Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 3 december 2021

LIVE. Ruim 800 patiënten op intensieve zorg - 110.000 Belgen reserveren snellere boosterprik via QVax

HLN
LIVE. Ruim 800 patiënten op intensieve zorg - 110.000 Belgen reserveren snellere boosterprik via QVax
Vandaag komt het Overlegcomité om 9 uur samen. De vergadering komt na een oproep van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), die vooral zijn pijlen richt op maatregelen rond binnenactiviteiten. Intussen maakt de wereld zich zorgen om de omikronvariant, die voor het eerst werd vastgesteld in Zuid-Afrika en ook al vier keer in ons land werd aangetroffen. Deze nieuwe variant is mogelijk besmettelijker dan de deltavariant. Bijna heel Europa kleurt bovendien rood of donkerrood op de coronakaart. De laatste ontwikkelingen lees je hier in ons liveblog.
Lees verder

Gelekt rapport over kernuitstap trekt liberalen niet over de streep: "Heel ontgoocheld en bezorgd"
Haalbaar, betaalbaar en de inzet van een oplopende politieke discussie. De bevindingen uit een gelekt rapport over de kernuitstap kunnen zowel Georges-Louis Bouchez (MR) als Egbert Lachaert (Open Vld) niet overtuigen. Als er na het overlegcomité nog tijd rest, zitten de federale topministers opnieuw samen voor een dossier dat qua gevoeligheid niet moet onderdoen voor de coronacrisis.
Lees verder

Zij zijn net als Nicole & Hugo 50 jaar getrouwd. Hun geheim? "Gewoon bijeenblijven, 't is niet meer dan dat"
Nicole en Hugo zijn een halve eeuw samen. Dat is 50 jaar standvastig geluk, vaak door weer en wind. Drie gouden koppels delen ook hun recept voor zo'n glansprestatie. Valt meteen op: de vrouw voert het hoge woord, de man lacht schalks. "'t Is niet mijn verdienste, hoor, wel die van haar."
Lees verder

2021 is het natste jaar sinds 2002, maar neerslagtekort door droge zomers is nog niet aangevuld
De weergoden lachen zich dezer dagen een wolkbreuk. Na de natste zomer ooit kregen we de natste maand oktober en nu is het ook al wekenlang snertweer. Weerman David Dehenauw stelt vast dat 2021 het natste jaar sinds 2002 is, maar nog zitten we met een neerslagtekort dat te wijten is aan de droge zomers van de voorbije jaren. Volgende week krijgen we droger weer, maar eerst zal de Sint zijn regenmijter en thermisch ondergoed nog moeten aantrekken.
Lees verder

Amerikaans Congres voorkomt op nippertje stilleggen federale overheid
Het Amerikaanse Congres heeft een zogenaamde 'shutdown' van de overheid weten te voorkomen, één dag voor de deadline. De Amerikaanse Senaat stemde donderdag in (69-28) met een voorstel om de federale overheid tot zeker 18 februari te blijven financieren. Het voorstel was eerder op de dag ook al door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden goedgekeurd (221-212).
Lees verder

Alec Baldwin in tranen tijdens eerste interview na fatale schietpartij op filmset: "Wapen ging ineens af"
Alec Baldwin voelt zich "niet schuldig" na de fatale schietpartij op de set van de film Rust. In een tv-interview met de Amerikaanse zender ABC zei hij donderdag dat "iemand hier verantwoordelijk voor is, maar ik dat niet ben. Als ik het idee had gehad dat dat wel zo was, had ik misschien wel een einde aan mijn leven gemaakt."
Lees verder

Alec Baldwin weent tijdens eerste interview na fatale schietpartij op filmset: "Wapen ging ineens af"
Alec Baldwin voelt zich "niet schuldig" na de fatale schietpartij op de set van de film Rust. In een tv-interview met de Amerikaanse zender ABC zei hij donderdag dat "iemand hier verantwoordelijk voor is, maar ik dat niet ben. Als ik het idee had gehad dat dat wel zo was, had ik misschien wel een einde aan mijn leven gemaakt."
Lees verder

Gevaccineerden voorrang geven in ziekenhuis, kan dat eigenlijk wel? Experten Gezondheidsrecht verduidelijken
Wie niet-gevaccineerd is, moet zelf maar opdraaien voor de kosten wanneer hij of zij met Covid gehospitaliseerd wordt. Dat zegt neurochirurg Thierry Lesage van het Aalsterse Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis. Anderen pleiten ervoor om gevaccineerden in een ziekenhuis voorrang te geven op wie een prik weigert. Om maar te zeggen: de druk op niet-gevaccineerden neemt toe. Maar kan dat eigenlijk wel? We staken ons licht op bij specialisten in Gezondheidsrecht en checkten ook wat Unia hiervan vindt.
Lees verder

"Zware operatie? Drie weken wachten, a.u.b.": ziekenhuizen bezwijken, en beterschap niet meteen in zicht
Onze ziekenhuizen liggen vol. De schaarse bedden die hier en daar toch nog vrij zijn op de afdelingen intensieve zorg, worden aan een razendsnel tempo ingenomen. En de situatie wordt de komende twee weken nóg erger, daar is iedereen het over eens. "Deze vierde coronagolf voelt veel zwaarder aan dan de eerste", zegt algemeen directeur Yves Breysem van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. Intussen is het applaus dat de zorgmedewerkers in het voorjaar van 2020 kregen, al lang verstomd. Al héél lang.
Lees verder

