Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 4 december 2021

LIVE. Piek van besmettingen en ziekenhuisopnames lijkt bereikt - “Scholen op 20 december sluiten is belachelijk”

HLN
LIVE. Piek van besmettingen en ziekenhuisopnames lijkt bereikt - "Scholen op 20 december sluiten is belachelijk"
Het Overlegcomité heeft gekozen om de komende weken maatregelen te nemen in het onderwijs en de vrije tijd. Voor winkels en horeca blijven de huidige regels gelden. Wereldwijd maakt men zich zorgen om de omikronvariant, die voor het eerst werd vastgesteld in Zuid-Afrika en ook al vier keer in ons land werd aangetroffen. Deze nieuwe variant is mogelijk besmettelijker dan de deltavariant. Toch is er hoop: een studie stelt dat vaccins wellicht ook beschermen tegen omikron. Ondertussen kleurt bijna heel Europa rood of donkerrood op de coronakaart. De laatste ontwikkelingen lees je hier in ons liveblog.
Lees verder

PORTRET. Stadens burgemeester Francesco Vanderjeugd onder vuur: "Coiffeurke" dat zichzelf soms voorbij loopt
Ooit was Francesco Vanderjeugd (33) de jongste burgervader van het land. Op zijn 24ste werd hij burgemeester in Staden, een legislatuur later haalde hij er de absolute meerderheid. "Niet slecht voor een coiffeurke van simpele komaf," klopte hij zichzelf op de borst. Als jeugdige vertegenwoordiger van de aloude middenstand leek zijn politieke carrière binnen Open VLD gelanceerd, maar hij reed zichzelf vast. Hij botste tegen een burn-out aan, deed een verkiesbare plaats cadeau, en trok zijn kandidatuur voor het voorzitterschap in om die van verliezer Bart Tommelein te steunen.
Lees verder

Washington Post: "Russen plannen inval Oekraïne", Biden accepteert "rode lijn" Poetin niet
De Amerikaanse president Joe Biden heeft de waarschuwing van zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin dat westerse steun aan Oekraïne een "rode lijn" betekent, weggewuifd. Poetin had gewaarschuwd dat hij het plaatsen van raketafweersystemen in Oekraïne zo op zou vatten, maar Biden zei "geen respect te hebben voor de rode lijnen van wie dan ook".
Lees verder

Vlaamse steun voor zwaar getroffen ondernemers
De Vlaamse regering heeft beslist om ondernemers die getroffen worden door de coronamaatregelen van het Overlegcomité, te ondersteunen. Er worden opnieuw twee beschermingsmaatregelen genomen, maar enkel voor ondernemingen die financieel gezond zijn.
Lees verder

Experten schrijven Janssen-vaccin nog niet af: "Het is als een goede wijn, die wordt met de tijd steeds beter"
Ondanks de beschadigde reputatie van het Janssen-vaccin, kan deze coronaprik op lange termijn van meerwaarde zijn. Dat stellen verschillende wetenschappers in het gezaghebbende Amerikaanse tijdschrift 'The Atlantic'. Ze benadrukken de potentieel zeer duurzame bescherming van het vaccin.
Lees verder

Eventsector neemt het antivaxers kwalijk: "Please, maak die prik verplicht"
Een streep door de zeven Sportpaleisconcerten van Studio 100 dit weekend en daar is volgens Hans Bourlon (59) één verantwoordelijk voor: alle anti-vaxxers. "Als 100 procent gevaccineerd was, zaten we nu niet in deze situatie", stelt de topman. Hij smeekt om een verplichte vaccinatie. "Enkel zo geraken we uit deze impasse." Een piste waar de volledige eventsector zicht achter schaart, waaronder Sportpaleisbaas Jan Van Esbroeck (57). "Als ik mocht stemmen, ik ben voor."
Lees verder

Waar vind je mondmaskers in kinderformaat? En hoe leggen we de kleintjes uit dat ze die echt moeten dragen?
Heel jonge kinderen een mondmasker voor volwassenen laten dragen, zal niet lukken. Die mondkapjes zijn eenvoudigweg te groot. Ze sluiten niet goed aan en zijn dan ook niet meer doeltreffend. Maar hoe moet het dan wel? Waar vinden we mondmaskers voor zesjarige snoetjes? En hoe leggen we onze kleintjes uit dat ze die dingen niet om de haverklap mogen afdoen? "De lagereschoolleeftijd is de fijnste leeftijd waar je nog aan vragen om zo'n regel te volgen", zegt pedagoge en gedragstherapeute Marijke Bisschop.
Lees verder

Van de brand in het Hiltonhotel tot de spectaculaire crash van Peter & Guido: welke scène uit 'Familie' is jou na 30 jaar bijgebleven?
De televisiereeks 'Familie' bestaat 30 jaar en gaat daarom op zoek naar de leukste, spannendste of grappigste scène uit de reeks. Acteurs Jef De Smedt & Vincent Banic hebben alvast hun favoriete scène, maar welk moment verkies jij? Laat het ons weten en stem hieronder op jouw favoriete moment.
Lees verder

Van de brand in het Hiltonhotel tot de spectaculaire crash van Peter & Guido: welke scène uit 'Familie' is jou na 30 jaar bijgebleven?
De televisiereeks 'Familie' bestaat 30 jaar en gaat daarom op zoek naar de leukste, spannendste of grappigste scène uit de reeks. Acteurs Jef De Smedt & Vincent Banic hebben alvast hun favoriete scène, maar welk moment verkies jij? Laat het ons weten en stem hieronder op jouw favoriete moment.
Lees verder

