Doorgaan naar hoofdcontent

Waarom zouden we kinderen vaccineren? En wat met kinderen die al corona doormaakten? Experts beantwoorden 9 vragen

HLN
Waarom zouden we kinderen vaccineren? En wat met kinderen die al corona doormaakten? Experts beantwoorden 9 vragen
Liefst 336.000 kindervaccins van Pfizer liggen klaar voor de 490.000 5- tot 11-jarigen in ons land. Maandag hakken de ministers van Volksgezondheid de knoop door. De Hoge Gezondheidsraad zette het licht op groen, op voorwaarde dat de kinderprik vrijwillig blijft. Zo wordt de beslissing bij mama en papa gelegd, maar volgens de grote corona-enquête zit de helft van de ouders met grote twijfels. Waarom mijn kind vaccineren als het amper ziek wordt van het virus? En zal ik het niet opzadelen met nadelige effecten? Wij legden 9 vragen voor aan de Tyl Jonckheer en François Vermeulen van de pediatrische taskforce.
Lees verder

VS keuren potentieel miljardenmedicijn van Gents biotechbedrijf Argenx goed
Het Gentse biotechbedrijf Argenx heeft de goedkeuring gekregen om zijn eerste medicijn te lanceren in de Verenigde Staten. Het gaat om efgartigimod, dat onder de naam Vyvgart voor de behandeling van de zeldzame spierziekte myasthenia gravis op de markt zal worden gebracht. Het geneesmiddel heeft volgens analisten een miljardenpotentieel.
Lees verder

In het zonnetje, op reis of met een mondmasker: dit zijn de kerstkaarten van de royals
Een atypische kerstfoto: dat is het minste wat je kan zeggen van het gezinskiekje van de Belgische koninklijke familie. Onze royals poseren in het zonnetje op hun kerstkaart. Maar ook de andere koninklijke families kiezen voor een opvallende kerstkaart.
Lees verder

Koning pakt uit met zomerse kerstkaart
Een atypische kerstfoto: dat is het minste wat je kan zeggen van het gezinskiekje van de koninklijke familie. Van links naar rechts herkent u prins Emmanuel (16), prinses Eléonore (13), koningin Mathilde (48), koning Filip (61), kroonprinses Elisabeth (20) en prins Gabriël (18).
Lees verder

Sciencefiction, spanning en drama: deze films en series wil je zo snel mogelijk streamen
Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste vijf nieuwe films en series. We vullen onze Kijkgids onder meer aan met het hoofdroldebuut van Mahershala Ali in 'Swan Song' (Apple TV+), een razendspannend vijfde seizoen van 'Gomorra' (Streamz) en het Italiaans topdrama 'The Hand of God' (Netflix). Dit is onze streaming top 5!
Lees verder

TikTokker Jonatan Medart, de verrassing van 'Dancing With The Stars': "Prinses Delphine heb ik ontmoet in jeans en sneakers. Awkward"
Hij groeide op amper anderhalf jaar tijd uit tot een TikTok-fenomeen met meer dan 500.000 volgers. Nu maakt ook het grote publiek kennis met Jonatan Medart in 'Dancing With the Stars', en weet hij - net als Nina Derwael en Nora Gharib - indruk te maken op de jury met zijn danskunsten. Maak kennis met een rijzende ster die barst van het zelfvertrouwen, maar ook een donkere periode kende. "Toen ik 17 was, overleefde ik op komkommer en cracotten."
Lees verder

Adrie van der Poel zegt waar het op staat en staat voor wat hij zegt: "'Matje' beent Wout snel weer bij, hoor"
Geen Rucphen, geen Namen dit weekend. Even geduld nog voor de rentree van Mathieu van der Poel in het veld. In afwachting nemen we maar wát graag vrede met de immer scherpe en gevatte blik van vader Adrie (62). "Supersterk, is Wout van Aert. Maar 'Matje' sluit straks gewoon weer aan, hoor."
Lees verder

Selfies nemen als een echte influencer of Antwerpse legendes ontrafelen? 5 leuke tips voor een goedgevuld weekend
De eindejaarsperiode nadert met rasse schreden. Voor sommige kinderen is de kerstvakantie zelfs al van start gegaan. Moet je nog in de kerstsfeer komen? Dan kan je de puntjes op de i zetten wat kerstdecoratie betreft. Wie liever op stap wil, kan een bezoek brengen aan het MAS of rondrijden om Instagramwaardige plekjes in eigen land te ontdekken. Doe je het liever wat rustiger aan? Dat kan al wegdromend bij het romantische Frankrijk met Emily in Paris. Bon week-end!
Lees verder

Al 700.000 euro ingezameld na tragedie met springkasteel in Australië
Een inzamelingsactie voor de nabestaanden van de Australische kinderen die donderdag omkwamen door een tragisch incident met een springkasteel heeft inmiddels ruim een miljoen Australische dollar (zo'n 700.000 euro) opgehaald.
Lees verder

Trump ondermijnde antwoord op coronacrisis, blijkt uit rapport van Amerikaanse Congres: "Een van grootste mislukkingen van leiderschap in Amerikaanse geschiedenis"
De voormalige Amerikaanse president Donald Trump verlamde het nationale antwoord op de coronapandemie voor zijn eigen politieke doeleinden in "een van grootste mislukkingen van leiderschap in de Amerikaanse geschiedenis. Dat staat in een pas vrijgegeven rapport van het Amerikaanse congres.
Lees verder

PROMOJAGERS SUPERTIP. Hier koop je twee bakken Jupiler voor nog geen 20 euro: "Sla maar je voorraad in"
De leden van Promojagers België lopen deze week storm voor een promotie rond Jupiler. Bij Albert Heijn is er een actie waardoor je twee bakken kan kopen voor maar 20 euro. Colruyt doet er zelfs nog een schepje bovenop. "Sla maar je voorraad in", klinkt het overtuigd.
Lees verder

