Doorgaan naar hoofdcontent

Vervroegde knip in hoger onderwijs: geen vakken meenemen van eerste naar derde jaar

Vervroegde knip in hoger onderwijs: geen vakken meenemen van eerste naar derde jaar

Vanaf academiejaar 2023-2024 zullen studenten in het hoger onderwijs niet langer kunnen overgaan naar het derde bachelorjaar als ze nog niet geslaagd zijn voor alle vakken uit het eerste jaar. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts beslist. Het wetsontwerp moet wel nog goedgekeurd worden in het Vlaams Parlement.

Lees verder

Britse architect die Centre Pompidou en Antwerps Vlinderpaleis tekende, is overleden

De Britse architect Richard Rogers is zaterdagavond overleden. Dat bericht de Britse openbare omroep BBC op basis van een woordvoerder. Rogers werd 88 jaar.

Lees verder

Zeker 99 doden door tyfoon op Filipijnen

De balans na de doortocht van tyfoon Rai op de Filipijnen blijft oplopen. Zeker 99 mensen kwamen om, zo blijkt zondag uit officiële cijfers.

Lees verder

Column: Advies van Elodie Ouédraogo

Als u gaat sporten, bent u dan zo'n type dat eerst de duurste outfit bij mekaar koopt? Geen gewone jogging, maar een fluo legging, op de naad geborduurd? Wel, onze columniste An Olaerts, was niet zo'n type. Haar sportuitrusting kocht ze bij mekaar bij de Zeeman. Tot ze op een dag aan de praat geraakte met Elodie Ouédraogo. Toen veranderde Ans sportieve leven ingrijpend.

Lees verder

Hongkong trekt naar de stembus: elke stem is een stem voor China

In Hongkong wordt zondag een nieuw miniparlement gekozen, maar een hoogdag voord e democratie wordt het niet. Alle prodemocratische kandidaten werden van de lijst geweerd.

Lees verder

Eerste echte 'duizendpoot' gevonden: 'Nu klopt de naam'

Er werd voor het eerst een 'duizendpoot' met meer dan 1.000 poten gevonden, 1.306 om precies te zijn. In het Nederlands gaat het technisch gezien om een miljoenpoot, maar in het Engels klopt de naam nu wel. 

Lees verder

Urban explorer ontdekt 130-jaar oud huis

De Amerikaanse Gaby (24) en haar vriend Sonny (24) trekken er regelmatig op uit om verlaten plekken te verkennen. In Kansas ontdekte het koppel een huisje - gebouwd in Nederlands koloniale stijl - dat naar schatting 130 jaar oud is. Het is al jaren verlaten, maar ze vonden er veel foto's en huiselijke spullen terug.

Lees verder

Harde lockdown in Nederland: dit zijn de maatregelen

Het kabinet van Mark Rutte is nog maar net geïnstalleerd, of het moest al meteen ingrijpen tegen de dreigende omikronvariant. Dit zijn de maatregelen.

Lees verder

Opnieuw gespannen sfeer tijdens coronabetoging in Brussel

Enkele honderden manifestanten trekken op dit moment door het centrum van Brussel om andermaal te betogen tegen het Covid Safe Ticket (CST), de vaccinatie van kinderen en de vaccinatieplicht in de zorg. De politie is massaal aanwezig.

Lees verder

De Wever over omikronvariant: 'Als het slecht wordt, zal het héél slecht zijn'

Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever sprak op VTM Nieuws over de huidige coronacrisis. Erg positief is hij niet als het over omikron gaat: 'Als het slecht wordt, zal het heel slecht zijn. 2022 zal op 2021 lijken en dat leek al op 2020.'

Lees verder

Wereldkampioene Lucinda Brand heerst op de Citadel van Namen

Wereldkampioene Lucinda Brand heeft zondag de Wereldbeker-cross in Namen gewonnen. De Nederlandse was oppermachtig op het loodzware parcours op en rond de beruchte citadel. Denise Betsema finishte als tweede. De rest eindigde op meer dan een minuut van de winnares. Brand diept haar voorsprong in het klassement ook verder uit.

Lees verder

Spectaculair slotkwartier: Club Brugge en Anderlecht spelen gelijk in spannende topper

Club Brugge en Anderlecht hebben er zondag een waar spektakelstuk van gemaakt. Club kon pas in het slot een punt veilig stellen (2-2) nadat Anderlecht eerst een vroege 1-0 had omgebogen. Maar de échte winnaar, die zat in Brussel: Union heeft nu zes punten voorsprong.

Lees verder

Nederlanders komen nog snel shoppen in België

Nu Nederland halsoverkop weer op slot is gegaan om de snel woekerende omikronvariant van het coronavirus in te dijken, steken verschillende noorderburen de grens over voor de laatste kerstinkopen of een drankje op café.

Lees verder

Michael Vanthourenhout pakt 'mooiste zege uit zijn carrière' in Namen

Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal) heeft de wereldbekercross in Namen gewonnen. Vanthourenhout nam zo revanche voor het verloren duel op zaterdag in het Nederlandse Rucphen. Toon Aerts (Telenet Fidea) werd derde, nadat hij als leider viel en lek reed op de Citadel. Vanthourenhout's ploegmakker Eli Iserbyt blijft wereldbekerleider.

Lees verder

Kompany klaagt racisme tijdens Anderlecht - Club Brugge aan: 'Ik ga gedegouteerd naar huis'

Club Brugge en Anderlecht hielden mekaar in de topper van de speeldag met 2-2 in evenwicht, maar voor Anderlecht-coach Vincent Kompany was het resultaat van ondergeschikt belang. 'Ik ga sowieso gedegouteerd en teleurgesteld naar huis.'

