Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 15 januari 2022

Bergen vol sluikstort in parktuin voormalige Antwerpse gouverneurswoning

Bergen vol sluikstort in parktuin voormalige Antwerpse gouverneurswoning

De voormalige gouverneurswoning aan de Koningin Elisabethlei in Antwerpen is één groot sluikstort geworden. Er liggen stapels vol vuilnis en kapotte wasmachines. Het zogenaamde Huize Herbosch aan het provinciehuis is een beschermd gebouw, maar staat te verkommeren. Gouverneur Cathy Berx heeft de kwestie nu aangekaart bij de bouw- en milieu-inspectie.

Lees verder

Appartement in hartje New York verkocht voor 190 miljoen dollar

Bijna 190 miljoen dollar voor een penthouse boven Central Park: het extreem luxevastgoed van New York breekt opnieuw records met de verkoop die donderdag onthuld werd door de Wall Street Journal.

Lees verder

Live | Bart De Wever straks in onderzoekscommissie: wat wist hij over PFOS-schandaal?

In de onderzoekscommissie PFAS-PFOS van het Vlaams Parlement is vandaag Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) te gast. Wat wist hij over de vervuiling op de site van 3M? U kunt vanmiddag de hoorzitting hierboven live volgen. 

Lees verder

Aantal besmettingen blijft stijgen, maar iets minder snel

Tussen 4 en 10 januari zijn er dagelijks gemiddeld 23.642 nieuwe besmettingen geregistreerd. Het gaat om een stijging van 71 procent in vergelijking met de voorgaande periode, blijkt vrijdag uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Omikron beukt in op taboes bij vakbonden

Soepeler nachtwerk, flexi-jobs in alle ­sectoren en de inzet van arbeidsongeschikten: het wenslijstje van de werkgevers in de strijd tegen het coronavirus wordt niet ­gesmaakt door de vakbonden.

Lees verder

Vlaanderen zet neerslagsensoren in voor controle inhaalverbod vrachtwagens bij regenweer

Vlaanderen wil tegen het einde van dit jaar op 19 locaties systemen met neerslagsensoren plaatsen. Die systemen moeten helpen bij de handhaving van overtredingen op het inhaalverbod voor vrachtwagens bij neerslag. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van Annick Lambrecht (Vooruit).

Lees verder

Podcasttips | Wie is er bang voor Gerard Reve?

Lieven Vandenhaute luistert met 10 'Revianen' naar archieffragmenten van Gerard Reve. Dat is veel boeiender dan het klinkt.

Lees verder

Steven Van Gucht: 'Nooit circuleerde er zoveel coronavirus'

'We zitten nog steeds in de stijgende fase van de vijfde golf, met meer dan 30.000 besmettingen per dag', zo zei Steven Van Gucht op de persconferentie van het Crisiscentrum over de coronasituatie in ons land.

Lees verder

'Baby' van albumhoes Nirvana dient een nieuwe klacht in bij rechter

Spencer Elden, de man die ruim dertig jaar geleden naakt als baby op de hoes van het album Nevermind van Nirvana stond, heeft bij de rechtbank in Californië opnieuw een klacht ingediend tegen de Amerikaanse rockband wegens seksuele uitbuiting.

Lees verder

Comedian gaat viraal met parodie op schandalen van Boris Johnson

Een Britse comedian heeft op Twitter miljoenen views gehaald met een sketch over het schandaal dat Boris Johnson een illegaal feestje bijwoonde tijdens de lockdown. Rosie Holt doet zich voor als een parlementslid dat lastige vragen van een reporter probeert te ontwijken: 'Ik weet niet of ik aanwezig was op het feestje.'

Lees verder

Marc Coucke en Bart Versluys trekken topchef Peter Goossens aan voor keuken hotel La Réserve in Knokke

Topchef Peter Goossens wordt verantwoordelijk voor het restaurant van het hotel La Réserve in Knokke.

Lees verder

Hoe Boris Johnson wel vaker worstelt met excuses en lastige vragen

In het Britse Lagerhuis moest Boris Johnson woensdag zijn excuses aanbieden voor een lockdownfeestje. Maar zijn verdediging klonk zwak en hol, en dat is niet de eerste keer. In dit artikel blikken we terug op enkele momenten waarbij Johnson het moeilijk had met zijn excuses aanbieden of lastige vragen beantwoorden. 

Lees verder

Grote vraag naar stroom duwt CO2-uitstoot 7 procent omhoog

Het wereldwijde herstel van de economie heeft de vraag naar elektriciteit vorig jaar met 6 procent doen toenemen. Extra stroomproductie uit steenkoolcentrales is slecht nieuws voor het milieu.

Lees verder

Corona treft China hard: fabrieken sluiten, schepen staan in file

Nu omikron steeds meer Chinese steden tot strenge coronamaatregelen dwingt, raakt het productie­proces opnieuw zwaar verstoord.

Lees verder

Oekraïense overheidswebsites getroffen door grootschalige cyberaanval

Verschillende Oekraïense overheidswebsites zijn vrijdag het slachtoffer geworden van een grootschalige cyberaanval. De aanval is nog niet opgeëist, maar vindt plaats tegen de achtergrond van oplopende spanningen tussen Kiev en Moskou.

