Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 7 januari 2022

Italië voert verplichte vaccinatie in vanaf 50 jaar

Italië voert verplichte vaccinatie in vanaf 50 jaar

De Italiaanse regering heeft woensdag beslist een vaccinatieverplichting in te voeren voor mensen ouder dan 50 jaar, nu de coronabesmettingen sterk stijgen in het land.

Lees verder

'Tientallen demonstranten gedood bij antiregeringsprotesten in Kazachstan'

De antiregeringsprotesten in Kazachstan zijn uit de hand gelopen. Tientallen manifestanten zijn door de politie gedood in de nacht van woensdag op donderdag. Dat meldt de woordvoerder van de politie zelf, geciteerd door internationale persbureaus.

Lees verder

Uitreiking Grammy Awards uitgesteld uit vrees voor omikron

De uitreiking van de Grammy Awards wordt voorlopig uitgesteld door de opmars van de omikronvariant en de stijgende besmettingen. 's Werelds bekendste muziekprijzen stonden gepland op 31 januari.

Lees verder

Mensenketting redt man van verdrinkingsdood

Een man die aan het zwemmen was in de zee nabij de Filipijnse provincie Pangasinan, raakte in de problemen toen een golf hem verraste. Omstanders reageerden snel en maakten een lange mensenketting om de man op het droge te trekken.

Lees verder

Wielrenster Amy Pieters in kunstmatige coma overgebracht naar Nederland voor verdere behandeling

Wielrenster Amy Pieters wordt donderdag door een specialistisch team van Eurocross vanuit Spanje vervoerd naar een ziekenhuis in Nederland, waar de medische behandeling wordt voortgezet. Pieters, die in een Spaans ziekenhuis in een kunstmatige coma wordt gehouden sinds een zware valpartij tijdens een training op 23 december, wordt per vliegtuig vervoerd.

Lees verder

Honderden meters glijden over ijs in het grootste ijspretpark ter wereld

In het Chinese ijspretpark Ice and Snow World kunnen bezoekers liefst 423 meter lang roetsjen over de nieuwste ijsglijbaan. Het ijspretpark van Harbin is het grootste van de wereld met 230.000 kubieke meter aan feeërieke ijssculpturen en -attracties.

Lees verder

Hoogste aantal covid-patiënten in Britse ziekenhuizen sinds februari 2021

Het aantal mensen dat in het Verenigd Koninkrijk met het coronavirus in het ziekenhuis ligt, is gestegen tot het hoogste niveau sinds februari vorig jaar. De druk op de ziekenhuizen blijft dan ook toenemen en heel wat ziekenhuizen hebben de alarmfase uitgeroepen.

Lees verder

Versoepelde quarantaineregels zijn aanslag op de portefeuille: 'Voor veel gezinnen is dit niet haalbaar'

De versoepelde quarantaineregels zijn voor veel mensen een aanslag op hun portemonnee. De zelftesten die verplicht zullen worden zijn duur: ze gaan van 4 tot 8 euro, en worden in de meeste gevallen niet ­terugbetaald. En dan zijn er nog de FFP2-maskers. 'Voor veel gezinnen zijn deze extra kosten niet haalbaar.'

Lees verder

Stiptheid treinen in 2021 licht gedaald

De stiptheid van de binnenlandse reizigerstreinen is er vorig jaar licht op achteruit gegaan in vergelijking met 2020. Het is wel moeilijk vergelijken, licht spoornetbeheerder Infrabel de cijfers toe.

Lees verder

Uitzending van 'Dancing with the stars' afgelast na nog meer coronabesmettingen

Opnieuw tegenslag in 'Dancing with the stars': de uitzending van zaterdag wordt afgelast nadat deelnemers Nora Gharib (28) en Lotte Vanwezemael (29) positief hadden getest op corona. Na een testronde bleken nog meerdere personen besmet te zijn.

Lees verder

Prins Laurent geeft zeldzaam interview aan PlattelandsTV

PlattelandsTV kon niemand minder dan prins Laurent strikken voor een studiointerview. Hij praat over zijn engagement voor dieren met zijn Stichting Prins Laurent en projecten rond de installatie van hernieuwbare energie in verouderde woningen. 'Ik hoop dat de politiek mij de gelegenheid geeft om mijn werk weer in handen te nemen', zegt hij.

Lees verder

België op hoogste risiconiveau volgens voorlopige coronabarometer

De langverwachte barometer van coronacommissaris Pedro Facon krijgt stilaan vorm. Volgens een gelekt document bevinden we ons op dit moment in de hoogste alarmfase. Al is nog steeds niet duidelijk welke maatregelen daaraan worden gekoppeld.

Lees verder

Live | Volg hier de persconferentie van het Overlegcomité

De besmettingen schieten pijlsnel omhoog, maar het Overlegcomité heeft besloten om voorlopig geen extra maatregelen op te leggen. Volg hier vanaf 14.30 uur de persconferentie met premier Alexander De Croo, waaraan ook viroloog Steven Van Gucht zal deelnemen.

Lees verder

Uitzonderlijk in Japan: Tokio onder een dikke laag sneeuw

Hoewel sneeuw Japan niet vreemd is, is de massa sneeuw die er donderdag viel zeldzaam. In twaalf uur tijd viel er tien centimeter sneeuw in de hoofdstad Tokio. Een honderdtal vluchten moest worden geschrapt.

Lees verder

Live | Eén jaar later: president Biden herdenkt bestorming Capitool

Exact één jaar geleden bestormden in Washington DC duizenden Trump-fans het Capitool. Om 15.00 uur geven president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris een speech om de aanval, waarbij vijf mensen het leven lieten, te herdenken. Volg die hier live mee.

