Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 23 december 2021

Wie thuis zat door corona, krijgt kleinere jobbonus

Wie thuis zat door corona, krijgt kleinere jobbonus

Consternatie bij het ABVV, nu blijkt dat tijdelijke werkloosheid niet meetelt in de berekening van de jobbonus.

Lees verder

Brigitte Macron zegt dat ze naar de rechter stapt na gerucht dat ze als man geboren zou zijn

De voorbije week was bij onze zuiderburen de hashtag # JeanMichelTrogneux trending op Twitter. Dat zou volgens de geruchtenmolen de dead name zijn van Brigitte Macron, toen de Franse première dame nog als man door het leven ging.

Lees verder

Joris Brys: 'Wanneer ik in Parijs rondloop, krijg ik zin om mij anders te kleden'

Sportjournalist en radiopresentator Joris Brys draait nog tot vrijdag samen met radio-dj Kawtar Ehlalouch uiteenlopende verzoeknummers op DWW Radio tijdens De Warmste Week, de solidariteitsactie van de VRT. Dit zijn zijn stijlgeheimen.

Lees verder

Openbaar ministerie vraagt levenslang voor Steve Bakelmans voor moord en verkrachting Julie Van Espen

Procureur-generaal Bjorn Backx vraagt een levenslange gevangenisstraf voor Steve Bakelmans en daarbovenop een ter beschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank van 15 jaar. 'Niet Julie was op het moment van de feiten op de verkeerde plaats op het verkeerde moment, Steve Bakelmans was dat', aldus Backx. Hij ziet geen enkele verzachtende omstandigheid.

Lees verder

Zingende kinderen stelen de show bij Spaanse loterij van 2,4 miljard

Miljoenen Spanjaarden zitten woensdagochtend op het puntje van hun stoel: worden ze winnaars in de befaamde kerstloterij 'El gordo', met een prijzenpot van meer dan 2,4 miljard euro? Het omroepen van de winnende loten gebeurt bovendien op een bijzondere manier tijdens een ceremonie op tv, kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

Fietser omgekomen bij ongeval in Gent

Vlak bij de Zuid in Gent is woensdag een fietser om het leven gekomen bij een ongeval. Dat bevestigt de Gentse politie. De omstandigheden van het ongeval worden onderzocht.

Lees verder

Commotie op gemeenteraad omdat Aalst geen regenboogzebrapad wil: 'Dit is pijnlijk'

Aalst is de enige centrumstad die geen regenboogzebrapad heeft. En dat blijft zo. Dat besliste de Aalsterse gemeenteraad in een bewogen zitting.

Lees verder

Rode Duivels sluiten 2021 af als nummer 1 op Fifa-ranking en zijn voor 5de keer Team van het Jaar

De Rode Duivels behouden op de Fifa-ranking, die donderdag voor het laatst in 2021 verschijnt, zoals aangekondigd hun leidersplaats. De Belgen kronen zich ook voor de vierde keer op rij, en de vijfde maal in totaal, tot Fifa-team van het Jaar.

Lees verder

Wat ligt op tafel van het Overlegcomité?

Om 14 uur komt het Overlegcomité nog eens bij elkaar om de coronamaatregelen te bespreken. Een lockdown zoals in Nederland, zou voorlopig nog niet aan de orde zijn. Maar wat mogen we dan wel verwachten?

Lees verder

Europese Commissie start nieuwe inbreukprocedure tegen Polen omdat het voorrang EU-recht niet respecteert

De Europese Commissie is een inbreukprocedure tegen Polen gestart omdat het Grondwettelijk Hof in Warschau de voorrang van het EU-recht naast zich neergelegd heeft. De zaak deed afgelopen najaar al heel wat stof opwaaien en is het zoveelste hoofdstuk in het conflict met Polen over de rechtsstaat.

Lees verder

Lager nettarief mildert dure energiefactuur: gemiddelde besparing van 105 euro

Een gemiddeld Vlaams gezin zal volgend jaar 105 euro minder moeten betalen voor zijn aansluiting op het elektriciteit- en aardgasnet. Dat compenseert een (klein) deel van de hoge energieprijzen.

Lees verder

Harvard-professor veroordeeld omdat hij banden met China verzweeg

Charles Lieber, een chemieprofessor aan de prestigieuze universiteit van Harvard, is door een federale rechtbank in Boston veroordeeld omdat hij loog over zijn banden met China. De zaak kadert in een ruimer initiatief van de Amerikaanse autoriteiten om economische spionage van China in te perken.

Lees verder

Vincent Kompany: 'Ik wil niemand op de brandstapel gooien, maar de leidinggevenden moeten actie ondernemen'

Een statement. En weg was hij. Gedegouteerd verliet Vincent Kompany zondag het Jan Breydelstadion nadat hij en zijn staff in aanraking waren gekomen met racistische verwijten. Spreken deed de coach sindsdien niet meer. Vandaag deed hij dat in aanloop naar de bekermatch tegen KV Kortrijk voor de eerste keer opnieuw.