Lees verder

Wetenschappers staan perplex door vondst van 60 miljoen nesten van ijsvissen

In de Weddellzee nabij Antarctica hebben Duitse wetenschappers een uitzonderlijke ontdekking gedaan: ze stuitten er op 60 miljoen nesten van ijsvissen, verspreid over een enorme broedplaats ter grootte van het eiland Malta. 'We konden het niet geloven', getuigen de onderzoekers. 

Lees verder

Bart Somers vernietigt systeem trajectcontrole Bonheiden

Afgelopen maanden was er veel te doen over het contract dat de gemeente Bonheiden had afgesloten met een private speler om de verkeersveiligheid te handhaven. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers besliste vandaag om het gemeenteraadsbesluit te vernietigen.

Lees verder

Oproep | Volgt u de coronamaatregelen nog?

We leven bijna twee jaar met corona en met beperkende maatregelen. Hou jij je nog altijd strikt aan de maatregelen of heb je het gehad met contacten beperken, thuiswerken, geen verre reizen te ondernemen en thuisblijven? En als je minder strikt werd, waaraan merk je dat zoal? Wie je er over getuigen, mail naar binnenland@standaard.be.

Lees verder

Zaak-'Propere handen': rechtszaak dreigt voor top Belgisch voetbal, parket vervolgt 57 verdachten

De bom onder het Belgisch voetbal is nu definitief gebarsten. Het federaal parket wil 57 mensen voor de rechtbank brengen in de zaak-Propere Handen. Dat vernam De Standaard. Onder hen absolute zwaargewichten als Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe en manager Vincent Mannaert, AA-Gent manager Michel Louwagie en Standard-voorzitter Bruno Venanzi. Ook ex-bestuurders als Patrick Janssens (Genk), François De Keersmaeker en Steven Martens (beiden voetbalbond) zijn in verdenking gesteld.

Lees verder

De afvallige die Ford komt redden

Autobouwer Ford recht de rug en is plots 100 miljard dollar waard. Met dank aan de topman die het bedrijf eerst bijna kapot beconcurreerde.

Lees verder

'Vlaanderen is koploper in de boostercampagne'

Bijna zeven op de tien Vlamingen zijn geboosterd en daarmee zijn we de op twee na snelste in Europa. Ook de vaccinatieteller voor de jongsten staat al op 25.796 kinderen in de leeftijdscategorie 5 tot 11 jaar, goed voor 5,04 procent van de totale doelgroep. De meeste actieve weigeringen zitten bij de kleinsten.

Lees verder

Minister Van der Straeten onderzoekt mogelijk pistes tegen hoge energieprijzen, volgende week opnieuw overleg

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) heeft van de kern opdracht gekregen om verschillende pistes tegen hoge energieprijzen te becijferen. Dat zal gebeuren in overleg met minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Bedoeling is dat het volgende week terug op tafel komt bij de kern.

Lees verder

Robots serveren noedels via het plafond in olympisch dorp

De coronamaatregelen voor de Olympische Winterspelen in Peking zijn strikt: iedereen moet in een bubbel en fysieke interactie met de buitenwereld is niet toegestaan. En zelfs binnen de bubbel wordt het fysieke contact blijkbaar tot een minimum beperkt: in een van de restaurants wordt het eten niet eens door mensen geserveerd. Op het menu? Robothamburgers en noedels via het plafond.

Lees verder

KV Mechelen dreigt ermee competitieduel tegen Oud-Heverlee Leuven niet te spelen

KV Mechelen dreigt ermee om het competitieduel van zaterdag op de 22ste speeldag in de Jupiler Pro League op bezoek bij Oud-Heverlee Leuven niet te spelen nadat de vraag van de club om het duel uit te stellen vanwege een reeks coronabesmettingen door de Kalendercommissie werd afgewezen, zo laat de club vrijdag weten in een mededeling.

Lees verder

Meer kans voor onderzoekers om na pensioen voort te doen

Om te beletten dat topwetenschappers na hun emeritaat naar het buitenland trekken, heeft minister Crevits de regels aangepast en 5 miljoen vrijgemaakt.

Lees verder

Coronacommissaris Facon en minister Vandenbroucke verkiezen strikte vaccinatiepas boven vaccinatieplicht

In zijn rapport aan de regeringen en de parlementen verkiest de coronacommissaris de inzet van een vaccinatiebewijs. Lees: een coronapas maar dan enkel nog voor gevaccineerden. 'Dat is meer proportioneel dan een vaccinatieplicht.'

Lees verder

Poolse regering wil anti-lgbti+-wet naar Hongaars voorbeeld aannemen

Met een nieuwe wet moet het moeilijker worden om gastsprekers uit te nodigen in scholen en makkelijker worden om schooldirecteurs te ontslaan. Vooral de lgbti+-gemeenschap reageert bezorgd.

