Doorgaan naar hoofdcontent

Gedeelde voogdij voor Spaanse huisdieren bij scheiding baasjes

HLN
Gedeelde voogdij voor Spaanse huisdieren bij scheiding baasjes
Een wetswijziging in Spanje zorgt ervoor dat huisdieren na een scheiding meer kans maken op gedeelde voogdij. Het "belang van het dier" weegt binnenkort zwaarder dan het "formele bezit", waardoor huisdieren voor de Spaanse wet niet langer als een object maar als een volwaardig gezinslid worden gezien.
Lees verder

Wit-Russische oppositieleider Tichanovskaja ontvangt Four Freedoms Award
De Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja ontvangt dit jaar de Internationale Four Freedoms Award. De organisatie hoopt de prijs op 14 april in het Nederlandse Middelburg te overhandigen aan Tichanovskaja, die haar geboorteland ontvluchtte en nu in Litouwen verblijft. De Roosevelt Foundation kent de award sinds 1950 toe aan mensen en organisaties die zich inzetten voor de idealen waar de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt voor stond.
Lees verder

Premier Australië: "Djokovic had geen bewijs waarom hij niet is gevaccineerd"
De Servische tennisser Novak Djokovic kon bij aankomst in Australië geen goede reden geven waarom hij niet is gevaccineerd. Douanebeambten besloten daarom dat de nummer 1 van de tenniswereld het land niet in mocht. Dat vertelde de Australische premier Scott Morrison donderdag tijdens een persconferentie.
Lees verder

LIVE. Gezondheidsexperts VS adviseren booster voor 12- tot 17-jarigen - Opnieuw duizenden mensen in Duitsland op straat tegen coronaregels
Het Overlegcomité komt vandaag opnieuw samen om de coronapandemie en de maatregelen in ons land te evalueren. Dinsdag hebben de ministers van Volksgezondheid van de verschillende beleidsniveaus al beslist over soepelere test- en quarantaineregels. Ondertussen blijft het aantal nieuwe besmettingen in ons land fors stijgen. Volg hier de laatste ontwikkelingen over het coronavirus.
Lees verder

Acht kinderen en vier volwassenen komen om bij brand in Amerikaanse stad Philadelphia
Bij een huisbrand in de Amerikaanse stad Philadelphia (Pennsylvania) zijn twaalf mensen omgekomen. Bij de slachtoffers bevinden zich ook acht kinderen. Eerder was sprake van dertien doden, onder wie zeven kinderen, maar die berichtgeving is intussen ingetrokken door burgemeester Jim Kenney. Twee mensen, onder wie een kind, zijn zwaargewond in een ziekenhuis opgenomen.
Lees verder

Verenigde Staten herdenken bestorming van Capitool
De Verenigde Staten staan vandaag stil bij de bestorming van het Capitool, precies een jaar nadat aanhangers van de toenmalige president Donald Trump het gebouw in Washington binnenvielen. President Joe Biden zal een toespraak houden en in het Huis van Afgevaardigden vindt een herdenkingsprogramma plaats.
Lees verder

Oudste Amerikaanse WOII-veteraan op 112-jarige leeftijd overleden
De oudste Amerikaanse veteraan die in de Tweede Wereldoorlog heeft gevochten is woensdag op 112-jarige leeftijd overleden. Lawrence Brooks, tevens de voor zover bekend oudste inwoner van de Verenigde Staten, was de oudste van de nog 240.000 levende Amerikaanse veteranen. Zijn dood werd bekendgemaakt door het nationale WOII-museum en bevestigd door zijn dochter.
Lees verder

Wat kan het Overlegcomité beslissen nu de cijfers weer aan het stijgen zijn?
In het verleden kregen Overlegcomités al de bijnamen 'het spannendste' of 'het moeilijkste ooit', maar deze vergadering zal allicht de geschiedenis ingaan als 'de saaiste ooit'. Met besmettingen die in de lift zitten en omikron die haar geheimen slechts stap voor stap prijsgeeft, kiest de politiek vandaag voor de status quo. De langverwachte barometer is voor volgende week.
Lees verder

Ouders zien wekelijkse zelftest bij kinderen niet zitten: "Beseffen die wel wat ze zeggen?"
Eén keer per week een wisser in de neus: dat advies geven de ministers van Onderwijs en Volksgezondheid in dit land aan ouders van schoolgaande kinderen. Maandag gaan de scholen weer open en dan is het goed als elk kind één keer per week getest zou worden. De "sterke" aanbeveling van de ministers roept niet alleen financiële bezwaren op, ouders willen het hun kinderen ook niet aandoen om elke week die vervelende procedure te ondergaan. "Die tests doen gewoon pijn".
Lees verder

Geen mondmasker op lagere school meer? Acteur Mathijs F. Scheepers (47) vecht de verplichting aan bij Raad van State: "Maatregel is compleet buiten proportie"
De Raad van State buigt zich vandaag over de mondmaskerplicht van kinderen in de lagere school. "Onze eigen grondwet en het internationale recht zijn duidelijk: kinderen krijgen meer juridische bescherming dan volwassenen wanneer ingrijpende maatregelen nodig zijn. Met andere woorden: de mondmaskerplicht op school zou pas ingevoerd mogen worden wanneer alle andere coronamaatregelen voor volwassenen uitgeput zijn. Dat is niet het geval", zegt acteur Mathijs F. Scheepers (47), die één van de twee ouders is die de zaak bij de Raad van State aanhangig maakte. Volgt de Raad die argumentatie, hoeven kinderen maandag hun mondmasker dus niet meer opzetten in de klas.
Lees verder

