Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 21 december 2021

Zanger Il Divo (53) overleden

Zanger Il Divo (53) overleden

Carlos Marin, zanger bij de populaire band Il Divo, is zondag overleden. De Spanjaard werd 53 jaar. Vrijdag was hij in een kunstmatige coma gebracht in een ziekenhuis in Manchester.

Lees verder

Helft vluchten Brussels Airlines geschrapt door staking

Rond 5 uur heeft het vliegend personeel van Brussels Airlines het werk neergelegd. Ongeveer de helft van de vluchten is geschrapt. De piloten en het boordpersoneel staken tegen de hoge werkdruk.

Lees verder

CD&V dringt aan op meer zonne- en windenergie

CD&V wil in het Vlaams Parlement de druk opvoeren om de doelstellingen rond zonne- en windenergie op te schroeven. De partij dringt onder meer aan op nul procent BTW voor zonnepanelen.

Lees verder

Regeringstop vanavond samen over kernuitstap

De regeringkern vergadert vanavond om zeven uur in de Wetstraat 16 over de kernuitstap. Aanwezig zullen ook zijn Energieminister Tinne Van der Straeten, minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden en Elia-topman Chris Peeters.

Lees verder

Broer Julie Van Espen: 'Ze was een vrije vogel en is dat misschien nu nog'

Andreas Van Espen, de broer van de vermoorde Julie Van Espen, vroeg zaterdagochtend op DWW Radio, de radiozender van de Warmste Week, een plaatje aan. Hij wil daarmee de Pioen vzw steunen. Dat is een liefdadigheidsorganisatie opgericht door de schoonvader van Julie die zoveel mogelijk jonge vrouwen een gratis weerbaarheidscursus wil geven. 'Vrouwen zijn op straat altijd op hun hoede en ik vind het superbelangrijk dat ze de kans krijgen om zichzelf te verdedigen.'

Lees verder

Ministers zetten licht op groen voor vaccinatie 5- tot 11-jarigen

Kinderen met onderliggende aandoeningen krijgen voorrang. Dat heeft het IMC beslist.

Lees verder

Tegen de zomer tweede nachttrein in België naar Berlijn en Praag

België krijgt er tegen de zomer van volgend jaar een nachttrein bij. Dan zou de trein Brussel - Amsterdam - Berlijn - Praag voor het eerst moeten rijden, zo kondigt de Nederlands-Belgische start-up European Sleeper maandag aan. Hij ambieert elk jaar een extra nachtelijke verbinding te lanceren.

Lees verder

Op reis in de kerstvakantie? Deze regels mag u verwachten

Op reis gaan, betekent tegenwoordig een waslijst aan regels navolgen. En die regels verschillen dan nog eens per land. Wij lijsten die van enkele populaire landen voor u op.

Lees verder

Peter Croonen dient ontslag in als voorzitter Pro League: 'Spreidstand te veel'

Het dispuut rond het uitstel van de duels in januari is 'de spreidstand te veel'. De Pro League meldt het ontslag via een persbericht.

Lees verder

Brugse politie grijpt (voorlopig) niet in na racisme-rel in Jan Breydel: 'Niemand heeft iets gehoord'

De rel rond racisme in het Jan Breydelstadion tijdens de topper tussen Club Brugge en Anderlecht zondagmiddag krijgt voorlopig geen politioneel staartje. De Brugse politie stelde namelijk geen proces-verbaal op. 'Wij kunnen ambtshalve een klacht opstellen, maar dan moeten we de feiten wel zelf vaststellen. En in dit geval heeft niemand wat gehoord. Noch de politie, noch de stewards', aldus de woordvoerder.

Lees verder

Energieleverancier Watz in financiële moeilijkheden

Een derde energieleverancier zit in financiële moeilijkheden. Watz vraagt bescherming tegen haar schuldeisers. Dat heeft het bedrijf maandag zelf bekendgemaakt.

Lees verder

Hardgekookte eieren in de supermarkt: da's pas erg

Weet u wat erg is? Dat je nu al gekookte eieren kunt kopen in de supermarkt. Dat is erg. Het zijn gepelde eieren bovendien. Wat een verspilling, wat een aanfluiting van onze kookkunsten ook. Maar dat vindt An Olaerts dus niet. Wat nu volgt is een laudatio voor het kant en klare gekookte en gepelde ei. Omdat het gepelde ei een mooi voorbeeld is van vooruitgang door industrialisering.

