wordt gebruikt.
Lees verder

Nationale Loterij knoopt opnieuw aan met groei en kent recordjaar in 2021
Na coronajaar 2020 heeft de Nationale Loterij het afgelopen jaar opnieuw aangeknoopt met groei. De totale omzet bedroeg in 2021 wel 1,53 miljard euro, een record. "Het is een bescheiden, maar duurzame groei", aldus CEO Jannie Haek. Er werd ook een totaalbedrag van ruim 896 miljoen euro uitgekeerd aan meer dan 103 miljoen winnaars, blijkt vandaag uit het jaarverslag van de Nationale Loterij.
Lees verder

Sinéad O'Connor opgenomen in ziekenhuis na dood van zoon: "Ik ben verloren zonder m'n kind"
Sinéad O'Connor (55) heeft zichzelf enkele dagen na de dood van haar zoon Shane laten opnemen in het ziekenhuis. De zangeres heeft het zo moeilijk met het verlies dat ze hulp heeft ingeschakeld. "Ik ben verloren zonder mijn kind en ik haat mezelf", schreef ze op Twitter.
Lees verder

Vlaming (37) in Lagos, Nigeriaanse stad met meer dan 21 miljoen inwoners: "Hier werken en met je gezin wonen, is één grote uitdaging"
Velen mijmeren er wel eens over, maar weinigen durven het: hun hebben en houden achterlaten om een nieuw leven in het buitenland op te bouwen. Adriaan Verbeke (37) twijfelde geen seconde toen zijn werkgever Barry Callebaut hem vroeg om naar Lagos (Nigeria), de snelst groeiende metropool ter wereld, te verhuizen. "De verschillen met België zijn gigantisch, maar dat maakt het net zo uniek om hier te zijn."
Lees verder

Minister vernietigt trajectcontrolesysteem: "Een private partner die gemeenten verbiedt om wegenwerken uit te voeren, dat kan niet"
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) besliste vandaag om het gemeenteraadsbesluit rond de invoering van een trajectcontrolesysteem via het bedrijf TaaS (Trajectcontrole as a Service) in Bonheiden te vernietigen. De gemeente had de intentie om tien trajecten, in eerste instantie was er sprake van 22, uit te rollen met de hulp van het bedrijf. "Het contract dreigde de lokale autonomie aan banden te leggen", aldus de minister.
Lees verder

Opnieuw meer inkomsten voor kilometerheffing vrachtwagens, maar "groene kilometers aan plafond"
Ook in 2021 zijn de inkomsten uit de kilometerheffing voor vrachtwagens verder gestegen, met 12 procent tot 814,1 miljoen euro. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van Viapass, het publiek orgaan dat de kilometerheffing coördineert en controleert in België. Een van de opvallendste vaststellingen is dat het systeem wat betreft "groene kilometers" bijna aan zijn plafond zit. Johan Schoups, administrateur-generaal van Viapass, roept de politieke overheden daarom op werk te maken van nieuwe tariefmethodologieën.
Lees verder

Iran pleegt aanslag op Trump in animatievideo
De Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei geeft een animatie vrij die lijkt op de trailer van een videospel. Die toont een aanslag op figuren die lijken op voormalig Amerikaans president Donald Trump en zijn buitenlandminister Mike Pompeo, een vergelding voor de dood van een Iraanse generaal.
Lees verder

Ayatollah toont propagandavideo van aanslag op golfende Trump
De Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei geeft een animatie vrij die lijkt op de trailer van een videospel. Die toont een aanslag op figuren die lijken op voormalig Amerikaans president Donald Trump en zijn buitenlandminister Mike Pompeo, een vergelding voor de dood van een Iraanse generaal.
Lees verder

Poolse wetenschappers vinden gen dat risico op ernstige Covid verdubbelt
Poolse onderzoekers hebben een gen gevonden dat het risico op een ernstig ziekteverloop van Covid-19 meer dan verdubbelt. Ze hopen dat hun ontdekking artsen kan helpen om risicopatiënten beter te detecteren en hen aan te sporen zich te laten vaccineren.
Lees verder

Geen Gouden Schoen voor Club, wel een zege tegen STVV? Schreuder: "Zullen zien hoe jongens teleurstelling verteerd hebben"
• Jupiler Pro League • Aftrap: 20u45 • Jan Breydelstadion • Schreuder: "Zullen zien hoe jongens gemiste Gouden Schoen verteerd hebben"
Lees verder

Migrant komt om bij oversteek Kanaal, eerste dode van het jaar
Een jonge migrant is vrijdag om het leven gekomen bij een poging het Kanaal over te steken. Hij ondernam de poging samen met een dertigtal andere migranten, die voor de kust van Berck in het Franse departement Pas-de-Calais werden gered, zo heeft het parket van Boulogne-sur-Mer gemeld.
Lees verder

Kompany onderschat Standard niet en spreekt over mercato: "Prioriteit is om kern samen te houden"
• Jupiler Pro League • Lotto Park • Aftrap: zondag, 18u30 • Speeldag 22
Lees verder