Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 16 december 2021

Omikron inmiddels verantwoordelijk voor bijna 6 procent van alle besmettingen in ons land, viroloog Marc Van Ranst ge...

HLN
Omikron inmiddels verantwoordelijk voor bijna 6 procent van alle besmettingen in ons land, viroloog Marc Van Ranst geeft uitleg bij HLN LIVE
De verspreiding van de omikronvariant gaat steeds sneller in ons land, zo blijkt uit gegevens die viroloog Emmanuel André deelt op Twitter. Terwijl omikron maandag verantwoordelijk was voor 3 procent van de besmettingen, is dat inmiddels bijna 6 procent. Biostatisticus Tom Wenseleers waarschuwde eerder al dat de "omikronvariant een verdubbelingstijd heeft van slechts 2 à 3 dagen".
Lees verder

Belgen beginnen deze kerstvakantie opnieuw massaal te reizen: Spanje blijft topbestemming
Ondanks de (donker)rode coronakaart van Europa, met slechts hier en daar een paar oranje vlekjes, vinden we de weg naar het buitenland terug. Met de kerstvakantie voor de deur, plannen veel mensen een reisje binnen Europa. Spanje blijkt traditiegetrouw koploper. Ook wat skivakanties betreft, zitten we bijna op het niveau van pre-corona. Dat blijkt uit cijfers van reisorganisatie TUI.
Lees verder

Kleuter bestelt voor 725 euro aan ijs en taarten via telefoon van vader
Een vierjarige jongen uit Sydney heeft zijn ouders serieus laten schrikken toen bleek dat hij voor 1.139 Australische dollar - zo'n 725 euro - aan ijs en taarten had besteld via Uber Eats. De jongen had meerdere bakken van zijn favoriete ijs laten komen, een arsenaal taarten en ook nog een speciale verjaardagstaart. Goede keuze wel.
Lees verder

"Het contract lag klaar... en toen mailden ze een foto van de trappen voor het kantoor": Lieze (22) zit in een rolstoel en vindt maar geen stageplaats
Een diploma communicatiemanagement en marketing op zak, en nu bezig aan een postgraduaat digitale marketing; aan ambitie geen gebrek bij de Veurnse Lieze Platevoet (22), die in Gent op kot zit. En toch vindt ze geen stageplaats. Hoe dat komt? Ze zit in een rolstoel. "Ik kan evenveel als mijn klasgenoten en toch krijg ik niet dezelfde kansen. Zoiets komt hard aan", stelt Lieze. Welk Gents marketingbedrijf kan haar aan een stage en job helpen?
Lees verder

Artificiële intelligentie verandert gewone foto's in naaktfoto's. Expert licht toe wat je kan doen tegen 'nudification'
'Revenge porn' kenden we al: naaktfoto's die zonder jouw toestemming gedeeld worden met anderen. Nu is er nog een nieuwe tendens die ongetwijfeld nog meer angst zaait: nudification. Valse naaktfoto's die gemaakt worden door artificiële intelligentie. Professor aan de faculteit rechten Catherine Van de Heyning (UAntwerpen) vertelt wat we hiertegen kunnen doen. "Het heeft dezelfde gevolgen als een fysieke aanranding."
Lees verder

Zanger van Il Divo in kunstmatige coma gebracht: "Zijn toestand is ernstig"
Het gaat niet goed met Carlos Marín (53) van het internationale zangkwartet Il Divo. Volgens verschillende Britse media, waaronder The Sun, ligt de Spaanse zanger in een kunstmatige coma in een ziekenhuis in Manchester.
Lees verder

Tornado's, zandstormen en natuurbranden: weer blijft een gesel in centrale staten van VS
De maand december blijft verbazen in de Verenigde Staten. Na de historische tornado-uitbraak van eind vorige week werd het midden van Amerika nu getroffen door een zogenaamde 'derecho'. Hierbij organiseren meerdere onweersbuien zich in een lijnvormige structuur. De staat Minnesota kreeg voor het eerst in december af te rekenen met een tornado, die zelfs door de sneeuw trok. Er ontstonden ook zandstormen en natuurbranden.
Lees verder

Reservelijst Qvax nog belangrijker nu wachttijd voor derde prik ingekort is: zo kan u zich inschrijven
Qvax, de reservelijst voor de coronavaccinatie, is opnieuw gelanceerd, en speelt een grote rol nu de ministers van Volksgezondheid de wachttijd voor de derde prik hebben ingekort. Als u zich erop inschrijft, kan u vroeger opgeroepen worden voor uw boosterprik. Hoe werkt het systeem?
Lees verder

Nu ontslaggolf bij 'Familie' blijft duren: waarom zijn fans zo boos als een trouw personage verdwijnt?
Gunther Levi (45), Martine Jonckheere (65), Ludo Hellinx (66), Hilde Van haesendonck (68) en nu ook Marianne Devriese (41). Het lijstje acteurs dat binnenkort verplicht uit 'Familie' verdwijnt, wordt steeds langer. Het protest van trouwe kijkers groeit daarbij recht evenredig. "Belachelijk dat ze al die oerpersonages uit de serie schrijven, straks wordt het een Ketnet-reeks", klinkt het misnoegd. Hoe komt het toch dat we zo meeleven met het lot van fictieve personen? En zullen de kijkers effectief afhaken? Wij legden ons oor te luisteren bij enkele experts.
Lees verder

