Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 5 december 2021

Jongen die kabelbaandrama overleefde weer in Italië

Jongen die kabelbaandrama overleefde weer in Italië

Na de beslissing van een Israëlische rechtbank is Eitan, de enige overlevende van het dodelijke ongeval met de kabelbaan in Stresa, teruggekeerd naar Italië. Het vliegtuig uit Tel Aviv met de jongen en zijn tante langs vaderskant is vrijdag kort na 22 uur in Bergamo geland. Dat hebben verschillende Italiaanse media gemeld.

Lees verder

Is een derde prik nog nodig na besmetting? Uw vaccinvragen over de boosterprik beantwoord

De komende maanden moet iedereen een derde prik van het coronavaccin krijgen. Maar waarom is die derde prik zo belangrijk? En wat met de omikronvariant? Professor vaccinologie Isabel Leroux-Roels beantwoordt in zeven video's enkele prangende vragen.  

Lees verder

Vallende sterren op komst

De meteorenzwerm Geminiden is op komst en zal rond 14 december het maximum bereiken. Als het weer het toelaat, zullen 90 tot 105 meteoren per uur zichtbaar zijn. Ook in de dagen ervoor zullen vallende sterren van deze meteorenzwerm te zien zijn, meldt weerplatform Meteovista.

Lees verder

Onderwijs legt extra maatregelen op na overleg

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft vrijdag na het Overlegcomité samengezeten met de onderwijspartners om de impact op het onderwijs te bekijken. Dat leidde tot een resem bijkomende maatregelen, die ingaan vanaf woensdag 8 december.

Lees verder

Koninklijk Besluit over nieuwe coronamaatregelen is al gepubliceerd: dit staat erin

Een dag na het Overlegcomité is het Koninklijk Besluit met de nieuwe coronamaatregelen al gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. De maatregelen treden zaterdag om 11 uur in werking. Voor evenementen is er een 'overgangsweekend'.

Lees verder

Megarotsblok drijft in lavastroom van vulkaan op La Palma af

Het Spaanse Instituut voor Geologie heeft vrijdag beelden verspreid waarop te zien is hoe een enorm rotsblok meedrijft op de lavastroom die uit de Cumbre Vieja op La Palma vloeit. Ondertussen is het leger ook bezig met het ruimen van de assen en lava die het eiland bedekken. Kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

Vlaanderen krijgt volgende twee jaar 49 ultrasnelladers

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) zal op 49 locaties langs snel- en gewestwegen in Vlaanderen ultrasnelladers (150kW) uitrollen. Dat gebeurt tegen juni 2024.

Lees verder

Ouders van schutter in Amerikaanse school opgepakt na vluchtpoging

De ouders van de vijftienjarige verdachte van de dodelijke schietpartij in een school in Detroit, zijn zaterdag door de politie opgepakt. Het echtpaar was enkele uren eerder op de vlucht geslagen, nadat was bekendgeraakt dat ze zouden worden aangeklaagd voor onvrijwillige doodslag.

Lees verder

Honderdtal brandweerlui betoogt voor beter statuut

Op het Kunst-Wetkruispunt in Brussel hebben brandweermannen betoogd voor een beter statuut en een betere eindeloopbaanregeling. Ze eisen ook garanties over het behoud of de overgang naar 12- of 24-uurdiensten, en ze stellen de vaccinatieplicht in vraag.

Lees verder

Hese president Biden vecht tegen hoestbui tijdens toespraak

De Amerikaanse president Joe Biden verscheen vrijdag met een schorre stem op een persconferentie over de nationale economie. Het ontging de aanwezige journalisten niet dat de president een hoestbui onderdrukte, waarna Biden de pers verzekerde dat hij alleen maar verkouden was. Kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

Vulkaanuitbarsting drijft Javanen op de vlucht

Op het Indonesische eiland Java is zaterdag de vulkaan Semeru opnieuw uitgebarsten. De nabijgelegen dorpen zijn door de dikke rookwolken in duisternis gehuld. Op lokale tv-stations zijn beelden van vluchtende mensen te zien.

Lees verder

Ouders kunnen tijdelijke werkloosheid inroepen tijdens extra week kerstvakantie

Ouders die moeilijkheden ondervinden om hun kinderen op te vangen in de week van 20 december zullen bij de RVA een aanvraag kunnen indienen voor tijdelijke werkloosheid voor overmacht door corona. Het Overlegcomité besliste vrijdag een extra week kerstvakantie voor het basisonderwijs in te lassen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

Lees verder

Minstens dertig doden bij terroristische aanval in Mali

Bij een aanval van vermoedelijke jihadisten op een bus, zijn vrijdag in het centrum van Mali minstens dertig mensen gedood. Dat hebben lokale overheden zaterdag meegedeeld.

