Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 21 december 2021

Japan voert eerste executies uit sinds 2019

HLN
Japan voert eerste executies uit sinds 2019
Japan heeft vandaag drie ter dood veroordeelde gevangenen geëxecuteerd. Het is voor het eerst sinds 2019 dat de doodstraf in het land is uitgevoerd. Volgens de Japanse regering waren de straffen nodig als reactie op "voortdurende, afschuwelijke misdaden". Het waren tevens de eerste executies sinds het aantreden van premier Fumio Kishida in oktober.
Lees verder

Assisenjury beslist vandaag over schuld van Steve Bakelmans op proces Julie Van Espen
Op het assisenproces van Steve Bakelmans (41) is het vandaag aan de volksjury om te beslissen of hij schuldig is aan de verkrachting van en de moord op studente Julie Van Espen (23) uit Schilde. De uitspraak over de schuld gebeurt in het openbaar: pers en publiek zijn dan opnieuw toegelaten.
Lees verder

Bodemsaneringsfonds voor lekkende stookolietanks wordt in de lente operationeel
Het bodemsaneringsfonds dat eigenaars van lekkende stookolietanks kan vergoeden voor de sanering van vervuilde grond kan in de lente van volgend jaar van start gaan. Dat laat het kabinet van minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) weten. Vanaf dan kunnen dossiers worden opgemaakt en terugbetaald.
Lees verder

'Knaldrang' gekozen tot woord van het jaar 2021
Het woord 'knaldrang' is in Vlaanderen verkozen tot woord van het jaar 2021. Het kreeg 37,2 procent van de bijna 7.000 stemmen achter zich in de verkiezing die door Van Dale georganiseerd werd in samenwerking met de VRT. De tweede plaats is voor 'tegelwippen', 'boosterprik' eindigde op de derde plaats.
Lees verder

Nora Gharib eerlijk over scheiding en co-ouderschap: "Zelfs m'n advocaat begreep niet waarom we uit elkaar gingen"
"De passie was op, en daarom hebben we samen beslist om te scheiden." Tijdens 'Dancing with the Stars' sprak Nora Gharib (28) al met tranen in de ogen over haar recente stukgelopen huwelijk met Anson Ansare (29). In de nieuwe podcast van VTM-nieuwsanker Freek Braeckman (42) laat ze nu nog dieper in haar ziel kijken. Ze vertelt openhartig over hoe het co-ouderschap loopt, de band met haar ex en de relatie met haar ouders. "We wilden onszelf de kans op een tweede leven niet ontzeggen."
Lees verder

Raak niet aan de oude wonde: strijden tegen onrecht kreeg Vincent Kompany van kinds af mee
Zelden was hij zo aangeslagen, maar Vincent Kompany zal zich niet wegsteken in het racisme-debat. Zijn stem zal even luid weerklinken als in zijn jeugdjaren. Portret van hoe de 'free fighter' in Kompany gevormd werd.
Lees verder

Dieter Coppens gaat met jongdementerenden aan de slag in 'Restaurant Misverstand': "Ik heb Alzheimer van heel dichtbij meegemaakt"
Het reilen en zeilen van een restaurant in Mechelen waar het voltallige personeel de diagnose jongdementie kreeg, met Seppe Nobels als de bezielende chef-kok en met Dieter Coppens, die na 'Down the Road' opnieuw luisterend oor en gastheer is. Dat wordt straks 'Restaurant Misverstand', de opvallende nieuwkomer in het tv-voorjaar van 2022 dat Eén vandaag officieel voorstelt. "We willen laten zien waar zij wel nog toe in staat zijn", vertelt Coppens.
Lees verder

Vastgoedprijzen in tien jaar met 28 procent gestegen
De Belgische vastgoedprijzen zijn in tien jaar tijd met 28 procent gestegen, tot 2.164 euro per vierkante meter. Dat blijkt dinsdag uit de allereerste prijsbarometer van vastgoedwebsite Immoweb. De coronapandemie heeft die negatieve tendens geaccentueerd.
Lees verder

James Cooke danst met een man in feestspecials 'Dancing with the stars': "Gek dat het zo lang heeft moeten duren"
Aan glitter en glamour ontbreekt het doorgaans niet in 'Dancing With the Stars', maar voor de feestspecials steken de opvallendste kandidaten van de eerste twee seizoenen nog een tandje bij. James Cooke zorgt voor een primeur: voor het eerst in de geschiedenis van de Belgische DWTS danst een man met een man. "Dat was mijn voorwaarde om mee te doen", zegt James. 'Anno 2021 wordt het tijd dat we eens tonen dat dit niet meer dan normaal is.'
Lees verder

Missie van blauwhelmen in Congo verlengd met jaar
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft maandag zijn vredesmissie in de Democratische Republiek Congo met een jaar verlengd. Het aantal blauwhelmen blijft ongeveer hetzelfde. Ze zullen zich concentreren op het noordoosten van het land en de gezamenlijke operaties met de Congolese strijdkrachten opvoeren.
Lees verder

