Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 8 december 2021

Tijdperk Merkel na 16 jaar officieel ten einde, bondskanselier Scholz belooft “nieuw begin”

HLN
Tijdperk Merkel na 16 jaar officieel ten einde, bondskanselier Scholz belooft "nieuw begin"
Er is woensdag een einde gekomen aan de zestienjarige carrière van Angela Merkel als bondskanselier. Ze gaf de fakkel officieel door aan haar opvolger, Olaf Scholz. Die beloofde op zijn beurt "een nieuw begin".
Lees verder

Frontexvliegtuig deelt ook beelden van transmigratie over Kanaal met België en Nederland
België en Nederland hebben ook baat bij de satellietbeelden die het vliegtuigje van het Europese grenswachtagentschap Frontex maakt om transmigratie via het Kanaal tegen te gaan. Dat heeft Frontexdirecteur Fabrice Leggeri woensdag gezegd. Het toestel is sinds vorige week in gebruik. Eind november kwamen nog 27 transmigranten om het leven bij een schipbreuk.
Lees verder

Van gelach tot gegrom: bizarre vissengeluiden tonen aan dat koraalrif weer hersteld is
Van het raspen met de tanden, het bewegen van de vinnen tot gegrom en zelfs gelach; uit de kakofonie van de meest bizarre vissengeluiden blijkt dat het koraalrif voor de kust van Sulawesi in Indonesië weer gezond is. Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in het vakblad 'Journal of Applied Ecology'.
Lees verder

Ignazio Cassis verkozen tot bondspresident van Zwitserland
Ignazio Cassis, het hoofd van de Zwitserse diplomatie, is woensdag verkozen tot bondspresident. Hij belooft eenheid op een moment dat het land het moeilijk heeft vanwege de Covid-pandemie. Cassis volgt op 1 januari Guy Parmelin op, die opnieuw de functie krijgt van raadslid belast met Economie.
Lees verder

Vogelgriep in twee pluimveebedrijven in Alveringem en Ravels: aanwezig pluimvee moet geruimd worden
In twee pluimveebedrijven in Alveringem (provincie West-Vlaanderen) en Ravels (provincie Antwerpen) is vogelgriep vastgesteld. Het aanwezige pluimvee moet geruimd worden. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) woensdagavond.
Lees verder

Vader van prinses Charlène geeft update over haar gezondheidstoestand: "Ze komt hier wel door"
Michael Wittstock, de vader van prinses Charlène (43), heeft zich uitgesproken over de gezondheid van zijn dochter. De echtgenote van prins Albert liet zich onlangs opnemen in een kliniek wegens "oververmoeidheid". "Ze komt hier alleen maar sterker uit", klinkt het bij haar vader.
Lees verder

Man (28) voor rechter na seksueel getinte chatgesprekken met 200 (!) minderjarige meisjes: "Hij dreigde ermee een naaktfoto rond te sturen"
Een 28-jarige jongeman uit Kortrijk knoopte de afgelopen jaren met maar liefst 200 minderjarige meisjes tussen 11 en 17 jaar seksueel getinte chatgesprekken aan via Facebook Messenger. Eén van hen stuurde hem een naaktfoto. Toen hij ermee dreigde die rond te sturen naar klasgenoten, kampte het 17-jarig meisje met zelfmoordgedachten. "Meneer mag zeer blij zijn dat het bij gedachten is gebleven", zei het Openbaar Ministerie streng.
Lees verder

Lichaam Roger Van Poucke (65) gerepatrieerd, half jaar na verdwijning: "Er werd nooit echt naar papa gezocht. Dit had anders kunnen aflopen"
Meer dan een half jaar nadat hun vader uit hun leven verdween, kunnen de kinderen van Roger Van Poucke (65) uit Oudenburg eindelijk afscheid nemen. De man werd dinsdag gerepatrieerd. Roger raakte op 28 mei vermist en zijn lichaam werd op 12 oktober toevallig gevonden in een bos in de buurt van Parijs. "We kunnen een boek schrijven over wat er is misgelopen tijdens het onderzoek. Maar dat brengt papa niet terug", getuigen Rogers kinderen. "Er is cruciale tijd verloren. We zijn ontgoocheld in de politiediensten."
Lees verder

Elf agenten die tijdens lockdown kerstfeestje hielden krijgen boete van 250 euro
Elf politieagenten van de zone Brussel-West hebben elk een boete van 250 euro gekregen. Ze kregen de boete omdat ze vorig jaar in de kerstperiode in volle lockdown een gezellig etentje hielden op het commissariaat. Dat zorgde voor heel wat ophef.
Lees verder

Voorraad ontstekingsremmers slinkt zienderogen door coronacrisis: "Momenteel voorraad voor een maand, zonder gebruik bij coronapatiënten"
In ons land slinkt de voorraad ontstekingsremmers aanzienlijk. Het betreft RoActemra, een ontstekingsremmer die wordt gebruikt voor reumatologische aandoeningen. Er is nog een voorraad van een maand. "Het gebruik wordt alleen aanbevolen in situaties waar het absoluut noodzakelijk is", klinkt het bij het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG).
Lees verder