Lees verder

Paus hekelt Europees 'nationalistisch egoïsme' bij migratiekwesties

Paus Franciscus heeft zaterdag tijdens een bezoek aan Griekenland kritiek geuit op de manier waarop migratie in Europa wordt aangepakt. Europa wordt verscheurd door 'nationalistisch egoïsme' en ontduikt daardoor zijn verantwoordelijkheid, stelt hij.

Lees verder

Vermoeide paus doet een oogje dicht tijdens bezoek in Cyprus

Paus Franciscus is afgelopen week naar de Cypriotische hoofdstad Nicosia gereisd om er de orthodoxe leider Chrysostomos II te ontmoeten. Tijdens zijn bezoek maakte de paus een vermoeide indruk, even leek hij zelfs in slaap te vallen. Bekijk beelden van het bezoek in bovenstaande video.

Lees verder

Valérie Pécresse wordt presidentskandidaat voor Les Républicains

Valérie Pécresse zal Les Républicains vertegenwoordigen bij de volgende Franse presidentsverkiezingen in april 2022. Dat heeft de partij zaterdag bekendgemaakt. Zij was de favoriet tegen Eric Ciotti, haar uitdager die bij de eerste stemronde als beste uit de bus kwam.

Lees verder

Wout van Aert overklast concurrentie op Superprestige Boom

Wout van Aert (Jumbo-Visma) heeft zaterdag bij zijn comeback in het veld meteen de overwinning gepakt. De Belgische kampioen ging er tijdens de Superprestige-manche in Boom in de tweede ronde al alleen vandoor en werd niet meer ingehaald.

Lees verder

Matthias Diependaele reageert op verlaagde Vlaamse kredietwaardigheid: 'Dit smaakt bitterzoet'

Kredietbeoordelaar Moody's heeft de kredietwaardigheid van Vlaanderen verlaagd. Minister van  Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA) zegt 'trots te zijn op de rugdekking die we vanuit Vlaanderen aan onze ondernemers hebben gegeven', en werkt aan een voorstel om de Vlaamse schuldgraad aan te pakken.

Lees verder

AA Gent wint nipt van OH Leuven en duikt de top vier binnen

AA Gent had aan één doelpunt voldoende om de drie punten uit Leuven mee te nemen. Het werd de derde opeenvolgende competitiezege voor de ploeg. Tissoudali scoorde al voor rust met een gelukje en besliste zo uiteindelijk een duel dat vooral na rust echt boeiend werd om te volgen.

Lees verder

Antarctica in het donker door totale zonsverduistering

De lange zomerse pooldag op Antarctica is zaterdag korte tijd verduisterd geweest door een totale zonsverduistering. Het spektakel werd door maar weinig mensen waargenomen. Het continent rond de Zuidpool is onbewoond, al zijn er wel onderzoeksstations waar wetenschappers werken.

Lees verder

KMI waarschuwt voor gladde wegen in een groot deel van het land

Het KMI waarschuwt voor gladde wegen zaterdagavond en - nacht. Code geel is van kracht in Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant, Brussel en in Wallonië.

Lees verder

Onderwijs reageert gepikeerd op uitspraken Jan Jambon

'Jan, in twee zinnen heeft u vrijdag getoond hoe u denkt over het Vlaamse basisonderwijs.' Dat stond in een open brief van schooldirecteur Gunter Aerts, veelvuldig gedeeld op sociale media. De minister-president omschreef de laatste week voor de kerstvakantie als 'pedagogisch onbelangrijk, met wat voorlezen en weet-ik-veel-wat'.

Lees verder

KV Oostende pakt eerste zege in zes matchen (2-1) tegen Eupen en blijft weg uit degradatiezone

Sinterklaas bracht de eerste competitiezege in bijna twee maanden voor KV Oostende. Het zag er lang benard uit tegen Eupen, maar in het slotkwartier konden de Kustboys een achterstand omzetten in een verdiende zege via Gueye en Bätzner (2-1). Een opluchting voor de club, want ook kelderconcurrent Cercle Brugge won op KV Kortrijk.

Lees verder

Cercle Brugge wint derby tegen mak KV Kortrijk

Cercle Brugge heeft een gouden zaak gedaan in het klassement. De Vereniging zette een onmondig KVK met 0-2 weg. De ongrijpbare Rabbi Matondo tekende voor de twee doelpunten. Met de eerste zes op zes zet Cercle Brugge druk op SV Zulte Waregem, dat zondag tegen Anderlecht speelt. Kortrijk blijft na een 4 op 15 hangen in de middenmoot.

