Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 27 december 2021

Overzicht | deze verstrengde coronamaatregelen gaan vandaag in

Overzicht | deze verstrengde coronamaatregelen gaan vandaag in

Het Overlegcomité besliste woensdag om een aantal maatregelen in de strijd tegen het coronavirus opnieuw te verstrengen. Er is sindsdien veel gezegd en geschreven over die beslissing, maar één ding is zeker: vanaf zondagochtend zijn ze nu eenmaal van kracht. Wat was er nu weer beslist? Een overzicht.

Lees verder

Cultuursector maakt zich op voor betoging in Brussel

Cultuurmedewerkers en sympathisanten van de cultuursector verzamelen zondag om 14 uur op de Brusselse Kunstberg voor een protest tegen de nieuwe maatregelen die door het Overlegcomité beslist werden. Vanaf vandaag moeten cultuurzalen opnieuw toe en dat gaat tegen het wetenschappelijk advies van expertengroep GEMS in. Er worden enkele duizenden betogers verwacht.

Lees verder

Desmond Tutu (90), de opstandige bisschop die met zijn stem de weg wees

Desmond Tutu's stem kon met humor ernstige misstanden verteerbaar maken. Maar als het moest was hij onverbiddelijk.

Lees verder

Jupiler Pro League wordt weer heel even Younited Pro League, truitjes geveild voor het goede doel

Tijdens de kerstspeeldag verandert de Jupiler Pro League opnieuw van naam: de competitie wordt de Younited Pro League. Hiermee wil de Pro League haar band met Younited Belgium ondersteunen, de organisatie die mensen helpt die problemen hebben met huisvesting, psychische gezondheid, welzijn, armoede of verslaving.

Lees verder

Wolf gespot in Antwerpse haven

In de nacht van zaterdag op zondag is een wolf gespot op de Noorderlaan in de Antwerpse haven. Dat meldt Welkom Wolf met spectaculaire videobeelden. Omdat de wolf opdook in de buurt van Tabaknatie Asterix, heeft hij de roepnaam 'Astrix' gekregen. 'Het geeft nog maar eens aan dat zwervende wolven werkelijk overal kunnen opduiken tijdens hun stresserende zoektocht naar een eigen leefgebied', zegt Jan Loos van Welkom Wolf.

Lees verder

Clash in Genk tussen Afghaanse asielzoekers en groep jongeren met Turkse roots: 2 personen neergestoken

In Genk kwam het gisteravond tot een vechtpartij tussen asielzoekers uit het opvangcentrum van Lanaken en jongeren met Turkse roots. Twee personen werden neergestoken, één van hen was een tijd in levensgevaar.

Lees verder

Minstens 15 vrachtwagens van 1 firma volledig uitgebrand

Zeker 15 vrachtwagens zijn afgelopen nacht uitgebrand op een industrieterrein in Asse. Ze waren van hetzelfde bedrijf. De bouwfirma vermoedt dat in totaal 30 trucks total loss zijn en dat de brand is aangestoken.

Lees verder

Volvo start eigen netwerk van snellaadstations in België

Volvo Cars wil in ons land en in Luxemburg een netwerk van snelladers uitbouwen dat halverwege volgend jaar 30 stations moet tellen. Daar kunnen bestuurders hun elektrische auto opladen aan hoog vermogen, zodat ze na enkele minuten laden opnieuw 100 kilometer kunnen afleggen. De stations kunnen ook gebruikt worden door auto's van andere merken.

Lees verder

Cercle Brugge triomfeert in stadsderby tegen Club

De traditionele stadsderby tussen Cercle en Club Brugge is dit keer in een 2-0 overwinning voor die eerste geëindigd. Het is de eerste keer sinds 2013 dat groen-zwart de klassieker wint.

