Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 28 december 2021

Raad van State veegt sluiting van de cultuursector van tafel, arrest geldt niet voor bioscopen

HLN
Raad van State veegt sluiting van de cultuursector van tafel, arrest geldt niet voor bioscopen
De Raad van State schorst de sluiting van de cultuursector. Dit omdat de maatregel waartoe het Overlegcomité vorige week besloot 'disproportioneel' is en 'niet steunt op adequate motieven'. Het gaat om een voorlopige schorsing, die evenwel onmiddellijk ingaat tot er een uitspraak ten gronde is. Dat betekent dus dat de cultuursector in principe vandaag weer open kan. Bioscopen moeten wel dicht blijven.
Lees verder

Football Talk. Condom na ontslag bij Seraing meteen weer aan het werk - Anderlecht verlengt contract van kapitein beloften - Ploegmaats Mertens testen positief op corona
Lang heeft Jordi Condom niet zonder werk gezeten. De oefenmeester stapte na de nederlaag van gisteren tegen KV Mechelen in onderling overleg met RFC Seraing op als coach. "Het bestuur en ik waren dit al enkele weken overeengekomen. Het trainerschap vroeg veel energie", klonk het. De coach had toen al een alternatief achter de hand. Hij stapt in bij de investeringsgroep die onder meer Waasland-Beveren, Estoril, Crystal Palace en Alcorcon in handen heeft. Condom krijgt er een rol in het sportief management.
Lees verder

Michael van Gerwen test ook positief en moet WK Darts verlaten: "Het is zo lek als een mandje"
Het WK Darts is een topper armer, en dat heeft helaas niets te maken met het sportieve. In navolging van Vincent van der Voort test nu ook Michael van Gerwen (PDC-3) positief op corona, hij moet dus verstek geven voor zijn derde ronde tegen Chris Dobey en verlaat het toernooi in mineur. "Een dikke streep door de rekening", zo noemt Van Gerwen vanuit zijn hotelkamer in Londen.
Lees verder

Wat bezielde die Beerschot-supporters met hun antisemitische gezangen? "Steeds meer regeert het 'wij' tegen 'zij', de minderheidsgroepen"
Hoewel supporters niet zijn toegelaten in het stadion, gingen tientallen Beerschot-fans maandagavond opnieuw stevig hun boekje te buiten. Voor een supporterscafé werden tijdens de wedstrijd antisemitische liederen gezongen, gericht naar de supporters van Anderlecht. "Die jongeren denken anoniem te zijn in groep", zegt sportsocioloog Jeroen Scheerder van KU Leuven. "Maar dat is buiten sociale media gerekend". De Antwerpse politie is een onderzoek gestart naar de gezangen.
Lees verder

Bewakingsbeelden tonen hoe verdachte broek omlaag trekt en vrouwen aanvalt bij incident waarbij meisje stierf door politiekogel
In Los Angeles is op 23 december een veertienjarig meisje om het leven gekomen. Het incident vond plaats in een kledingzaak, nadat politieagenten het vuur hadden geopend op een verdachte man. Het meisje zat verstopt in een kleedkamer, waar ze door de muur heen werd geraakt door de kogels. Ook de verdachte zelf werd dodelijk geraakt.
Lees verder

Marc Degryse voorspelt klassieke tweestrijd in 2022: "Bij Club kijken ze méér naar Anderlecht dan naar Union"
Eindejaar is in zicht, tijd voor een round up met Marc Degryse. "Voor Union is alles mogelijk, al kijken ze bij Club Brugge méér naar Anderlecht". Volgens onze huisanalist stevenen we eindelijk weer af op een klassieke tweestrijd tussen paars-wit en blauw-zwart. "Voor Gent en Antwerp komt een titel te vroeg."
Lees verder

"Kleinere mannen hebben vaker seks" en dat vindt Tom Holland duidelijk leuk
Kleinere mannen hebben vaker seks. Dat is de conclusie van een onderzoek van The Journal of Sexual Medicine. En acteur Tom Holland (25) is het daar duidelijk mee eens, zo blijkt uit zijn 'likes' op Instagram.
Lees verder

Beurs van Parijs haalt hoogste niveau ooit bij sluiting
De beurs van Parijs heeft dinsdag de handelsdag afgesloten op 7.181,11 punten, het hoogste niveau ooit bij de sluiting van de beurs. De beleggers lijken niet al te veel angst te hebben voor de omikronvariant.
Lees verder

Minister Verlinden: "Sluiting bioscopen kan ook herbekeken worden"
Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) reageert bij VTM NIEUWS op de beslissing van de Raad van State om de sluiting van de cultuursector te schorsen. Het arrest wordt nu bekeken en daarna wordt beslist over nieuwe maatregelen, klinkt het. Ook de maatregelen voor de bioscopen worden mogelijk weer onder de loep genomen.
Lees verder