De gezichten van de vierde coronagolf: "Echt gedacht dat het gedaan zou zijn met mij"
In deze vierde coronagolf is de kaap van 800 patiënten op intensieve zorg gerond en steeg het aantal overlijdens tot een gemiddelde van 44 per dag. Afgelopen dinsdag waren het er zelfs 55. De trieste waarheid is dat het van begin februari is geleden dat er dagelijks nog zo veel mensen stierven aan corona. Wij geven slachtoffers van de vierde golf hier een gezicht.
Lees verder

'K3, een nieuw begin' volgt Julia als kersvers K3'tje: "OMG, ik heb 408 nieuwe Whatsappjes"
De nieuwe driedelige reeks 'K3, een nieuw begin' biedt een exclusieve blik achter de schermen en toont het echte leven van K3. In de eerste afleveringen zien we de voorbereidingen op de release van de nieuwe single 'Waterval' en het nieuwe K3-album, opnames van de nieuwe videoclips, repetities voor een reeks grote shows in het Sportpaleis en zoveel meer.
Lees verder

Evenepoel & Verschaeren: toptalenten op fiets en veld, ex-ploegmaats bij RSCA en vrienden. "Remco wint op een dag de Tour" - "En jullie de titel. Dít jaar, verdorie"
A trip down memory lane. Remco Evenepoel (21) is tegen Zulte Waregem eregast in het Lotto Park, waar zijn voormalige ploegmaat van bij de Anderlecht-jeugd Yari Verschaeren (20) een publiekslieveling is. De ideale gelegenheid om de twee vrienden nog eens samen te brengen. "Ik wens Yari de titel. De beker! En meer speelminuten. Maar dat laatste 'regel' ik zondag wel."
Lees verder

Onderwijstop kritisch voor verlengde kerstvakantie, maar deze juf is blij dat ze haar kindjes na de quarantainelessen eerst in de klas terugziet
"Het is nu dat het brandt in de scholen. Tegen dat de extra week vakantie ingaat, zal de situatie hopelijk al beter zijn. Vreemd dat er zo lang wordt gewacht met de afkoelingsweek". Lieven Boeve van Katholiek Onderwijs Vlaanderen reageert met gemengde gevoelens op de beslissing van het overlegcomité. Koen Pelleriaux van het GO! spreekt van een slecht compromis.
Lees verder

Vlaanderen schakelt versnelling hoger: "Snel én dichtbij je auto laden moet altijd kunnen"
De spurt naar de geplande 35.000 Vlaamse laadpalen in 2025 is ingezet: binnen dit en twee jaar komen er langs snelwegen en autostrades in Vlaanderen 49 stations met ultrasnelladers voor elektrische auto's, goed voor 2.195 laadpalen. "Zo'n versnelde uitbouw van laadinfrastructuur is noodzakelijk, om ons doel te bereiken van elke 25 kilometer een laadpunt", zegt Vlaams mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open Vld). Maar volstaat dat, met de huidige snelheid waarmee mensen elektrisch beginnen rijden?
Lees verder

Catherine Van Eylen over de blouse die een staartje kreeg: "Ik dacht: misschien kan humor ons redden?"
Catherine Van Eylen doet het weer: met één welgemikt kledingstuk de kijkers doen knipperen in de sofa. Al jaren is het sportanker van de vrt een fietsmotortje achter de Belgische mode. Coronajaren, zo vindt ze, lenen zich daar dubbel toe: "In lastige tijden mag een beetje humor wel." Een gesprek over De Blouse. Voor wie van mode houdt, maar net zo goed voor wie er kop noch staart aan vindt.
Lees verder

OVERZICHT. Nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames stijgen nog maar licht: piek lijkt bereikt
De coronacijfers lijken zaterdagochtend te bevestigen wat viroloog Steven Van Gucht vrijdag al zei: "De piek is bereikt". De aantallen nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames stijgen nog maar licht, met respectievelijk 4 en 2 procent op weekbasis. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

Een gedreven prinses Delphine walst vanavond door 'Dancing with the Stars': "Tonnen energie sinds 'die kwestie' is opgelost"
Liters zweet, links en rechts door elkaar halen en een hoop gekneusde tenen. Maar wat een resultaat. Prinses Delphine walst vanavond door 'Dancing with the Stars', en dankzij danspartner Sander Bos lijkt het alsof ze nooit iets anders gedaan heeft. "Sinds ik enkele kwesties in mijn leven heb opgelost, heb ik tonnen energie", klinkt het bij de prinses.
Lees verder

Zachte zaterdag met buien in de namiddag
Zaterdag wordt het tijdelijk zachter en in het begin droog. Later in de namiddag gaat het weer regenen, 's avonds wordt het overal droog met opklaringen. De maxima schommelen tussen 3 graden in de Hoge Venen en 8 graden aan zee. De wind waait zwak tot matig, aan zee wordt de wind vrij krachtig tot krachtig, met pieken tot 70 km/u. Dat meldt het KMI.
Lees verder

Premies brandverzekering stijgen naar recordhoogte
De premies voor brandverzekeringen zullen op 1 januari 2022 met 5,6 procent stijgen. De premies zijn gekoppeld aan de Abex-index, en die steeg tussen november 2020 en november 2021 van 858 naar 906. Dat schrijft L'Echo.
Lees verder

Mexicaanse autoriteiten redden 210 migranten uit laadruimte van vrachtwagen
De Mexicaanse autoriteiten hebben in het zuidoosten van het land 210 migranten aangetroffen die opeengepakt zaten in de laadruimte van een vrachtwagen. Dat meldt de immigratiedienst INM. De truck werd tegengehouden aan een controlepost nabij Esperanza, in de zuidoostelijke staat Puebla.
Lees verder