Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 26 december 2021

Taliban verbieden vrouwen om alleen over lange afstand te reizen, taxichauffeurs moeten vrouwen zonder “islamitisch...

HLN
Taliban verbieden vrouwen om alleen over lange afstand te reizen, taxichauffeurs moeten vrouwen zonder "islamitische sluier" weigeren
Vrouwen die in Afghanistan over lange afstand willen reizen, moeten begeleid zijn door een man uit hun dichte familie. Taxichauffeurs mogen geen vrouwelijke passagiers ophalen die geen "islamitische sluier" dragen. Dat hebben de taliban vandaag aangekondigd. Het gaat om een nieuw signaal dat het radicaalislamitische regime vrouwen weer de duimschroeven aandraait ondanks eerdere beloftes.
Lees verder

"Ik moest me keihard inhouden om niet te wenen": de familie Gooris blikt terug op 2021
Een kleine twintig jaar na 'De Pfaffs' kon de Vlaamse televisiekijker opnieuw genieten van de avonturen van Kelly Pfaff en Sam Gooris. In 'Expeditie Gooris' verkent het gezin in een Volkswagenbusje het Europese continent. In een interview voor De 100 Belgen van 2021 van Het Laatste Nieuws blikken Kelly, Kenji, Shania en Sam terug op hun jaar. "We wisten niet dat dat moment zoveel betekende voor papa", zegt Shania. "Plots besefte hij wat hij allemaal had gemist."
Lees verder

Oranje wijn wordt trendy in 2022, maar wat is het? "Het is kruidiger en voller van smaak"
Na New York, Tokio en Londen veroverd te hebben, krijgt oranje wijn ook bij ons steeds vaker een plaats op de wijnkaart. Maar wat is het precies en waarom is het zo populair? Sommelier Iphy Dubois van de Antwerpse zaak Bar Brut vertelt wat het geheim is van het succes. "Eigenlijk gaat deze soort wijn al eeuwenlang mee, wellicht was hij zelfs de eerste."
Lees verder

LIVE. Brugse derby op Jan Breydel: Vormer opnieuw in de basis bij Club, Cercle zonder drie sleutelpionnen
• Jupiler Pro League • Aftrap: 13u30 • Jan Breydel • Cercle Brugge-Club Brugge
Lees verder

Drie doden waaronder twee kinderen van 8 en 12 jaar bij crash aan Belgische grens
Een dodelijk ongeval in de Franse gemeente Wattrelos - net over de Belgische grens - heeft het leven geëist van drie inzittenden van een wagen. Dat meldt de krant La Voix du Nord. Twee anderen raakten zwaargewond. Bij de dodelijke slachtoffers zijn twee kinderen van 8 en 12 jaar.
Lees verder

Likje muurverf kan het coronavirus onschadelijk maken: "Dit is nog maar het begin van een revolutie"
Het klinkt als science fiction, maar achter de schermen wordt er hard aan gewerkt: een muurverf die coronadeeltjes onschadelijk maakt. Volgens de Belgische onderzoeker Bert Weckhuysen staan we aan het begin van een revolutie. "Ook de E. coli-bacterie - in onze darmen zeer nuttig, maar op de verkeerde plaats veroorzaker van lelijke infecties - gaat eraan."
Lees verder

Likje muurverf gaat het coronavirus onschadelijk maken: "Dit is nog maar het begin van een revolutie"
Het klinkt als science fiction, maar achter de schermen wordt er hard aan gewerkt: een muurverf die coronadeeltjes onschadelijk maakt. Volgens de Belgische onderzoeker Bert Weckhuysen staan we aan het begin van een revolutie. "Ook de E. coli-bacterie - in onze darmen zeer nuttig, maar op de verkeerde plaats veroorzaker van lelijke infecties - gaat eraan."
Lees verder

Waar eet ... actrice Greet Rouffaer? "Eten en drinken doen we elke dag, maar hier wordt het een onwaarschijnlijk feest"
Is het voor de malse steak, de glimlach van de gastheer of het mooie decorum? Elke week tipt een bekende medemens zijn favoriete plekken om duimen en vingers van af te likken. "Tijdens de week let ik op wat ik eet, dan zijn het vooral veel fruit en groenten", zegt actrice Greet Rouffaer (63). "Maar in het weekend gaan Bart en ik graag uit eten. Met z'n tweeën genieten!"
Lees verder

Ilse (47) gaf haar huis de uitstraling van een kasteel: "Maar ik lette erop dat ons interieur geen museum zou worden"
Elke week bezoekt onze woonexpert Björn Cocquyt een bijzonder huis. Aan de oevers van het Donkmeer is het in de statige villa van Ilse en haar gezin altijd een beetje kerst. De klassieke kleuren, patronen en decoratie die bij de gezelligste periode van het jaar horen, maken er standaard deel uit van het interieur. "Ik speel in de zomer soms zelfs Jingle bells."
Lees verder

