Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 18 december 2021

Uw tuin is een verrassend sterk wapen tegen de klimaatopwarming

Uw tuin is een verrassend sterk wapen tegen de klimaatopwarming

Meer dan 10 procent van Vlaanderen zijn tuinen en tuintjes. Ze zijn een onverwacht wapen in onze strijd tegen de klimaatopwarming en ze beschermen ons tegen overstromingen.

Lees verder

Politie onderzoekt brandstichting in psychiatrie, vermoedelijk 27 doden

In het Japanse Osaka zijn naar schatting 27 mensen om het leven gekomen in een brand in een psychiatrisch ziekenhuis. Negentien van hen zijn volgens lokale nieuwsmedia al met zekerheid overleden.

Lees verder

Longlist voor eerste Boon Literatuurprijs bekendgemaakt

Op de longlist voor de Boon Literatuurprijs staan 15 genomineerden voor fictie en non-fictie en 15 genomineerden voor kinder- en jeugdliteratuur. De winnaars in elke categorie krijgen elk 50.000 euro. De prijzen worden in 2022 voor het eerst uitgereikt.

Lees verder

Jachtkrabspin beklimt minister tijdens persconferentie: Kan iemand alsjeblieft die spin van me afhalen?

De minister van Volksgezondheid van Queensland, Yvette D'Ath, gaf donderdag een persconferentie over de coronacijfers in Brisbane. Een journalist wees haar plots op een spin die op haar kroop. De minister probeerde het hoofd koel te houden toen ze doorhad dat het ging om een uit de kluiten gewassen jachtkrabspin of huntsman spider . 'Ik ga gewoon doen alsof er geen jachtkrabspin op mij zit.'

Lees verder

Oostenrijk legaliseert euthanasie

Het Oostenrijks parlement heeft een wet aangenomen die euthanasie op ernstig zieken toelaat. Het is het vijfde EU-land dat de praktijk toelaat.

Lees verder

Proces aanslagen Parijs | Twee vaste klanten in het café van Abdeslam komen aan het woord

Het speciale hof van assisen in Parijs heeft donderdag getuigenissen gehoord van twee vaste klanten over de sfeer in het café van de gebroeders Abdeslam, Bar des bégunines, in de maanden die de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs voorafgingen.

Lees verder

Supertyfoon kost minstens zes levens in Filipijnen

Bij de doortocht van tyfoon Rai zijn in de Filipijnen minstens zes mensen om het leven gekomen. Dat bevestigde het nationale rampenbestrijdingsagentschap. De zware tropische cycloon ontwortelde bomen, vernielde elektriciteitsleidingen en blies daken weg.

Lees verder

Van Gucht: '6 procent besmettingen van omikronvariant'

De omikronvariant is ondertussen goed voor 6 procent van de coronabesmettingen. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht van Sciensano vrijdag gezegd op een persconferentie van het Crisiscentrum.

Lees verder

Sex and the City-personage Mr. Big aangeklaagd wegens seksueel misbruik

De Amerikaanse acteur Chris Noth, ook wel gekend als Mr. Big in Sex and the city is aangeklaagd wegens seksueel misbruik. Twee vrouwen besloten hun verhaal te delen met The Hollywood Reporter. Dat dezen ze los van elkaar.

Lees verder

Dure energie kost 1,8 miljard per maand

De kostprijs is 'enorm', zegt de Nationale Bank, en iedereen betaalt het gelag. België verliest aan concurrentiekracht, maar dat effect is waarschijnlijk tijdelijk.

Lees verder

'Grootste event in Franse geschiedenis': zo zullen de Spelen in Parijs eruitzien

Parijs zal in 2024 de oevers van de Seine en zijn iconische monumenten omtoveren tot het decor voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen. 10.500 atleten zullen op boten langs een parcours van zes kilometer op de rivier paraderen. Opmerkelijk is ook de visualisatie van de Notre Dame, hersteld naar haar oude glorie. Zal president Macron zijn belofte om de kathedraal tegen 2024 te restaureren waarmaken? Ontdek alle plannen voor de Spelen in bovenstaande video.

Lees verder

Francky Dury en Zulte Waregem gaan uit elkaar

Zulte Waregem en coach Francky Dury beëindigen, in onderling overleg, hun samenwerking. De beslissing gaat onmiddellijk in, meldt Essevee. Davy De fauw en Timmy Simons krijgen het vertrouwen om Essevee naar een veilige plek te brengen in de Jupiler Pro League.

Lees verder

Oproep| Zijn er in uw familie twijfels over het kerstfeest?

