Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 29 december 2021

Voormalig Democratisch Senaatsleider Harry Reid (82), die ‘Obamacare’ hielp goed te keuren, gestorven

HLN
Voormalig Democratisch Senaatsleider Harry Reid (82), die 'Obamacare' hielp goed te keuren, gestorven
Oud-senator Harry Reid is dinsdag op 82-jarige leeftijd gestorven. Dat maakte Senaatsleider Chuck Schumer bekend. Reid, een Democraat, was tussen 1987 en 2017 senator namens de staat Nevada. Van 2007 tot 2015 was hij de leider van de Democratische meerderheid in de Senaat.
Lees verder

Voormalig Democratisch Senaatsleider Harry Reid (82), die 'Obamacare' door de Senaat loodste, overleden
Oud-senator Harry Reid is dinsdag op 82-jarige leeftijd gestorven. Dat maakte Senaatsleider Chuck Schumer bekend. Reid, een Democraat, was tussen 1987 en 2017 senator namens de staat Nevada. Van 2007 tot 2015 was hij de leider van de Democratische meerderheid in de Senaat.
Lees verder

Politie Hongkong arresteert zes journalisten
De nationale veiligheidspolitie van Hongkong heeft woensdag zes mensen gearresteerd die banden hadden met de online nieuwspublicatie Stand News. Dat melden lokale media. De krant South China Morning Post beschreef Sand News als een "populaire uitlaatklep onder activisten van de oppositie in Hongkong".
Lees verder

Palestijnse president Abbas brengt zeldzaam werkbezoek aan Israël
De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft dinsdag een zeldzaam bezoek aan Israël gebracht voor gesprekken met de Israëlische minister van Defensie, Benny Gantz. De gesprekken zijn een vervolg op een ontmoeting tussen Gantz en Abbas in de Palestijnse stad Ramallah, afgelopen zomer.
Lees verder

Dader dodelijke schietpartijen Denver koos slachtoffers precies uit
De dader van de schietpartijen in Denver en Lakewood, in de Amerikaanse staat Colorado, kende minstens een aantal van zijn slachtoffers en koos hen doelgericht uit. "Het lijkt erop dat de dader het gemunt had op bepaalde personen", verklaarde een woordvoerder van de politie dinsdagavond op een persconferentie. Vier slachtoffers kwamen om het leven, een vijfde slachtoffer is aan zijn verwondingen bezweken.
Lees verder

Zuhal Demir in uw top 100 Belgen: "Mijn verleden bepaalt hoe ik in de politiek sta - al bezorg ik onze voorzitter daar kopzorgen mee"
Ze is, dixit Carl Devos, de politica waarop per vierkante centimeter het meeste druk wordt gezet. Maar Zuhal Demir (41), Vlaams minister van Omgeving en Energie, kan tegen een stoot. 3M, Engie, boze boeren: het glijdt van de N-VA-ster af als water van een eend. "Mijn leven zou een pák aangenamer zijn als ik alle vergunningen gewoon aflever."
Lees verder

Slachtoffers van de watersnood op nummer 3 in uw top 100: "Het mooiste wat wildvreemden ons zeiden? On est là"
De watersnoodramp in Wallonië, half juli, trof het land in het hart. En de lezer is de slachtoffers - ruim 40 doden en duizendén die dakloos raakten - niet vergeten. "Dat we zo hoog in jullie Top 100 staan, bewijst maar één ding: c'est l'humain qui a parlé", zegt Madeline Halleux (37), die met haar gezin tien uur lang vastzat op een dak in Pepinster en uitgroeide tot het gezicht van de ramp.
Lees verder

