Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 16 december 2021

Schokkende beelden aan Klein Kasteeltje: “Je slaat op de vlucht voor de taliban en wordt dan zo behandeld”

HLN
Schokkende beelden aan Klein Kasteeltje: "Je slaat op de vlucht voor de taliban en wordt dan zo behandeld"
De situatie aan aanmeldcentrum Klein Kasteeltje in Brussel wordt dag na dag prangender. Asielzoekers en vluchtelingen hopen er een opvangplek te bemachtigen, maar de aanhoudende opvangcrisis gooit roet in het eten. Ondertussen trekt ngo Dokters van de Wereld nog maar eens aan de alarmbel, deze keer met onthutsende beelden waarop te zien is hoe een man eerstelijnshulp toegediend krijgt op het voetpad.
Lees verder

Britse centrale bank verhoogt rente onverwacht
De Britse centrale bank (BoE) heeft de rente voor het eerst sinds de start van de coronapandemie verhoogd. De belangrijkste rentevoet gaat van 0,1 naar 0,25 procent. De beslissing kwam onverwacht: een meerderheid van de analisten verwachtte dat alles bij het oude zou blijven.
Lees verder

Meesterlijke mascara's voor onder de kerstboom: beautyredactrice Sophie vergelijkt dure en goedkope exemplaren. "Nieuwe favoriet? Gevonden"
Mascara is een vaste waarde in het toilettasje van veel vrouwen: het geeft zelfs de meest vermoeide ogen een frisse blik. Dat maakt het een schot in de roos als kerstgeschenk voor zus, mama, vriendin of lief. Maar de ene mascara is de andere niet. Welk exemplaar geeft nu het beste effect, en is duur per se beter? Beautyredactrice Sophie onderwierp 9 mascara's aan een kritische test, van het koopje van 1,39 euro tot de luxevariant van 48,90 euro, en laat ons weten (met) dewelke je het best uitpakt.
Lees verder

Merry mascara? Dit zijn de beste exemplaren voor onder de boom volgens beautyredactrice Sophie: "Deze is ideaal voor smospotten zoals ikzelf"
Mascara is een vaste waarde in het toilettasje van zowat elke vrouw: het geeft zelfs de meest vermoeide ogen een frisse blik. Dat maakt het een schot in de roos als kerstgeschenk voor zus, mama, vriendin of lief. Maar de ene mascara is de andere niet. Welk exemplaar geeft nu het beste effect, en is duur per se beter? Beautyredactrice Sophie onderwierp 9 mascara's aan een kritische test, van het koopje van 1,39 euro tot de luxevariant van 48,90 euro, en laat ons weten (met) dewelke je best uitpakt.
Lees verder

Chinese schuldeisers willen 12 miljard euro van Evergrande
Chinese schuldeisers hebben het noodlijdende vastgoedconcern Evergrande aangeklaagd voor miljarden aan achterstallige betalingen. Dat blijkt uit officiële verslagen van een Chinese rechtbank, waarover de Britse zakenkrant Financial Times als eerste berichtte.
Lees verder

Antwerpen zet technologie in tegen nachtlawaai in studentenbuurt: "Kunnen bijvoorbeeld verlichting in woning laten aanspringen"
De stad Antwerpen gaat vanaf februari met slimme geluidsmeters en een app voor bewoners het nachtlawaai in de studentenbuurt in kaart brengen. Nadien worden verschillende technieken getest om het lawaai te verminderen of te voorkomen. "We kunnen de verlichting op de benedenverdieping van een woning laten aanspringen. Dat maakt lawaaimakers bewust dat ze iemand wakker maken", zegt Antwerps schepen Claude Marinower (Open Vld), die onderstreept dat het proefproject conform de privacywetgeving is.
Lees verder

Garagehouder pleit onschuldig voor moord op vrouw in Londens park: "Maar ik ben wel verantwoordelijk voor haar dood"
Een 36-jarige garagehouder uit Eastbourne heeft zijn verantwoordelijkheid erkend voor het overlijden van een Londense vrouw. Hij pleit echter onschuldig voor moord. Sabina Nessa werd in september dood teruggevonden in een park in de Britse hoofdstad.
Lees verder

Vijf verdachten op de vlucht na gewelddadige bankoverval in Charleroi
Vijf verdachten hebben vanmorgen een gewelddadige bankoverval gepleegd in Gilly, een deelgemeente van Charleroi. Dat heeft het parket van Charleroi bevestigd. Het vijftal sloeg na de overval op een filiaal van de Waalse bank CPH op de vlucht.
Lees verder

"Mevrouw de procureur, u viseert ons": verontwaardiging over vervolging taxichauffeurs op proces koelcontainer Essex
Tien Brusselse taxichauffeurs worden door het federaal parket mee vervolgd voor hun vermeende betrokkenheid bij het drama met 39 dode Vietnamezen die in een vanuit Zeebrugge verscheepte koelcontainer zaten. Procureur Ann Lukowiak vorderde tot liefst 8 jaar cel voor de mannen die slachtoffers vanuit safehouses in Anderlecht naar mensensmokkelplaatsen zouden gevoerd hebben. "Waarom worden enkel taxichauffeurs en geen buschauffeurs of treinconducteurs vervolgd?", vroeg de verdediging.
Lees verder

