Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 22 december 2021

Schrik voor corona zit erin nu Goffin en co richting Australië trekken: “Niemand wil in hotelkamer opgesloten zitt...

HLN
Schrik voor corona zit erin nu Goffin en co richting Australië trekken: "Niemand wil in hotelkamer opgesloten zitten"
De mondiale opmars van de omikronvariant zorgt ook voor twijfels in het tennismilieu. Na Emma Raducanu en Rafael Nadal testte gisteren ook Belinda Bencic en Ons Jabeur positief. Alle vier waren ze verleden week in Abu Dhabi aan de slag. David Goffin: De vrees zit erin om opgesloten te worden in een hotelkamer en geen tornooi te kunnen spelen terwijl je je eigenlijk goed voelt."
Lees verder

LIVE. Welke straf krijgt Steve Bakelmans straks voor de verkrachting van en de moord op Julie Van Espen? Hij riskeert levenslang
De assisenjury heeft Steve Bakelmans (41) gisteravond schuldig bevonden aan de moord en verkrachting van Julie Van Espen. Deze ochtend zal aanklager Björn Backx eerst een straf vorderen. De verdediging krijgt nadien het woord. Allicht gaat Björn Backx de levenslange opsluiting van Steve Bakelmans eisen. Hij kan ook vragen om een beveiligingsperiode op te leggen, dat is een gedeelte van de straf die Bakelmans gegarandeerd moet uitzitten zonder vervroegd te kunnen vrijkomen. De uitspraak van de jury wordt in de late namiddag verwacht. Volg de hele procesdag in onze liveblog.
Lees verder

Hoe moet je verder als jonge weduwe met twee kinderen? "Ik heb me een jaar laten gaan. Toen dacht ik: je bent mama, je moet er staan"
Voor Katariena Mayer (43) en haar kinderen Liv (10) en Jack (12) eindigde een gezinsuitstap aan de kust drie jaar geleden in een nachtmerrie. Op de terugweg kon papa Steven een frontale botsing met een vrachtwagen niet vermijden. Dat ongeval kostte hem het leven. Voor Katariena braken een zwaar rouwproces en een leven als alleenstaande moeder aan. "Ik heb grote stappen moeten zetten om naast zorgende moederkloek ook een strenge ouder te kunnen zijn."
Lees verder

Lotte Vanwezemael neemt het op voor slachtoffers van bodyshaming: "Dit mag niet gebeuren, we moeten ingrijpen"
Lotte Vanwezemael (29) kreeg het na de eerste aflevering van 'Dancing With The Stars' online zwaar te verduren, omdat mensen het nodig vonden om commentaar te geven op haar lichaam. De seksuologe spreekt zich fel uit tegen zulk gedrag. "Iedereen moet kunnen zijn wie die is zonder commentaar te moeten verdragen van anderen."
Lees verder

Vlaanderen kreeg er 57 nieuwe windturbines bij in 2021
Er zijn dit jaar in Vlaanderen 57 nieuwe windturbines gebouwd, goed voor een aangroei in vermogen van 206 Megawatt. Dat meldt de Vlaamse Windenergie Associatie (VWEA). Vlaanderen telt nu 619 operationele windturbines met een totaal vermogen van 1.543,5 MW. Daarmee is de doelstelling 2020 volgens VWEA met een jaar vertraging behaald.
Lees verder

Football Talk. Anderlecht blaast stage naar Dubai af - Twee Seraing-spelers naar Africa Cup
Anderlecht gaat dan toch niet op stage naar Dubai. Normaal gezien trok paars-wit van 4 tot en met 11 januari naar de Emiraten, maar de oprukkende omikron-variant maakt het risico op besmettingen te groot. Met de match tegen Standard, op zondag 16 januari, in het achterhoofd acht paars-wit het verstandiger om niet af te reizen. De club denkt nog na over een alternatief. (SVL)
Lees verder

Anderlecht blaast stage naar Dubai af wegens oprukkende omikron-variant
Anderlecht gaat dan toch niet op stage naar Dubai. Normaal gezien trok paars-wit van 4 tot en met 11 januari naar de Emiraten, maar de oprukkende omikron-variant maakt het risico op besmettingen te groot. Met de match tegen Standard, op zondag 16 januari, in het achterhoofd acht paars-wit het verstandiger om niet af te reizen. De club denkt nog na over een alternatief. (SVL)
Lees verder

Standard leed vorig seizoen liefst 20 miljoen euro verlies
Standard leed vorig seizoen een historisch verlies van bijna 20 miljoen euro. Dat meldt RTBF. Voorzitter Bruno Venanzi vertelt aan L'Echo dat eind januari een kapitaalsinjectie zal plaatsvinden.
Lees verder

Elon Musk verkoopt voor ruim half miljard dollar aan Tesla-aandelen
Tesla-topman Elon Musk heeft opnieuw een deel van zijn aandelen in de maker van elektrische auto's verkocht, blijkt uit officiële documenten. De multimiljardair verkocht nog eens 583.611 aandelen voor in totaal 528 miljoen dollar, omgerekend zo'n 470 miljoen euro.
Lees verder

Flexibele personeelsinzet in woonzorgcentra: "Het zal zorgkundigen broodnodige ademruimte geven"
Naast het Actieplan (zij-)instroom neemt minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) nog een aantal maatregelen om de personeelstekorten in de zorg terug te dringen. Zo wordt het voor woonzorgcentra makkelijker om logistiek personeel aan te nemen. Zorgnet-Icuro is tevreden met die beslissing: "Het zal de verpleegkundigen en zorgkundigen meer ademruimte geven om hun echte zorgtaken uit te voeren."
Lees verder

