Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 8 december 2021

Stad Hamont-Achel: Infosessie Optimo: zo verloopt de afvalophaling vanaf 1 januari 2022

Infosessie Optimo: zo verloopt de afvalophaling vanaf 1 januari 2022

Vanaf 1 januari 2022 zal de afvalophaling aan huis anders gebeuren. Limburg.net bereidt momenteel alles voor om de overschakeling naar het nieuwe Optimo-systeem vlot te laten verlopen. 'Slimmer sorteren, beter recycleren', dat is het doel van Optimo. Maar hoe gaat dat nu praktisch in zijn werk? En hoe zal de afvalophaling er in Hamont-Achel vanaf het nieuwe jaar uitzien? Op maandag 13 december om 19.00 uur kom je er alles over te weten tijdens de digitale infosessie over Optimo. 

Heb jij vragen over hoe je afval best sorteert? Of hoe je afval kan verminderen? Schrijf je nu in via www.hamont-achel.be/infosessie-optimo en ontvang voor aanvang een link om de infosessie online mee te volgen.

Meer info over het nieuwe Optimo-systeem: www.limburg.net/optimo.

Lees verder

Buurtrestaurant Buurteluur en de Speelkamer sluiten voorlopig hun deuren

Naar aanleiding van de nieuwe coronamaatregelen heeft het stadsbestuur beslist om buurtrestaurant Buurteluur en de Speelkamer van het Huis van het Kind voorlopig te sluiten. Het is nog niet duidelijk wanneer beide activiteiten terug opstarten. Van zodra een heropening op de planning staat, wordt er opnieuw gecommuniceerd.

Kocht jij al een voorverkoopkaart voor Buurteluur? Dan kan je deze omruilen bij een van de verkooppunten. Wie dat wenst, kan ook een terugbetaling aanvragen. Hiervoor neem je contact op met de buurtzorgmedewerkers via buurtzorg@hamont-achel.be of 011 51 05 01.

Lees verder

De strooidiensten zijn klaar voor de winter

Om de gemeentelijke wegen bij vorst en winterse neerslag veilig en berijdbaar te houden, zijn de strooidiensten van de stad van eind oktober tot en met begin mei operationeel. Tussen 1 november en 15 maart schakelen ze een versnelling hoger en staan ze de klok rond stand-by om bij noodweer het strooien aan te vatten wanneer nodig.

Ook al is het nog even wachten op de eerste echte nieuwsbui, de strooidiensten staan alvast paraat. Met 90 ton strooizout in voorraad gingen ze al geregeld op pad. Niet enkel sneeuw maakt de wegen onveilig, ook regen in combinatie met koude temperaturen kan gevaarlijke, gladde plekken veroorzaken. Om dit te voorkomen strooien de strooidiensten preventief.

Afhankelijk van het weer wordt er extra strooizout aangekocht. Vorig jaar werd er maar liefst 150 ton strooizout uitgestrooid om de Hamont-Achelse wegen berijdbaar te houden.  

Strooiplan in fases

Omdat de stadsdiensten niet overal tegelijk kunnen zijn, heeft het stadsbestuur haar prioriteiten enkele jaren geleden vertaald in een strooiplan dat bestaat uit drie fases. Dit strooiplan wordt jaarlijks geƫvalueerd en herzien indien nodig. Meer info over dit plan en welke

Lees verder

Gemeenteraad opnieuw digitaal

Op donderdag 16 december staan de laatste gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn van het jaar op de agenda. Door de nieuwe coronamaatregelen zullen deze zittingen niet fysiek, maar digitaal doorgaan. Anders dan bij de vorige gemeenteraden is dat de gemeenteraadsleden en de inwoners deelnemen via het digitale platform Microsoft Teams en dus niet via Zoom.

Wil jij graag de gemeenteraad en/of raad voor maatschappelijk welzijn bijwonen? Dat kan via www.hamont-achel.be/onlinegemeenteraad. Op donderdag 16 december kan je er vanaf 20.00 uur beide zittingen rechtstreeks digitaal volgen. Ben je benieuwd naar de agendapunten van beide zittingen? Deze vind je terug op www.hamont-achel.be/gemeenteraad

Opgelet: voor deze digitale gemeenteraad maken we gebruik van Microsoft Teams. Volg jij de gemeenteraad via je computer? Bij het openen van de link kies je dan best voor de optie 'Ga verder in deze browser'. Gebruik je een smartphone? Dan download je best op voorhand de Teams applicatie. Bij een smartphone linkt Teams namelijk automatisch door naar de Teams applicatie.

Lees verder