Volgende week vindt voor de tweede keer het kerstfeest plaats tijdens corona. De Standaard is op zoek naar verhalen, anekdotes en getuigenissen over hoe moeilijk het dezer dagen zou kunnen zijn om een dergelijk feest te organiseren. Zijn er twijfels binnen de familie of het feest wel kan doorgaan? Zijn er protocollen uitgewerkt met openstaande ramen, aparte lepels en zelftests om het risico op besmettingen te minimaliseren? Zijn er verschillende visies op hoe kerstdag eruit zou moeten zien en hoeveel mensen er rond de tafel zouden moeten zitten? Twijfelt u over hoeveel kroketten er besteld moeten worden? Mail naar binnenland@standaard.be

Lees verder

Drugssmokkelaars steken schip in brand met meer dan 13 miljoen euro drugs aan boord

De Amerikaanse marine heeft woensdag luchtbeelden gedeeld van vijf Iraniërs die een schip in brand steken voor de kust van Oman. De drugssmokkelaars namen die drastische maatregelen toen het Amerikaanse patrouilleschip USS Sirocco naderde. De Amerikanen konden de Iraniërs redden en vonden nog 13 miljoen euro aan drugs aan boord van het deels afgebrande schip.

Lees verder

Wat kan er straks wel of niet met de eindejaarsfeesten?

'Dezelfde als nu', was het antwoord van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) op de vraag welke maatregelen er zouden gelden tijdens de kerst- en nieuwjaarsfeesten. Hoe kunnen we de feestdagen op een veilige manier doorkomen met de huidige maatregelen?

Lees verder

Rechter legt (nog) geen strengere maatregelen op voor omgang met PFOS op Oosterweelwerf

Buurtbewoners van de 3M-fabriek in Zwijndrecht sleepten de aannemers van de Oosterweelwerken voor de rechter, omdat die onzorgvuldig zouden omgaan met vervuilde grond. De rechter ziet geen reden om nu al bijkomende maatregelen op te leggen.

Lees verder

Noord-Korea herdenkt Kim Jong-il

Noord-Korea herdenkt Kim Jong-il, de dictator die tien jaar geleden aan een hartaanval overleed. In het communistische land hangen de vlaggen halfstok en werden momenten van stilte in acht genomen.

Lees verder

Bij CD&V gaat het van kwaad naar erger

De manier waarop de federale CD&V-ministers deze week uit elkaar werden gespeeld werden, toont een partij die onvoldoende aan elkaar hangt. Het blijft probleem nummer één voor voorzitter Joachim Coens.

Lees verder

Kappersfederatie wil 20.000 kappers opleiden over partnergeweld

Febelhair, de sectororganisatie voor Belgische kappers, gaat 20.000 kappers opleiden om hulp te bieden bij partnergeweld, in samenwerking met hulplijn 1712 en het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW). Dit jaar registreerde de hulplijn al 2.000 oproepen over partnergeweld.

Lees verder

Verdachte van zuuraanval op Duitse financieel directeur gearresteerd in Limburg

In de provincie Limburg is vrijdag een man aangehouden in verband met de zuuraanval op de financieel directeur van het Duitse energiebedrijf Innogy in 2018.

Lees verder

Binnenspeeltuinen blijven dicht

Het verzet van de binnenspeeltuinen stuit op een muur. Het Koninklijk Besluit (KB) dat hun sluiting regelt, hield stand bij de Raad van State.

Lees verder

Stofstormen rollen over steden in het Midwesten van de Verenigde Staten

Het Midwesten van de Verenigde Staten kreeg woensdag een stevige wind over zich heen die op sommige plaatsen heuse stofstormen veroorzaakten. Windstoten tot 161 kilometer per uur werden er opgemeten. Verschillende ooggetuigen maakten beelden van het natuurfenomeen dat naast indrukwekkend ook heel vernietigend was: honderdduizend mensen zaten zonder stroom, gebouwen werden beschadigd en er kwamen minstens vijf mensen om.

Lees verder

Senaat pleit voor recht op een fout bij contact met overheid

De Senaat heeft vrijdag een resolutie goedgekeurd waarin gepleit wordt om het recht om je te vergissen bij contacten met de administratie als algemeen geldend principe vast te leggen.

Lees verder

Miljoenenclaim of niet: staking bij Brussels Airlines gaat door

Vakbonden van vliegend personeel gaan maandag koste wat het kost staken. De ingebrekestelling van de luchtvaartmaatschappij daarvoor maakt geen indruk op hen.

