Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 5 december 2021

LIVE. Coronaprotest in Brussel vandaag - Al negen omikrongevallen vastgesteld in ons land

HLN
LIVE. Coronaprotest in Brussel vandaag - Al negen omikrongevallen vastgesteld in ons land
Het Overlegcomité heeft strengere regels opgelegd voor het onderwijs en de vrije tijd. Wereldwijd maakt men zich zorgen om de omikronvariant, die voor het eerst werd vastgesteld in Zuid-Afrika, en bij negen mensen in ons land werd aangetroffen. De nieuwe variant is mogelijk besmettelijker dan de deltavariant, maar een nieuwe studie stelt dat vaccins wellicht ook beschermen tegen omikron. Ondertussen kleurt bijna heel Europa (donker)rood op de coronakaart. Buitenlandse Zaken heeft haar reisadviezen andermaal aangescherpt.
Lees verder

LIVE. Coronaprotest in Brussel vandaag: "Politie zowel in uniform als in burger aanwezig"
Het Overlegcomité heeft strengere regels opgelegd voor het onderwijs en de vrije tijd. Wereldwijd maakt men zich zorgen om de omikronvariant, die voor het eerst werd vastgesteld in Zuid-Afrika, en bij negen mensen in ons land werd aangetroffen. De nieuwe variant is mogelijk besmettelijker dan de deltavariant, maar een nieuwe studie stelt dat vaccins wellicht ook beschermen tegen omikron. Ondertussen kleurt bijna heel Europa (donker)rood op de coronakaart. Buitenlandse Zaken heeft haar reisadviezen andermaal aangescherpt.
Lees verder

VS en EU beschuldigen taliban van executies Afghaanse oud-veiligheidstroepen
De Verenigde Staten hebben een verklaring opgesteld waarin het geweld tegen Afghaanse veiligheidstroepen, waar Human Rights Watch eerder deze over week over berichtte, wordt veroordeeld. De verklaring is ondertekend door onder andere de Europese Unie, individuele EU-lidstaten (waaronder België) en Groot-Brittannië.
Lees verder

12 weken cel voor Brit die slot vaccinatiecentrum dichtlijmt en honderden inentingen dwarsboomt
De 53 jarige Hayden Brown uit Great Yarmouth heeft een gevangenisstraf van 12 weken gekregen voor het dichtlijmen van het slot van een pop-up vaccinatiecentrum. Hierdoor misten ruim 500 mensen hun afspraak voor de coronaprik.
Lees verder

Hoe winkels en supermarkten smartphonedata gebruiken om u te lokken
De Gentse start-up Accurat heeft deze week 1,1 miljoen euro vers kapitaal opgehaald. Het technologiebedrijf verzamelt locatiegegevens om winkels en supermarkten inzicht te geven in het gedrag van hun klanten. "Op basis daarvan passen we ons assortiment aan of gaan we bepaalde producten in de kijker plaatsen", zegt Delhaize.
Lees verder

De 16 Vragen van De Wachter aan Nick Bril: "Mijn vader gaan zoeken? Dat interesseert me niet"
Nick Bril was vier jaar toen zijn vader hem verliet. Twee jaar geleden verbrak hij ook het contact met zijn moeder - het was op, genoeg, welletjes geweest. Nu de rollen zijn omgedraaid en hij zélf vader is, probeert hij het beter te doen. "Mijn moeder zei: 'het zit in onze genen jongen.' Onzin, natuurlijk."
Lees verder

Ruim 6 op de 10 Belgen schenken elk jaar aan een goed doel
Het is goed gesteld met onze vrijgevigheid. Meer dan zes op de tien Belgen schenken elk jaar aan minstens één goed doel. Via erfenissen werd vorig jaar in Vlaanderen alleen al meer dan 434 miljoen euro nagelaten aan sociale organisaties. Dat schrijft De Zondag.
Lees verder

Amerikaans parlementslid poseert met geweren voor kerstkaart: "Kerstman, breng alsjeblieft munitie!"
De Republikeinse parlementariër Thomas Massie uit de Amerikaanse staat Kentucky heeft een kerstfoto op zijn Twitter-tijdlijn gepost, waarop hij en zijn gezinsleden ieder een geweer vasthouden. "Vrolijk Kerstfeest! PS Kerstman, breng alsjeblieft munitie!", schreef hij erbij.
Lees verder

Na onnodige fout in kartrace gooide woeste papa Jos hem zelfs even uit de auto: hoe Max Verstappen met de harde hand werd opgevoed
Max Verstappen (24) krijgt vandaag in Saoedi-Arabië zijn eerste (voorlopig flinterdunne) kans op de wereldtitel. Het ultieme moment waar 24 jaar naartoe is gewerkt door vader en zoon. Dit is het verhaal van de Spartaanse opvoeding van 'Mad Max'. "Niemand was zo hard voor mij als mijn vader."
Lees verder

Overwegend grijze zondag met lokaal regen en smeltende sneeuw
Het is zondagochtend overwegend betrokken met wat lichte tot matige regen, waarbij tijdelijk ook smeltende sneeuw in het hogere binnenland kan vallen. In de Hoge Ardennen valt er sneeuw. In de namiddag komen droge periodes voor met af en toe een bui. De maxima schommelen rond het vriespunt in de Hoge Venen, rond 4 graden in het centrum en rond 7 graden aan zee. Dat meldt het KMI. De wind waait meestal matig uit zuidwest en zwakt later wat af. Over het westen waait de wind matig, tot soms vrij krachtig aan zee, uit noordwest, ruimend naar noord.
Lees verder

