Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 22 december 2021

President Biden maakt grapje over boosterprik van Trump: “Een van de weinige dingen waar we het eens over zijn”

HLN
President Biden maakt grapje over boosterprik van Trump: "Een van de weinige dingen waar we het eens over zijn"
"Een van de weinige dingen waar we het eens over zijn": Joe Biden heeft dinsdag een grapje gemaakt over de boosterdosis van het Covid-vaccin die zijn voorganger Donald Trump kreeg.
Lees verder

Inflatie loopt op tot 70 procent in Cuba
De inflatie van de consumptieprijzen in Cuba zal in 2021 oplopen tot 70 procent. Dat heeft minster van Economie Alejandro Gil dinsdag lokale tijd bekendgemaakt bij de presentatie van zijn jaarrapport aan het parlement.
Lees verder

Nieuwe beperkingen in Finland vanwege recordaantal besmettingen
Cafés in Finland moeten op kerstavond om 21 uur hun deuren sluiten als onderdeel van nieuwe coronamaatregelen om het aantal besmettingen in het land terug te dringen. Dat heeft premier Sanna Marin dinsdag bekendgemaakt. De afgelopen twee weken waren er ruim 23.000 nieuwe gevallen, een record voor het Noord-Europese land dat 5,5 miljoen inwoners telt.
Lees verder

Nederlandse huizenprijzen evenaren grootste stijging in ruim 40 jaar
De Nederlandse huizenprijzen lagen vorige maand ruim een vijfde hoger dan in november vorig jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster is dat de sterkste toename in ruim twee decennia. Het gaat daarnaast om een evenaring van de grootste prijsstijging in meer dan veertig jaar.
Lees verder

Jury zet beraadslaging over schuld Ghislaine Maxwell vandaag voort
De jury in het spraakmakende misbruikproces tegen Ghislaine Maxwell zal woensdag lokale tijd verder beraadslagen over de vraag of de Britse socialite haar ex, de overleden miljardair en zedendelinquent Jeffrey Epsein, hielp om minderjarige meisjes te ronselen, die hij dan seksueel misbruikte.
Lees verder

Artsen en ziekenfondsen sluiten nieuw tariefakkoord
Artsen en ziekenfondsen hebben deze nacht een nieuw medicomut-akkoord gesloten, waarin onder meer afspraken worden gemaakt over de honoraria. Dat laat het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) weten. Het akkoord geldt voor de periode 2022-2023.
Lees verder

Hoogbegaafde kinderen kunnen sneller eerste diploma behalen
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts schrapt de minimumleeftijd om een diploma lager onderwijs te behalen. Hoogbegaafde kinderen kunnen voortaan ook vóór de leeftijd van 8 jaar via de examencommissie een getuigschrift behalen. "We moeten niet naar de leeftijd, maar naar de kennis en de kunde van het kind kijken", zegt Weyts. "Wie sneller kan en wil doorstromen, moet dat ook kunnen".
Lees verder

Helft ouders weigert kind te laten vaccineren
De overheid mag dan groen licht gegeven hebben voor de vaccinatie van kinderen tussen 5 en 11 jaar, bij de ouders is er veel twijfel, schrijven de Mediahuis-kranten vandaag. Dat blijkt uit de recentste motivatiebarometer van de UGent. 51 procent van de ouders zegt "waarschijnlijk of heel zeker" te zullen weigeren hun kind(eren) te laten vaccineren.
Lees verder

Met kerst verspillen we het meeste eten: vier op de vijf Belgen kopen te veel voor hun gasten
De gezelligste periode van het jaar is volgens ruim de helft van de Belgen (58%) ook die waarin het meeste voedsel verspild wordt. Dat blijkt uit een onderzoek van Phenix, de app tegen voedselverspilling.
Lees verder

Carlos (59) en Veerle (49) sprongen uit de ratrace en verkochten hun buurtsupermarkt na 14 jaar: "Uitslapen tot half acht voelt nog altijd fout"
2021 was het Jaar van de Os. Het jaar van de harde werkers in de Chinese astrologie. Maar Carlos (59) en Veerle (49) doopten 2021 tot het Jaar van de Luiaard. Ze verkochten hun drukke supermarkt en kozen voor een stressloos en zuinig leven, met tijd voor de kleinkinderen. Alleen, een os ís geen luiaard. "Als ik op een doodgewone dinsdag ga wandelen, hoop ik nog altijd dat niemand me ziet", vertelt Carlos. "Stress en succes zijn sterke drugs om van af te raken."
Lees verder

