Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 11 januari 2022

30.000 liter mazout in Albertkanaal terechtgekomen door lek

30.000 liter mazout in Albertkanaal terechtgekomen door lek

In Beringen is zondagavond 30.000 liter mazout in het Albertkanaal terechtgekomen door een lek aan een vrachtschip. De brandstof werd ingedijkt en de hele nacht lang opgezogen door de civiele bescherming. Er was geen gevaar voor de omgeving.

Lees verder

Jean-Luc Crucke (MR) verlaat Waalse regering

Op een onverwachte persconferentie maakte Waals minister van Begroting Jean-Luc Crucke (MR) vanochtend bekend dat hij de regering verlaat. Hij deed dat in het bijzijn van zijn voorzitter, Georges-Louis Bouchez (MR).

Lees verder

Omikronvariant nadert dichter dan ooit bij Peking

De veertien miljoen inwoners van de Chinese havenstad Tianjin mogen zonder toestemming de stad niet uit. De lokale autoriteiten hopen zo een verdere verspreiding van de omikronvariant in te teugelen, vooral dan met het oog op de Olympische Winterspelen in het aangrenzende Peking.

Lees verder

Poetin zal geen 'kleurenrevoluties' in voormalige Sovjetlanden tolereren

De Russen zullen geen 'kleurenrevoluties' in voormalige Sovjetlanden tolereren. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin op een virtuele bijeenkomst van de Collectieve Veiligheidsverdragsorganisatie (CVVO) die werd uitgezonden door Russische media. Ondertussen maken onafhankelijke media gewag van opvallende overlijdens onder hooggeplaatste veiligheidsmensen.

Lees verder

En plots racen er honderdtal ontsnapte struisvogels door stadscentrum

In het zuiden van China zijn zaterdag meer dan tachtig struisvogels ontsnapt uit een boerderij. De dieren renden de baan op en maakten het stadscentrum onveilig. Nadat de dieren zes kilometer hadden afgelegd, konden de meeste gevangen worden.  

Lees verder

Oproep | Welke vragen heeft u over de vaccinatie van uw kind?

Vijf- tot elfjarigen worden momenteel opgeroepen om zich te laten vaccineren. We horen graag met welke vragen u als ouder hierover zit en gaan op zoek naar een antwoord. Reacties mogen naar binnenland@standaard.be. We springen uiteraard voorzichtig met uw gegevens om en garanderen uw anonimiteit.

Lees verder

Vliegtuig crasht op treinsporen, politie kan gewonde man net op tijd redden van aanstormende trein

De politie van Los Angeles, in de Amerikaanse staat Californië, heeft zondag net op tijd het leven gered van een piloot. De man kreeg problemen met zijn vliegtuig en stortte neer op een overweg. Bodycambeelden van de plaatselijke politie tonen hoe de man uit het vliegtuig kon gehaald worden net voor een trein kwam aangestormd. 

Lees verder

Geen uitstel voor herstart competitievoetbal: 22ste speeldag gaat komend weekend gewoon door

De herstart van de Belgische voetbalcompetitie wordt niet uitgesteld, zo werd maandag beslist op de Algemene Vergadering van de Pro League. Er was een meerderheid nodig om speeldag 22 uit te stellen, maar die werd niet gevonden. Er wordt komend weekend dus gewoon gevoetbald, ondanks het hoge aantal besmettingen onder profvoetballers.

Lees verder

Grofgebekte clown die echt om je gaf

In de Amerikaanse stad Orlando is komiek Bob Saget (65) overleden. Saget is wereldwijd bekend voor zijn rol als Danny Tanner in de sitcom 'Full house'. Na een tv-carrière toerde Saget door de VS en Canada als stand-upcomedian. Saget was een typische clown: lachen op het podium, thuis huilen.

Lees verder

Terug van nooit weggeweest: Rutte IV heeft eed afgelegd

Het nieuwe Nederlandse kabinet onder leiding van premier Mark Rutte heeft de eed afgelegd. Zoals de traditie voorschrijft gingen de regeringsleden op de foto met koning Willem-Alexander. Het is de vierde regering met Mark Rutte aan het hoofd.