Ook Johan Neyts (KUL) voorzichtig optimistisch: "Omikron dringt minder diep in de longen"
Nieuws over omikron doet - voorzichtig - ook wel eens een mondhoek opkrullen. De variant dringt veel minder makkelijk binnen diep in de longen dan de eerdere varianten. Zo blijkt uit een nieuw Brits onderzoek en uit een studie in Hong Kong. "Bij de hamsters in mijn labo vinden we omikron daar zelfs quasi nìet terug.", zegt viroloog Johan Neyts (KULeuven).
Lees verder

YouTubefenomenen Average Rob en Arno The Kid breken uit: "Wij zijn broers én goede vrienden. Ik heb zelfs 'pussy' op zijn achterwerk mogen tattoeëren"
Twee broers, één missie: de mensen aan het lachen brengen. Tot nu toe deden Average Rob en Arno The Kid - voor de burgerlijke stand: Robert (29) en Arno (22) Van Impe uit Hoeilaart - dat vooral via foto's en filmpjes op sociale media, maar de YouTubefenomenen breken nu ook uit: Arno presenteerde onlangs de Container Cup voor studenten en Rob heeft in de VRT.NU-reeks Match zijn eerste hoofdrol als acteur te pakken. "Humor is de rode draad in ons leven. In de lagere school waren we allebei de klasclown."
Lees verder

Nog 11% minder auto's verkocht dan in het al rampzalige 2020: waarom 2021 zowat de slechtste autoverkoop ooit kent
Na een al bloedrood 2020 is de Belgische autoverkoop het bijna voorbije 2021 helemaal gekelderd. Met naar schatting zo'n 385.000 verkochte personenwagens zal dit jaar nóg slechter doen dan de 431.491 vierwielers vorig jaar — toen de garages nochtans een tijd gesloten waren — én al zeker dan de 550.003 die in het coronavrije 2019 een nieuwe eigenaar kregen. Opvallend: in dit bijna afgelopen rampjaar is BMW het Duitse Volkswagen voorbijgestoken als bestverkochte automerk in België.
Lees verder

ONZE OPINIE. Het Overlegcomité zal voortaan op zijn tellen moeten passen
Geen toegevingen voor de cultuursector, zo leek het gisterenmiddag na overleg met minister Vandenbroucke. Zoals verwacht dus: want zelfs als Vandenbroucke zich al van zijn meest volatiele en toegeeflijke kant zou willen tonen, kon hij daar ook niet in zijn eentje over beslissen. Maar plots gooide de Raad van State een bommetje - diezelfde Raad van State, die zich tot nu toe nochtans zeer terughoudend had opgesteld tegenover de batterij aan coronamaatregelen.
Lees verder

Nooit zoveel huizen verkocht: 165.000 in jaar tijd
Zelfs de woningprijzen die de pan uitswingen, hebben de Vlaming dit jaar niet tegengehouden om tòch een eigen stek te kopen. Maar liefst 165.000 eigendomaktes werden voorzien van een handtekening. Dat record leverde de Vlaamse staatskas, via de registratiekosten, een stevige duit op - net geen 3 miljard euro, een recordopbrengst.
Lees verder

Coup de théâtre eindigt in heropening cultuursector en bioscopen
Het was een coup de théâtre in de Wetstraat gisteren. 's Morgens zag het er naar uit dat de cultuursector nog even op de tanden zou moeten bijten, totdat de Raad van State de sluiting van de culturele wereld in de late namiddag terugdraaide. Theaters, opera's en concertzalen mogen vandaag weer hun deuren openen. De bioscopen kregen op de valreep ook groen licht van de federale regering.
Lees verder

Anderlecht kleurt opnieuw dieprood: vorig seizoen 29 miljoen euro verlies, laatste vier jaar bijna 100 miljoen euro
Opnieuw een monsterverlies. 29 miljoen euro ging Anderlecht in het rood tijdens het seizoen 2020-2021. Over de laatste vier boekjaren maakte de club voor bijna 100 miljoen euro verlies. De kapitaalsverhoging van vorige week redde de club van het faillissement. "Maar onze aandeelhouders vragen om bij te springen: dat moet gedáán zijn", zegt de nieuwe CEO Peter Verbeke.
Lees verder