Van leuke hebbedingetjes tot handige tools voor de gepassioneerde hobbykok: professionele foodies tippen 20 culinaire cadeaus onder de 50 euro
Heb je met familie of vrienden Secret Santa gedaan en ben je nog last minute op zoek naar kerstcadeaus onder de 50 euro? Geen paniek, wij snoepten de 20 ideale culinaire geschenken af die op de wishlist prijken van chef Peter Goossens, gastheer Jonas Kellens, sommelier Sepideh Sedaghatnia en bartender Noa Ongevalle. Van toffe sokken in wijnthema tot Japanse whisky: uitpakpret gegarandeerd!
Lees verder

GETIPT: 20 culinaire cadeaus onder de 50 euro van en door foodies
Heb je met familie of vrienden Secret Santa gedaan en ben je nog last minute op zoek naar kerstcadeaus onder de 50 euro? Geen paniek, wij snoepten de 20 ideale culinaire geschenken af die op de wishlist prijken van chef Peter Goossens, gastheer Jonas Kellens, sommelier Sepideh Sedaghatnia en bartender Noa Ongevalle. Van toffe sokken in wijnthema tot Japanse whisky: uitpakpret gegarandeerd!
Lees verder

Audi schroeft investeringen op richting volledig elektrisch aanbod
Audi wil tegen 2026 zowat 18 miljard euro investeren in de ontwikkeling van elektrische wagens. Dat kondigde de CFO van de Duitse luxewagenbouwer, Jürgen Rittersberger, aan.
Lees verder

Ook Spanje kleurt nu volledig rood op Europese coronakaart, enkele groene regio's in Roemenië
Op de nieuwe coronakaart van het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) kleurt vooral het zuiden van Europa weer een beetje roder dan vorige week. Spanje kleurt nu volledig rood en ook Italië telt wat minder oranje regio's dan vorige week. Opvallend, voor het eerst in weken zijn er ook weer twee regio's (in Roemenië) groen ingekleurd.
Lees verder

Boze Wolff en Mercedes gaan niet naar FIA-gala maar zien wel af van beroep, Verstappen is definitief wereldkampioen: "Wilden titel niet winnen in de rechtbank"
Max Verstappen hoeft niet meer te vrezen dat zijn wereldtitel in de rechtbank in gevaar komt. Het Formule 1-team van Mercedes heeft besloten af te zien van een beroepszaak en feliciteert de Nederlander en Red Bull. Mercedes richt wel samen met de FIA een commissie op die de F1-regels moet verduidelijken. Ook ploegbaas Toto Wolff - die net als Hamilton niet naar het FIA-gala trekt - reageerde kort op de kwestie: "Noch Lewis, nog wij willen die titel winnen in de rechtbank."
Lees verder

De Croo: "Verdeeldheid over reisregels kan coronacertificaat in gevaar brengen"
Het is van het grootste belang dat de lidstaten de voorwaarden voor reizen binnen de Europese Unie op elkaar blijven afstemmen. Zoniet wordt het coronacertificaat in gevaar gebracht. Daarvoor heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) donderdag gewaarschuwd op de Europese top.
Lees verder

Denemarken gebruikt als eerste EU-land coronapil van Merck: "Op dit moment meer voordelen dan nadelen"
Denemarken heeft als eerste land binnen de Europese Unie het gebruik van het medicijn tegen Covid-19 van farmabedrijf Merck toegestaan. Het gaat om een pil met de merknaam Lagrevio. Die kan bij de eerste symptomen geslikt worden door hoogrisicopatiënten.
Lees verder

Nieuwe Finse kernreactor mag na twintig jaar vertraging opstarten
De Finse nucleaire waakhond heeft het licht op groen gezet voor de opstart van kernreactor Olkiluoto 3, die bijna twaalf jaar vertraging heeft op het initiële schema. De eerste activiteit staat deze maand nog gepland, zo liet elektriciteitsproducent TVO - die de reactor uitbaat - weten.
Lees verder

Ruimtesonde ontdekt ondergronds watergebied "zo groot als Nederland" in 'Grand Canyon' van Mars
"We hebben ontdekt dat een centraal deel van 'Valles Marineris' vol water zit - veel meer water dan we hadden verwacht." Dat zegt de mede-auteur van een studie over de ontdekking van een ondergronds watergebied in het enorme kloofsysteem op de Rode Planeet, ook wel de 'Grand Canyon van Mars' genoemd. Nóg op de planeet kwam Marsverkenner Perseverance erachter dat de stalen van de bodem van de Jezerokrater, die ooit een meer was, bestaat uit vulkanisch en niet uit sedimentair gesteente.
Lees verder

Advocaat van vrouw die aangifte deed tegen Borsato: "Het gaat om erkenning, niet om geld"
Advocaat Peter Plasman zegt dat het slachtoffer in de misbruikzaak tegen Marco Borsato (54) niet uit is op een schadeclaim, maar op "erkenning van het feit dat er dingen zijn gebeurd die niet hadden mogen gebeuren". Plasman staat de nu 22-jarige vrouw en haar moeder bij, die maandag aangifte tegen de zanger hebben gedaan vanwege "onzedelijke betastingen". Die zouden jarenlang hebben plaatsgevonden.
Lees verder

Wat vraagt u zich nog af over de boosterprik en vaccinatie bij kinderen? Stel uw vraag hier aan Steven Van Gucht
Vlaanderen wil 700.000 tot 800.000 boosterprikken per week zetten. Zo moet iedereen die in aanmerking komt voor een derde prik die tegen het einde van januari gekregen hebben. De Hoge Gezondheidsraad is intussen ook bezig met een advies over het coronavaccin voor kinderen. Als er groen licht komt, zal het vaccineren van kinderen tussen 5 en 11 jaar "waarschijnlijk voor begin volgend jaar zijn".
Lees verder