Wat betekent de inflatie voor de modale burger?
Jarenlang bleef de inflatiecurve zo vlak als een akker in de polders. Sinds de zomer stijgt de inflatie echter. Wat betekent dat? "Onder de huidige omstandigheden smelt spaargeld als sneeuw voor de zon."
Lees verder

Peter die levend begraven wordt of de heli-crash van Marie-Rose: welke scène is jou bijgebleven na 30 jaar 'Familie'?
De televisiereeks 'Familie' bestaat 30 jaar en gaat daarom op zoek naar de leukste, spannendste of grappigste scène uit de reeks. Acteurs Jef De Smedt & Vincent Banic hebben alvast hun favoriete scène, maar welk moment verkies jij? Laat het ons weten en stem hieronder op jouw favoriete moment.
Lees verder

COLUMN. Wijsvinger op de lippen. 'Zwijgen!' Wat als de politiek Noa Lang achterna gaat?
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Noa Lang.
Lees verder

Club verlangt naar Tajon Buchanan: Canadese winger eerder dan verwacht in Brugge
On his way. Tajon Buchanan (22): pijnlijk uitgeschakeld in de MLS, straks na enkele weken verdiende vakantie eindelijk bij Club. De explosieve Canadese winger moet er voor meer sensatie op rechts zorgen, want van Sowah komt het voorlopig niet.
Lees verder

Verkleedkoningin Nathalie Meskens leeft zich opnieuw uit in 'Wat een jaar!': "Als kind al paradeerde ik in mama's kleren"
Nathalie Meskens (39) is er weer. Na een jaartje afwezigheid op het scherm is de kersverse mama terug met een nieuwe seizoen van 'Wat een jaar!'. Ook nu nog geldt de als quiz vermomde variétéshow als een nostalgische knipoog naar het verleden, maar voor de actrice is die ook hét excuus om eens flink in de verkleedkoffer te rommelen. Dit zijn haar leukste looks.
Lees verder

EuroMillions-trekking vanavond voor het eerst in Brugge: als de balletjes vallen, moeten de klokken van het belfort zwijgen
Als de balletjes van EuroMillions morgenavond uit hun draaiende trommel rollen, gebeurt dat voor het eerst sinds het ontstaan van de loterij niet in een zwaar beveiligde, ondergrondse bunker in Parijs, maar in de gotische zaal van het stadhuis van Brugge. Voor deze unieke trekking zijn kosten noch moeite gespaard en gelden strikte securitymaatregelen. "De klokken van het belfort mogen niet luiden want de trillingen zouden een impact kunnen hebben op hoe de balletjes vallen, en dat mag natuurlijk niet."
Lees verder

Zo zag haar eerste week als kersvers K3'tje eruit: "Iedereen krijgt energie van haar bezig te zien"
D-day vandaag, of K-day beter gezegd. De eerste single, de eerste videoclip en - als de regering het toelaat - vandaag ook het eerste Sportpaleisconcert met Julia Boschman (19). De 'nieuwe blonde' heeft er intussen een week als K3'tje opzitten. "En dat doet ze met een ongelofelijke naturel. Ik ben trots", zegt Studio 100 CEO Anja Van Mensel (52). "De agenda voor volgend jaar hebben we al besproken. Ze wéét dat er veel van haar verwacht wordt, maar dat weerspiegelt zich in het loon."
Lees verder

NASA geeft drie privébedrijven opdracht om ruimtestations te ontwikkelen die ISS kunnen vervangen
Met het oog op het mogelijke einde van het Internationaal Ruimtestation ISS heeft het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA contracten ondertekend met drie bedrijven om nieuwe ruimtestations te ontwikkelen. Eén daarvan is Blue Origin van Amazonbaas Jeff Bezos.
Lees verder

Interim-trainer Carrick stopt bij Manchester United na zege tegen Arsenal
Michael Carrick vertrekt bij Manchester United. De ex-speler van de Engelse topclub kondigde zijn afscheid van Old Trafford aan kort na de thuiszege tegen Arsenal (3-2). "Ik ben en zal altijd een fan zijn van Manchester United. Voor mij is dit nu het juiste moment om de club te verlaten. Ik kijk er naar uit om vanaf de tribune de ploeg als supporter te ondersteunen", liet hij weten.
Lees verder

Pijnlijke investering: hotel dat Lionel Messi voor 30 miljoen euro kocht moet worden gesloopt
Lionel Messi blijkt een hotel in Sitges, even buiten Barcelona, voor 30 miljoen euro gekocht te hebben terwijl het pand op de lijst staat om gesloopt te worden. Het hotel moet tegen de vlakte vanwege het niet naleven van bouwvoorschriften, zo meldt de Spaanse krant El Confidencial.
Lees verder

OVERZICHT. Ziekenhuisopnames lijken plateau te bereiken, wel meer dan 800 coronapatiënten op intensieve zorg
Het gemiddeld aantal nieuwe ziekenhuisopnames ten gevolge van Covid-19 stijgt nog amper met 4 procent en lijkt te stabiliseren. Ook het aantal bevestigde coronabesmettingen in ons land blijft minder snel toenemen, nu nog met zes procent. Op intensieve zorg is wel de kaap van 800 patiënten gerond en ook de overlijdens blijven stijgen. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder