Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 4 december 2021

Oud-minister Jos Dupré overleden

Oud-minister Jos Dupré overleden

Oud-minister Jos Dupré, lange tijd politiek het boegbeeld van de Kempen, is donderdagmorgen 2 december overleden. Hij was 93.

Lees verder

Eindelijk duidelijkheid over quarantaine en isolatie met jonge kinderen

Nu de besmettingen in de scholen oplopen, rijst in héél wat gezinnen de vraag: wat moeten we doen met dat zieke kind? Moet het hele gezin in quarantaine? Wie moet wanneer getest worden? Gezondheidsinstituut Sciensano heeft duidelijkheid gegeven over de regels rond quarantaines met gezinnen.

Lees verder

Noor besmet 50 collega's op personeelsfeest, mogelijk omikronvariant

Op een personeelsfeest in de Noorse hoofdstad Oslo heeft één medewerker zeker vijftig collega's besmet met het coronavirus. Autoriteiten vrezen dat het om de omikronvariant gaat, maar dat is nog niet officieel bevestigd.

Lees verder

Steven Van Gucht: 'Piek besmettingen verwacht op 9 december'

Het aantal coronabesmettingen in België zal op donderdag 9 december een piek bereikt hebben. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht vrijdag bekendgemaakt op een persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum.

Lees verder

Bijna klaar voor historische trekking: Euromillions strijkt neer in Brugs stadhuis

Het Euromillions-circus is geland in Brugge, waar in de gotische zaal van het stadhuis een unieke trekking plaatsvindt. Want voor het eerst in zijn bestaan wordt de loting uit zijn sterk beveiligde, ondergrondse televisiestudio in Parijs gehaald.

Lees verder

Meer betalen om in Frankrijk te rijden: péage wordt weer duurder

Wie volgend jaar naar of door Frankrijk rijdt en snel ter plaatse wil zijn, zal er niet aan kunnen ontsnappen: op 1 februari wordt de tol op de autosnelwegen opgetrokken.

Lees verder

Stoomtrein met neonlichten brengt Britten in kerststemming

Langs de kust van Zuidwest-Engeland kunnen Britten genieten van een kleurrijk schouwspel. In de maand december laat de Train of Lights namelijk zijn traject baden in het licht en dat levert deze prachtige beelden op. 'Ik heb een dochtertje van twee dat dol is op de trein, het is een magisch zicht', aldus de maker van de beelden.

Lees verder

'Voor ons is dit de zwaarste golf tot nu toe'

Alleen door operaties uit te stellen, vaak al tot begin volgend jaar, houdt het UZ Gent het hoofd boven water. Elke dag brengt een nieuwe puzzel. 'Als we zo de feestdagen ingaan, valt de helft van mijn team uit.'

Lees verder

Oververhitte huizenmarkt lijkt af te koelen

De grote rush op huizen lijkt (eventjes) bekoeld. Zowel de notarissen als de makelaars zien het aantal transacties dalen. Al is de vraag hoe de markt volgend jaar evolueert.

Lees verder

Kernuitstap baart volgens Van der Straeten minste zorgen

Een perfecte oplossing is er niet voor onze energietoekomst, besluit minister van Energie Van der Straeten in haar langverwachte evaluatierapport over de kernuitstap. Volgens haar is de onzekerheid bij de verlenging van twee kerncentrales nog altijd groter dan bij een volledige sluiting.

Lees verder

Live | Alexander De Croo op persconferentie na Overlegcomité: 'Hele systeem kraakt, dus maatregelen nodig'

Premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft op een persconferentie na het Overlegcomité toelichting gegeven bij de nieuwe maatregelen tegen de verdere verspreiding van het coronavirus.

Lees verder

Dit heeft het Overlegcomité beslist: mondmaskers vanaf zes jaar, week extra kerstvakantie

De scholen blijven open, maar de kerstvakantie voor het basis- en kleuteronderwijs krijgt een week extra en duurt nu van 20 december tot 10 januari. Dat heeft het Overlegcomité vrijdag beslist.