Agnes (75) ontsnapt nipt aan inferno: "Rond mijn voeten was er overal brand"
Op de hoek van de Bergstraat en Heinsdal in de Anzegemse deelgemeente Tiegem is in de nacht van zaterdag op zondag een alleenstaand huis uitgebrand. Bewoonster Agnes Deprez kon op het nippertje ontkomen. "Ze zag redelijk zwart, was een beetje verward maar leek verder wel OK", zeggen de overburen die haar opvingen. Een elektrisch deken ligt wellicht aan de oorzaak van de brand.
Lees verder

Agnes (75) ontsnapt nipt aan inferno: "Rond mijn voeten was er overal vuur"
Op de hoek van de Bergstraat en Heinsdal in de Anzegemse deelgemeente Tiegem (West-Vlaanderen) is in de nacht van zaterdag op zondag een alleenstaand huis uitgebrand. Bewoonster Agnes Deprez kon op het nippertje ontkomen. "Ze zag redelijk zwart, was een beetje verward maar leek verder wel OK", zeggen de overburen die haar opvingen. Een elektrisch deken ligt wellicht aan de oorzaak van de brand.
Lees verder

EU breidt wetgeving voor cyberveiligheid uit
De EU breidt haar wetgeving over cyberveiligheid uit. Het aantal sectoren dat verplicht is om hun netwerk- en informatiesystemen te beveiligen en ernstige cyberincidenten zoals datadiefstal of gijzelingssoftware te melden, wordt uitgebreid.
Lees verder

PORTRET. Wat doet Dries Van Langenhove exact sinds hij werd verkozen, en waar komen zijn inkomsten en die van Schild & Vrienden sindsdien vandaan?
Hij is het jongste parlementslid, maar eist het vaakst de aandacht op. Van de fameuze Pano-reportage over Schild & Vrienden tot - recent - de coronabetoging in Brussel die hij kaapte voor extreemrechts. Maar wie is Dries Van Langenhove eigenlijk echt? Wat doet hij allemaal in het parlement sinds hij 2,5 jaar geleden werd verkozen? Waar haalt hij sindsdien zijn steun en zijn geld vandaan? Hoe hoog kan zijn ster nog rijzen? En wanneer steekt hij Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken een mes in de rug en gaat hij aan de haal met de jeugd van twee partijen tegelijk?
Lees verder

Laatste lid (99) van oorlogshelden 'Band of Brothers' overleden
Edward D. Shames, een Amerikaanse oorlogsheld die op D-Day op de stranden van Normandië landde, is op 99-jarige leeftijd overleden in zijn eigen huis. Shames was het laatste nog levende lid van de zogenoemde 'Band of Brothers', een groep elite-soldaten waar in 1992 een boek en in 2001 een miniserie op HBO over verschenen.
Lees verder

REPORTAGE. Trooz maakt zich vijf maanden na overstromingen op voor barre winter: "Een muts, handschoenen en kapotte chauffage. Dat is alle warmte die ik heb"
"De temperaturen schommelen tussen tien en vijftien graden in mijn huis. Maar dag na dag wordt het kouder." Hoewel 95 procent van de gasleidingen hersteld zijn in Trooz, dat afgelopen zomer werd verzwolgen door de overstromingen, probeert Marie-Jeanne Kreutz (82) de wintermaanden te overleven zonder aansluiting. Met handschoenen en een muts beweegt ze door haar living, 's nachts ligt ze onder een dikke laag dekens. En ze is niet alleen. Terwijl de eerste sneeuw naar beneden dwarrelt in het dorpje, maken de inwoners zich op voor wat hun strengste winter ooit kan worden.
Lees verder

Jaap Reesema niet naar Songfestival voor Nederland
Het lied dat zanger Jaap Reesema en dj Armin van Buuren voor het Eurovisie Songfestival hebben gemaakt, is niet door de Nederlandse selectiecommissie geraakt. De twee hebben twee weken geleden gehoord dat de keuze op een ander nummer is gevallen, zo laat Reesema weten aan het AD. De Nederlandse zanger is bekend van de hits 'Kom wat dichterbij', 'Nu wij niet meer praten' en 'Alles komt goed'.
Lees verder

Dua Lipa krijgt verbod om te zingen
Dua Lipa (26) moet de komende tijd rust houden. Bij de zangeres is laryngitis vastgesteld, een ontsteking van het strottenhoofd of de bovenste luchtpijp, zo meldt ze op Instagram. Haar stembanden zijn daardoor opgezwollen en zingen wordt daarom afgeraden om verdere schade te voorkomen.
Lees verder

Nieuwe manifestatie tegen coronamaatregelen in Brussel, "politie zowel in uniform als in burger aanwezig"
In Brussel vindt vandaag een nieuwe manifestatie plaats tegen de maatregelen die getroffen zijn voor de bestrijding van de coronapandemie. De nieuwe bijeenkomst wil voortbouwen op de 'nationale mars' van 21 november, waaraan volgens de politie in totaal bijna 35.000 mensen deelnamen.
Lees verder

Belg met minstens vijf kogels afgemaakt in huis aan Costa del Sol
De Spaanse politie heeft het vermoorde lichaam van Belg aangetroffen aan de Costa del Sol. Volgens de Spaanse krant 'Diaro Sur' is het slachtoffer een 41-jarige man. Hij zou met minstens vijf kogels afgemaakt zijn in Alhaurín el Grande, een gemeente op een half uur rijden van de steden Marbella en Malaga. Over het onderzoek is nog weinig bekend, maar de omstandigheden doen vermoeden dat het om een afrekening in het drugsmilieu gaat.
Lees verder