Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 8 december 2021

Kroonprinses Amalia geeft eerste toespraak als troonopvolger: “Om mijn taak te kunnen vervullen, zal ik nog veel mo...

HLN
Kroonprinses Amalia geeft eerste toespraak als troonopvolger: "Om mijn taak te kunnen vervullen, zal ik nog veel moeten leren"
Prinses Amalia nam woensdag - één dag na haar 18de verjaardag - zitting in de Nederlandse Raad van State. Op die plek kan de prinses zich voorbereiden op haar toekomst als koningin. De prinses kwam samen met haar ouders koning Willem-Alexander (54) en koningin Máxima (50) aan en gaf ook meteen haar eerste toespraak als troonopvolger: "Het is een eer om door u ontvangen te mogen worden", vertelde een zichtbaar zenuwachtige Amalia tegen haar vader.
Lees verder

Kroonprinses Amalia geeft eerste toespraak als troonopvolger: "Om mijn taak te vervullen, zal ik nog veel moeten leren"
Prinses Amalia nam woensdag — één dag na haar 18de verjaardag — zitting in de Nederlandse Raad van State. Op die plek kan de prinses zich voorbereiden op haar toekomst als koningin. De prinses kwam samen met haar ouders koning Willem-Alexander (54) en koningin Máxima (50) aan en gaf ook meteen haar eerste toespraak als troonopvolger: "Het is een eer om door u ontvangen te mogen worden", vertelde een zichtbaar zenuwachtige Amalia tegen haar vader. Daarna nam ze ook de tijd om enkele vragen van journalisten te beantwoorden.
Lees verder

Football Talk. Speeldata kwartfinales Croky Cup bekend: AA Gent-Standard op woensdag, RSCA en Club spelen dag later
Kalendermanager Nils Van Brantegem heeft de definitieve speeldata voor de kwartfinales in de Croky Cup vastgelegd. Op woensdag 22 december staan KV Mechelen-Eupen (20u) en AA Gent-Standard (20u30) op het programma. Een dag later volgen Anderlecht-Kortrijk (18u) en Club Brugge-Oud-Heverlee Leuven (21u).
Lees verder

Het wordt wel héél gezellig tussen Lisbeth Imbo en Tom Vermeir in 'De Slimste Mens'
Er hangt vanavond iets in de lucht tijdens de uitzending van 'De Slimste Mens'. Zo klikt het wel tussen Tom Vermeir en Lisbeth Imbo. Nadat ze elkaar allebei knap hebben genoemd besluit Lisbeth: "Er zit maar 1 persoon in de weg."
Lees verder

Nederlandse gemeente trekt erespeld van Belgische voormalige SS'er in: "Met wetenschap van nu hadden we erespeld nooit uitgereikt"
De Nederlandse gemeente Oosterhout trekt een gemeentelijke erespeld in van voormalige SS'er Robert Van Roosbroeck. Het is de eerste maal in de geschiedenis dat de gemeente dit doet. "Wat Van Roosbroeck in het verleden heeft gedaan, kan niet en is verschrikkelijk. Dat staat buiten kijf", zegt burgemeester Mark Buijs.
Lees verder

Aantal besmettingen met 79 procent gestegen in Afrika, in sommige landen zelfs vertienvoudigd
Het aantal coronabesmettingen in Afrika is vorige week met 79 procent gestegen, vooral aangewakkerd door de omikronvariant. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ondanks een daling met 3 procent is Europa nog altijd goed voor bijna twee derde van de nieuwe infecties.
Lees verder

Styling lastig? Decoreren in huis wordt makkelijk met de regel van drie
De één kan van nature stylen als een pro, de ander worstelt wat meer met het mooi inrichten van zijn huis. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het decoreren van je interieur? Met de regel van drie, dé vuistregel van interieurstyling, creëer je gemakkelijk de perfecte balans. Vtwonen.be legt uit hoe je te werk gaat.
Lees verder

Vind je decoratie lastig? Dit is dé vuistregel van interieurarchitecten
De één kan van nature stylen als een pro, de ander worstelt wat meer met het mooi inrichten van zijn huis. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het decoreren van je interieur? Met de regel van drie, dé vuistregel van interieurstyling, creëer je gemakkelijk de perfecte balans. Vtwonen.be legt uit hoe je te werk gaat.
Lees verder

Stad Gent start grote 'ontpaling' op fietsroutes na dodelijk ongeluk: "Alle gevaarlijke paaltjes worden in kaart gebracht"
De Stad Gent gaat de strijd aan tegen gevaarlijke paaltjes op fietsroutes. Na een dodelijk ongeluk afgelopen zomer staat die kwestie hoog op de politieke agenda. Onder meer op het Westerringspoor, de fietsring rond Gent, werden al heel wat paaltjes verwijderd. "De 'ontpaling' is ingezet", zegt raadslid Sven Taeldeman (Vooruit).
Lees verder