Lees verder

Friedrich Merz nieuwe leider CDU

De christendemocraten van de Duitse CDU hebben een nieuwe leider gekozen na de verkiezingsnederlaag die de partij in september leed. Oud-fractievoorzitter Friedrich Merz (66) kreeg de benodigde absolute meerderheid van de leden achter zich en wordt de opvolger van Armin Laschet.

Lees verder

Nog heel wat twijfel rond vaccinatie bij ouders van kinderen

Al drie op vier deelnemers die ouder zijn dan 65 jaar kregen hun boosterprik, bij de andere deelnemers van 18 jaar of ouder is de bereidheid hoog. Dat blijkt uit de Grote Coronastudie. Bij de ouders van -12-jarigen leeft nog heel wat onzekerheid over de vaccinatie van hun kind(eren).

Lees verder

Turnhoutsebaan wordt dit voorjaar nog fietsstraat: 'Ten vroegste maart, afhankelijk van het weer'

Ten vroegste in maart, waarschijnlijk in april zal de invoering van de Turnhoutsebaan als fietsstraat van start gaan. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) gaf deze week toelichting over de timing van die korte termijnplannen en gaf ook mee dat in 2022 een ontwerpstudie zal gebeuren voor de definitieve herinrichting van de straat.

Lees verder

Regering voert 'afluisterwet' na protest af

Er komt toch geen plicht voor versleutelde diensten als Whatsapp om een achterpoort in te bouwen, zodat het gerecht kan meelezen en -luisteren. De maatregel sneuvelde na protest in de regering van socialisten en groenen.

Lees verder

De tijd van onvoorwaardelijke trouw aan Johnson is voorbij

De Conservatieven hebben hun zetel in North Shropshire verloren. Het historische verlies – al 200 jaar stemde het kiesdistrict voor de Tories – is een duidelijke motie van wantrouwen tegen premier Boris Johnson.

Lees verder

Het favoriete doelwit van Zweedse vandalen, een strooien kerstgeit, overleeft de feestperiode opnieuw niet

Een 13 meter hoge strooien geit pronkt ieder jaar in het centrum van Gävle, een Zweedse stad die zich op twee uur van Stockholm bevindt. De Gävlebocken brandde vrijdagochtend af en dat is de zoveelste keer in zijn geschiedenis. De geit overleefde een auto die op hem inreed en een ontvoeringspoging per helikopter, maar het is door de jaren vooral een doelwit geweest voor brandstichters en vandalen.

Lees verder

Fanc waarschuwt voor radioactieve sieraden en slaapmaskers 'tegen 5G-straling'

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc) waarschuwt voor radioactieve producten die online worden verkocht wegens hun vermeende bescherming tegen 5G-straling. De gadgets bevatten ertsen die van nature radioactief zijn en ioniserende straling uitzenden en zijn volgens Nederlands onderzoek mogelijk schadelijk voor de gezondheid.

Lees verder

Tomorrowland mag volgend jaar drie festivalweekends houden

Tomorrowland heeft van de provincie Antwerpen een vergunning gekregen om in 2022 eenmalig drie weekends lang (in plaats van twee) een festival te organiseren. Aan de vergunning zijn wel een aantal voorwaarden verbonden.

Lees verder

Comité voor Bio-ethiek: 'Vaccin voor kinderen met onderliggende aandoeningen aanbevolen'

Het comité voor Bio-ethiek heeft een voorlopig advies opgesteld inzake de vaccinatie van kinderen. Daarin beveelt het aan dat kinderen met één of meer onderliggende aandoeningen 'zonder uitstel' een vaccin toegediend krijgen.

Lees verder

Turkije legt beurzen stil na nieuwe crash

De monetaire crisis in Turkije bereikte vrijdag een nieuw dieptepunt. De lira verloor vrijdag alweer 8 procent van zijn waarde, daags nadat president Recep Tayyip Erdogan had bevolen om ondanks de gierende inflatie in het land de rentevoet te verlagen – wat ingaat tegen het gangbare ­beleid van centrale banken.

Lees verder

Mechelen steekt Sint-Romboutstoren 'in brand' voor De Warmste Week

In Mechelen is vrijdagavond symbolisch de Sint-Romboutstoren in brand gestoken als aftrap voor De Warmste Week die zaterdagochtend van start gaat. Met een digitale projectie op de toren willen de Mechelaars tonen dat ze echt een warme stad zijn en zo volledig voldoen aan het thema van dit jaar 'Kunnen zijn wie je bent'.