Weinig ingrijpende vernieuwingen op grootste techbeurs te wereld: loopt digitale revolutie op laatste benen?
In Las Vegas is de grootste technologiebeurs ter wereld gestart. De Consumer Electric Show (CES) bestaat al sinds 1967 en is een gigantische etalage voor nieuwe snufjes: cd, video, dvd, homecomputer, gameconsoles en smart-tv werden daar aan het publiek voorgesteld. Innovaties van dat kaliber vind je op deze CES niet. Volgens sommige experts loopt de digitale revolutie dan ook op zijn laatste benen.
Lees verder

Eén jaar na bestorming Capitool: hoe is het nog met Donald Trump? "Als hij zich kandidaat stelt, kan hij opnieuw president worden"
Een jaar geleden werd het Capitool bestormd. Amerika was in shock, ook de Trump-fans. Het leek het begin van het einde van Trumps rijk: verguisd en veracht zou hij worden. Niets blijkt minder waar. "Als hij zich opnieuw kandidaat stelt, moet hij au sérieux worden genomen. Hij kan de verkiezingen winnen", zegt Amerika-kenner Bart Kerremans.
Lees verder

ONZE OPINIE. Hoe verfrissend zou het zijn om De Croo, Jambon en co te horen erkennen dat ze er eind vorig jaar een boeltje van hebben gemaakt?
Op de persconferentie na het eerste Overlegcomité van 2022 legt de premier ons ongetwijfeld uit dat we in onzekere tijden leven. Dat er hoop is dat omikron minder ziek maakt, maar dat de variant erg besmettelijk is. En dat er nog steeds druk ligt op onze ziekenhuizen die de vierde golf nog niet verteerd hebben. Alexander De Croo zal daarom eerst in het Nederlands en dan in het Frans vertellen dat er weinig manoeuvreerruimte is. Hij zal ons op het hart drukken dat we voorzichtig moeten blijven. Allicht hamert de liberaal nog eens op vaccinatie als onze belangrijkste beschermmuur. Ongetwijfeld volgt dan wel nog een schouderklopje, want hé, we boosteren er ondanks alle teleurstelling op los.
Lees verder

Raad van State schorst "te traag" ontslag van NMBS-werknemer
Omdat de NMBS er twee jaar over deed om een werknemer te ontslaan, heeft de Raad van State dat ontslag nu geschorst. Dat schrijft Het Nieuwsblad vandaag.
Lees verder

4.180 kilo cocaïne op weg naar Antwerpse haven onderschept in Rotterdam, aanhoudingen in Essen
Eind vorig jaar hebben samenwerkende politiediensten in de haven van Rotterdam een partij van 4.180 kilo cocaïne aangetroffen tussen een lading bananen, die vanuit Ecuador op weg was naar de haven van Antwerpen. Het gaat om de grootste vangst van 2021. Bij een aan de vondst gerelateerde politie-inval in Essen zijn afgelopen maandag vijf Belgen en twee Britten opgepakt. Dat meldt het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM).
Lees verder

N-VA wil transparantie over besteding belastinggeld Instituut voor Gelijkheid van Mannen en Vrouwen
Zonder openbare aanbesteding telde het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen meer dan 130.000 euro belastinggeld neer om de advocaten van de slachtoffers in de zaak-De Pauw te betalen. Of toch bij benadering: volledige transparantie is er niet. Is dat als overheidsinstelling dan niet verplicht? "Wij hebben daar geen inspraak in. Het Instituut beslist dat autonoom", reageert staatssecretaris voor Gelijke Kansen Sarah Schlitz (Ecolo).
Lees verder

De Bleeker werkt aan "dynamisch platform" voor begroting
De federale begroting moet voor iedereen goed te begrijpen zijn, vindt bevoegd Staatssecretaris Eva De Bleeker (Open Vld). Ze werkt daarom aan een "dynamisch platform" waarop via een paar clicks te zien is hoeveel geld naar welke post of doelstelling gaat.
Lees verder

Van een zuigpoes tot een tattooprinter: dit zijn de gekste en beste nieuwigheden op techbeurs CES
In Las Vegas wordt de jaarlijkse Consumer Electronics Show (CES) gehouden, de hoogmis van de technologie, een beurs waarop fabrikanten hun nieuwigheden voorstellen. Het is er altijd lachen en fronsen geblazen. De gekste en stomste dingen worden er voorgesteld, maar ook uitvindingen waarvan je zegt: "Dat ik daar zelf niet ben op gekomen!"
Lees verder

Wat kunnen we verwachten van het Overlegcomité? Dit adviseert expertengroep GEMS
Het Overlegcomité komt vandaag opnieuw samen om de coronapandemie en de maatregelen in ons land te evalueren. De experten van de GEMS hebben opnieuw een advies voorbereid voor het Overlegcomité. Uit het advies van het expertenteam GEMS blijkt dat enkele verstrengingen zouden moeten volstaan om de omikrongolf te doorstaan, zoals telewerk helemaal verplichten en de drukte op het openbaar vervoer beperken. Wat kunnen we verwachten van het Overlegcomité? Onze redactie kon het GEMS-rapport inkijken. Dit staat in het rapport van de GEMS te lezen:
Lees verder

COLUMN. 'Hoe mooi', de verwondering van Staf Coppens
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Staf Coppens.
Lees verder