Lees verder

2021 gaat de geschiedenisboeken in als wereldwijd vijfde warmste jaar ooit

2021 was wereldwijd het vijfde warmste jaar ooit. De afgelopen zeven jaren waren 'met een duidelijke marge' de zeven warmste jaren ooit. Dat blijkt maandag uit de jaarlijkse bevindingen van Copernicus, de ­Europese onderzoeksinstelling die het klimaat in de gaten houdt. Europa beleefde zelfs zijn warmste zomer ooit.

Lees verder

Card Stop krijgt nieuw telefoonnummer

Wie zijn bankkaart wil laten blokkeren bij Card Stop, kan voortaan bellen naar het nummer 078 170 170.

Lees verder

Ook Vincent Baestaens en Daan Soete mogen mee naar WK veldrijden in Fayetteville

Eli Iserbyt, Toon Aerts, Michael Vanthourenhout, Laurens Sweeck, Quinten Hermans, Jens Adams, Vincent Baestaens en Daan Soete behoren tot de achtkoppige Belgische selectie voor het WK veldrijden van eind deze maand in het Amerikaanse Fayetteville. Toon Vandebosch is reserve. Dat heeft bondscoach Sven Vanthourenhout maandag bekendgemaakt in het bondsgebouw van Belgian Cycling in Tubeke.

Lees verder

Evenepoel rijdt Waalse klassiekers en Vuelta

Ploegmanager Patrick Lefevere van Quick-Step heeft maandag het programma van Remco Evenepoel (21) voor het nieuwe wielerseizoen bekendgemaakt. De renner uit Schepdaal rijdt van 5 tot en met 9 februari zijn eerste wedstrijdkilometers in de Ronde van Valencia. In april staan onder meer de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik op zijn programma. In september rijdt Evenepoel voor het eerst in zijn carrière de Ronde van Spanje.

Lees verder

Haalt de coronabarometer dit keer wel de eindmeet?

Over het principe van een coronabarometer bestaat weinig discussie. Maar over de haalbaarheid zijn er meer twijfels. Vooral Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) heeft nog veel vragen, maar niet alleen hij.

Lees verder

KMSKA neemt al na drie maand afscheid van artistiek directeur

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSKA) neemt in onderlinge overeenkomst afscheid van de kersverse artistiek directeur. De voorziene opening op 25 september komt niet in het gedrang.

Lees verder

Novak Djokovic gaat meteen trainen na vrijlating: 'Bedankt aan iedereen die mij steunde'

Terwijl zoonlief Novak heel laat op de Australische avond na zijn 'vrijlating' de Rod Laver Arena opzocht voor een eerste training gaf de familie in Servië een persconferentie. Daarop drukten ze hun dankbaarheid uit over de beslissing van de rechter in Melbourne om de twintigvoudige grand slam-winnaar toch in het land te houden. Djokovic zelf reageerde kort via Twitter.

Lees verder

Trein in Aalst overvol: leerlingen wachten in vrieskou op vervangbus

Heel wat leerlingen bleven op de eerste schooldag van het nieuwe jaar letterlijk in de kou staan. De trein die hen naar Aalst moest brengen, was blijkbaar niet voorzien op meer passagiers en heel wat reizigers moesten maandag in de kou wachten op vervangend vervoer.

Lees verder

Kapotte brandkraan onder skilift spuit ijskoud water op toeristen

Twee skiërs werden vrijdag naar het ziekenhuis gebracht nadat ze door een kapotte brandkraan nat werden gespoten toen ze op een skilift zaten in het Amerikaanse skioord Beech Mountain. Een skiër was tegen de kraan gebotst waarna er een krachtige, ijskoude straal omhoog spoot.

Lees verder

Air France en KLM verhogen ticketprijzen om te vliegen met duurzame brandstof

De prijs van een ticket voor een vlucht met Air France, KLM en Transavia gaat met één tot twaalf euro omhoog. Dat is nodig om de meerkost van de duurzame brandstof die de luchtvaartmaatschappijen voortaan zullen gebruiken, deels te compenseren.