Kernkabinet komt overeen: terug naar oude regels in cultuur én cinema's mogen weer open
Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft tijdens een kernkabinet dinsdagavond de opdracht gekregen om een nieuw koninklijk besluit rond de cultuursector te schrijven. De oude regels van voor het Overlegcomité van vorige week worden weer van kracht. Dat wil zeggen: maximum 200 personen binnen, zittend met mondmasker en met het Covid Safe Ticket. Die regels zouden óók voor de cinema's gelden, ondanks dat het arrest van de Raad van State dat de sluiting van de cultuursector eerder op de dag schorste, niet gold voor de bioscopen. Morgen zou er al een digitaal Overlegcomité worden georganiseerd om dit te bekrachtigen.
Lees verder

Poetin dringt aan op meer samenwerking tussen voormalige Sovjetrepublieken
De Russische president Vladimir Poetin heeft vrijwel precies 30 jaar na de ineenstorting van de Sovjet-Unie aangedrongen op meer samenwerking tussen de voormalige Sovjetrepublieken. De door Moskou en de Communistische Partij bestuurde federatie van circa 287 miljoen inwoners viel in 1991 uiteen. En op 25 december dat jaar trad de laatste president van de Sovjet-Unie af en werd de rode vlag van de unie in het Kremlin gestreken.
Lees verder

'WandaVision' meest illegaal gedownloade serie van 2021
'WandaVision' is volgens onderzoek van website Torrentfreak de meest illegaal gedownloade serie van 2021. De Marvelserie met onder anderen Elizabeth Olsen en Paul Bettany als de superhelden Wanda en Vision kwam afgelopen jaar op Disney+ uit en won meerdere televisieprijzen.
Lees verder

Coronabesmettingen in Prinses Elisabeth-basis op Antarctica
Hoewel er zeer strikte veiligheidsmaatregelen gelden, is een deel van de bemanning van de poolbasis Prinses Elisabeth op Antarctica toch besmet geraakt met het coronavirus. Dat bericht 'Le Soir Mag' op basis van informatie van het secretariaat van de poolbasis.
Lees verder

Er mag weer gelachen worden: komiek Kamal Kharmach speelt morgen dan toch eindejaarsconference in Arenberg
Komiek Kamal Kharmach laat aan onze redactie weten dat hij vanaf morgen de live-voorstellingen van de jaarlijkse eindejaarsconference 'Mag Ik Even' weer opneemt. Deze plotse wending komt er nadat de Raad van State dinsdagnamiddag besliste de huidige coronamaatregelen voor de cultuursector van tafel te vegen. "Principieel vind ik dat ik nu wel moet optreden, maar de sector heeft veel zelfvertrouwen verloren."
Lees verder

Vogelgriep vastgesteld bij bedrijf in Veurne: aanwezige pluimvee geruimd
Er is vogelgriep van het hoogpathogene type H5N1 vastgesteld op een commercieel pluimveebedrijf in Veurne, zo maakte het FAVV dinsdag bekend. Om een verdere verspreiding te voorkomen, wordt het nog aanwezige pluimvee geruimd. Daarnaast wordt er ook een beschermingszone van 3 kilometer rond het bedrijf ingesteld en een bewakingszone van 10 kilometer.
Lees verder

LIVE. Youri Tielemans begint op de bank bij Leicester, dat Liverpool ontvangt
• 20ste speeldag • Aftrap: 21u • King Power Stadium • Leicester en Tielemans verloren zondag met 6-3 van Man City
Lees verder

De "schijn van partijdigheid" in zaak Schild & Vrienden: hoe een advocaat een onderzoeksrechter tweemaal schaakmat zette
In de zaak rond Schild & Vrienden heeft de Kamer van Inbeschuldigingstelling "een schijn van partijdigheid" vastgesteld bij de onderzoeksrechter Serlippens, maar haar onderzoek blijft in het dossier. Een pijnlijke vaststelling voor de onderzoeksrechter, die intussen al twee keer schaakmat gezet is door advocaat Hans Rieder - de advocaat van Dries Van Langenhove. Het verhaal van hoe enkele woorden en Twitterlikes voor een juridisch gevecht zorgden.
Lees verder

Michaël Pas blij met beslissing van Raad van State: "Een goede waarschuwing voor de regering"
De beslissing van de Raad van State om de sluiting van de cultuursector te schorsen, kan op veel bijval rekenen van Michaël Pas (55), acteur en woordvoerder van de acteursgilde. Al zal het even duren vooraleer de sector weer opgestart is. "Het is makkelijk om de stekker uit cultuur te trekken, maar de opstart duurt iets langer." Ook andere mensen uit de sector reageerden op het nieuws.
Lees verder

Onze reporter in Oostenrijk: "Skiën mag zonder mondmasker, maar bij elke lift en het aanschuiven is het verplicht"
Wat zijn de coronamaatregelen in de skigebieden? Onze reporter Birgit Herteleer is momenteel in Flachau, Oostenrijk. "Voor wie wil gaan skiën, geldt er 2G. Met een PCR-test kan je geen skipas kopen", vertelt ze. "Maar eens je op de ski's staat, is het zoals vroeger."
Lees verder

Bitcoin zet daling door tot onder 48.000 dollar
De waarde van de bitcoin is dinsdag stevig gezakt. Nadat die in de ochtend al onder 50.000 dollar uitkwam zette het verval in de loop van de dag door waardoor een bitcoin minder dan 48.000 dollar waard werd.
Lees verder