Football Talk. Club Brugge oefent tegen Karlsruher en Feyenoord op stage - STVV moet De Ridder en Steppe missen
Club Brugge heeft zijn oefenmatchen voor de komende winterstage in het Spaanse Marbella vastgelegd. Blauw-zwart speelt op 5 januari een oefenpot tegen de Duitse tweedeklasser Karlsruher SC. Op de voorlaatste dag van de stage, 8 januari, treft het Feyenoord.
Lees verder

Mike De Decker staat dan toch op het WK: "Je hoort er niet echt bij als je hier niet aanwezig bent"
Niet twee, maar drie Belgen verdedigen de nationale eer in 'Ally Pally'. Mike De Decker (26) greep in de kwalificaties naast een ticket voor het WK darts, maar omdat de Zuid-Afrikaan Charles Losper met visumproblemen zat mocht de Mechelaar op de valreep toch nog afreizen naar Londen. "Euforisch", omschrijft De Decker het gevoel toen hij het nieuws - óp Sinterklaas - vernam. Maar beginnen zweven doet hij niet.
Lees verder

"Dit ziet er niet uit, maar het smaakt onverwacht goed": sterrenchef Luc Bellings proeft (en pimpt) kant-en-klare feestbereidingen uit de supermarkt
Met Kerstmis wil je niet urenlang in de keuken staan om een feestdiner op tafel te toveren, maar volop kunnen genieten van het samenzijn met wat lekkers erbij. Sterrenchef Luc Bellings checkt hoe smaakvol de kant-en-klare bereidingen uit de diepvries of versafdeling van de supermarkt zijn, en geeft advies om er een eigen toets aan te geven. "Met verse kruiden en garnituren die de aanwezige smaken versterken, geef je ovenhapjes meer pit."
Lees verder

Zo veel meer dan 'mevrouw Marc Coucke'. Nathalie Baeten is onderneemster en trotse mama: "Mijn dochters weten dat ze moeten werken"
Nathalie Baeten, al 28 jaar 'vrouw van' ondernemer Marc Coucke, maar ook: een liefdevolle mama, een toegewijde echtgenote, een trotse dogmom en sinds een jaar zelf succesvol onderneemster van 'Le Parfum de Nathalie'. Ze neemt ons mee achter de schermen van haar sprookjeskasteel waarin een warm gezin, een nuchtere mentaliteit en heel veel liefde centraal staan. "Toen ik Marc leerde kennen, zat hij voor honderd miljoen euro in de schulden. Geen van ons wist hoe dat zou uitdraaien." Welkom in het Coucke-nest.
Lees verder

Ex-k3'tje Kristel Vebeke zingt niet meer: "Zelfs niet meer in de douche"
Voor Julia is het nog maar het prille begin van K3, maar voor Kristel Verbeke (46) liggen haar jaren in de meidengroep al even achter zich. Hoewel ze maar liefst zeventien jaar zingend door het leven ging, laat het voormalige K3'tje haar zangstem nu achterwege. "Ik zing zelfs niet meer onder de douche. Het is echt gewoon op", vertelt ze in Het Nieuwsblad.
Lees verder

Frankrijk verkort termijn voor boosterprik en scherpt regels rond gezondheidspas aan
Ook in Frankrijk is beslist om de termijn tussen de basisvaccinatie en de boosterprik in te korten tot vier maand. Dat maakte de Franse premier Jean Castex vrijdag bekend. Ook de regels rond het coronacertificaat zullen worden aangescherpt. Frankrijk hoopt op die manier beter gewapend te zijn tegen de snel oprukkende omikronvariant, die volgens Castex "begin januari" dominant zal zijn.
Lees verder

Frankrijk verkort termijn boosterprik, verstrengt gezondheidspas en maakt derde prik verplicht voor zorgpersoneel en brandweer
Ook in Frankrijk is beslist om de termijn tussen de basisvaccinatie en de boosterprik in te korten tot vier maanden. Dat maakte de Franse premier Jean Castex vrijdag bekend. Ook de regels rond het coronacertificaat zullen worden aangescherpt. De boosterprik wordt vanaf eind januari verplicht voor zorgpersoneel en de brandweer, kondigt de Franse gezondheidsminister zaterdag aan.
Lees verder

"Zelfs in Australië en Iran kennen ze 'Kapitein Zeppos'": zo succesvol waren de Vlaamse jeugd-feuilletons
"Buitenlandse zenders waren stikjaloers op ons televisielandschap." In de jaren zestig en zeventig wist Vlaanderen met jeugdfeuilletons als 'Kapitein Zeppos', 'Keromar' of 'Johan en de Alverman' ook buiten de grenzen indruk te maken. "Niemand die begreep hoe wij zo'n topfictie konden brengen", aldus journalist Peter Van Camp in zijn boek 'Kinderen van Zeppos', voor wie hij de makers van weleer opzocht. Hoe kreeg de BRT dat voor elkaar? Wat was het budget van die reeksen? En waarom stierven ze zo'n stille dood?
Lees verder

Dit zijn de 12 goedkoopste skigebieden in de Alpen: "Hier betaal je amper 45 euro per dag voor een skipas én verblijf"
In Frankrijk is een skipas en verblijf momenteel het goedkoopst, blijkt uit het prijzenonderzoek dat zoekmachine Holidu deed in 140 Europese skigebieden met minimaal 50 km pistes. Maar ook in prijziger landen zoals Zwitserland zijn er betaalbare opties te vinden. Onze reisexpert Johan Lambrechts zet de meest voordelige bestemmingen per Alpenland op een rij.
Lees verder