Pentagon: honderdtal militairen nam afgelopen jaar deel aan verboden extremistische activiteiten
Ongeveer honderd leden van het Amerikaanse leger hebben afgelopen jaar deelgenomen aan een of andere vorm van een "verboden extremistische activiteit". Dat heeft het Pentagon maandag lokale tijd bekendgemaakt bij de voorstelling van zijn nieuwe richtlijnen voor militairen.
Lees verder

OVERZICHT. Gemiddeld aantal nieuwe besmettingen zakt onder 9.000 per dag, ook ziekenhuisopnames dalen met een derde
De nieuwe besmettingen met het coronavirus en de ziekenhuisopnames wegens Covid-19 blijven afnemen met ongeveer een derde in België. Dat blijkt uit voorlopige gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

Australische premier sluit nieuwe lockdowns uit ondanks recordaantal coronabesmettingen
De Australische autoriteiten moeten mensen niet langer in lockdowns plaatsen, vindt de Australische premier Scott Morrison. Ondanks een recordaantal coronabesmettingen in het land zei Morrison vandaag dat de regering niet langer "met de harde hand" moet handelen.
Lees verder

Kouder begin van de week, temperaturen stijgen in aanloop naar kerst
Vandaag blijft het rustig en zonnig in het zuiden van het land. In het noorden en het centrum is het lokaal grijs met rijmplekken, maar daar wordt het uiteindelijk ook zonnig. Het wordt kouder dan de vorige dagen met maxima tussen 1 en 3 graden. De wind waait zwak. Het KMI waarschuwt voor mogelijke CO-vergiftiging.
Lees verder

Kouder begin van de week met mist, temperaturen stijgen in aanloop naar kerst
Vandaag blijft het rustig en zonnig in het zuiden van het land. In het noorden en het centrum is het lokaal grijs met rijmplekken, maar daar wordt het uiteindelijk ook zonnig. Het wordt kouder dan de vorige dagen met maxima tussen 1 en 3 graden. De wind waait zwak. Het KMI waarschuwt voor mogelijke CO-vergiftiging.
Lees verder

Maaike Cafmeyer blikt terug op proces De Pauw: "Ik werd openlijk aan de schandpaal genageld"
Een maand na het hele proces rond Bart De Pauw (53), heeft Maaike Cafmeyer (48) voor het eerst gereageerd op de zaak. Aan de hand van een gedicht vertelde ze in het programma 'Winteruur' van Wim Helsen op Canvas dat ze heel diep heeft gezeten. "Ik was wanhopig en verdrietig. Ik zat in een put en ik wist niet hoe ik er ooit nog uit zou raken."
Lees verder

Sinds mei amper 16 meldingen over racisme en discriminatie, samenwerking Kazerne Dossin blijft beperkt tot passage Noa Lang
Dat de impact van racisme niet te onderschatten valt, bewijst de reactie van Vincent Kompany. Toch is er via het officiële meldpunt slechts zestien keer aangifte tegen racisme en discriminatie gedaan. De inhoud daarvan is soms heftig. Van 'zwarte aap' tot 'négro'.
Lees verder

"Jongeren niet massaal aan het vapen brengen": CD&V wil limiet op smaakjes van e-sigaret
Als het van Kamerlid Els Van Hoof (CD&V) afhangt, komt er een beperking op het aantal smaakjes van de e-sigaret. Dat moet voorkomen dat jongeren door die aantrekkelijke smaakjes naar de e-sigaret worden gelokt. "Het is niet de bedoeling dat jongeren massaal aan het vapen worden gebracht, zeker nu blijkt dat de e-sigaret helemaal niet zo onschadelijk is als eerst gedacht", aldus Van Hoof, die daarvoor een wetsvoorstel heeft ingediend.
Lees verder

Beluister hier 'Freek blijft slapen' met een openhartige Nora Gharib
Op 1 juli maakte presentatrice en actrice Nora Gharib (28) bekend dat er een einde gekomen was aan haar huwelijk met Anson Ansare (29). In de podcast 'Freek blijft slapen' van VTM-nieuwsanker Freek Braeckman (42) legt ze uit hoe ze de afgelopen maanden beleefde.
Lees verder

Philippe Geubels heeft lensimplantaten: "Enorm voordeel, ook tijdens de seks"
Iedereen kent Philippe Geubels (40) als de komiek met een bril, maar daar zou binnenkort wel eens verandering in kunnen komen. In een nieuwe aflevering van 'Welcome To The AA', de podcast van Alex Agnew en Andries Beckers, verklapt de 'Taboe'-presentator dat hij lensimplantaten heeft laten plaatsen. Toch is helemaal afscheid nemen van zijn bril niet evident. "Ik vind het moeilijk om 'm af te laten omdat iedereen mij zo kent."
Lees verder