Lukaku panikeert niet ondanks invallersrol bij Chelsea: "Ik zit weer aan m'n beste niveau"
Staat Romelu Lukaku twee maanden na zijn laatste basisplaats in de competitie nog eens in de ploeg bij Chelsea? Naar eigen zeggen is onze landgenoot weer topfit om vanavond Everton te bekampen. "Het is nu aan de coach om te beslissen", vertelt hij op de website van Chelsea.
Lees verder

Jambon mag uit quarantaine na negatieve test
Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft een negatieve PCR-test afgelegd en mag uit quarantaine. Dat meldt het kabinet-Jambon. Jambon zat sinds dinsdag in quarantaine nadat zijn echtgenote positief was getest op corona.
Lees verder

Nederlandse royals begaan zoveelste blunder met feestje voor Amalia: "Dit krijgt zeker nog een staartje"
De Nederlandse koning Willem-Alexander (54) en koningin Máxima (50) halen opnieuw alle krantenkoppen. Hun dochter, kroonprinses Amalia, heeft in de tuin van het paleis een feest gevierd voor haar 18e verjaardag. Vanwege de coronamaatregelen mogen Nederlanders maximaal vier gasten uitnodigen, maar Amalia vroeg er meer dan 20 en volgens sommige media kwamen er zelfs zo'n 100 gasten opdagen. Een zoveelste misstap, want de Nederlandse royals rijgen de 'koninklijke relletjes' al sinds het begin van de coronacrisis aan elkaar. Wordt dit de controverse te veel?
Lees verder

Zet 2022 in met kreeft, kaviaar en truffelpasta: vijf topadressen voor een gastronomisch eindejaar
RESTOWIJZER. De dagen naar aanloop van de feesten zijn vaak gevuld met het ene etentje na het andere. Een eindejaarsetentje hier, kerstdiner daar... Het mag dan al eens wat chiquer zijn. Deze week geven we vijf adresjes van culinair topniveau om de feesten goed in te zetten.
Lees verder

Leicester-Tottenham afgelast door aantal coronagevallen bij ploeg van Tielemans
Het competitieduel in de Premier League tussen Leicester City en Tottenham voorzien voor vanavond is afgelast. Bij Leicester, de ploeg van Youri Tielemans en Timothy Castagne, heeft opnieuw een aantal spelers positief getest op corona.
Lees verder

Corona-uitbraak bij Miss World, verkiezing gaat vanavond mogelijk niet door
Onze Celine Van Ouytsel (25) is gezond en wel, maar dat kan niet van iedereen gezegd worden die deelneemt aan Miss World. In de organisatie van de verkiezing is een corona-uitbraak vastgesteld. Liefst 17 mensen hebben positief getest, waaronder vooral leden van de crew. Momenteel bekijkt de organisatie of de verkiezing in Puerto Rico vanavond kan doorgaan of niet.
Lees verder

België in top vijf van EU-landen die snelst extra prik zetten: deze lidstaten doen nog beter
België doet het goed als het om het toedienen van extra vaccinprikken gaat. Dat blijkt uit de meest recente gegevens die het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) vandaag publiceerde. We bemachtigen een plaats in de top vijf.
Lees verder

Franse gerecht heropent dossier rond moord op rijke weduwe 27 jaar na veroordeling tuinman
Pakweg 27 jaar na de veroordeling van Omar Raddad voor de moord op de rijke weduwe Ghislaine Marchal in haar villa in de buurt van het Franse Cannes, wordt het dossier heropend. Dat is de eerste stap in mogelijk een nieuw proces, zegt een gerechtelijke bron donderdag.
Lees verder

Ministerie van Infrastructuur niet aansprakelijk voor ingestorte brug in Italië waarbij 43 doden vielen
In de zaak rond de ingestorte Morandi-brug in Genua hoeven het Italiaanse ministerie van Infrastructuur en een staatsinspectiedienst niet langer wettelijke aansprakelijkheid te vrezen. Een snelwegexploitant en een onderhoudsbedrijf zullen zich wel moeten verantwoorden.
Lees verder

LIVE WK DARTS. Lennon wipt Razma, vanavond strijd tussen ex-wereldkampioenen Anderson en Lewis
Dag twee van het WK Darts in 'Ally Pally'. 't Is vooral uitkijken naar de avondsessie, waar met Adrian Lewis en Gary Anderson al vroeg in het toernooi twee ex-wereldkampioenen tegenover elkaar staan. Verder komt ook Lisa Ashton straks in actie, de eerste vrouw van deze editie. Volg de wedstrijden hieronder live!
Lees verder

Boris Johnson en zijn vrouw Carrie maken naam van hun tweede kind bekend
Een week na de geboorte van hun dochtertje hebben de Britse premier Boris Johnson (57) en zijn echtgenote Carrie (33) haar naam bekendgemaakt. Het meisje gaat Romy Iris Charlotte Johnson heten, laat het koppel weten op Instagram.
Lees verder