Lees verder

Megagletsjer op Antarctica dreigt te versplinteren

De doomsday-gletsjer heeft zijn bijnaam niet gestolen. Volgens nieuw onderzoek kan een deel van de Thwaites-gletsjer in Antarctica binnen dit en vijf jaar uiteenvallen en de zeespiegel tot drie meter doen stijgen. 'Onze kustlijnen zouden er totaal ­anders uitzien vanuit de ruimte.'

Lees verder

Elf dagen lachverbod voor de Noord-Koreanen

Ter herdenking van de dood van de voormalige Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il vond vrijdag een ceremonie plaats op het Kumsusanpaleis in Pyongyang. Om de rouwperiode gepast te laten verlopen, voerde zijn opvolger en zoon Kim Jong-un een elfdaags verbod in op lachen. Op de herdenkingsplechtigheid gaf hij alvast het goede voorbeeld.

Lees verder

'Kans op witte kerst helemaal weg'

Op Kerstmis krijgen we zacht en regenachtig weer met maxima van 5 tot 10 graden. 'Daarmee is de kans op een witte kerst helemaal weg', zegt David Dehenauw van het KMI.

Lees verder

Onrust in Gents ziekenhuis eindigt met vertrek van directeur, nieuwe manager moet rust doen terugkeren

De raad van bestuur van het Jan Palfijnziekenhuis heeft een transitiemanager aangesteld om de rust in het ziekenhuis te doen terugkeren. Die beslissing is het gevolg van de onrust die ontstond na de schorsing van internist Jan Rodenbach. De huidige bestuurder-directeur besliste daarop om zelf de samenwerking te beëindigen.

Lees verder

Johnson opnieuw in het nauw gedreven door lockdownbijeenkomst op Downing Street

Een foto van de Britse premier Boris Johnson en 17 regeringsmedewerkers in de tuin van Downing Street op een moment dat er strenge lockdownmaatregelen golden, brengt hem in nog nauwere schoentjes.

Lees verder

Zo verloopt de vaccinatiecampagne voor kinderen

De ministers van Volksgezondheid zijn overeengekomen om het kindervaccin van Pfizer aan te bieden aan gezonde 5- tot 11-jarigen en sterk aan te bevelen aan kinderen met onderliggende aandoeningen. Hoe zal die vaccinatiecampagne precies in zijn werk gaan?

Lees verder

Coronavaccin Novavax is goedgekeurd door Europees geneesmiddelenagentschap

Het Europese geneesmiddelenbureau EMA heeft het licht op groen gezet voor het Novavax-vaccin. Het gaat om het vijfde coronavaccin dat wordt goedgekeurd voor de Europese markt.

Lees verder

Kersverse Chileense president is doelwit van groene laserpen

De kersverse Chileense president Gabriel Boric werd geplaagd tijdens zijn overwinningsspeech toen iemand met een groene laser in zijn ogen probeerde te schijnen. Wie achter de daad zat en wat de intensie was, is niet duidelijk, en Boric zelf bleek er ook geen last van te hebben.

Lees verder

Dodental tyfoon Rai op Filipijnen stijgt naar 375

De tyfoon Rai op de Filipijnen heeft inmiddels 375 mensenlevens geëist. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt.

Lees verder

Professor Goossens nadat zijn hele familie positief test bij kerstfeest: 'Pas op voor vals positief resultaat'

Met winterse temperaturen stijgt ook het risico op een vals positieve zelftest. Dat toont het verhaal van uitgerekend professor Herman Goossens (UAntwerpen) nog maar eens aan. 'Bewaar en voer je zelftest altijd op kamertemperatuur', aldus de viroloog.

Lees verder

'Mijn Nederlandse vrienden blijven best in hun eigen land'

Restaurants in de grensregio worden overspoeld met reservaties en in de steden is het over de Nederlandse koppen lopen, sinds Nederland zondag in lockdown is gegaan. 'Dat laten gebeuren is de kortste weg naar een sluiting van de horeca – en dat wil niemand', zegt Antwerps gouverneur Cathy Berx.