Lees verder

Brusselse Gimv boekte eerste winst in acht jaar

Finance & Invest.Brussels, of zeg maar de Brusselse tegenhanger van de Gimv, de Ge­wes­te­lij­ke In­ves­te­rings­maat­schap­pij voor Vlaan­de­ren, gaat via het fonds Boosting Brussels bedrijven extra middelen geven. De investeringsvennootschap onderging de afgelopen paar jaar een totale make-over.

Lees verder

De nieuwe cafébaas wordt meteen ook koning

'Gezocht: cafébaas die eenzaamheid goed verdraagt.' Zo ongeveer luidt de vacature voor de nieuwe baas van de Ship Inn, een pub op Piel Island, een piepklein ­eiland voor de Britse westkust. Er verblijft amper acht man en als je naar de winkel wil, moet je wachten op de ferry. Maar wie baas is, wordt wel meteen koning van z'n eigen ­eiland.

Lees verder

Nieuwe aanhoudingen in nasleep Sky ECC-kraak: dossiers tonen schromelijk misbruik beschermde databanken

In nieuwe onderzoeken die voortvloeiden uit de informatie van het gerechtelijk onderzoek rond de kraak van de versleutelde berichtendienst Sky ECC – die door veel (drugs)criminelen werd gebruikt – zijn afgelopen week twee mannen aangehouden. De dossiers tonen schromelijk misbruik aan van de toegang tot beschermde databanken.

Lees verder

Octopus grijpt onderwatercamera en geeft inkijk in zijn schuilplaats

Een Australische fotograaf heeft knappe onderwaterbeelden kunnen maken van het zeeleven bij Kersteiland. Hij kreeg daarbij de hulp van een octopus die zijn camera met zijn tentakels vastgreep en meesleurde in zijn hol. Kijk mee in bovenstaande video. 

Lees verder

Vaccinatieplicht komt te laat voor omikron-golf

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) sluit zich aan bij degenen die pleiten voor een verplichte vaccinatie. In een advies zegt het Raadgevend Comité voor Bio-ethiek niet tegen te zijn, maar er zijn voorwaarden.

Lees verder

Tijd voor nummer 40: zo verliepen de voorbije 39 Overlegcomités

Onder Sophie Wilmès was er nog sprake van de Nationale Veiligheidsraad, maar intussen wordt ons reilen en zeilen al ruim een jaar bepaald door het Overlegcomité. Sinds de coronacrisis in maart 2020 uitbrak, zitten de regeringsleiders van het land al aan de 40ste persconferentie over de aanpak van het virus. In bovenstaande video blikken we even terug op de voorbije 39 keer.

Lees verder

Vogelliefhebbers drommen samen voor zeldzame meeuw aan onze kust

Grote drukte op het strand van Nieuwpoort: sinds daar een zeldzame Ross' meeuw is neergestreken, drommen tientallen natuurfotografen en vogelliefhebbers er samen om een glimp op te vangen van de vogel. Ontdek in bovenstaande video hoe de bijzondere meeuw eruitziet.

Lees verder

Filippo Ganna gaat voor de Tour en overweegt aanval op werelduurrecord van Victor Campenaerts

Het wensenlijstje van Filippo Ganna voor 2022 is erg uitgebreid. De wereldkampioen tijdrijden wil niet alleen voor het eerst naar de Tour de France trekken, maar denkt ook aan Milaan-Saremo en Parijs-Roubaix. En een aanval op het werelduurrecord van Victor Campenaerts kan er eventueel ook nog bij.

Lees verder

Geen publiek bij eerste clash van het seizoen tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert

Het Overlegcomité van de verschillende regeringen heeft beslist dat er vanaf zondag 26 december geen publiek meer aanwezig mag zijn bij sportwedstrijden, binnen én buiten. Dit door de opnieuw stijgende coronacijfers.

Lees verder

Achter de schermen bij ludieke kerstfotoshoot met de Duivels: 'Je lijkt op een zatte nonkel'

Europees kampioen zijn ze niet geworden, maar de trofee voor de beste kerstkaarten van het jaar gaan wel naar de Rode Duivels. Neem in bovenstaande video een kijkje achter de schermen van de fotoshoot die ongetwijfeld op de lachspieren werkt.

Lees verder

Live | Volg hier de persconferentie na het Overlegcomité

Het Overlegcomité heeft de maatregelen opnieuw wat aangescherpt, om ons te behoeden voor een nieuwe besmettingsgolf. Volg hier de persconferentie met premier Alexander De Croo vanaf 18.15 uur.

Lees verder

'De hele cultuurwereld zit in zak en as'

'Krankzinnig.' Als een schok: zo kwam het nieuws aan dat theaters, bioscopen en concertzalen moeten sluiten. De cultuursector voelt zich het kind van de rekening. 'Hoe gaat dit leiden tot minder besmettingen?'

