Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 7 december 2021

Nationale openbaar vervoerstaking: zeker 40 procent van bussen en trams rijdt niet

Nationale openbaar vervoerstaking: zeker 40 procent van bussen en trams rijdt niet

Door een nationale actiedag rijdt maandag zeker 40 procent van de bussen en trams in België niet. Bij De Lijn, MIVB en TEC is maandagochtend hinder.

Lees verder

Omikron allicht al langer in België

De omikronvariant in ons land lijkt al langer aanwezig dan gedacht. Officieel zijn er nu negen besmettingen, maar een jonge tiener die enkele weken geleden positief testte op corona, blijkt bij nieuw onderzoek ook drager te zijn van omikron. Vermoedelijk gebeurde de besmetting op een school in Melle.

Lees verder

Eerste campagnebijeenkomst rechts-populist Zemmour ontsierd door geweld

Éric Zemmour, de Franse controversiële presidentskandidaat, startte zondag zijn campagne in de Parijse voorstad Villepinte. De bijeenkomst verliep niet vlekkeloos: Zemmour werd kort gegrepen door een man en een groep antiracismebetogers, die aanwezig waren om vreedzaam te protesteren tegen zijn kandidatuur, kreeg te maken met geweld van Zemmours aanhangers. Stoelen vlogen in het rond toen de betogers zich kenbaar maakten. Zie hierboven de beelden.

Lees verder

John Miles (72), bekend van Night of the Proms, overleden

John Miles, bekend van Night of the Proms, is zondag op 72-jarige leeftijd overleden.

Lees verder

Pro League over incidenten voetbal: 'Onaanvaardbaar en crimineel gedrag'

De Pro League veroordeelt de incidenten die zondag de voetbalcompetitie ontsierden. Er volgt overleg over 'gepaste maatregelen'.

Lees verder

Van de ene rel naar de andere: hoe fans al maanden het Belgische voetbal ontsieren

Sinds midden augustus mogen onze voetbalstadions elk weekend weer vollopen. Maar dat gaat niet echt van een leien dakje: haast elk weekend loopt een wedstrijd uit de hand. In bovenstaande video blikken we even terug op de talrijke incidenten op onze Belgische voetbalvelden van de afgelopen maanden. 

Lees verder

Javaanse dorpen bedekt onder torenhoog deken van vulkanische as

Het Indonesische eiland Java werd zaterdag zwaar getroffen toen de vulkaan Semeru uitbarstte. Verschillende dorpen worden bedekt onder een torenhoge laag as. In de puinhoop zijn reddingswerkers nog op zoek naar overlevenden. Het dodental bedraagt inmiddels dertien.

Lees verder

55 jaar na crash op Mont Blanc: bergbeklimmer mag helft van gevonden schat houden

In 2013 bracht een bergbeklimmer een kistje met edelstenen naar het politiekantoor in het Franse Chamonix. Hij had het gevonden tijdens een klimtocht op de Mont Blanc. Nu mag hij een deel van de schat houden.

Lees verder

Emma Plasschaert voor de tweede keer wereldkampioene zeilen

In Mussanah (Oman) is Emma Plasschaert voor de tweede keer in haar carrière wereldkampioene in de ILCA 6 (Laser Radial) geworden. Drie jaar geleden, in de zomer van 2018, won de Oostendse zeilster al het wereldkampioenschap in Aarhus (Denemarken).

Lees verder

Wat met Greiner, Bois Sauvage en Recticel na zege aandeelhouders?

De krachtmeting tussen de isolatiegroep Recticel en de Oostenrijkse belager Greiner is in het voordeel van Recticel geëindigd. De vraag is nu hoe het verder moet.

Lees verder

Is het te laat voor Doel 4 en Tihange 3?

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez gaat all-in met zijn verzet tegen de kernuitstap. Maar die terugschroeven stoot op nieuwe obstakels.

Lees verder

Wapenwedloop verplaatst zich naar de ruimte

En de wapenwedloop? Die gaat ondanks corona gewoon voort. Met de VS als dominante speler, al kan de technologische opmars van China spelbreker worden. Vooral in de ruimte voelen de Verenigde Staten de hete adem in de nek.

Lees verder

Betogers tegen Zwarte Piet bekogeld met eieren en oliebollen

In het Nederlandse Volendam hebben zaterdag tegenstanders een betoging van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet verstoord door eieren, oliebollen, maar ook vuurwerk naar de actievoerders te gooien. Onder politiebegeleiding moest de groep zich terugtrekken in hun reisbus. Het vertrek van de bus kon rekenen op applaus.