Lees verder

Historisch lage opkomst bij verkiezingen in Hongkong

Slechts 30 procent van de stemgerechtigden heeft zondag zijn stem uitgebracht voor de parlementsverkiezingen in Hongkong. Dat meldt de verantwoordelijke van de verkiezingsautoriteit. Het gaat om een historisch lage opkomst.

Lees verder

KRC Genk mag wedstrijden tegen KV Mechelen en OHL uitstellen

Racing Genk mag zijn thuiswedstrijd tegen KV Mechelen (26 januari) en zijn uitwedstrijd op Oud-Heverlee Leuven (29 januari) verplaatsen. Dat is vandaag beslist op een buitengewone algemene vergadering van de Pro League. De Limburgers dreigen eind januari negen internationals te moeten missen en hadden oorspronkelijk om het uitstel van vijf wedstrijden gevraagd.

Lees verder

Beelden tonen hoe journalist wordt aangevallen bij coronaprotest, RTBF dient klacht in

Tijdens de betoging tegen de coronamaatregelen van afgelopen zondag is RTBF-journalist Eric Boever aangevallen door een groep manifestanten. Dat schrijft Bruzz.

Lees verder

Omikron goed voor 20 procent van alle coronabesmettingen in België

De omikronvariant van het coronavirus is inmiddels goed voor 20 procent van alle coronabesmettingen in België. Dat meldt viroloog Emmanuel André maandag op Twitter en Marc Van Ranst bevestigt het.

Lees verder

Nasa deelt spookachtige geluidsopname van grootste maan in ons zonnestelsel

Het heelal mag dan wel muisstil lijken, maar dat is niet helemaal waar: het Amerikaanse ruimtevaartagentschap Nasa heeft een audio-opname vrijgegeven van het magnetische veld van Ganymedes, de grootste maan van Jupiter en de grootste in ons hele zonnestelsel.

Lees verder

Seppe Smits mist Winterspelen: snowboarder breekt sleutelbeen voor de derde keer twee weken na comeback

Seppe Smits mist de Olympische Winterspelen van Peking 2022. De man die in België het snowboarden op de kaart zette aan de wereldtop, brak voor de derde keer zijn sleutelbeen. Over ongeveer twee maanden zou hij zijn comeback kunnen maken, maar dat is te vroeg dag voor de Spelen.

Lees verder

Assisenjury beslist dinsdag over schuld van Steve Bakelmans op proces over dood Julie Van Espen

Op het assisenproces van Steve Bakelmans (41) is het dinsdag aan de volksjury om te beslissen of hij schuldig is aan de verkrachting van en de moord op studente Julie Van Espen (23) uit Schilde. De uitspraak over de schuld gebeurt in het openbaar: pers en publiek zijn dan opnieuw toegelaten.

Lees verder

Woningen in Vlaanderen op een jaar tijd 10 procent duurder geworden

De prijs van woningen in Vlaanderen is op een jaar tijd met grosso modo 10 procent gestegen, of het nu gaat om een open bebouwing, een rijhuis of een appartement.

Dat blijkt maandag uit gegevens van het Belgische statistiekbureau Statbel.

Lees verder

Het Laatste Nieuws en chef voetbal stoppen samenwerking na aantijgingen van Dejan Veljkovic

Het Laatste Nieuws en Stephan Keygnaert, chef voetbal, hebben maandag besloten dat het voor beide partijen beter is de samenwerking stop te zetten. Keygnaert werd door spijtoptant Dejan Veljkovic genoemd in de zaak Propere Handen.

Lees verder

'President' Manchin geeft Bidens miljardenplan de doodsteek

Met een finaal 'njet' lijkt de Democratische senator Joe Manchin het Build Back Better-plan van Joe Biden te hebben opgeblazen. Of kunnen de Democraten de meubelen toch nog redden door de wet in schijfjes te hakken?

Lees verder

Knokke-Heist verbiedt bouwwerken in weekend om 'kwalitatief imago' te vrijwaren

Bouwwerken tijdens het weekend? Vanaf 1 april 2022 is het verboden in hartje Knokke-Heist. Het gemeentebestuur wil met die bouwstop overlast vermijden wanneer shoppers en tweedeverblijvers langskomen. Want de chique Lippenslaan of Kustlaan vol met bestelwagens op zaterdag en zondag: dat zien ze liever niet. 'Door de toestroom aan buitenlandse arbeiders werd haast de klok rond gewerkt.'