Lees verder

Live | 5000 betogers tegen strenge coronamaatregelen voor cultuursector: 'We willen serieus genomen worden. In plaats daarvan worden we serieus ge-nomen'

5000 cultuurwerkers en sympathisanten protesteren op de Brusselse Kunstberg tegen de regeringsbeslissing om vanaf vandaag bioscopen en theaters te sluiten in de strijd tegen het coronavirus.

Lees verder

Van Aert klopt Van der Poel in eerste confrontatie

Wout van Aert heeft de Wereldbekercross in Dendermonde gewonnen. De Belgische kampioen behoudt zo zijn perfecte parcours. Hij is zijn vierde overwinning uit evenveel crossen. Wereldkampioen Mathieu van der Poel eindigde in zijn eerste cross van dit seizoen als tweede.

Lees verder

Schaatspret in Nederland dankzij vriesweer

Op café gaan, shoppen of meer dan twee mensen thuis uitnodigen, mogen Nederlanders niet. Maar het ijskoude weer verzacht de pijn een beetje: vandaag kunnen ze wél schaatsen.

Lees verder

Minster Verlinden voelt zich niet verantwoordelijk voor handhaving coronamaatregelen

Nu verschillende bioscopen en theaters aankondigen dat ze zich niet aan de maatregelen zullen houden, rijst de vraagt wie hen zal controleren. En of dat wel zal gebeuren. Minister Verlinden schuift de kwestie alvast door naar lokale besturen.

Lees verder

Standard op eigen veld onderuit tegen Zulte Waregem

Zulte Waregem heeft het 'degradatieduel' op Sclessin tegen Standard gewonnen met het kleinste verschil. In de tweede helft nam Zinho Gano de enige goal voor zijn rekening.

Lees verder

'Prijs voor het slechtste scenario: Jan Jambon': met deze slogans voerde de cultuursector actie

Op de betoging van de cultuursector tegen de coronamaatregelen hadden de aanwezigen zich enkel gewapend met welgemikte slogans. Die waren niet louter tegen de maatregelen en de bedenkers ervan gericht, maar leken ook een illustratie van hoe belangrijk cultuur is voor de manifestanten.

Lees verder

Taliban verbieden vrouwen lange afstanden af te leggen zonder man

Hoe de Taliban Afghanistan zullen regeren, is nog altijd niet duidelijk. Maar het dreigt erg op het schrikbewind van 1996-2001 te gaan lijken. Basale vrouwenrechten verdwijnen en ministeries worden opgedoekt.

Lees verder

Union sluit z'n grand cru-jaar af met een flauw gelijkspel tegen AA Gent

Competitieleider Union geraakte in eigen huis niet voorbij AA Gent in een matige topper. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd en voetbalden amper kansen bij elkaar. 0-0 was dan ook de logische uitslag. Union loopt zo wel uit tot zeven punten op eerste achtervolger Club Brugge.

Lees verder

Indringer Windsor Castle is geïnterneerd

De man die zaterdag gewapend met een kruisboog het domein van Windsor Castle bij Londen probeerde binnen te dringen, is zondag geïnterneerd. Dat heeft de Britse politie bekendgemaakt. Koningin Elisabeth bracht de nacht door in het kasteel.

Lees verder

Navo-Rusland Raad bijeengeroepen over Oekraïne

De secretaris-generaal van de Navo, Jens Stoltenberg, heeft beslist de Navo-Rusland Raad op 12 januari 2022 bijeen te roepen. Aanleiding is de toegenomen spanning tussen Moskou en het Westen, zo heeft een hoge functionaris van het Atlantische bondgenootschap zondag gezegd.

Lees verder

Cultuursector ondanks tristesse: 'Alors on danse'

5.000 mensen volgens de politie, 12.000 volgens de organisatoren. De protestactie tegen de cultuursluiting liet de Kunstberg in Brussel even proeven van een ouderwetse festivalsfeer. Maar er zat ook tristesse in. 'Ik zie veel paraplu's. De hemel huilt met ons mee.'