Lees verder

Epidemioloog wordt Duitse minister van Volksgezondheid, ook Groenen keuren regeerakkoord goed

Professor epidemiologie Karl Lauterbach wordt de volgende Duitse minister van Volksgezondheid, zo is maandag bevestigd. De regering van Olaf Scholz krijgt zo zijn definitieve vorm. Intussen hebben ook de Groenen het regeerakkoord goedgekeurd.

Lees verder

Europese Centrale Bank wil nieuwe bankbiljetten en schakelt hulp van de burger in

Twintig jaar na de lancering van de eerste euromunten en -biljetten, op 1 januari 2002, wil de Europese Centrale Bank die biljetten een nieuw gezicht geven. Ze wil daarbij ook de hulp van de Europese burger inschakelen, zo kondigt ECB-voorzitter Christine Lagarde maandag aan.

Lees verder

Genk ontslaat trainer Van den Brom

John Van den Brom is niet langer trainer van Racing Genk. Dat heeft de club zelf bekendgemaakt. 'De clubleiding heeft deze beslissing genomen omdat de resultaten niet in overeenstemming zijn met de kwaliteiten van de spelerskern en met de ambities die we dit seizoen samen hebben uitgesproken', klink het in een mededeling.

Lees verder

De Standaard hoort graag uw ideeën voor 2022

Hebt u ook het gevoel dat er van alles mag veranderen? De Standaard wil graag horen welke goeie ideeën u heeft voor het nieuwe jaar. Hoe kunnen we elkaar positief inspireren met kleine ingevingen voor gebruik binnenhuis, grote ideeën voor een betere wereld, of een praktische oplossing voor concrete maatschappelijke problemen?

Lees verder

Jogger redt huisdieren uit brandend huis dankzij instructies via deurbelcamera

Een oplettende jogger zag rook uit een huis in het Amerikaanse Scotts Valley krinkelen. De man belde aan, maar de eigenares van het huis, Courtney Polito, was niet thuis. Via de deurbelcamera kon de jogger de vrouw op de hoogte brengen. Zonder twijfelen ging de man in op de vraag of hij het huis wilde binnengaan om haar twee honden te redden. 'Dit is de eerste keer dat we via een deurbelcamera opgeroepen worden voor een brand', aldus de brandweer die snel ter plekke was nadat de jogger aanbelde. 

Lees verder

Beerschot-fan die vuurpijl naar Antwerp-vak gooide aangehouden

De man die zondag tijdens de wedstrijd tussen Beerschot en Antwerp een vuurpijl in het bezoekersvak gooide, is aangehouden. Dat meldt het parket.

Lees verder

Anderlecht krijgt in 2024 eerste openbare zwemvijver in Brussel

De gemeente Anderlecht krijgt in 2024 de eerste openbare zwemvijver in het Brussels gewest. De Middenvijver van het Neerpedepark in Anderlecht wordt tegen 2024 een zwemvijver, zo meldt Brussels minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo).

Lees verder

Stierenkak (een column over generaties en hun benaming)

Nu wordt het echt interessant. Maar eerst een vraagje. Bent u een millennial, een boomer of eerder van generatie X? Of  Y?  Z dan misschien? En voelt u zich echt zo? Wouter Deprez legt u het verschil tussen X, Y en Z graag haarfijn uit en presenteert zichzelf aan ons als iemand van Generatie VU. Niet te verwarren met Generatie ZN natuurlijk

Lees verder

Burgemeester New York verplicht vaccinatie in privésector

In New York moeten alle werknemers die in de privésector actief zijn voor 27 december zijn ingeënt tegen het coronavirus. Dat meldt burgemeester Bill de Blasio maandag.

Lees verder

Vlaamse Energieleverancier vraagt faillissement aan

De Vlaamse Energieleverancier vraagt dinsdag bij de rechtbank het faillissement aan. 70.000 klanten moeten op zoek naar een nieuwe leveranciers, maar zonder stroom of gas zullen ze niet vallen.

Lees verder

Al meer dan 260 geregistreerde gevallen van de omikronvariant in Denemarken

In Denemarken zijn ondertussen 261 gevallen van de omikronvariant vastgesteld. Dat meldt het Deense Staatsinstituut voor Volksgezondheid maandag. Het aantal besmettingen met de nieuwe variant van het coronavirus neemt er sterk toe.

