Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 28 december 2021

“Veel mensen zien alcohol pas als een probleem wanneer er sprake is van verslaving”: expert en ex-verslaafde vert...

HLN
"Veel mensen zien alcohol pas als een probleem wanneer er sprake is van verslaving": expert en ex-verslaafde vertellen over alcoholproblemen
We drinken allemaal wel eens een glas, soms ook eentje te veel. In onze samenleving gaat alcohol hand in hand met leuke en sociale gelegenheden. Maar de grens tussen gelegenheid en afhankelijkheid is soms erg dun. "Ons beeld van een alcoholist als verslaafde, trillende en stinkende nietsnut is fout." We spraken met Michael Niclaus (ex-alcoholverslaafde) en Tom Evenepoel (Druglijn) over de gevaren van alcohol, alcoholproblemen en verslaving.
Lees verder

De 'koude oorlog' met Dimitri Van den Bergh en andere incidenten met (ex-)wereldkampioenen: "Dit hoort niet op dat podium"
De clash tussen Kim Huybrechts en Gerwyn Price was lang niet de eerste aanvaring in het darts - sport van ego's. Ook Dimitri Van den Bergh raakte ooit betrokken bij een opstootje op het podium, Price en tweevoudig wereldkampioen Adrian Lewis zelfs al meermaals. Het leverde hen geen al te fraaie reputaties op. Overzicht van enkele eerdere, opvallende aanvaringen.
Lees verder

Voormalig bodyguard van Diana vreest voor de Queen: "Ze is niet langer veilig in haar paleis"
Het was even schrikken toen er eerder deze week een jonge man, gewapend met een kruisboog, op het domein van Windsor Castle werd gespot. Hij had het blijkbaar gemunt op de Britse koningin, maar kon op tijd opgepakt worden. Ken Wharfe, voormalig bodyguard van prinses Diana, vreest echter voor de veiligheid van Elizabeth (95). De man roept op tot een grote doorlichting van haar beveiliging, in de hoop een volgende aanslag te kunnen voorkomen.
Lees verder

Recordaantal besmettingen in Denemarken en IJsland
Denemarken en IJsland hebben maandag een recordaantal dagelijkse besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat wijst erop dat de besmettingsgolf door de nieuwe omikronvariant zijn piek in de twee noordse landen nog niet heeft bereikt.
Lees verder

Zwitsers geneesmiddelenagentschap geeft groen licht voor booster van Janssen
Swissmedic, het Zwitserse geneesmiddelagentschap, heeft zijn goedkeuring gegeven voor de toediening van een boosterdosis van het coronavaccin van Janssen. Mensen boven de 18 jaar kunnen nu een boosterprik krijgen na hun eerste dosis, liet Swissmedic weten.
Lees verder

Speciale VN-gezant "diep verontrust" over geweld in Myanmar en roept op tot wapenstilstand
Noeleen Heyzer, de nieuwe speciale VN-gezant voor Myanmar, zegt dat ze "diep verontrust" is over het escalerende geweld in het land. Ze richtte zich tot de militaire junta en haar tegenstanders en riep op tot een staakt-het-vuren in het nieuwe jaar.
Lees verder

Vier jaar Erik Ten Hag aan het roer bij Ajax: hoe een 'boertje' in Amsterdam alle criticasters de mond snoerde
Erik ten Hag (51) is vandaag exact vier jaar trainer van Ajax. Een tijdperk dat begon met cynisme en achterdocht, transformeerde al snel tot een regelrecht succesverhaal. Hoe slaagde juist deze man, een eigenwijze Tukker met een modale spelerscarrière, erin Ajax terug te brengen aan de Europese top?
Lees verder

Dieven slaan vier keer in één week toe in hangar van broers Denis (85) en Willy (86), terwijl Denis in het ziekenhuis ligt: "Echt alles is ondersteboven gekeerd"
In enkele dagen is liefst vier keer ingebroken in de carrosserie van de broers Denis (85) en Willy (86) Geirnaert langs de Grote Baan in Lovendegem. "Net op het moment dat Denis in het ziekenhuis ligt na een stom ongeval, waarbij hij zes ribben brak en een klaplong opliep", zucht vriend Joeri Bracke, die bij de broers de stiel aanleerde. "Voor de minder mobiele Denis, die zelfs een bed liet aanrukken in de hangar om toch zijn geliefde stiel te kunnen voortzetten, is dit verschrikkelijk."
Lees verder

"In die laatste schoolweek gebeurt toch niet veel meer": leerkrachten in 100 Belgen van 2021 reageren gekwetst op uitspraken Jambon
Voor leerkrachten en directies was 2021 een moeilijk, maar ook leerrijk jaar. De coronapandemie zorgde ervoor dat kinderen met mondmaskers naar school moesten en CO2-meters werden de norm. Ook de uitspraak van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) over de vervroegde kerstvakantie zorgde voor veel reacties: "Dat getuigt van een gebrek aan respect. Het voedt mee aan een negatief beeld over leerkrachten", reageren de leerkrachten. Bekijk in bovenstaand interview voor De 100 Belgen van Het Laatste Nieuws hoe leerkrachten en directies het voorbije schooljaar beleefden.
Lees verder

Ruzie met ex-vriend escaleert: 'K2 zoekt K3'-jurylid Gordon ontkent gewelddadige confrontatie
Gordon (53) heeft vorige week naar eigen zeggen géén geweld gebruikt tijdens een mogelijke confrontatie met zijn ex Jeffrey. Dat laat zijn manager weten na geruchten hierover in verschillende Nederlandse media.
Lees verder