Lees verder

Zeven punten voorsprong voor Union, en dat is meer dan verdiend

Union gaat met zeven punten voorsprong als fiere leider de winterstop in. En dan vergat het tegen Gent nog optimaal te profiteren van de uitschuiver van titelverdediger Club Brugge bij Cercle.

Lees verder

Al bijna 20 doden na hevige regenval in Brazilië

Hevige regenval en overstromingen hebben in de Braziliaanse deelstaat Bahia minstens achttien levens geëist. Twee damdoorbraken verergerden zondag de situatie.

Lees verder

Genk maat te sterk voor zwak Oostende

Racing Genk sluit 2021 af met een 7 op 9. Een machteloos en zwaar gehandicapt Oostende was geen partij voor de gretige bezoekers, die aan één speelhelft voldoende hadden om hun slag thuis te halen. Een kleine maar broodnodige stap in de lange inhaalrace die de Limburgers in 2022 voor de boeg hebben.

Lees verder

No country for old men: de vergrijzing slaat hard toe

'Het is met de vergrijzing als met het klimaat. We zagen het van ver aankomen, we hebben niets voorbereid.' Bijna vier op de tien woningen zijn onaangepast. Op het platteland kwijnen bejaarden weg, nadat de laatste buurtwinkel er de deuren heeft gesloten. Valt het tij te keren?

Lees verder

No country for old men: de vergrijzing slaat hard toe

'Het is met de vergrijzing als met het klimaat. We zagen het van ver aankomen, we hebben niets voorbereid.' Bijna vier op de tien woningen zijn onaangepast. Op het platteland kwijnen bejaarden weg, nadat de laatste buurtwinkel er de deuren heeft gesloten. Valt het tij te keren?

Lees verder

Herontdek tien van onze beste verhalen over klimaat en milieu

Het westen van Canada kreunde deze zomer onder een hittekoepel, met temperaturen tot vijftig graden. Hetzelfde gebied werd in november getroffen door zware overstromingen. Extremer weer is een gevolg van de klimaatverandering, waarschuwen wetenschappers al langer. Dat ook ons land daar niet aan ontsnapt, bewees de dramatische waterbom boven Wallonië. Krijgt de mens die opwarming nog gekeerd? Was de Klimaattop van Glasgow een maat voor niets? Herlees hieronder tien van onze beste verhalen over klimaat en milieu.

Lees verder

Stem op het Product van 2021

Welk product drukte zijn stempel op het voorbije jaar? Het coronavaccin en de CO2-meter beheersten het nieuws, maar ook de thuis-laadpaal rukte op, terwijl het ruimtetoerisme voor het eerst echt van de grond kwam en de menstruatieslip haar status als niche-product ontgroeide. Stem mee op het Product van 2021.

Lees verder

Dit waren onze meest spraakmakende video's van het jaar

Hoe groot is de schade écht na de overstromingen in Wallonië? Wat steken onze politici uit op Tiktok? En hoe is het twintig jaar lang zo kunnen misgaan in Afghanistan? Dit zijn onze meest verhelderende video's van 2021.

Lees verder

Aantal patiënten in ziekenhuizen daalt onder de 2.000

Het aantal covid-patiënten in Belgische ziekenhuizen is de voorbije dagen onder de 2.000 gezakt. Dat blijkt maandag uit niet-geconsolideerde cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano, meegedeeld door het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.

Lees verder

Dodentol zware regen in Brazilië en Bolivia loopt op

Hevige regenval en overstromingen hebben in de Braziliaanse deelstaat Bahia minstens achttien levens geëist. In buurland Bolivia stierven minstens dertien mensen en zijn meer dan 1.000 gezinnen getroffen door schade.

Lees verder

Weerbericht | Laatste week van het jaar start wisselvallig

De laatste week van het jaar start droog, maar na de middag vergroot de kans op buien. De maxima schommelen tussen 5 en 10 graden. De jaarwisseling belooft zeer zacht te worden, meldt het KMI.

Lees verder