Lees verder

Jean-Marie Dedecker boos over BK veldrijden zonder publiek: 'De Croo of Jambon moeten betalen of het wordt niks'

Het BK veldrijden op 8 en 9 januari in Middelkerke zal door de strengere coronamaatregelen dus moeten plaatsvinden zonder publiek. Dat tot grote woede van burgemeester Jean-Marie Dedecker: 'We zijn geen idioten. Het zou wel eens een jaartje zonder BK veldrijden kunnen worden.'

Lees verder

Virologen verbaasd over sluiting bioscopen en cultuursector: 'Dit gaat verder dan we hadden geadviseerd'

Met de sluiting van theaters en bioscopen, gaat het Overlegcomité verder dan de experten hadden geadviseerd. 'Dat stond voor ons slechts in plan-B', aldus viroloog Steven Van Gucht. Ook zijn collega Marc Van Ranst verbaast zich over de strenge aanpak van de cultuursector.

Lees verder

Terug volledig naar school na kerstvakantie, mondmaskerplicht in lager onderwijs blijft

Na de kerstvakantie, op 10 januari, zijn de leerlingen van het secundair onderwijs weer voltijds welkom op school. De mondmaskerplicht in het lager blijft al zeker tot 28 januari behouden, meerdaagse uitstappen blijven verboden. Dat heeft minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) na het Overlegcomité beslist samen met de verschillende onderwijspartners.

Lees verder

Verrassing: niet KV Mechelen maar Eupen naar halve finale in de beker

Eupen heeft zich geplaatst voor de halve finales van de Beker van België. Het won bij KV Mechelen met 1-3. Igor De Camargo scoorde in de eerste helft voor Malinwa maar net voor het uur maakte Julien Ngoy gelijk. Smail Prevljak zorgde tien minuten voor tijd voor de 1-2 en in de extra tijd nam hij met een tweede treffer alle twijfel weg: Eupen naar de halve finales.

Lees verder

Geen genade voor Steve Bakelmans

De kans dat de moordenaar en verkrachter van Julie Van Espen (23) ooit nog vrijkomt, is bijzonder klein. Hij moet zelfs langer wachten dan Marc Dutroux en Ronald Janssen op een kans om vrij te komen.

Lees verder

Kums en Tissoudali schieten Gent voorbij Standard naar halve finale in de beker

AA Gent heeft zich geplaatst voor de halve finales van de Beker van België. De Buffalo's versloegen Standard met 3-1. Sven Kums zorgde al na acht minuten voor de 1-0, maar na dertig seconden in de tweede helft schoot Aron Donnum de Rouches langszij. Vijf minuten later zorgde Tarek Tissoudali voor een nieuwe voorsprong en in de blessuretijd tikte hij nog de 3-1 binnen.

Lees verder

De nieuwste hype bij jongeren: beleggen

Je hebt het misschien al gemerkt: beleggen is in. En vooral heel wat jonge mensen wagen hun kans. Maar is dat wel een goed idee? Welke valkuilen liggen er op de loer? En heeft de toevloed aan jongeren een impact op de beurs?

Lees verder

Herdenkingsmonument voor slachtoffers Tiananmenprotest weggehaald in Hongkong

Op de Universiteit van Hongkong is donderdag een bekend monument voor de slachtoffers van de opstand op het Tiananmenplein in Peking weggehaald. Dat hebben medewerkers van de universiteit meegedeeld.

Lees verder

Aantal coronapatiënten op intensieve zorg zakt onder de 700

Het aantal patiënten dat met covid-19 op de afdelingen intensieve zorg van de Belgische ziekenhuizen ligt, is weer onder de 700 gezakt. Dat blijkt donderdagmorgen uit de gegevens van het gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Kernkabinet trekt nachtje door: voorlopig nog altijd geen akkoord over kernuitstap

Het kernkabinet van de federale regering zit donderdagochtend nog steeds bijeen in de zoektocht naar een akkoord over de sluiting van de kerncentrales.

Lees verder

Adnan Januzaj staat op verlanglijstje van FC Barcelona

Adnan Januzaj (26) geniet belangstelling van FC Barcelona. De Catalaanse club wil onder de nieuwe trainer Xavi opnieuw investeren en heeft de Belg op haar verlanglijstje staan. Januzajs contract bij Real Sociedad loopt deze zomer af waardoor hij vanaf januari vrij kan onderhandelen met andere clubs.

Lees verder

Droog met enkele opklaringen, kerstdag wordt zwaarbewolkt

Het is donderdag vaak bewolkt maar overwegend droog. We verwachten soms ook enkele opklaringen. Op het einde van de dag wordt het zwaarbewolkt en neemt de kans op lichte regen toe.

Lees verder