Lees verder

Skelet van gigantische zeedraak ontdekt in Brits natuurreservaat

In hartje Engeland is een uitzonderlijk fossiel ontdekt. Het gaat om een quasi volledige Ichthyosaurus, een uitgestorven zeereptiel. Nabij Rutland, in de Britse Midlands, vonden ze een exemplaar dat wel tien meter lang is. Kijk mee naar de opmerkelijke vondst in bovenstaande video.  

Lees verder

Veel leerlingen Hasseltse school besmet na skireis: '101 afwezigen, alleen al in derde graad'

De derde graad van een middelbare school in Hasselt telt 101 afwezige leerlingen op een totaal van 470. Het overgrote deel van de afwezigen is te wijten aan een coronabesmetting opgelopen tijdens een skireis naar Oostenrijk in de kerstvakantie.

Lees verder

Queen viert 70-jarig jubileum met militaire parade, concert en 60.000 bomen

De Queen viert in juni dat ze 70 jaar op de Britse troon zit. Het feest duurt vier dagen en bestaat onder meer uit een concert met wereldsterren, een militaire parade, een kookwedstrijd en 60.000 bomen. Dat heeft Buckingham Palace maandag bekendgemaakt.

Lees verder

Collega's distantiëren zich van professor Annemans na 'misleidende antivax-propaganda'

De gezondheidseconoom Lieven Annemans postte op Twitter een tabel met de 'minimale baten en maximale risico's' voor wat betreft het vaccineren van kinderen. 'Je verspreidt als academicus misleidende antivax-propaganda', reageert viroloog Marc Van Ranst.

Lees verder

Poetin wil Navo-klok terugdraaien

De gesprekken tussen de VS en Rusland over Oekraïne hebben niets opgeleverd. Logisch: Moskou verhoogt telkens de inzet. Vladimir Poetin lijkt vooral uit te zijn op een nieuwe verdeling van Europa in invloedssferen.

Lees verder

Kind na 'misplaatste grap' geprikt met gebruikte spuit in vaccinatiecentrum Evergem

Een kind is zaterdag in het vaccinatiecentrum in Evergem geprikt met een gebruikte spuit. Volgens de gemeente gaat het om een 'misplaatste grap'.

Lees verder

Miljonair Robert Durst (78), die per ongeluk een moord bekende op tv, overleden in gevangenis

Robert Durst, de vastgoedmiljonair die in 2015 per ongeluk een moord bekende in een televisiedocumentaire, is op 78-jarige leeftijd in de gevangenis overleden. In oktober werd hij veroordeeld tot levenslang voor de moord op een vriendin.

Lees verder

Novak Djokovic, nu al de winnaar van de Australian Open

Novak Djokovic was maandag nog steeds niet zeker van deelname aan de eerste grand slam van het jaar. Maar net de controverse rond zijn persoon maakt hem tot de topfavoriet voor een tiende eindzege in Melbourne.

Lees verder

Zwijndrecht verdedigt groene geloofwaardigheid in PFAS-commissie

Burgemeester André Van De Vijver (Groen) van Zwijndrecht pleitte onschuldig in de PFAS-commissie, ondanks kennis van de vervuiling sinds 2000.

Lees verder

Gilles De Coster vraagt sekswerkers schaamteloos wat u wilt weten

'Het is allemaal een theaterstuk.' Aan het woord is Sonia Verstappen (70), een Brusselse die sinds haar 22ste 36 jaar lang aan het werk was achter een raam in de Noordwijk. 'Je suis une pute', zegt ze wanneer Gilles De Coster haar vraagt hoe ze zelf haar job omschrijft. 'Mais pas une sale pute.'

Lees verder

Noord-Korea vuurt opnieuw 'ongeïdentificeerd projectiel' af

Noord-Korea heeft een 'ongeïdentificeerd projectiel' afgevuurd in de richting van de Japanse Zee. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap op gezag van het Zuid-Koreaanse leger.

Lees verder

Het gat in de politieke markt is Vlaams en links

Ons land kent al een heleboel politieke partijen. Als we naar het Vlaams Parlement kijken, dan tellen we er zeven. Maar er kan er altijd nog eentje bij, dachten ze bij Vista. Want zij beweren het gat in de politieke markt gevonden te hebben: Vlaams en links.