Lees verder

Frank Vandenbroucke ontgoocheld na Overlegcomité: 'Teleurstellend compromis'

Op de persconferentie na het Overlegcomité zei Frank Vandenbroucke (Vooruit) dat hij zelf strengere maatregelen had willen nemen. 'Het is een teleurstellend compromis geworden, maar we zullen het stipt en nauwkeurig uitvoeren.'

Lees verder

Werkgevers ongerust over kernuitstap

'De toekomst van onze energievoorziening is in gevaar.' De werkgeversorganisaties VBO, Voka, Unizo, Boerenbond en hun Franstalige tegenhangers reageren ongerust op het rapport van minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen).

Lees verder

Peter de Caluwe (De Munt) boos: 'Ik pleit ervoor om deze maatregel niet te respecteren'

De directeur van het Brusselse operahuis De Munt reageert ontzet op de beslissing van het Overlegcomité om vanaf maandag nog maar 200 toeschouwers indoor toe te laten. 'Dit is onaanvaardbaar. Politici moeten terug naar de werktafel.'

Lees verder

Man bouwt Taj Mahal na voor echtgenote

Deze man haalt alles uit de kast om zijn vrouw een plezier te doen: hij liet namelijk een exacte verkleinde replica bouwen van het Indiase monument de Taj Mahal. 'Ze steunt me altijd, ongeacht mijn cadeau', aldus Anand Prakash Chouksey, die het huis liet bouwen. Bekijk het in de video hierboven.  

Lees verder

'China ongewilde bondgenoot in de strijd tegen inflatie'

De groeivertraging in China kan wat druk afnemen op de grondstofprijzen, wat de inflatie wat kan doen afremmen. Die vreet nu al stevig aan de economische groei in België, denkt Koen De Leus, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis.

Lees verder

'Bestorming Wembley bij finale EK 2020 had dodelijk kunnen aflopen'

Bij de EK-finale in het Londense Wembley-stadion afgelopen zomer heeft de organisatie collectief gefaald. Dat is de conclusie van een onafhankelijk onderzoek. 'Ticketloze dronken en gedrogeerde misdadigers hadden dodelijke slachtoffers kunnen veroorzaken toen ze het stadion voor de finale bestormden.'

Lees verder

KBVB en Sun Reizen aansprakelijk voor campingflop op WK 2014

De Belgische Voetbalbond (KBVB) en Sun Reizen moeten 206 fans van de Rode Duivels een schadevergoeding betalen omdat de camping Devillage in Brazilië niet voldeed aan wat beloofd was. Dat heeft de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg Brussel vrijdag beslist. In een eerder, strafrechtelijk, proces waren de KBVB en Sun Reizen vrijgesproken door het Brusselse hof van beroep. Ook tegen deze uitspraak is nog beroep mogelijk

Lees verder

Welke gevolgen hebben de besluiten van het Overlegcomité? Uw vragen beantwoord

Mondmaskers vanaf zes jaar, een week extra kerstvakantie. Het Overlegcomité nam vrijdag extra maatregelen. Die roepen weer heel wat vragen op.

Lees verder

Experts na beslissingen Overlegcomité: 'Het is altijd te laat'

De beslissingen van het Overlegcomité vrijdag lokken heel wat reacties bij de experten. Zij vinden het goed dat er bijkomende maatregelen zijn genomen, maar vrezen dat het nog onvoldoende is.

Lees verder

Pro League grijpt in op vraag van Overlegcomité: 'Geen drank of eten meer in de tribunes'

De voetbalwereld bleef op het Overlegcomité van vrijdag gespaard van strengere maatregelen. Alleen pleitte premier Alexander De Croo voor beter 'crowd management'. Op die vraag reageerde de Pro League door geen drank en eten meer toe te laten in de tribunes.