Vlaamse regering steunt lokale besturen bij noodopvang tijdens afkoelingsweek: "30 euro per dag per extra plaats"
De Vlaamse regering gaat lokale besturen steunen bij de organisatie van noodopvang voor basisschoolkinderen tijdens de afkoelingsweek voor de kerstvakantie. Dat meldt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) woensdag.
Lees verder

Eerste gevaccineerde wereldwijd roept anderen op tot inenting: "Doe het gewoon"
De Britse vrouw (91) die een jaar geleden als eerste persoon wereldwijd een volledig getest coronavaccin kreeg, roept anderen op zich te laten inenten. "Doe het gewoon", aldus Margaret Keenan in een video ter gelegenheid van het jubileum.
Lees verder

Proces over 57 miljard dollar ontrafelt mysterie uitvinder bitcoin niet, of toch wél?
De 'bitcoinsrechtszaak van de eeuw', zo werd het proces tegen de Australische computerwetenschapper Craig Wright in Florida genoemd. De hoop van waarnemers was dat de ware identiteit van Satoshi Nakamoto, het mysterieuze brein achter het bitcoinsysteem, zou worden achterhaald. Zelfverklaard bitcoinuitvinder Wright won grotendeels de zaak tegen hem over cryptomunten ter waarde van zo'n 57 miljard dollar (50 miljard euro), wat hem nu opnieuw doet beweren dat hij wel degelijk de uitvinder is. Sceptici vinden het dan weer een gemiste kans voor de échte test.
Lees verder

Ouders van doodgeboren tweeling trekken naar rechtbank nadat hun graf plotseling verdween: "We willen opgraving voor DNA-staal"
Stefanova (32) en haar man Ivanov (37), die volgens de Westerbegraafplaats in Gent al tien jaar aan het verkeerde graf van hun doodgeboren tweeling rouwen, trekken naar de rechtbank. Ze willen DNA-materiaal verkrijgen via een opgraving, omdat ze de uitleg van de begraafplaats niet geloven. "Wij hebben de grafzerk zelf gemaakt, wij wéten waar onze kinderen liggen."
Lees verder

'Telefacts' toont vanavond exclusief interview met Alec Baldwin: "Je ziet een gebroken man, maar is dit echt of een beetje gespeeld?"
Vanavond toont 'Telefacts' exclusief een lang interview met Alec Baldwin, de 63-jarige acteur die betrokken was bij het dodelijke schietincident op de filmset van 'Rust'. Hoe is het ongeval kunnen gebeuren en wat doet zoiets met een mens? "Je ziet een gebroken man", zegt Birgit Van Mol van 'Telefacts'. "Maar af en toe kan je je afvragen: is dit echt of is dit een beetje gespeeld? Dat moet de kijker zelf bepalen." Bekijk hierboven een vooruitblik met Birgit Van Mol bij HLN LIVE.
Lees verder

Bart Tommelein en Lydia Peeters persoonlijk gedagvaard in zaak rond terugdraaiende tellers
Voormalig Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) en huidig minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) zijn persoonlijk gedagvaard in de zaak van de zonnepanelen en de terugdraaiende teller. Een gedupeerde eist dat Tommelein en Peeters het verlies dat die persoon heeft geleden zelf vergoeden. Dat bevestigt Stijn Verbist, advocaat van de gedupeerde, aan HLN.
Lees verder

Twee mannen in de cel in Frankrijk wegens geplande messenaanval in kerstperiode
In Frankrijk zijn twee jonge mannen aangeklaagd en in voorlopige hechtenis geplaatst omdat ze een "ernstig en dreigend" plan hadden om een "jihadistisch geïnspireerde aanval met messen" uit te voeren. Dat hebben bronnen dicht bij de zaak woensdag bekendgemaakt.
Lees verder

Mark Cavendish en gezin slachtoffer van gewapende overval: "Bedreigd met mes terwijl ze spullen pakten"
Mark Cavendish (36) is anderhalve week geleden in zijn eigen huis in Essex overvallen. Het incident vond plaats op zaterdag 27 november, hij was toen amper een paar dagen weer thuis nadat hij op de dienst intensieve zorg van het ziekenhuis van Gent had gelegen na zijn val in de Zesdaagse.
Lees verder

Er is nog draagvlak voor de coronamaatregelen, maar niet meer voor het beleid
Er is nog een draagvlak voor de maatregelen, maar niet meer voor het coronabeleid. Dat is de titel en vaststelling van het laatste rapport van negen onderzoekers - verbonden aan verschillende universiteiten - op basis van een grootschalige bevraging van 18.659 Belgen. Die zijn ondervraagd na de beslissingen van het Overlegcomité half november, eind november en begin december.
Lees verder

Mijlpaal voor Adele: nieuwe plaat '30' nu al een miljoen keer verkocht
'30', het nieuwe album van Adele (33) is een gigantisch succes. Vooral in de Verenigde Staten doet het vierde studioalbum van de zangeres het goed. Ondertussen werden er van de plaat ook al een miljoen exemplaren verkocht. Als gevolg mag de Britse nachtegaal '30' meteen ook het bestverkochte album van 2021 noemen.
Lees verder