Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 21 december 2021

Terwijl haar kotgenotes studeren, geeft Lamyae (19) papjes: studente springt vrijwillig in als kinderoppas

HLN
Terwijl haar kotgenotes studeren, geeft Lamyae (19) papjes: studente springt vrijwillig in als kinderoppas
Hoewel de examens voor de deur staan en veel studenten aan het blokken zijn, brengt tweedejaarsstudente psychologie Lamyae El Kaddaoui (19) haar kostbare tijd dezer dagen door bij de broertjes Teun (7 maanden) en Sam (2 jaar). De reden? Lamyae gaf gehoor aan de oproep van KU Leuven Zorgt en rector Luc Sels om op de kinderen te passen van ouders in de zorg. "Bang voor het examen statistiek? Geen zorgen, ik heb een plan."
Lees verder

"Het hoofd van Jezus is een kaasballetje, zijn lichaampje een jagersworst": frituriste pakt uit met lekker vettige kerststal
Anja Gysel (50) van frituur De Frietbank in Woumen bij Diksmuide heeft een leuke en toepasselijke blikvanger in haar zaak. "Toen onze buren me uitdaagden een originele kerststal te maken, vlogen de viandellen in het vet", lacht Anja, die zelfs kerstlichtjes in haar vettig stalletje hing.
Lees verder

Foto van ongeval tijdens filerijden op autosnelweg komt beklaagde duur te staan: 2.400 euro boete
Martin B. is dinsdagochtend door politierechter Peter D'Hondt veroordeeld tot een geldboete van 2.400 euro nadat hij een foto had genomen van een verkeersongeval op de E17 ter hoogte van Waasmunster. "Er waren op hetzelfde moment drie ongevallen en alles stond stil", verklaarde B.
Lees verder

Philine Janssens, de eerste intimiteitscoördinator van Vlaanderen: "Soms moet je acteurs vragen of ze hun kleren weer willen aantrekken"
Vroeger verdiende ze vooral haar brood als danseres en bewegingscoach, tegenwoordig mag ze zichzelf de eerste intimiteitscoördinator van ons land noemen. Philine Janssens (40) zorgt er al twee jaar voor dat acteurs en actrices zich veilig en comfortabel voelen tijdens de opnames van pikante en stomende scènes. "Ik ben geen gendarme op de set. Integendeel, door mijn hulp en feedback kunnen regisseurs vaak verder gaan dan ze dachten."
Lees verder

Uroloog Bo Coolsaet (82) moet naar gevangenis: cassatie verwerpt beroep tegen veroordeling tot vier jaar cel
Het Hof van Cassatie heeft het beroep van uroloog Bo Coolsaet (82) tegen zijn veroordeling tot vier jaar cel vanmiddag verworpen. Dat deelt persmagistraat Henri Vanderlinden van het Hof van Cassatie mee. De bekende uroloog werd vorig jaar in Antwerpen tot vier jaar cel veroordeeld, waarvan de helft effectief, voor het aanranden en verkrachten van een minderjarige patiënte.
Lees verder

CEO UZ Brussel: "Piek van vijfde golf wordt rond eind februari verwacht"
De besmettingscijfers in België dalen, maar de omikronvariant dreigt binnenkort roet in het eten te gooien. Volgens Marc Noppen, de CEO van het UZ Brussel, komt er volgend jaar een vijfde golf aan. Die piek zou rond eind februari liggen. Hij vraagt het overlegcomité van woensdag klaar te zijn om indien nodig te verstrengen.
Lees verder

Uitbaters feestzaal vieren huwelijk op oudejaar... en nodigen al hun klanten uit: "We passen gewoon de wet toe"
De uitbaters van feestzaal Ten Boogaerde in Kortemark hebben een manier gevonden om hun klanten alsnog een vreugdevolle overgang van oud naar nieuw te bezorgen. Ze laten namelijk hun eigen trouwfeest plaatsvinden, al is wel het hele klantenbestand uitgenodigd. De 'cadeautip' bedraagt minimaal 140 euro per persoon, vooraf te betalen. "De wet omzeilen? Integendeel. We passen de wet gewoon toe", klinkt het. Maar burgemeester Karolien Damman (CD&V) bekijkt het met argusogen.
Lees verder

Feestzaal tovert oudejaarsfeest om tot eigen trouwfeest om tóch te kunnen vieren: "We passen de wet gewoon toe"
De uitbaters van feestzaal Ten Boogaerde in Kortemark hebben een manier gevonden om hun klanten alsnog een feestelijke overgang van oud naar nieuw te bezorgen. Ze laten namelijk hun eigen trouwfeest plaatsvinden, al is wel het hele klantenbestand uitgenodigd. De 'cadeautip' bedraagt minimum 140 euro per persoon, vooraf te betalen. "De wet omzeilen? Integendeel. We passen de wet gewoon toe", klinkt het. Maar burgemeester Karolien Damman (CD&V) bekijkt het met argusogen.
Lees verder

"Deze wijn van 7 euro krijgt een 8/10": onze huissommelier Sepideh proeft 20 rode kerstwijnen
Geen kerstdiner zonder een passende rode kerstwijn. Onze huissommelier Sepideh Sedaghatnia proeft twintig rode wijnen en deelt zowel een 9/10 als een 5/10 uit. "Deze wijn heeft geurtoetsen van leder en natte pels. Ik ben er niet echt door gecharmeerd."
Lees verder