ONZE OPINIE. "Ook Colruyt en Delhaize in uw gemeente beslissen niet op eigen houtje hoe ze hun supermarkt organiseren, waarom doen we dat dan wél voor iets zo cruciaal als boostercampagne?"
Voor de studenten geneeskunde die te midden van een examenperiode toch urenlang prikken zetten. Voor de gepensioneerden die met de feestdagen in aantocht niet de administratie van de pakjes onder de kerstboom regelen, maar die van een vaccinatiecentrum. En voor de verpleegster die deze maandagavond om 19u32 mij zo snel prikte dat ik bijna geen tijd had om mijn linker- in plaats van mijn rechterarm aan te bieden. Een gigantische booster van een applaus voor jullie allemaal: de helden van deze kerstperiode. Maar wat onbegrijpelijk is: waarom organiseren we niet álle vaccinatiecentra op de manier die de snelste blijkt?
Lees verder

ASSISEN. Bakelmans schuldig aan moord en verkrachting. "Och arme, dat duurt hier wel lang voor dit meisje", dacht hij
Steve Bakelmans is schuldig aan moord op en verkrachting van Julie Van Espen. Wat is de motivering van de beslissing van de volksjury? En welke straf riskeert Bakelmans vandaag?
Lees verder

Onze journaliste liep school op dezelfde campus als Julie Van Espen: "Bitter weinig veranderd"
Onze politiek journaliste Fleur Mees heeft dezelfde leeftijd als Julie Van Espen en liep school op dezelfde campus. Zij vertelt hoe diep de moord op Julie haar geraakt heeft.
Lees verder

Omikrontsunami komt snel en fel: "Nieuwe variant maakt even ziek als delta"
Dat er een omikrontsunami op ons af komt, daarover twijfelt niemand meer. Grote onzekerheid is er nog over de ernst van de nieuwe mutant. De projecties die in Nederland tot een harde lockdown hebben geleid, gingen er van uit dat die niet zomaar een zware verkoudheid geeft maar even ziek maakt als delta. Dat inzicht maakt volgens Geert Molenberghs opgang onder experts.
Lees verder

Dit ligt op tafel van het Overlegcomité: alles kan, behalve versoepelen
Nog even de kat uit de boom kijken of toch nu al de duimschroeven aandraaien? Het privéleven wordt door het Overlegcomité allicht opnieuw uit de wind gezet, maar supporteren voor je favoriete voetbalploeg zal hoogstwaarschijnlijk even niet meer kunnen. Voor de federale regering was een volledige sluiting van de fitness, de theaterzaal, de cinema en alle andere binnen- en buitenactiviteiten gisterenavond zelfs geen taboe meer. Dit is het menu waar het overlegcomité haar kerstpakket uit kan samenstellen.
Lees verder

Stijgende energieprijzen kosten al zeker 1.400 euro per jaar extra en einde is nog lang niet in zicht: "We gaan richting 3.000 euro extra op jaarfactuur"
De torenhoge energieprijzen kosten een gemiddeld gezin met variabel contract nu al 1.400 euro extra. En het ziet er niet naar uit dat er snel beterschap komt, wel integendeel. We zullen nog jarenlang met enorm hoge energieprijzen geconfronteerd blijven. "Op dit moment wordt er pas een normalisatie tegen 2025 voorspeld", zegt Andreas Tirez, directeur bij de federale energieregulator CREG. "Als de huidige stijging aanhoudt gaan we per huishouden naar 3.000 euro extra energiekosten op jaarbasis."
Lees verder

Hogere zij-instroom en hulp van logistieke medewerkers: zo wil Vlaamse regering de zorg ontlasten
De Vlaamse regering en sociale partners zijn verschillende maatregelen overeengekomen om de zorgsector meer ademruimte te geven. Logistieke medewerkers zullen bijspringen om de druk op het personeel te verlichten en niet-gekwalificeerde zorgverleners kunnen een opleiding volgen terwijl ze betaald aan de slag zijn. "Je hoeft geen medisch diploma te hebben om vlot in de omgang te zijn."
Lees verder

TOP 100 Belgen. Deze mensen heeft u op plaats 60 tot 51 gezet: "Mevrouw Gorissen, ge zijt een bv!"
Welke Belgen kleurden voor u het voorbije jaar? Daar hebben 10.200 lezers van 'Het Laatste Nieuws' en HLN.be een antwoord op gegeven. Zij wikten sporters, politici en andere bekende landgenoten, maar ook gewone mensen met een bijzonder verhaal. De resultaten leest u hier.
Lees verder

AstraZeneca wil samen met Oxford anti-omikronvaccin produceren
AstraZeneca werkt samen met de universiteit van Oxford aan de productie van een vaccin tegen de omikronvariant van het coronavirus. Dat heeft een woordvoerder van de Brits-Zweedse onderneming dinsdag bekendgemaakt.
Lees verder

Recordaantal nieuwe coronabesmettingen in Spanje
Spanje heeft dinsdag een recordaantal van bijna 50.000 nieuwe besmettingen geregistreerd. De afgelopen 24 uur stierven 94 Spanjaarden aan de gevolgen van een corona-infectie, meldt het ministerie van Volksgezondheid in Madrid. Volgens dagblad El País is de omikronvariant nu al verantwoordelijk voor 80 procent van alle nieuwe gevallen in de Spaanse hoofdstad.
Lees verder