Lees verder

Groot Gelijk: Moeten we het WK voetbal in Qatar boycotten?

Strafpleiter en voetbalclubbestuurder Walter Damen gooide onlangs de knuppel in het hoenderhok: hij gaat het WK voetbal dit jaar niet volgen wegens de mensenrechtenschendingen in gastland Qatar. Al sinds de toekenning van het WK in 2010 is er controverse over de organisatie ervan in de steenrijke golfstaat. Heeft een boycot (nu nog) zin? En zo niet: wat kunnen we dan wel doen? Is het aan de FIFA, de sportbonden, de spelers, de journalisten of de supporters om te reageren?

Lees verder

Hoe lucratieve beurstransacties de vicevoorzitter van de Amerikaanse centrale bank duur komen te staan

Slechts enkele weken voordat zijn termijn er officieel opzit, zet de vicevoorzitter van het Fed een stap opzij. Dubieuze beurstransacties tijdens de coronapandemie kwamen Richard Clarida duur te staan.

Lees verder

Tennisorganisatie ATP noemt zaak Djokovic 'schadelijk op alle fronten'

In een officiële verklaring noemt de internationale tennisorganisatie Association of Tennis Professionals (ATP) de rel rond Novak Djokovic 'schadelijk op alle fronten'.

Lees verder

Europees Parlementsvoorzitter David Sassoli overleden

Europees Parlementsvoorzitter David Sassoli is dinsdagochtend overleden. Dat meldt zijn woordvoerder Roberto Cuillo op Twitter. Maandag raakte bekend dat hij in het ziekenhuis lag met 'ernstige complicaties als gevolg van een disfunctie van het immuniteitssysteem'.

Lees verder

Gemiddelde dagelijkse ziekenhuisopnames stijgt met bijna een vijfde

Uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano blijkt dat het aantal ziekenhuisopnames en aantal besmettingen verder blijven stijgen. Ten opzichte van een week eerder stegen de opnames met 17 procent. Het aantal besmettingen steeg met maar liefst 85 procent.

Lees verder

Wisselend bewolkt met af en toe een streepje zon

Het is dinsdag eerst nog wisselend bewolkt met vooral middelhoge wolkenvelden en af en toe een streepje zon. Er kunnen tijdens de ochtend gladde plekken voorkomen, behalve in het uiterste westen. In de Ardennen komt er nog lange tijd aanvriezende mist voor.

Lees verder

Voka dringt aan op indexsprong, premier Alexander De Croo ziet dat niet zitten

Premier Alexander De Croo (Open VLD) ziet een indexsprong, waar ondernemersorganisatie Voka maandag op haar nieuwjaarsreceptie op aandrong, niet zitten. 'Op dit moment is er stabiliteit nodig. Op termijn, als er een meerderheid voor is, kan de discussie aangegaan worden', zei hij over een algemene hervorming van loonindexering.

Lees verder

Elise Mertens lijkt hersteld van dijblessure en stoot door naar tweede ronde in Sydney

Elise Mertens (WTA 20) heeft zich dinsdag gekwalificeerd voor de tweede ronde van het WTA-toernooi in Sydney (hardcourt/703.580 dollar). De 26-jarige Limburgse haalde het in haar eerste duel van het nieuwe seizoen in twee sets (6-2 en 7-6) van de Franse kwalificatiespeelster Fiona Ferro (WTA 104).

Lees verder

Na concurrentie supermarkt: apothekers laten prijzen van de zelftesten zakken

De zelftesten, die in veel apotheken aan 8 euro verkocht werden, zijn vandaag minder duur. 'De prijzen zijn gezakt naar gemiddeld 5 à 6 euro voor een test', klinkt het bij de Apothekersbond (APB). Niet alleen kunnen ze goedkoper aangekocht worden bij de groothandel . Ook de concurrentie met de supermarkten, waar een doosje 3 euro kost, speelt een rol. 'Een logische evolutie', zeggen de apothekers zelf, 'aangepast aan de realiteit.'

Lees verder