Lees verder

Luca Brecel stoot door naar finale UK Championship snooker: 'Mijn beste gevoel ooit aan de snookertafel'

De 26-jarige Belgische snookerspeler Luca Brecel staat in de finale van het prestigieuze UK Championship snooker, een van de drie grootste snookertoernooien (de befaamde 'Triple Crown', naast het WK en de Masters). In de halve finale klopte hij de Brit Kyren Wilson, het nummer vijf van de wereld, met 4-6. Zondag staat de finale op het programma.

Lees verder

Club bibbert naar winst tegen Seraing: 3 - 2

Zonder Hans Vanaken en Eder Balanta deed Club Brugge wat moest tegen Seraing, maar het speelde ondanks de frisse temperaturen opnieuw met klamme handjes. Blauw-zwart liet de Luikenaars bij 2-0 en 3-1 opnieuw in de match komen. De kampioen slikte nu al 23 tegengoals, meer dan Sporting Charleroi of KV Kortrijk.

Lees verder

Ocad waarschuwt voor weerstand tegen coronaregels

De weerstand tegen de coronamaatregelen in ons land is de afgelopen maanden sterk toegenomen en leidt tot meer polarisatie, extremisme en bedreigingen. Dat concludeert Ocad, het orgaan dat in ons land de dreigingsanalyse maakt, in een rapport.

Lees verder

Zondag overwegend betrokken met hier en daar regen en smeltende sneeuw

Het is zondagochtend overwegend betrokken met wat lichte tot matige regen, waarbij er tijdelijk ook smeltende sneeuw in het hogere binnenland kan vallen.

Lees verder

Minstens dertien doden na vulkaanuitbarsting op Java

Bij de uitbarsting van de vulkaan Semeru zijn zaterdag op het Indonesische eiland Java dertien mensen om het leven gekomen. Reddingswerkers zoeken intussen voort naar slachtoffers.

Lees verder

Chris Cuomo 'met onmiddellijke ingang' ontslagen bij CNN

Anker Chris Cuomo is met onmiddellijke ingang ontslagen door zijn werkgever CNN. Eerder deze week werd Cuomo al geschorst omdat hij te nauw samenwerkte met zijn oudere broer Andrew, die als gouverneur van New York in een seksschandaal belandde.

Lees verder

Hoe onze politici Tiktok veroveren: fitnessen met Di Rupo en dansen met Van Grieken

Meer en meer politici wagen zich aan de razend populaire jongerenapp Tiktok. Elio Di Rupo, Conner Rousseau, Tom Van Grieken, Annelies Verlinden… Allemaal zijn ze actief op Tiktok. Maar wat doen ze daar eigenlijk, en wie is de populairste? Wij doken in de eindeloze Tiktok-stroom en zetten in bovenstaande video enkele opvallende video's op een rijtje.

Lees verder

Brusselse politie houdt zich klaar voor nieuwe betoging tegen coronabeleid

In Brussel vindt zondag een nieuwe manifestatie plaats tegen de huidige coronamaatregelen. Twee weken geleden kwamen daar nog 35.000 mensen op af en eindigde de betoging in zware rellen. Volgens het Ocad is de weerstand tegen de coronamaatregelen de laatste maanden sterk toegenomen, wat leidt tot meer polarisatie, extremisme en bedreigingen.

Lees verder

Tom Lenaerts reageert op zaak-De Pauw: 'Iedereen die erbij betrokken is, is vernederd de voorbije jaren'

Tom Lenaerts heeft zaterdag in het Canvas-programma Alleen Elvis blijft bestaan voor het eerst gereageerd op de uitspraak in het proces rond ex-collega en vriend Bart De Pauw. Hij noemde het een 'tragische' en 'intrieste' affaire, waarbij het 'nooit tot een rechtszaak had mogen komen'. 'Iedereen die erbij betrokken is, is vernederd de voorbije jaren.'

Lees verder

Drie doden bij lawine in Oostenrijk

In Oostenrijk zijn drie skiërs onder een lawine bedolven. Geen van hen overleefde het incident.

Lees verder

Reisadviezen aangepast: nog meer delen van Frankrijk, Spanje en Italië kleuren rood

Vanaf vandaag kleurt de coronakaart opnieuw weer wat roder na een aanpassing van het reisadvies door Buitenlandse Zaken. Onder andere in Frankrijk, Spanje en Italië komt er wat meer rood bij.

Lees verder

Laatste lid van 'Band of Brothers' overleden op 99-jarige leeftijd

Edward D. Shames, een Amerikaanse oorlogsheld die op D-Day op de stranden van Normandië landde, is op 99-jarige leeftijd overleden in zijn eigen huis.

Lees verder