Onze huissommelier Sepideh proeft 20 rode kerstwijnen: "Deze wijn van Aldi is een aanrader bij het kerstdiner"
Geen kerstdiner zonder een passende rode kerstwijn. Onze huissommelier Sepideh Sedaghatnia proeft twintig rode wijnen en deelt zowel een 9/10 als een 5/10 uit. "Deze wijn heeft geurtoetsen van leder en natte pels. Ik ben er niet echt door gecharmeerd."
Lees verder

Camille tekent platencontract bij Sony Music Germany: "Beste kerstgeschenk ooit"
2021 kan voor Camille Dhont alvast niet meer stuk. De 20-jarige zangeres is van plan om binnenkort Duitsland te veroveren. Het '#LikeMe'-gezicht heeft namelijk een platencontract van Sony Music Germany op zak. Dat nieuws maakte Camille zonet zelf bekend op Instagram.
Lees verder

EMA: "Nog geen duidelijkheid over nood aan aangepast vaccin tegen omikron"
Het is nog niet duidelijk of een aangepast vaccin nodig zal zijn om bescherming te bieden tegen de omikronvariant van het coronavirus. Dat heeft directeur Emer Cooke van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) gezegd op een persbriefing. "De wetenschappelijke wereld heeft nog meer informatie nodig over de impact van de variant op de doeltreffendheid van de goedgekeurde vaccins", verklaarde Cooke.
Lees verder

Enqûete: Vlaamse jongeren minder gemotiveerd om Frans te leren
De algemene motivatie van Vlaamse scholieren in het middelbaar om Frans te leren is zo'n zeven op tien. Dat blijkt uit de masterthesis van studente Taal- en Letterkunde Charlotte Kinable (23). Daarvoor liet ze meer dan 2300 laatstejaars een online vragenlijst invullen. "Frans is gewoon te ingewikkeld."
Lees verder

Aantal dossiers over examenbetwistingen gestegen in 2021
In 2021 zijn tot nu toe 1.197 dossiers ingediend bij de Raad voor Betwistingen inzake Studievoortgangsbeslissingen, de vroegere Raad voor Examenbetwistingen. Dat zijn er meer dan het jaar voordien, toen het er 892 waren.
Lees verder

AA Gent dreigt ook Tissoudali te verliezen aan Afrika Cup
AA Gent wist al dat het Michael Ngadeu (Kameroen) en Souleymane Marreh (Gambia) zal moeten afstaan voor de Afrika Cup, die van 9 januari tot 6 februari gespeeld wordt. Maar nu dreigt het ook een derde speler te verliezen. "Tarik Tissoudali zit in de preselectie van Marokko", vertelt Hein Vanhaezebrouck, die met Ngadeu de leider van zijn defensie en met Tissoudali zijn topschutter een tijd kwijt kan zijn. "Ngadeu is al een serieuze aderlating, hij heeft alle matchen gespeeld bij ons, hij is onze grote chef achteraan. En Tissoudali is de man van de verrassingen en de creativiteit. We weten ook dat we er geen vijf klaar hebben staan zoals hij. Als het zo is, gaan we oplossingen moeten zoeken."
Lees verder

Containerkranen botsen op haventerminal: één chauffeur gewond
Dinsdagmorgen zijn twee straddle-carriers gebotst bij de start van de ochtendshift op kaai 913. Eén van de straddler-machines kantelde, maar kwam gelukkig terecht bovenop een rij containers. De containerkraan zal dinsdagnamiddag getakeld worden.
Lees verder

Philippe Geubels moest huilen op date met Silvy Melody
Donderdag krijgt Philippe Geubels (40) een musical cadeau van James Cooke (37). De stand-upcomedian blikt in de uitzending onder andere terug op z'n jeugd en een mislukte date met Silvy Melody.
Lees verder

Hoe komt het dat we Kerstmis vieren? "De Kerk had aanvankelijk moeite met de heidense kerstbomen"
Vandaag is het midwinter: de langste nacht van het jaar. Een gebeurtenis die al eeuwenlang wordt gevierd door verschillende culturen. Dat Kerst maar een paar dagen later valt is dan ook geen toeval. Wat hebben de twee met elkaar te maken? En waar komen Kerstmis, kerstbomen en -ballen precies vandaan? Auteur Luk Machiels geeft een lesje geschiedenis. "De versieringen in onze kerstboom hebben zowel een christelijke als heidense oorsprong."
Lees verder

Waar komt Kerstmis vandaan? "De geboortedag van Jezus Christus was eigenlijk de Romeinse feestdag van de zon"
Vandaag is het midwinter: de langste nacht van het jaar. Een gebeurtenis die al eeuwenlang wordt gevierd door verschillende culturen. Dat kerst maar een paar dagen later valt, is dan ook geen toeval. Wat hebben de twee met elkaar te maken? En waar komen Kerstmis, kerstbomen en -ballen precies vandaan? Auteur Luk Machiels geeft een lesje geschiedenis. "De versieringen in onze kerstboom hebben zowel een christelijke als heidense oorsprong."
Lees verder

Maduro mag goudreserves in Verenigd Koninkrijk met waarde van meer dan 1 miljard euro niet gebruiken
De Hooggerechtshof in het Verenigd Koninkrijk heeft geoordeeld dat de Venezolaanse president Nicolas Maduro geen gebruik mag maken van de goudreserves die hij heeft opgeslagen in de Britse Centrale Bank. Het gaat om iets meer dan 1 miljard euro.
Lees verder