1 april valt later in Spanje: "CR7 biedt zich aan bij Barcelona", ook volleybalcoach Vital Heynen moet eraan geloven
Even was voetbalminnend Spanje en de rest van de wereld in rep en roer nadat het gerenommeerde Mundo Deportivo een schokkende transfer van Cristiano Ronaldo naar FC Barcelona meldde. Het bleek echter al snel om een Spaanse 1 april-grap te gaan. Ook volleybalcoach Vital Heynen moest eraan geloven.
Lees verder

Vakantie? Daarvoor hebben Philippe Clement en het Club-bestuur veel te veel werk deze winter
En of Club Brugge werk heeft in de winterbreak. "Echt vakantie is dit niet", besefte Philippe Clement terecht. De wintertaken van Club op een rij. Van het opkuisen van de spelerskern tot het inpassen van de Canadese nieuwkomer Tajon Buchanan, die alle hoop op zijn schouders lijkt te torsen.
Lees verder

Pijnlijke beschuldigingen en bittere vete met de Queen: Harry en Meghan deden heel wat stof opwaaien in 2021
Het is al bijna twee jaar geleden dat de Britse prins Harry (37) en zijn echtgenote, Meghan Markle (40) het koningshuis de rug toekeerden. Maar waar ze aanvankelijk hadden aangekondigd dat ze 'een stapje terug' zouden nemen, bleek het koppel ook dit jaar weer uitsluitend op de voorgrond te staan. Van hoge toppen - zoals de geboorte van hun dochtertje Lilibet - naar diepe dalen, zoals hun aanhoudende vete met de Queen, prins Charles en prins William. Dit was het 2021 van Harry en Meghan.
Lees verder

Van een explosief interview tot een aanhoudende vete: Harry en Meghan deden heel wat stof opwaaien in 2021
Het is al bijna twee jaar geleden dat de Britse prins Harry (37) en zijn echtgenote, Meghan Markle (40) het koningshuis de rug toekeerden. Maar waar ze aanvankelijk hadden aangekondigd dat ze 'een stapje terug' zouden nemen, bleek het koppel ook dit jaar weer uitsluitend op de voorgrond te staan. Van hoge toppen - zoals de geboorte van hun dochtertje Lilibet - naar diepe dalen, zoals hun aanhoudende vete met de Queen, prins Charles en prins William. Dit was het 2021 van Harry en Meghan.
Lees verder

Strengere wetgeving rond houtkachels vanaf 2022: moet jij je oude exemplaar vervangen? En hoe stook je op een milieuvriendelijke manier?
Vanaf januari 2022 gelden in heel Europa strengere regels rond houtkachels. Waarop zal je voortaan moeten letten bij de aankoop van een nieuw exemplaar? En wat met je (ver)oude(rde) houtkachel? Patrick Van den Bossche, expert bij technologiefederatie Agoria, legt uit wat er verandert en geeft advies om je houtkachel zo efficiënt en milieuvriendelijk mogelijk aan te steken én aan te houden.
Lees verder

Cambio viert duizendste deelwagen in Vlaanderen: "31 voetbalvelden aan parkeerruimte vrijgemaakt"
Het deelautobedrijf cambio heeft zijn duizendste deelwagen in Vlaanderen ingehuldigd. Opgestart met een vijftal auto's in 2004, is het bedrijf intussen actief in meer dan 55 Vlaamse steden en gemeenten.
Lees verder

Bedrijven haalden in 2021 voor recordbedrag aan geld op
Bedrijven hebben in 2021 voor een recordbedrag van 12,1 biljoen dollar (10,7 biljoen euro) aan geld opgehaald op de wereldwijde financiële markten. Het geld werd opgehaald via de verkoop van aandelen, de uitgifte van obligaties en door nieuwe kredietfaciliteiten.
Lees verder

Amateurvoetbal uitgesteld tot spelen met publiek weer kan: "Inkomsten uit tickets en kantine nodig om premies te betalen"
Het amateurvoetbal gaat in pauze tot eind januari. Voetballen zonder publiek - en dus zonder de inkomsten uit tickets en kantine - is geen optie, vinden de clubs. "We hebben dat geld nodig om de premies van de spelers te betalen", klinkt het. De beslissing moet straks enkel nog formeel bekrachtigd worden. "Van alle moeilijke beslissingen die we de laatste twee jaar hebben moeten nemen, is dit de gemakkelijkste", zegt Voetbal Vlaanderen. Maar wat met jeugdwedstrijden? En met recreatieve competities?
Lees verder

Rechter verbiedt Shell seismisch onderzoek uit te voeren in Zuid-Afrika
Een rechter in Zuid-Afrika heeft beslist dat olie- en gasconcern Shell geen seismisch onderzoek mag uitvoeren voor de toeristische Wild Coast, in het oosten van het land. Dat is een overwinning voor milieuorganisaties, die een negatieve impact vreesden op de mariene fauna.
Lees verder

Piet (66) overlijdt op kerstdag na ernstige ziekte: "Hij behoorde tot de beste kunstenaars van zijn generatie, met internationale allure"
Kunstenaar Piet Moerman uit Kortrijk, gewezen docent schilderkunst in de hogeschool Sint-Lucas in Gent, overleed op kerstdag aan de gevolgen van een ernstige ziekte. Hij stierf thuis in alle rust, omringd door geliefden. "Piet schilderde nog nauwelijks, sinds zijn pensioen goed twee jaar geleden. 'Ik ben uitgeschilderd', vertrouwde hij me toe. Misschien woedde de ziekte toen al in hem", zegt collega-schilder en vriend Rik Vermeersch (72) uit Meulebeke.
Lees verder