Lees verder

Na faillissement Vlaamse Energieleverancier: duurder contract dreigt voor meer dan 70.000 klanten

Vlaamse Energieleverancier vraagt het faillissement aan. Vermoedelijke oorzaak: een slechte prijs­indekking. De klanten worden (nog) niet afgesloten.

Lees verder

VS gaan over tot diplomatieke boycot van Olympische Winterspelen in Peking

De Verenigde Staten zullen overgaan tot een diplomatieke boycot van de Olympische Winterspelen, die in februari plaatsvinden in de Chinese hoofdstad Peking. Dat heeft het Witte Huis maandag officieel bevestigd.

Lees verder

Milieuchemicus waarschuwt: 'Eet geen vis uit de Westerschelde'

Vissen uit de Westerschelde zouden maar liefst achthonderd keer de norm voor PFAS overschrijden, zo heeft de Nederlandse milieuchemicus Jacob de Boer vastgesteld. 'We raden sportvissers stellig aan hun vangst ­terug te gooien.'

Lees verder

Rode Duivel Jason Denayer dit jaar niet meer in actie bij Olympique Lyon

Jason Denayer staat twee maanden aan de kant met een blessure aan de enkel. Dat maakte zijn club Olympique Lyon maandag bekend.

Lees verder

Bijna 60.000 euro boete voor Westerlo wegens inbreuken clearing house

De Disciplinaire Raad van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft maandag een boete van 58.635 euro, waarvan 5.864 euro effectief en 52.771 euro met uitstel, opgelegd aan KVC Westerlo. De leider in 1B maakte zonder goedkeuring van het clearing house verschillende bedragen over aan makelaars.

Lees verder

'Ma stobbe', 'BAS' en 'fissa': dit zijn de kinder- en tienerwoorden van 2021

Nu het einde van het jaar om de hoek loert, gaan Ketnet en Van Dale naar jaarlijkse gewoonte op zoek naar de Kinder- en Tienerwoorden van 2021. Uit de shortlist, die maandagavond bekend werd gemaakt, blijkt nog maar eens dat het populaire TikTok het taalgebruik van jongeren beïnvloedt. Ze leerden er woorden als 'Ma stobbe' en 'sheesh'.

Lees verder

We waren de wereldtop in tapijt en nu zijn we bijna alles kwijt

De West-Vlaamse tapijtenfabrikant Balta belandde vorige week grotendeels in Britse handen. Een nieuwe klap voor de Vlaamse tapijtindustrie, die haar marktpositie stapsgewijs kwijtraakte. Een verhaal van na-ijver, colère en (veel) gemiste kansen.

Lees verder

Podcast Groot gelijk | Moet K3 diverser zijn?

Het nieuwste K3-lid heet Julia. Een vrolijke, getalenteerde jonge vrouw maar ook 'een kloon van Klaasje', zo luidt de kritiek. Want ze is – alweer – blank en blond. Een logische keuze? Of is het net jammer dat een groep met zo'n grote impact voorbijgaat aan het feit dat onze kinderen in een diverse samenleving opgroeien?

Lees verder

Chinese wapenproducenten spelen nu met de groten mee

De wapenwedloop dendert, ondanks de pandemie, voort. De Verenigde Staten blijven de dominante speler, maar China is aan een technologische opmars bezig.

Lees verder

We waren de wereldtop in tapijt en nu zijn we bijna alles kwijt

De West-Vlaamse tapijtenfabrikant Balta belandde vorige week grotendeels in Britse handen. Een nieuwe klap voor de Vlaamse tapijtindustrie, die haar marktpositie stapsgewijs kwijtraakte. Een verhaal van na-ijver, colère en (veel) gemiste kansen.

Lees verder

Volleybalsters beschuldigen bondscoach Gert Vande Broek van 'emotioneel misbruik': 'Ik ben echt buiten gepest door de coach'

In 'De prijs van de winnaar', de sportdocureeks op Canvas, ging het maandag over het vertegenwoordigen van je land. Over het zingen van de Brabançonne. Maar toen het over de Yellow Tigers ging, kwam bondscoach Gert Vande Broek er bijzonder slecht uit.

Lees verder

Rohingya klagen Facebook aan voor 133 miljard euro vanwege rol in genocide

Haatspraak op het sociale mediaplatform zou de genocide op de moslimminderheid in de hand hebben gewerkt. Facebook wordt beschuldigd van nalatigheid.

Lees verder