Lees verder

Hattrick van Nicholson helpt Charleroi aan makkelijke zege bij Eupen

Sporting Charleroi kende geen moeilijkheden met Eupen. De Henegouwers wonnen met 0-4. Aan de rust was het al 0-3. In de tussenstand is Charleroi voorlopig zesde, met 32 punten. Het heeft bovendien nog de punten van het duel op Standard te goed. Eupen is tiende, met 25 punten.

Lees verder

De klok tikt voor 'plan A', de kernuitstap

Wil de Vivaldiploeg nog een kerstakkoord over de kernuitstap, dan moet ze eerstdaags de knoop doorhakken. Grote tegenstander Georges-Louis Bouchez (MR) voelt zich gesterkt nu de vicepremiers van CD&V én Groen 'geen enkele piste uitsluiten' – al is dat op zich niet nieuw. De bal ligt allicht in het kamp van premier Alexander De Croo (Open VLD).

Lees verder

Verenigde Arabische Emiraten gaan films niet meer censureren in de bioscoop

De films die worden getoond in de bioscopen in de Verenigde Arabische Emiraten zullen niet meer gecensureerd worden. Dat hebben de autoriteiten zondag aangekondigd. Het gaat om films die zullen behoren tot een nieuwe categorie van films, verboden voor wie jonger is dan 21 jaar.

Lees verder

AS Roma is ambitieus, Mourinho niet meer

Roma heeft na 19 maanden nog eens een club uit de top vijf van de Serie A geklopt. Toch blijft de vraag wat de ambitieuze club onder coach José Mourinho kan bereiken.

Lees verder

Van Aert is opnieuw Sportman van het Jaar, Derwael Sportvrouw van het Jaar

Wout van Aert heeft zichzelf opgevolgd als Sportman van het Jaar. Nina Derwael is de Sportvrouw van het Jaar.

Lees verder

Waarom omikron zo snel oprukt

De omikronvariant is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie al in minstens 89 landen vastgesteld. Hij zou menselijke cellen twee keer zo snel infecteren als de deltavariant, en dat is maar een van de redenen voor de snelle opmars ervan.

Lees verder

Antwerp springt naar derde plek na gelijkspel tegen Genk

Na Club Brugge-Anderlecht is ook de topper tussen Genk en Antwerp op een gelijkspel geëindigd. De bezoekers uit Deurne-Noord kregen voor de rust de beste mogelijkheden, maar het was uiteindelijk Onuachu die scoorde en de thuisploeg op voorsprong bracht. In een kansarme tweede helft kwam Antwerp nog langszij.

Lees verder

Romelu Lukaku haalt uit naar Pro League na racisme aan het adres van Kompany: 'F*ck jullie, met jullie hashtags'

Romelu Lukaku heeft zich zondagavond op Instagram gericht tot de Pro League naar aanleiding van het racistisch gedrag van supporters van Club Brugge tijdens de wedstrijd tegen RSC Anderlecht, Lukaku's ex-club. 'Ik hoop dat jullie nu wél eens in actie schieten', verklaart de aanvaller van Chelsea.

Lees verder

De bankzitter | Racisten moeten buitenspel worden gezet

Alweer is het sportieve bijzaak. De topper tussen Club en Anderlecht werd ontsierd door racistische uitlatingen. De voetbalbond en clubs moeten dringend orde op zaken stellen.

Lees verder

Democratische senator Manchin zet Bidens investeringsplan op de helling

De Democratische senator Joe Manchin zal niet voor het investeringsplan van Joe Biden stemmen. Dat heeft hij zondag op televisiezender Fox gezegd. Hij maakt volgens CNN zo in feite een einde aan de onderhandelingen over de huidige versie van president Bidens 'Build Back Better Act', die het sociale vangnet in de VS moet versterken.

Lees verder

OHL pakt thuiszege tegen inefficiënt Standard, met dank aan Mercier en Maertens

Dankzij twee knappe goals van Mathieu Maertens haalde OH Leuven het met 2-1 van Standard. De ploeg Marc Brys voetbalt zich daarmee voorlopig uit de gevarenzone, die van Luka Elsner trappelt ter plaatse na niet eens zo'n slechte prestatie.

Lees verder

Waar veel geld is, is fraude. Zeker ook in het voetbal

Dejan Veljkovic, de spijtoptant in operatie Propere Handen, treedt naar buiten. Drie jaar na zijn eerste arrestatie praat de voetbalmakelaar over het gesjoemel en de corruptie in het Belgisch voetbal. Welke wonden legt Veljkovic bloot? En zijn voetbalmakelaars niet veel te machtig geworden?

Lees verder

Koud maar droog begin van extra week kerstvakantie

Na eerst nog veel lage wolken en hier en daar mogelijk nog wat motregen verschijnen maandagmiddag opklaringen over het noordoosten.

Lees verder

Gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen zakt onder de 10.000 per dag

Het gemiddelde aantal nieuwe coronagevallen per dag is opnieuw gedaald tot onder de 10.000. Dat blijkt uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano die zondag zijn vrijgegeven door het kabinet van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

Lees verder

Defensie slachtoffer van ernstige cyberaanval

Het ministerie van Defensie is getroffen door een ernstige cyberaanval. Een deel van de activiteiten van het ministerie werd meerdere dagen lamgelegd.

Lees verder

Chili krijgt zijn jongste president ooit met 35-jarige Gabriel Boric

De linkse kandidaat Gabriel Boric heeft zondag de tweede ronde van de presidentsverkiezingen gewonnen. Zijn uiterst rechtse tegenstander José Antonio Kast heeft zijn nederlaag al toegegeven.

Lees verder