Lees verder

'Anti-Merkel' moet CDU een smoel geven

De Duitse christendemocraten hebben Friedrich Merz (66) als nieuwe CDU-voorzitter gekozen. De oude krokodil moet de partij vernieuwen.

Lees verder

Moordenaar van veearts Van Noppen krijgt drie jaar cel voor opzetten drugslabo

De rechtbank in Antwerpen heeft Albert Barrez veroordeeld tot drie jaar gevangenis. De moordenaar van veearts Karel Van Noppen zette na zijn vrijlating een wietplantage en een synthetisch drugslabo op.

Lees verder

Borsato doet nu zelf aangifte tegen vrouw die hem beschuldigt van misbruik

Zanger Marco Borsato heeft nu zelf aangifte gedaan tegen de 22-jarige vrouw die eerder aangifte tegen hem deed wegens 'onzedelijke betastingen'. Dat laat de zanger weten via zijn advocaten van Knoops' Advocaten.

Lees verder

Contract Eriksen bij Inter noodgedwongen ontbonden na hartfalen op EK

Inter Milaan heeft een akkoord bereikt over de beëindiging van het contract van Christian Eriksen. De Deense middenvelder kreeg afgelopen zomer tijdens het EK-duel van zijn land met Finland een hartstilstand.

Lees verder

Laat ik mijn jonge kinderen inenten tegen covid-19?

Hadden we jonge kinderen al deze zomer ingeënt, dan was er mogelijk geen vierde golf geweest. Maar veel ouders worstelen met de vraag of een prikje bij kinderen wel een goed idee is. Hoe hakt u die knoop door?

Lees verder

Knoop doorgehakt: Antwerpse Open VLD blijft in stadsbestuur met schepen minder

Op een ledencongres dat op het allerlaatste moment moest omschakelen naar een digitale versie, kreeg Erica Caluwaerts vrijdagavond laat de steun van de Antwerpse Open VLD-afdeling. Vlaams parlementslid Willem-Frederik Schiltz mag nu definitief een kruis zetten over zijn schepenambities.

Lees verder

Argenx krijgt groen licht voor verkoop 'blockbustermedicijn' in de VS: 'Historisch'

Het Gentse biotechbedrijf Argenx heeft de goedkeuring gekregen om zijn eerste medicijn te lanceren in de Verenigde Staten. Het gaat om efgartigimod, dat onder de naam Vyvgart voor de behandeling van de zeldzame spierziekte myasthenia gravis op de markt zal worden gebracht. Het geneesmiddel heeft volgens analisten een miljardenpotentieel.

Lees verder

Dopesick: barslechte pr voor de familie Sackler, steengoede televisie

Deze week in Radar: de tv-serie Dopesick en een portret van de Britse schrijfster Michaela Coel.