Jarne (27) kreeg super snelle booster: "Acht minuten na registratie op QVAX zat prik al in de arm"
Het zal je maar overkomen. Uit 'verveling' omdat je aan het wachten bent op iemand, je inschrijven op QVAX. Op zowat dezelfde tijd van de registratie rolt ook je uitnodiging binnen....Amper acht minuten later had Jarne De Schaepsmeester uit Glabbeek zijn boosterprik al in de arm. "Nooit gedacht dat het zò snel zou gaan."
Lees verder

LIVE. De bal rolt! Wie trekt aan het langste eind in Brugse derby op Jan Breydel?
• Jupiler Pro League • Aftrap: 13u30 • Jan Breydel • Cercle Brugge-Club Brugge
Lees verder

Het wordt een ongewoon zachte, maar ook natte kerstvakantie met mogelijk warmterecord op oudjaar
De winter is de komende dagen ver weg. Vrijdag gaat de temperatuur naar 14 graden. En ook de tweede week van de kerstvakantie blijft het zachter dan normaal. "Bekijk het positief: de thermostaat hoeft niet zo hoog. Goed nieuws in tijden van stijgende energieprijzen", zegt weerman David Dehenauw.
Lees verder

LIVE. Van der Poel: "Ik doe er alles aan om Wout te kloppen, maar het zal tijd vergen" - Van Aert: "Volgens mij zal Mathieu meteen op de afspraak zijn"
Het epicentrum van het veldrijden ligt in Dendermonde, want daar maakt wereldkampioen Mathieu van der Poel zijn rentree in het veld. De Nederlander moest z'n comeback even uitstellen door een knieblessure, maar maakte van dat extra weekje tijd gebruik om de conditie verder aan te scherpen. Zal het voldoende zijn om man-in-vorm Wout van Aert meteen te bedreigen? Op deze pagina hoeft u niets van de clash te missen.
Lees verder

LIVE. Club heeft het knap lastig met gretig Cercle, dat voorlopig voor het weinige gevaar zorgt
• Jupiler Pro League • Aftrap: 13u30 • Jan Breydel • Cercle Brugge-Club Brugge
Lees verder

Leven van Romy Schneider was even tragisch als haar personage Sissi: "Op het einde kón ze niet meer leven"
Maandagavond gaat bij VTM 3 de miniserie 'Sisi' van start over de Oostenrijkse keizerin Elisabeth. Een remake van de legendarische 'Sissi'-trilogie die Romy Schneider tot wereldster bombardeerde. Maar achter de pracht en praal van het leven als filmster, school een tragisch leven dat getekend werd door de dood. Haar dochter Sarah Biasini (44) getuigt nu over het leven van haar moeder en hoe ze nog elke dag worstelt met het verlies. "Dat mama me verlaten heeft om bij m'n broertje te zijn, kwetste me zo diep."
Lees verder

OPSPORINGSVIDEO. Mountainbiker randt minstens drie vrouwen aan in het Zoniënwoud
De politie is op zoek naar een mountainbiker die minstens drie vrouwen heeft aangerand in het Zoniënwoud. Eén van de slachtoffers kon een filmpje maken van de verdachte. Ze zag hem enkele dagen na de aanranding gewoon op straat, terwijl hij voorbij haar auto fietste. Ze is er zeker van dat de man op de beelden, de man is die haar aanrandde. Samen met Faroek is de politie nu op zoek naar deze man.
Lees verder

"Alles wat nostalgie is, heeft een plaats gekregen in deze bizarre coronatijden": Willy Sommers over eenmalige terugkeer van 'Tien om te Zien'
Willy Sommers vierde in 2021 zijn vijftigjarige carrière. Hij mocht ook, samen met Anne De Baetzelier, nog eens 'Tien om te Zien' presenteren. Maar waarom speelde nostalgie dit jaar zo een belangrijke rol? De zanger blikt terug in 'Uw Film van het Jaar'.
Lees verder

VIDEO: Mountainbiker randt minstens drie vrouwen aan in het Zoniënwoud
Eén van de slachtoffers kon een filmpje maken van de verdachte. Ze zag hem enkele dagen na de aanranding gewoon op straat, terwijl hij voorbij haar auto fietste. Ze is er zeker van dat de man op de beelden, de man is die haar aanrandde. Samen met Faroek is de politie nu op zoek naar deze man.
Lees verder

Wouter Vrancken is scherp voor arbiters en snapt uitstel van Kortrijk-Antwerp niet: "Een vreemde beslissing"
Wouter Vrancken was op dreef op zijn persconferentie. Niet alleen kwam de coach van KV Mechelen met goed nieuws uit de ziekenboeg, ook was hij scherp voor de scheidsrechters én de Pro League. Dat KV Kortrijk-Antwerp uitgesteld kan worden wegens de vele coronagevallen bij de Great Old vindt hij bedenkelijk. "Ik ben benieuwd wat hier van gaat komen."
Lees verder

LIVE. We voetballen weer! Komen Cercle en Club in de tweede helft wél tot scoren?
• Jupiler Pro League • Aftrap: 13u30 • Jan Breydel • Cercle Brugge-Club Brugge
Lees verder