Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 2 december 2021

Oorzaak bloedstolsels na inenting met AstraZeneca-vaccin waarschijnlijk gevonden

HLN
Oorzaak bloedstolsels na inenting met AstraZeneca-vaccin waarschijnlijk gevonden
Wetenschappers denken de oorzaak te hebben gevonden van de zeer zeldzame bijwerking van het AstraZeneca-vaccin waarbij bloedstolsels (trombose) worden gevormd. Onderzoekers in Wales en de Verenigde Staten kwamen er volgens de BBC achter dat een eiwit in het bloed wordt aangetrokken door een belangrijk onderdeel van het vaccin.
Lees verder

Drie dochters. Drie ongevallen. Drie keer dezelfde steenweg. Voor deze vader is het genoeg: "Waarom duurt het zo imméns lang om dat aan te pakken?"
Drie dochters. Drie ongevallen - de eerste keer, met fatale afloop, was in 2012, de laatste keer afgelopen vrijdag. Drie keer op krèk dezelfde plaats: de Oudenaardsesteenweg in Kerkhove, een dorp tussen Ronse en Waregem. "Het is zo'n steenweg waarvan er hònderden zijn in Vlaanderen. Duizenden kinderen fietsen er elke dag naar school, naar de sportclub, de muziekschool, naar vrienden", zegt Jan Despiegelaere (50). De aangereden dochters zijn de zijne - Marie (23), Thea (21) en nu dus Nel (17). "Het zijn wegen waarvan iedereen weet dat ze gevaarlijk zijn. Waarom toch?"
Lees verder

Sneller een boosterprik? Zo zet je je vanaf vandaag op reservelijst QVax
QVax wordt vanaf vandaag, 2 december, terug in gebruik genomen. Via die reservelijst kan je je inschrijven om potentieel vroeger dan gepland het boostervaccin te krijgen.
Lees verder

Trotse ouders van K3'tje Julia: 'We hebben een mooi mixje in elkaar gezet en dan komt er een K3'tje uit'
Sinds zaterdagavond mag de Nederlandse Julia Boschman (19) zich het nieuwste lid van K3 noemen. Iets waar eigenlijk niemand uit haar thuisstad Bergen op Zoom van opkijkt - met haar ouders op kop. "Ik zing ook al mijn hele leven, en haar vader kan heel aardig dansen", klinkt het enthousiast. Moeder, familie en vrienden praten over hoe Julia straalt op een podium en over hoe zij de verkiezing beleefd hebben. "Of ik me zorgen maak? Ja, of ze wel genoeg slaapt en gezond eet."
Lees verder

Wat nu met het crossdebuut van Van Aert in Boom? "Hopelijk komt het goed"
Ai. Drie dagen voor hij in Boom, vijfde manche van de Superprestige, opnieuw het veld induikt, wordt Wout van Aert getroffen door een verkoudheid. Red Alarm? Of was het eerder uit voorzorg dat hij zijn kat naar de Kristallen Fiets stuurde?
Lees verder

COLUMN. De ampersand is uitgevonden voor Nicole & Hugo, 50 jaar gelukkigst getrouwd
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over min of meer bekende koppen. Vandaag: Nicole & Hugo.
Lees verder

Wout van Aert, van een tweede Kristallen Fiets naar een nieuw boerenjaar? "Luik? Ooit heel graag. Al kom ik daar wel Pogacar tegen"
Ziek. Verkouden. 'In tempore non suspecto' bijt je dat even door. In volle coronacrisis betekent het onvermijdelijk: thuisblijven en elk risico vermijden. Het maakte Wout van Aert niet minder trots op zijn tweede Kristallen Fiets. "In een grote wielernatie als België is dit heel bijzonder", klonk het meer door neus dan door mond via de live-verbinding met Herentals. Snel herstellen nu maar van die Kristallen Snotvalling. En toch ook al eens vooruitblikken naar de toekomst. "Ik wil een Monument winnen in de lente."
Lees verder

Flamboyante flik met alcoholverbod probeert verkeerscontrole naar zijn hand te zetten: "Wat een collega ben jij, zeg?"
Een rechercheur van de politiezone BRT (Begijnendijk/Rotselaar/Tremelo) is binnen zijn korps opnieuw in opspraak gebracht, nadat hij buiten dienst tussenkwam in een verkeerscontrole en zijn collega afsnauwde. Frank C. (55) was al geen onbesproken blad. Hij kreeg van de rechter vorig jaar nog zes maanden voorwaardelijk en een alcoholverbod, al lijkt dat op sociale media één van zijn laatste zorgen.
Lees verder

Thomas Vanderveken geeft opnieuw 1 jaar gratis leven weg: "Het dak ging eraf tijdens de opnames"
Een fonkelnieuw decor en dolenthousiast, mondmaskerloos publiek. Dat Thomas Vanderveken (40) blij is dat hij terug achter de desk van '1 jaar gratis' mag. Voor de presentator van de - heimelijk - razend populaire quiz is het opnieuw een stampvol najaar. Een evenwichtsoefening tussen werk en privé voor de vader van twee. "Als dat nodig is, schakel ik professioneel een versnelling terug."
Lees verder

