Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 4 januari 2022

Alarmdrempel al op 1 plaats overschreden door hevige regenval: "Niet uitgesloten dat er zich vandaag nog kritieke sit...

HLN
Alarmdrempel al op 1 plaats overschreden door hevige regenval: "Niet uitgesloten dat er zich vandaag nog kritieke situaties voordoen"
In het Denderbekken heeft de Molenbeek in het Oost-Vlaamse Geraardsbergen de alarmdrempel overschreden en op zeven andere plaatsen is de waakdrempel bereikt. Dat meldt de site waterinfo.be van de Vlaamse overheid. In Wallonië en in het oosten van Vlaanderen verwacht men vandaag nog veel regenval. Volgens Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij is het niet uitgesloten dat er lokaal wateroverlast is, vooral in het zuiden van Vlaanderen. Dat zei de woordvoerder in HLN LIVE.
Lees verder

Meisje (4) gaat met ademhalingsproblemen naar spoed, dokter vindt kerstlichtje terug in longen
In Paraguay heeft een 4-jarig meisje een opvallende operatie ondergaan. De peuter werd met zware ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis in Asuncion gebracht. De dokters gingen meteen op zoek naar de oorzaak en vonden tot hun grote verbazing een kerstlichtje in de rechterlong van het meisje.
Lees verder

RSCA-supertalent Bounida breekt met management Let's Play: is er iets op til?
Het blijft bewegen rond Rayane Bounida (15). Gisteren raakte bekend dat het Anderlechtse supertalent heeft gebroken met zijn management, Let's Play. Het voedt de geruchtenstroom nog meer. Een stand van zaken.
Lees verder

In welke sector moet je zijn voor een mooi loonbriefje in 2022?
Ben je toe aan een nieuwe uitdaging en hecht je – zoals wel meer mensen – daarbij veel belang aan het loon? Dan schotelt Jobat.be je de best betalende sectoren van het land voor. Hoeveel verdien je er? En welke jobs zijn daar nodig? Een overzicht.
Lees verder

Ben jij een pleaser? Expert legt uit hoe je hiermee omgaat: "Is niet hetzelfde als aardig, leuk of genereus zijn"
Stond jij al ooit te bakken voor een ander terwijl je het eigenlijk haat? Liep jij al ooit de benen onder je lijf uit op weg naar een feestje waar je totaal geen zin in had? Wel, dan ben je waarschijnlijk een pleaser. Iemand die wil voldoen aan de wensen of verwachtingen van een ander. En dat is heel vermoeiend. De Britse psychotherapeut Emma Reed Turrell ziet veel mensen die vastzitten in hun eigen pleasegedrag en geeft tips om jezelf op nummer één te zetten. "Pleasen kan zich uiten in gedrag dat als sympathiek wordt gezien, maar eigenlijk ben je manipulatief bezig."
Lees verder

Brand in Zuid-Afrikaans parlement weer onder controle
De brand die afgelopen weekend delen van het Zuid-Afrikaanse parlementsgebouw in Kaapstad verwoestte, is dinsdag weer onder controle gebracht. Dat zegt de brandweer.
Lees verder

Eindelijk wetenschappelijk uitgelegd: zo schenk je thee zonder te morsen
Wetenschappers van de TU Wien University in Oostenrijk hebben een manier gevonden om deftig thee uit een theepot te kunnen schenken, zónder te morsen. Alles heeft te maken met de hoek van de theepot en de kracht waarmee de thee wordt uitgeschonken. Hoe kleiner de hoek, hoe groter de kans op morsen. Daarnaast speelt ook het materiaal waaruit de theepot is gemaakt een rol.
Lees verder

Jeff Hoeyberghs (60) krijgt celstraf van 10 maanden voor seksisme en aanzetten tot haat en discriminatie: "En hij toont geen énkel schuldinzicht"
Plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs (60) is door de Gentse rechtbank veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van tien maanden, waarvan vijf maanden met uitstel, voor seksisme en aanzetten tot haat en discriminatie. Dat deed hij in 2019 tijdens een lezing in een auditorium aan de UGent voor het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) over vrouwen.
Lees verder

Jeff Hoeyberghs (60) veroordeeld tot celstraf van 10 maanden, waarvan 5 met uitstel, voor seksisme en aanzetten tot haat en discriminatie
Plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs (60) is door de Gentse rechtbank veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van tien maanden, waarvan vijf maanden met uitstel, voor seksisme en aanzetten tot haat en discriminatie. Dat deed hij in 2019 tijdens een lezing in een auditorium aan de UGent voor het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) over vrouwen. Zowel de UGent als het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen stelden zich burgerlijke partij. Hoeyberghs werd ook voor een periode van vijf jaar uit zijn rechten ontzet.
Lees verder

Spaarboekjes blijven ondanks lage rendement populair: hoe komt dat?
Het spaarboekje blijft voor veel Belgen de favoriete spaaroplossing. De tegoeden op geregelementeerde spaarboekjes zijn het afgelopen jaar met 4,2 miljard euro gestegen naar 274,4 miljard euro, dat blijkt uit een rondvraag van De Tijd. Die sterke groei is opvallend omdat spaarboekjes weinig opleveren. Welke voordelen biedt een spaarboekje nog? Spaargids.be legt uit.
Lees verder