Lees verder

Longread - 2021 in beeld
Meer dan veel andere nieuwjaarsdagen had 1 januari 2021 iets van een wit blad, of in ieder geval iets beloftevols. De eerste Belgen hadden net een coronaprik gekregen. 'Het rijk van de vrijheid is weer in zicht', zei minister Frank Vandenbroucke, zelden of nooit lichtzinnig. In de VS en dus ook geopolitiek gloorde na vier lange Trumpjaren het rijk van een soortement normaliteit aan de horizon. Ja, op 6 januari voerden enkele honderden diehard Trumpfans met hun bestorming van het Capitool een hallucinante aanval uit op de democratie – het leidde tot de eerste 'beelden van het jaar' – maar betekende deze hollywoodiaanse coup de théâtre niet bovenal het einde van het Trumptijdperk, of in ieder geval van Trump de machtsfiguur? Exit Trump en toxische governance by tweet, enter Biden en rustige vastheid? Hoe anders is het gelopen. Na de begin januari afvlakkende tweede coronagolf kwam een derde, toen een vierde. Nu is er de omikronvariant. Geen politicus die nog over een rijk durft te beginnen. Een eindeloze, manisch-depressieve rit is het. Die eindeloosheid vertaalt zich ook visueel. Geen idee hoeveel sneltest- en vaccinatiebeelden, Covid Safe Ticket-foto's en, nog altijd, mondmaskers we dit jaar publiceerden, laat staan hoeveel van die beelden de agentschappen instuurden. De massieve aantallen zijn het bewijs van een indrukwekkende menselijke operatie, van herculeswerk, maar meer nog getuigen ze, in hun eeuwige terugkeer op het ritme van de covidgolven, van onmacht. Die onmacht nam dit jaar ook extreem fotogenieke gedaantes aan. Verbijsterend zijn de beelden van Afghaanse burgers die zich op de luchthaven van Kaboel vastklampen aan een vertrekkend Amerikaans legervliegtuig, zo bang zijn ze van de taliban, als uit het niets terug van nooit echt weggeweest. De Amerikanen trokken naar Afghanistan na de aanslagen van 9/11. The falling man, zoals het meest iconische beeld van die noodlottige dag is gaan heten, toont een man die uit een van de WTC-torens springt, zijn dood tegemoet. Hoe cynisch is het dat de catastrofale westerse militaire campagne twintig jaar later eindigt met beelden van Afghanen die te pletter vallen vanaf een opstijgende C-17 Globemaster? Tot zover de rust voor Biden, die ook in eigen land met grote chaos heeft af te rekenen. Trump de politicus blijkt springlevend. Vandaag wil bijna de helft van de Republikeinse kiezers hem in 2024 weer voor het presidentschap zien gaan. Twee derde van die kiezers is ervan overtuigd dat Biden onterecht in het Witte Huis zit, een derde vindt dat desnoods geweld gebruikt mag worden om het land te redden (DS 11/12), wat sommige analisten doet vrezen voor een burgeroorlog na de volgende verkiezingen. De andere grootmachten, China op kop, zien het spektakel met pretogen aan. Het zegt veel over deze tijd dat die immense omwentelingen en tragedies, inclusief de pandemie, haast de anekdotiek niet overstijgen in het licht van het veruit belangrijkste issue: klimaatverandering. Nooit eerder leverde een jaar zoveel beelden van natuurgeweld op. Nooit eerder kwam dat geweld zo dichtbij. Orkanen en bosbranden in de VS en Zuid-Europa, regenbommen en landverschuivingen in India en China, dat is stilaan ouwe hap. Maar de apocalyps in Verviers of Pepinster? 'Overstromingen zullen ons van het ene beroven, vuur van het andere.' De stoïcijn Seneca, wiens gedachtegoed nu zo populair is in mindfulness- en meditatiekringen, bedoelde het tweeduizend jaar geleden overdrachtelijk. Vandaag zijn zijn woorden letterlijk te nemen. 'Het zijn omstandigheden in ons bestaan die we niet kunnen veranderen', voegde hij eraan toe. 'Wat we wel kunnen doen, is een nobele houding aannemen, zodat we dapper standhouden onder al wat het lot onze kant uitstuurt.' Onverminderd wijze raad, maar laten we, vooraleer ons echt niks anders meer rest dan die nobele houding, in godsnaam de hand aan de ploeg slaan.
Lees verder

Coronacijfers dalen, totaal aantal besmettingen bijna 2 miljoen

Het aantal nieuwe besmettingen, na de piek van de vierde golf, blijft dalen.

Het aantal bevestigde besmettingen met het coronavirus sinds het begin van de pandemie ligt intussen in ons land op een zucht van de 2 miljoen.

Lees verder

Vlaams Belang-boegbeeld Chris Janssens: 'Ja, ik ben homoseksueel'

'Ja, ik ben homoseksueel. Ik kom vandaag uit de kast, bewust.' Met deze woorden out Vlaams Belang-ondervoorzitter Chris Janssens (44) zich in Het Belang van Limburg.

Lees verder

Covid-vaccins voor kinderen hadden vierde golf kunnen indijken

Uit berekeningen van het Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) blijkt dat vaccinatie bij kinderen de ziekenhuisopnames bij de hele bevolking met 10 tot 15 procent kan verminderen.

Lees verder

Heel het weekend onder een zwaar wolkendeken

Na het optrekken van de nevel en mist, blijven lage wolken het weerbeeld zaterdag bepalen. Ook zondag is het nog zwaarbewolkt.

Lees verder

Ghislaine Maxwell: aanklager bewijst mijn schuld niet

In het proces rond Ghislaine Maxwell, de medewerkster van Jeffrey Epstein, heeft de Britse socialite vrijdag zelf voor het eerst gesproken. Ze zei dat de openbare aanklager er niet in geslaagd is bewijs te leveren van haar schuld.

Lees verder

Ongehoord | 'Jeff Bezos moet wat minder in zijn bubbelbad zitten'

Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.

Lees verder

Veel hinder verwacht op Antwerpse Ring richting Nederland

Dit weekend vinden er ingrijpende werkzaamheden plaats op de Antwerpse Ring richting Nederland. Op het viaduct van Merksem is een brugvoeg in slechte staat en aan dringende herstelling toe. Tussen de afritten Deurne en Merksem moet het verkeer over één rijstrook passeren. Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt voor ernstige verkeershinder.

Lees verder