"Het proces dat niemand wou": acht vrouwen getuigen na proces-De Pauw in documentaire
In de documentaire 'Het Proces Dat Niemand Wou' vertellen acht vrouwen eenmalig over hun ervaring in de zaak-Bart De Pauw. Onder meer de actrices Maaike Cafmeyer, Liesa Naert en Lize Naert geven antwoorden op de vragen die rondgonsden, zoals 'wat is er zo erg aan sms'jes?', 'waarom heb je zo lang gezwegen?' en 'waarom stelde je je burgerlijke partij?'. Dat kondigt de Vlaamse streamingdienst Streamz vandaag aan in een persbericht. De Pauw werkte niet mee aan het televisieprogramma.
Lees verder

INTERVIEW. Peter Verbeke, de man die Anderlecht weer naar de top moet loodsen: "Financieel houden we komende vijf jaar géén rekening met titel"
De nieuwe CEO spreekt. Peter Verbeke (39) is meer dan ooit de man die Anderlecht weer naar de top moet loodsen. Een open gesprek over de kapitaalsverhoging, de samenwerking met Kompany en hoe de bloedrode cijfers langzaam moeten verdwijnen. "We zullen onszelf nog jaren beperkingen opleggen."
Lees verder

Waarom is de nieuwste K3-hit zo populair over generaties heen?
"Onze liefde is een waterval, een waterval, hey-ey! Wo-oh!" We moeten het woord 'waterval' nog maar lezen of we dansen al spontaan verder in ons hoofd. Niet alleen de allerkleinsten, ook tieners, twintigers en hun ouders dansen vrolijk mee met de nieuwe K3-hit. "Niets is zo verbindend als ritme en beweging", zegt cultuursocioloog Walter Weyns.
Lees verder

Waarom is nieuwste K3-hit zo populair over generaties heen?
"Onze liefde is een waterval, een waterval, hey-ey! Wo-oh!" We moeten het woord 'waterval' nog maar lezen of we dansen al spontaan verder in ons hoofd. Niet alleen de allerkleinsten, ook tieners, twintigers en hun ouders dansen vrolijk mee met de nieuwe K3-hit. "Niets is zo verbindend als ritme en beweging", zegt cultuursocioloog Walter Weyns.
Lees verder

"Zeven jaar geleden heb ik m'n autisme laten vaststellen": Helmut Lotti vertelt rechtuit over z'n leven in podcast van Freek Braeckman
In de nieuwe podcast 'Freek blijft slapen' van Freek Braeckman (42) gaat de presentator elke week logeren bij een BV. Wie zijn die mensen die jij en ik zo goed denken te kennen van televisie en social media? Wat is er te zien achter de voordeur van een bekende Vlaming? Deze week trekt hij naar de Ardennen waar hij Helmut Lotti (52) opzoekt. Helmut praat openlijk over zijn autisme. Vertelt waarom hij, ondanks zijn financieel succes, nog steeds blijft werken. Waarom er een naaktbeeld van dochter Messalina in huis staat. Op wie hij een crush had toen hij vijf was én waarom hij opnieuw voor een volle haardos koos.
Lees verder

Ian Thomas gaat strijd tegen de kilo's aan na kwetsende commentaren: "In 2022 sta ik er weer"
Hij was jarenlang een van dé posterboys van het veganisme in Vlaanderen, maar de coronacrisis zorgde ervoor dat Ian Thomas die levensstijl - na bijna acht jaar - overboord gooide. Een keuze die de zanger niet alleen op flink wat kritiek kwam te staan, maar hem ook letterlijk zwaar viel. "Ik kwam bijna twintig kilo bij, zonder dat ik het zelf in de gaten had. 'Gelukkig' waren er genoeg trollen op sociale media om me met de neus op de feiten te drukken."
Lees verder