Football Talk. Racing Genk bouwt nieuw trainingscentrum, Ito legt positieve coronatest af
De angst voor besmettingen, de reden waarom in laatste instantie de winterstage in Benidorm werd afgeblazen, bleek bij Racing Genk niet ongegrond. Middenvelder Bastien Toma zit nog in quarantaine in Dubai na een positieve test vorige week. Ook de sneltest van de 19-jarige aanvaller András Nemeth bleek positief, hij wacht nog op het resultaat van zijn PCR-test. Het resultaat van de PCR-test bij Junya Ito was alvast positief. Ook de Japanner moet dus in quarantaine en mist de stevige trainingsweek die Bernd Storck zijn spelers deze week voorschotelt. Ito reisde tijdens de korte onderbreking overigens niet naar Japan, maar hij bleef in België. (KDZ)
Lees verder

Met een vingerknip verlost van de sigaret? "Eén tot vijf hypnosesessies volstaan om ervan af te komen. Maar het is geen wondermiddel"
Voor rokers die graag komaf willen maken met de sigaret – zo'n twee op de drie verslaafden - kan de lucht morgen misschien al opklaren. De slaagkans om zo'n verslaving aan te pakken via hypnose is vrij hoog. "Het werkt rechtstreeks in op je onderbewustzijn. Daardoor moet je jezelf niet telkens opnieuw herinneren aan je goede voornemens", zegt hypnotherapeut Candice Nuyttens, die tot zes jaar geleden zelf een verstokte roker was.
Lees verder

Veldritanalist Niels Albert ziet maar één topfavoriet in een (mogelijk) WK zonder Van Aert en Van der Poel: "Het pad ligt breed open voor Pidcock"
Wat als Mathieu van der Poel en Wout van Aert er straks op het WK veldrijden in Fayetteville allebei niet bij zijn? Het scenario wordt met de dag reëler. En in dat geval is er maar één topfavoriet, volgens onze huisanalist Niels Albert. "Pidcock groeit met de dag."
Lees verder

Coronavariant ontdekt in Frankrijk met mogelijk Kameroense oorsprong, viroloog Van Gucht: "We hoeven ons geen zorgen te maken"
Er is in Frankrijk een variant van het coronavirus ontdekt die mogelijk zijn oorsprong in Kameroen heeft. De mutatie krijgt de naam B.1.640.2. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de variant geclassificeerd als "een variant onder toezicht". Volgens viroloog Steven Van Gucht moeten we ons geen zorgen maken. "Het is normaal dat het virus muteert. Dat doet het haast dagelijks", verduidelijkt Van Gucht aan onze redactie.
Lees verder

Eva De Roo bevallen van tweede kindje
Eva De Roo (33) en Jan Paternoster (32) hebben 2021 afgesloten met een heuglijke gebeurtenis. De Studio Brussel-presentatrice en de Black Box Revelation-zanger zijn de trotse ouders geworden van hun tweede kindje. De jongen luistert naar de bijzondere naam Arto.
Lees verder

Transfer Talk. Union heeft eerste wintertransfer beet - Rechtsback van AS Roma in beeld bij Anderlecht
De wintermercato is officieel geopend. Van 4 tot en met 31 januari kunnen de clubs transfers doen en zullen ook enkele internationale dossiers (Kylian Mbappé, Ousmane Dembélé, Erling Braut Haaland) stof doen opwaaien. Bij HLN.be zit je op de eerste rij om al het transfer gerelateerde nieuws uit onze competitie en in het buitenland op te volgen.
Lees verder

Twee Israëlische officieren omgekomen bij helikoptercrash
Twee Israëlische legerofficieren zijn maandagavond omgekomen bij een helikoptercrash. Een derde inzittende raakte gewond. Dat heeft het leger dinsdagochtend vroeg gemeld. De marinehelikopter Atalef, Hebreeuws voor vleermuis, crashte voor de kust van Haifa in zee.
Lees verder

Nieuwe drone-aanval op basis van internationale troepen in Irak verijdeld
Een Iraakse basis die ook door de internationale troepen wordt gebruikt, is dinsdag het doelwit geworden van een drone-aanval. De aanval werd verijdeld en er vielen geen slachtoffers, meldt een verantwoordelijke van de internationale coalitie. Het was al de tweede dergelijke aanval op minder dan 48 uur.
Lees verder

VIDEO. Alfred Schreuder leidt eerste training als coach van Club Brugge
Alfred Schreuder (49) heeft deze ochtend onder de Spaanse zon zijn eerste training geleid als coach van Club Brugge. De Nederlander aanschouwde zijn nieuwe team en had op het veld ook verschillende (korte) gesprekken, onder meer met beloftencoach Rik De Mil en Ruud Vormer. Hij sprak ook de hele ploeg toe (zie foto's hieronder).
Lees verder

Vrouw uit Frankrijk gooit 80 cent in gokautomaat en wint meer dan 200.000 euro
Een veertigjarige vrouw heeft op oudejaarsavond in het casino van Saint-Malo in Frankrijk meer dan 200.000 euro gewonnen nadat ze 80 cent in een gokautomaat had gegooid. Omdat ze niets van gokken kende, wou de vrouw niet meer geld inzetten.
Lees verder