Mysterieuze weldoener stuurt kartonnen doos vol geld naar Amerikaanse universiteit, pakket staat maanden ongeopend in postlokaal
Een Amerikaanse universiteit heeft een mysterieuze doos ontvangen met 180.000 dollar (160.000 euro) in cash. Een anonieme geldschieter stuurde het forse geldbedrag op naar de faculteit natuurkunde van de City College in New York, schrijft The New York Times. Het was bedoeld voor noodlijdende studenten, maar kon niet meteen worden gebruikt omdat de herkomst onduidelijk was -en omdat het maanden duurde vooraleer de doos werd geopend.
Lees verder

Tot 5 miljoen euro van kindergeld naar Vlaams Mensenrechteninstituut, op te richten vervanger van Unia
Tot 5 miljoen euro die bespaard wordt op het groeipakket — de vroegere kinderbijslag — worden geïnvesteerd in het op te richten Vlaams Mensenrechteninstituut (VMRI). Dat blijkt uit een nota van Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld). De socialistische partij Vooruit bracht dat aan het licht. Vlaams fractieleider Hannelore Goeman reageerde tijdens de plenaire vergadering: "Ik vind het bijzonder cynisch dat deze regering het blijkbaar belangrijker vindt om miljoenen te investeren in symbooldossiers dan in onze eigen kinderen." Somers diende de socialisten van antwoord: "Dat geld wordt niet afgenomen van andere kinderen."
Lees verder

Als 3 weken kerstvakantie er 3 te veel zijn: zo herken en voorkom je een parentale burn-out. "Je hebt een korter lontje"
Bijna twee jaar corona en nu nog eens drie weken kerstvakantie erbovenop: bij heel wat Belgische ouders zit het mentale emmertje daardoor overvol. 1 op de 12 worstelt zelfs met een 'parentale burn-out', volgens internationaal onderzoek. "En dat heeft negatieve gevolgen voor het hele gezin", zegt gezinstherapeut Tim Verleyzen. Hij legt uit hoe je zo'n burn-out herkent en wat je kan doen om je ervoor te behoeden. "Als ouder merk je de waarschuwingssignalen vaak niet op."
Lees verder

Petitie in Zuid-Korea om Disney+ - serie stop te zetten
Netflix haalde met 'Squid Game' een gigantisch succes binnen. Nu wil ook Disney+ op de trein van Zuid-Koreaanse series springen met 'Snowdrop'. Maar 'Snowdrop' kreeg in Zuid-Korea te maken met een storm van kritiek en die lijkt nu zelfs uit te draaien op een boycot van de streamingdienst. Heel wat Koreanen zijn niet te spreken over het plot en de personages uit de reeks.
Lees verder

'Harry Potter'-reünie vanaf 2 januari te zien op Streamz
Voor de eerste keer sinds 2011 komen Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson en legendarische cast leden van de acht films samen voor 'Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts'. Streamz zal de special exclusief in Vlaanderen brengen op 2 januari. Het Vlaamse streamingplatform zal ook de acht 'Harry Potter'-films beschikbaar maken voor haar abonnees vanaf 1 januari.
Lees verder

Familie zorgt voor hartverwarmend kerstgeschenk en adopteert kinderen na drie jaar pleegzorg: "Ze horen hier gewoon thuis"
Een familie uit Nashville, Tennessee, beleeft een kerstwonder nu ze hun pleegkinderen officieel konden adopteren. Het gezin dat al uit zes kinderen bestond, wordt zo plots een grote bende. Net op tijd om allemaal samen de feestdagen door te brengen.
Lees verder

Ziekteverzuim bij Belgische werknemers is toegenomen
Het ziekteverzuim in België is de voorbije twee jaar toegenomen. Het korte ziekteverzuim (minder dan 30 dagen) steeg vooral tijdens de eerste coronagolven. Het langdurig ziekteverzuim (meer dan 30 dagen) blijft stijgen. Dat meldt HR-bedrijf Attentia.
Lees verder

Omikronbesmettingen in België op twee dagen tijd verdubbeld naar 27 procent van alle besmettingen
De omikronvariant rukt op in ons land - net zoals in de rest van de wereld - en maakt elke dag weer een groter deel uit van het totaal aantal besmettingen. Gisteren was omikron al verantwoordelijk voor maar liefst 27 procent van alle bevestigde besmettingen, volgens de Franstalige viroloog Emmanuel André.
Lees verder

Nick en Catheline verwarmen hun nieuwbouw bewust met hout: "Wij zijn energieonafhankelijk"
Elke nieuwbouwwoning moet verplicht een aandeel energie uit hernieuwbare bronnen halen. Dan denken we bijna meteen aan zonnepanelen en een warmtepomp. Maar Nick en Catheline gaven bij de bouw van hun houtskeletwoning een andere invulling aan de factor hernieuwbare energie. Zij kozen voor een houtkachel die ze zowel voor hun centrale verwarming als sanitair warm water gebruiken. Bouwsite Livios vroeg hen waarom.
Lees verder

PFAS gevonden in onze landbouwproducten, maar "actielimiet nergens overschreden"
Er zit wel degelijk PFAS in onze landbouwproducten. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van het Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV). Vooral dieren die buiten lopen en dus niet op stal staan, kunnen besmet worden via de bodem, leert het onderzoek. Al lijkt het aantal plekken waar PFAS gevonden is, wel erg beperkt en is er voorlopig geen probleem voor de voedselveiligheid.
Lees verder