Lees verder

Vlaamse Boon-prijzen maken shortlists bekend (en Nederlandse auteurs domineren)

De shortlists van de Boon-prijzen, de nieuwe prestigieuze Vlaamse prijzen voor fictie- en non-fictie en jeugdliteratuur, zijn bekend. Prentenboekenmaker Pieter Gaudesaboos is de enige Vlaming op de lijst.

Lees verder

Lockdown in Nederland deels ten einde: winkels en kappers weer open, horeca en cultuur blijven dicht

De lockdown in Nederland is vanaf zaterdag gedeeltelijk ten einde. Winkels, kappers en sportscholen mogen onder voorwaarden weer open, maar de horeca en de cultuursector blijven op slot.

Lees verder

Overzicht | Dit zijn de 57 die federaal parket voor de rechter wil in zaak Propere Handen

Met 57 zijn ze, de bestuursleden, makelaars en trainers en één vennootschap die het federaal parket voor de rechter sleept. Er zijn twee luiken in de eindvordering: dat rond spilfiguur Dejan Veljkovic en dat rond spilfiguur Mogi Bayat. Wie wordt voor welk vermeend misdrijf vervolgd? De KI moet in een volgende fase beslissen of ze naar de strafrechter moeten. Een overzicht.

Lees verder

Jean-Jacques Beineix (1946-2022): de bad boy die een hele generatie studenten hun favoriete postergirl bezorgde

Weinig cineasten ademden meer de sfeer van de eighties dan Jean-Jacques Beineix, de bad boy die een hele generatie studenten met Béatrix Dalle hun favoriete postergirl bezorgde.

Lees verder

Opmars coronabesmettingen in woonzorgcentra gaat voort

Het aantal woonzorgcentra met een of meer ­coronabesmettingen is deze week verdubbeld tot 110.

Lees verder

KV Kortrijk maakt in het slot nog gelijk tegen AA Gent

AA Gent heeft op de 22ste speeldag in de Jupiler Pro League niet kunnen winnen van KV Kortrijk. De Buffalo's kwamen in de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar op achterstand, maar leken de scheve situatie om te buigen dankzij doelpunten van Alessio Castro-Montes en Ilombe Mboyo (ex-KVK). Tot Dylan Mbayo (ex-Gent) met zijn tweede van de avond de 2-2 op het bord zette.

Lees verder

Servische president beschuldigt Australië van het 'mishandelen' van Novak Djokovic

De Servische president Aleksandar Vucic heeft vrijdag op Instagram hard uitgehaald naar de Australische autoriteiten. Vucic beschuldigt Australië van het 'mishandelen' van zijn landgenoot Novak Djokovic.

Lees verder

Gaat Euphoria te ver in tweede seizoen?

Deze week in Radar: seizoen 2 van tv-serie Euphoria en het nieuwe boek van provocateur Michel Houellebecq.

Lees verder

Ongehoord | 'Iedereen weet wie de beste voetballer is: ik'

Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.

Lees verder

Zaterdag grijs en mistig, zondag lichte regen

Zaterdag start grijs en mistig in Vlaanderen. In de loop van de dag breekt de zon door het lage wolkendek en volgen brede opklaringen. De maxima schommelen tussen 2 en 7 graden. Er staat een zwakke wind. Dat meldt het KMI, dat waarschuwt voor CO-vergiftiging en lokale gladheid 's ochtends in de provincies Limburg, Vlaams- en Waals-Brabant en Henegouwen, en in Brussel.

Lees verder

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt licht

Het aantal besmettingen met het coronavirus blijft stijgen, al vertraagt de groei. Er liggen iets meer mensen in de ziekenhuizen als gevolg van covid-19 maar de druk op de afdelingen intensieve zorg blijft afnemen. Dat blijkt zaterdag uit voorlopige cijfers van Sciensano.

Lees verder

Novak Djokovic opnieuw vastgehouden in afwachting van uitspraak, Rafael Nadal reageert

Novak Djokovic, de nummer één van het wereldwijde tennis, wordt zaterdag opnieuw administratief vastgehouden nadat de Australische regering een dag eerder zijn visum voor de tweede keer had ingetrokken. Djokovic wacht op een uitspraak van justitie over zijn zaak, blijkt uit gerechtelijke documenten.

Lees verder

Vrouw op sporen geduwd in metrostation Rogier

Een jongeman heeft vrijdag omstreeks 19.45 uur in metrostation Rogier in Brussel opzettelijk een vrouw op de sporen geduwd. Dat heeft persagentschap Belga 's avonds vernomen. Woordvoerster An Van Hamme bevestigt dat één persoon op de sporen is aangetroffen, maar dat ze snel weer op het perron is geholpen. Het parket van Brussel doet nog geen uitspraken over de zaak, maar de dader is intussen opgepakt

Lees verder

Premier Johnson verder in het nauw: nog meer illegale feestjes

De onthullingen over illegale feestjes van medewerkers van de Britse premier Boris Johnson blijven elkaar in sneltempo opvolgen. Ze brengen hem verder in het nauw. De Britse krant Daily Mirror meldt dat personeel van de ambtswoning van Johnson ook tijdens de coronalockdowns elke vrijdag bij elkaar kwam om te drinken, ondanks een verbod op dergelijke feestjes binnen.

Lees verder