Lees verder

Overzicht | Deze coronamaatregelen blijven gelden

Ondanks de piek in coronabesmettingen houdt het Overlegcomité vast aan de bestaande coronamaatregelen. 'We kiezen voor stabiliteit', zie premier Alexander De Croo (Open VLD) op de persconferentie na het Overlegcomité. Deze maatregelen blijven dus gelden.

Lees verder

Baas MI6 bedankt Chinese staatsomroep voor 'reclame' na spottende James Bond-video

De Chinese staatsomroep gaf dinsdag een video uit waarin de toenemende aandacht van de westerse inlichtingsdiensten voor de dreiging van Peking belachelijk gemaakt wordt. Richard More, baas van de Britse buitenlandse inlichtingsdienst MI6, reageerde dat hij blij is met de reclame. De video en reactie van Moore komt op een moment waarop Groot-Brittannië slaags raakt met China over de behandeling van de Oeigoerse minderheid in Peking en het sluipend autoritarisme in Hongkong.

Lees verder

Springtij laat kliffen na van wel twee meter hoog

Op het strand van Knokke-Heist en Wenduine waren donderdag hoge zandkliffen te zien als resultaat van springtij op woensdag. Aan het Lichttorenpunt in Knokke-Heist werden de hoogste kliffen gemeten: tot wel twee meter. In Wenduine ging het over kliffen van anderhalve meter. De grootste kliffen werden donderdag bij laagtij afgebroken.

Lees verder

Coronacomplotdenker intimideert D66-leidster met brandende fakkel

De complotdenker zocht D66-leidster Sigrid Kaag thuis op. Het aantal bedreigingen tegen politici en journalisten nam recent toe in Nederland.

Lees verder

Popcorn Time trekt er de stekker uit

De illegale streamingdienst Popcorn Time stopt ermee. De reden is simpel: niet populair meer.

Lees verder

Biden snoeihard voor Trump: 'Hij bedreigt de ziel van Amerika'

Op de eerste verjaardag van de bestorming van het Capitool viel de Amerikaanse president Joe Biden zijn voorganger Donald Trump frontaal aan als een blijvend gevaar voor de democratie. 'Ik zal deze natie verdedigen.'

Lees verder

Europese coronakaart kleurt nog steeds donkerrood

De coronakaart van het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) blijft donkerrood kleuren. Alleen Roemenië kan nog groene en oranje regio's optekenen.

Lees verder

Ruim 7.000 kinderen kregen dubbele naam

7.026 kinderen kregen vorig jaar bij de geboorte een dubbele familienaam. Het leeuwendeel krijgt nog steeds de familienaam van de vader.

Lees verder

Somers gaf groen licht voor 'onwettige' privatisering thuiszorg

Tegen het advies van zijn eigen agentschap in, zette Vlaams minister Bart Somers het licht op groen voor de privatisering van de thuiszorg in Oostende. 'Somers plaatst ideologie boven de wet', zegt oppositiepartij Vooruit.

Lees verder

Oproep | Hoe hebben uw kinderen de lange kerstvakantie beleefd?

Een regenachtige winter is niet bepaald een periode waarin kinderen graag lange thuis zitten. Door de regen, corona, mogelijke isolaties en quarantaines viel er niet altijd veel te beleven. We polsen graag naar hoe kinderen en jongeren de voorbije weken hebben beleefd: was het de tijd van hun leven? Of voelden ze zich mistroostig worden? Zelfs fysiek onwel?

We horen het graag via binnenland@standaard.be.

Lees verder

Met samengeknepen billen de vijfde golf in

Eind volgende week kan het aantal besmettingen al pieken tot 125.000 per dag, eind deze maand dreigen meer ziekenhuisopnames dan ooit. Maar voorlopig wachten de politici én de experts af hoe hard omikron effectief inbeukt.

Lees verder

Ann Wauters: 'We hebben talenten verloren door het topsportklimaat'

We zijn allemaal apetrots als een Belg ergens in uitblinkt, en al zeker in de sport. Wie een medaille of titel haalt, wordt op handen gedragen. Maar de weg naar de top, daar is zelden aandacht voor. Nu meer en meer sporters getuigen over grensoverschrijdend gedrag, is er wel meer oog voor het volledige parcours van een sporter. Trainers die schelden, dat kan niet meer. Maar hoe haal je dan wel het beste uit een topsporter?

Lees verder

Maffiabaas na 20 jaar geklist door Google Streetview

De man was al twintig jaar voortvluchtig, maar liep in Madrid tegen de lamp door een foto op Google Streetview.

Lees verder

Wisselvallig weekend in vooruitzicht

Vrijdag wordt het wisselvallig met vooral in de zuidelijke landshelft buien van regen met lokaal ook kans op korrelhagel of smeltende sneeuw. In de Hoge Ardennen vallen er eerder sneeuwbuien. Een donderslag is hier en daar niet uitgesloten.

Lees verder

Aantal besmettingen verdubbeld op week tijd

Het aantal coronabesmettingen in België is op een week tijd verdubbeld. Dat blijkt vrijdagochtend uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

President Kazachstan beweert dat rust is teruggekeerd, nadat 3.000 manifestanten opgepakt zijn

President Kassym-Jomart Tokajev zegt dat de rust is teruggekeerd in Kazachstan. Volgens zijn regering zijn er 26 betogers gedood en meer dan 3.000 opgepakt.

Lees verder