Lees verder

In de VS heet zwerkbal binnenkort geen 'quidditch' meer

Zwerkbal, de favoriete sport van Harry Potter, krijgt in de VS binnenkort een andere naam. De term quidditch - zoals de sport in het Engels heet - doet volgens sportbonden teveel denken aan Potter's bedenker J.K. Rowling en haar mening over transgenders.

Lees verder

Groot gelijk | Kunnen we zonder kernenergie?

Kernenergie is vandaag dé splijtzwam in de Wetstraat en de Dorpsstraat. Moeten we radicaal af van kernenergie als we de groene omslag willen maken? Of vormt kernenergie net een deel van de oplossing in de strijd tegen klimaatverandering?

Lees verder

Pesten zindert een leven lang na: 'Ik voel de gevolgen nog steeds'

Pestgedrag blijft een van de meest onderschatte maatschappelijke problemen. Door initiatieven als De Week Tegen Pesten en de verplichting van een anti-pestplan komt pesten meer in de kijker. Maar hoe zit het met de gevolgen op lange termijn?

Lees verder

Kouder maar zonnig

Dinsdag is het rustig en zonnig in het zuiden van het land. In het noorden en het centrum is het lokaal grijs met rijmplekken, maar daar wordt het uiteindelijk ook zonnig. Het wordt kouder dan de vorige dagen met maxima tussen 1 en 3 graden. De wind waait zwak. Het KMI waarschuwt voor mogelijke CO-vergiftiging.

Lees verder

Bedreigde vogels duwen ABBA uit Australische top vijf

Op Australische hitparade scoort een album met het getjilp van bedreigde vogelsoorten heel hoog. Het album is niet alleen een ode aan de vogels, maar ook een herinnering aan wat het land te verliezen heeft.

Lees verder

Aantal nieuwe ziekenhuisopnames daalt met een derde

Tussen 14 en 20 december werden per dag gemiddeld 190 patiënten opgenomen in het ziekenhuis als gevolg van covid-19. Dat is een daling met 30 procent ten opzichte van een week eerder. Dat blijkt dinsdag uit voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

'Knaldrang' is het woord van het jaar 2021

Het woord 'knaldrang' is in Vlaanderen verkozen tot woord van het jaar 2021. Het kreeg 37,2 procent van de bijna 7.000 stemmen achter zich in de verkiezing die door Van Dale georganiseerd werd in samenwerking met de VRT. De tweede plaats is voor 'tegelwippen', 'boosterprik' eindigde op de derde plaats.

Lees verder

Federale regering bereikt nog geen akkoord over de kernuitstap

De topministers van de federale regering hebben maandag de hele avond vergaderd over de kernuitstap, maar een akkoord kwam nog niet uit de bus. Het dossier verhuist vandaag, dinsdag, naar de kabinetten om een aantal technische en juridische vragen uit te klaren, klinkt het in regeringskringen.

Lees verder

Onderwijspersoneel krijgt dit jaar lagere eindejaarspremie door regeling uit 2013

Vastbenoemd onderwijspersoneel krijgt dit jaar een aanzienlijk lagere eindejaarspremie dan de afgelopen jaren. Het gaat echter niet om een verdoken of onaangekondigde besparing, maar het resultaat van een opsmukoperatie voor de begroting van 2013.

Lees verder

Boetes trajectcontroles nog wankeler

Juristen trekken de geldigheid van boetes bij private trajectcontroles in twijfel.

Lees verder

Lorin Parys vraagt correctie van overheidscampagne rond vaccinatie bij kinderen

Vlaams parlementslid voor N-VA Lorin Parys vraagt dat minister van Welzijn Wouter Beke een overheidscampagne rond de vaccinatie van kinderen intrekt en corrigeert. De campagne spoort ouders aan hun kinderen te laten inenten tegen het coronavirus, maar weerspiegelt niet het advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) en bevat fouten, zegt Parys. 'Dat is koren op de molen van antivaxers.'

Lees verder

Sessies bij seksuoloog terugbetaald

Een sessie bij de seksuoloog wordt, voor het eerst, terugbetaald. 'Er heerst nog te vaak een taboe.'

Lees verder