Lees verder

Mondmaskerplicht voor kinderen vanaf 6 jaar: al tekorten bij apotheken en groothandels

Vrijdag heeft de regering beslist dat kinderen vanaf 6 jaar een mondmasker moeten dragen op plaatsen waar dat nu voor volwassenen al verplicht is. De vraag naar kindermondmaskers is nu al zo groot dat apotheken en groothandels de vraag amper kunnen bijhouden.

Lees verder

Ook twee nijlpaarden Antwerpse Zoo besmet met coronavirus

Imani (14 jaar) en Hermien (41), de nijlpaarden van de Antwerpse zoo, zijn besmet met het coronavirus. De dieren stellen het weliswaar goed.

Lees verder

Onderwijs mankt verder tot aan vervroegde kerstvakantie

Mondmaskers vanaf 6 jaar, de klas in quarantaine na twee positieve tests en een vervroegde kerstvakantie. De enen vinden de maatregelen van het Overlegcomité te streng, voor de anderen komen ze veel te laat.

Lees verder

Europol publiceert nieuwe lijst met 62 meest gezochte criminelen, onder wie 2 Belgen

De Europese politieorganisatie Europol heeft vrijdag een nieuwe lijst met de 62 meest gezochte criminelen gepubliceerd. Op de lijst staan ook twee Belgen: Flor Bressers en Tom Michielsen, net als een Filipijnse man die in ons land wordt gezocht voor moord.

Lees verder

Undav bezorgt Union moeizame zege tegen STVV

Een waar spektakel was het niet op Stayen, maar Union heeft na de nederlaag tegen OH Leuven toch de rug kunnen rechten door Sint-Truiden te kloppen met 1-2. Deniz Undav was opnieuw de grote man bij Union: hij lukte zijn 15de en 16de treffer van het seizoen. Tussendoor trof ook Christian Brüls raak met een knap afstandsschot, maar de Truienaars schieten er dus niets mee op.

Lees verder

Er zijn foute, heel foute maar ook gewoon goede westerns

Deze week in Radar: goede en foute westerns en het succes van popart.

Lees verder

Onderwijs mankt verder tot aan vervroegde kerstvakantie

Mondmaskers vanaf 6 jaar, de klas in quarantaine na twee positieve tests en een vervroegde kerstvakantie. De enen vinden de maatregelen van het Overlegcomité te streng, voor de anderen komen ze veel te laat.

Lees verder

Ongehoord | 'Zesjarigen kunnen amper hun verjaardagskroon een dag ophouden'

Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.

Lees verder

Zachte zaterdag met regen in de namiddag

Het wordt zaterdag tijdelijk zachter en aanvankelijk droog. Later in de namiddag gaat het opnieuw regenen, 's avonds wordt het overal droog met opklaringen. De maxima schommelen tussen 3 graden in de Hoge Venen en 8 graden aan zee. De wind waait zwak tot matig, aan zee wordt de wind vrij krachtig tot krachtig, met pieken tot 70 kilometer per uur. Dat meldt het KMI.

Lees verder

Piek coronabesmettingen en ziekenhuisopnames lijkt bereikt

De coronacijfers lijken zaterdagochtend te bevestigen wat viroloog Steven Van Gucht vrijdag al zei: 'De piek is bereikt'. Het aantal nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames stijgt nog maar licht, met 4 en 2 procent op weekbasis.

Lees verder

VS: 'Rusland plant begin 2022 massaal offensief in Oekraïne'

Rusland zou zich klaarmaken om begin volgend jaar Oekraïne binnen te vallen met ruim 175.000 troepen. Dat schrijft de Amerikaanse krant The Washington Post op basis van een document van de Amerikaanse inlichtingendiensten en gesprekken met anonieme bronnen.

Lees verder

Vlaanderen biedt coronasteun aan zwaar getroffen ondernemers

Vlaanderen biedt bescherming aan ondernemers die zwaar getroffen worden door de nieuwe coronamaatregelen van het Overlegcomité. Sommigen moeten hun activiteiten immers verplicht stopzetten, andere zullen zware omzetverliezen lijden.

Lees verder