Vijftienjarige aangeklaagd voor moord en terrorisme na schietpartij op school VS waarbij vier tieners omkwamen
Een 15-jarige jongen is in de Verenigde Staten aangeklaagd voor terrorisme en moord wegens de schietpartij op een middelbare school waarbij dinsdag zeker vier leerlingen om het leven kwamen. Mogelijk wordt de vader van de jongen ook aangeklaagd. Dat is volgens de openbaar aanklager ongebruikelijk, maar noodzakelijk om vuurwapengeweld onder minderjarigen hard aan te pakken.
Lees verder

Bijna helft Belgische kmo's wil extra mensen aanwerven ondanks coronapandemie
De verslechterde coronasituatie in ons land lijkt niet meteen een impact te hebben op de aanwervingsintenties van Belgische kmo's. Iets minder dan de helft (45 procent) zegt namelijk binnen de zes maanden extra personeel te willen aanwerven, zo blijkt uit de halfjaarlijkse kmo-werkbarometer van hr-dienstverlener Acerta en werkgeversorganisaties ETION en VKW Limburg. Meer dan acht op de tien kmo's vrezen bij die zoektocht echter geen geschikte mensen te zullen vinden.
Lees verder

Kevin Janssens maakt regiedebuut met reeks over concentratiekamp in Breendonk
Een gevierd acteur was hij al, maar nu wil Kevin Janssens (42) bewijzen dat hij ook aan de andere kant van de camera z'n mannetje kan staan. De Antwerpenaar gaat namelijk mee een tv-reeks regisseren over het Fort van Breendonk, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's werd ingericht als interneringskamp. Het project krijgt 120.000 euro ontwikkelingssteun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).
Lees verder

Taxichauffeurs voeren vandaag actie in Brussel: "Kom niet met de wagen"
Mobiris - het verkeerscentrum van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest - verwacht vandaag veel verkeershinder door acties die de taxichauffeurs hebben aangekondigd. "Geef donderdag de voorkeur aan alternatieven voor de wagen voor uw verplaatsingen in en naar Brussel", klinkt het op Twitter. De hinder zou al vanaf 6 uur 's ochtends kunnen beginnen.
Lees verder

IN BEELD. Winnaars en partners schitteren op rode loper van de Kristallen Fiets
Het was door de coronamaatregelen helaas in beperkte kring, maar de rode loper van de Kristallen Fiets gaf desalniettemin thuis. Van Thibau Nys en Anna Eikendal over analisten Tom Boonen en Niels Albert tot Lotte Kopecky en Ann Wauters.
Lees verder

Apple kampt met tegenvallende vraag naar iPhone 13
De vraag naar de iPhone 13 neemt af en daardoor heeft Apple minder onderdelen nodig van toeleveranciers, meldt persbureau Bloomberg. Eerder schroefde Apple de productie van de iPad nog noodgedwongen terug om zo meer onderdelen over te houden voor de productie van de iPhone 13. Dat kwam omdat het bedrijf eerder dit jaar hard werd geraakt door een wereldwijd chiptekort.
Lees verder

Matteo Simoni zit met vriendin vast in Marokko: "Gelukkig is ons dochtertje thuis in de beste handen"
Geen fijn nieuws voor Matteo Simoni en zijn partner Loredana Falone (32). Het koppel ging zonder hun dochtertje Giulia (2) op citytrip naar Marokko, maar zitten daar nu vast.
Lees verder

"Gouden handschoenen" van Courtois bezorgen Real felbevochten zege tegen Bilbao, Hazard komt niet van de bank
Een droge 1-0-overwinning voor de Koninklijke. Met alweer een glansrol voor Thibaut Courtois. De doelman was de boeman voor Athletic Bilbao. Hij had opnieuw een paar uitstekende reddingen in huis (zie onder) en werd daarvoor geprezen in de Spaanse media.
Lees verder

"Mexico en VS akkoord over 'blijf in Mexico'-regel"
De Amerikaanse en Mexicaanse autoriteiten hebben een akkoord bereikt over de 'blijf in Mexico'-regel voor migranten die vanuit Centraal-Amerika de grens met de VS proberen over te steken. The Washington Post schrijft woensdagavond (lokale tijd) op basis van twee Amerikaanse en een Mexicaanse ambtenaar dat er een deal is gesloten.
Lees verder

Adil en Bilall gestart met opnames van 'Batgirl'
Adil El Arbi (33) en Bilall Fallah (35) zijn eindelijk begonnen aan hun nieuwe Hollywood-project 'Batgirl'. De film voor streamingdienst HBO Max is de eerste superheldenprent van de regisseurs, na de kaskraker 'Bad Boys For Life'.
Lees verder

Anna Eikendal, stralend naast haar Kristallen Fiets Thibau Nys: "Samen naar de Spelen in 2028? Hoe vet zou dat zijn!"
Van 0 naar 800m in 2 minuten, 14 seconden en een habbekrats. Anna Eikendal (19) is meer dan de nieuwe wederhelft van Thibau Nys. "Al heb ik toch wel schrik om tegen hem te lopen, heb je gezien hoe hij die loopband stukliep in de Container Cup?"
Lees verder