Nederland wil 150 miljoen euro neerleggen voor topstuk Rembrandt
De Nederlandse overheid wil het schilderij 'De vaandeldrager' van Rembrandt kopen en "voorgoed in het publieke domein brengen". Het werk is nu in het bezit van de schatrijke familie Rothschild. Het doek stamt uit 1636 en de waarde wordt geschat op 165 miljoen euro.
Lees verder

Populaire Marvel-film 'Shang-Chi' krijgt vervolg
Goed nieuws voor de fans van 'Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings', want er komt een vervolg. De populaire superheldenfilm is sinds 12 november op Dinsey+ te zien en die release werd een groot succes.
Lees verder

Eddy Planckaert geeft verstek voor 'De Slimste Mens' na hoogrisicocontact
Erik Van Looy (59) werd eerder al vervangen door Bart Cannaerts (41) nadat bleek dat 'De Slimste Mens'-presentator zelf besmet was met het coronavirus. Ondertussen moet ook Eddy Planckaert (63) noodgedwongen afzeggen. Vlak voor de opnames had deze laatste een hoogrisicocontact en als gevolg moet Eddy in quarantaine.
Lees verder

'League of Legends'-personage Ekko krijgt skin gebaseerd op animatiereeks 'Arcane'
'League of Legends'-animatiereeks 'Arcane' scheert hoge toppen op Netflix. De populariteit van de reeks laat zich ook voelen in de game zelf, want personage Ekko krijgt een skin (oftewel outfit) gebaseerd op zijn look in de serie.
Lees verder

Kerstspecials van 'Code van Coppens' en 'Villa Zuid-Afrika' en de beste verwensingen: dit zie je tijdens de eindejaarsperiode op VTM
Tijdens de kerst- en eindejaarsperiode zorgt VTM voor heel wat hartverwarmende programma's. Zo komen er specials van 'De Code van Coppens' en 'Snackmasters' en wordt kerst in het buitenland gevierd in 'Villa Zuid-Afrika' en 'Camping Coppens'. De zender pakt dit jaar ook uit met... verwenskaarten.
Lees verder

Nationale Bank ziet "nog veel ruimte" om CO2 beter te belasten
In België is er "nog veel ruimte" om CO2 doeltreffender te belasten. Dat zegt de Nationale Bank in een woensdag gepubliceerde analyse. "Extra overheidsmaatregelen zijn nodig omdat het huidige klimaatbeleid ontoereikend is", luidt het.
Lees verder

Waarom het niet gek is dat er (opnieuw) 'zorgwekkende' variant opduikt in Zuid-Afrika. Van Ranst: "Viroloog is oud-collega en goed in wat hij doet"
Het was de Zuid-Afrikaanse viroloog Tulio de Oliveira die de nieuwe omikronvariant eind november identificeerde en omschreef. Dat was geen primeur. In mei 2020 ontdekte hij immers al eens een 'variant of concern' (VOC). Waarom deze man reeds twee keer op zo'n opvallende variant is gestuit? "Oliveira is een oud-collega en erg goed in wat hij doet", verklaart viroloog Marc Van Ranst (Rega Institute KU Leuven).
Lees verder

Sportminister Weyts geeft topmagistraat opdracht om aantijgingen rond volleybalcoach Vande Broek te onderzoeken
Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) heeft topmagistraat Bart Meganck de opdracht gegeven om de klachten omtrent de werking en coaching van het nationale volleybalteam onder bondscoach Gert Vande Broek onder de loep te nemen. "Hij moet als neutrale autoriteit alle aantijgingen bekijken, evenals de precieze omstandigheden en de schade bij de (ex-)speelsters."
Lees verder

Toch geen verdachte van spraakmakende Khashoggi-moord gearresteerd: "Persoonsverwisseling"
Frankrijk blijkt dan toch geen verdachte te hebben gearresteerd van de spraakmakende moord op de Saudische journalist en regimecriticus Jamal Khashoggi. Er is sprake van een persoonsverwisseling. De dinsdag opgepakte Saudiër heeft dezelfde naam als de gezochte moordenaar, melden Franse media. Hij is woensdag vrijgelaten.
Lees verder

Bondskanselier Olaf Scholz komt op officieel bezoek in Brussel en Parijs
De kersverse Duitse bondskanselier Olaf Scholz brengt vrijdag een officieel bezoek aan Parijs, waar hij de Franse president Emmanuel Macron ontmoet. Daarna trekt hij naar onze hoofdstad, meldt de kanselarij.
Lees verder

Jury van 8 vrouwen en 4 mannen beslist over lot van moordenaar Julie Van Espen
De 41-jarige Steve Bakelmans, moordenaar van Julie Van Espen, zal berecht worden door een volksjury van 4 mannen en 8 vrouwen. De jury is vanmiddag samengesteld in het Antwerpse justitiepaleis. Steve Bakelmans was zelf aanwezig.
Lees verder