Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 2 december 2021

Hoe rechterhand Aquino én criminele aannemer met politieke banden weer in grootschalig drugsonderzoek belanden

HLN
Hoe rechterhand Aquino én criminele aannemer met politieke banden weer in grootschalig drugsonderzoek belanden
Gerechtelijke speurders vielen woensdagochtend binnen op 29 adressen in Belgisch en Nederlands Limburg. In het onderzoek gelinkt aan grootschalige drugs- en sigarettenhandel blijkt de 67-jarige Maaseikenaar Hendrik Pals de spilfiguur, eerder al veroordeeld voor fraude in een corruptiedossier met ex-schepen Ali Caglar. Ook Nico Beckx, rechterhand van de Aquino's, duikt weer op in het dossier, ondanks een eerdere veroordeling van zeven jaar na vijf drugstransporten.
Lees verder

Chileense wetenschappers ontdekken nieuwe soort dinosaurus met strijdbijl als staart
In een studie die deze week werd gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift Nature, kondigen Chileense wetenschappers de Stegouros elengassen aan. Deze nieuwe soort dinosaurus had een opvallende staart die eindigde in een soort van bijl.
Lees verder

Sammy Mahdi (CD&V): "Noodopvang in Glons kan morgen openen"
Volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) kan de noodopvang van asielzoekers op de militaire basis van Glons in principe vrijdag opstarten. "Het sneeuwt buiten. Er is geen tijd te verliezen", klonk het donderdag in de Kamer.
Lees verder

Andrik (31) stierf in het verkeer, nu deelt zijn beste vriend Pieterjan gratis lichtjes uit zodat elke fietser met licht de weg op kan
Als het van Pieterjan Nuitten (32) afhangt, rijdt geen enkele fietser binnenkort nog zonder licht. Op de kruispunten en langs de wegen van zijn thuisstad deelt de Gentenaar gratis lampjes uit aan al wie onverlicht voorbij scheert. Met in het achterhoofd: zijn beste vriend Andrik, die twee jaar geleden op zijn 31ste omkwam in het verkeer. "Hij zou er al mee aan 't lachen zijn: 'wat doet gíj nu weer voor mij, Peejee'?"
Lees verder

HET DEBAT. Moeten ongevaccineerden voorrang in de zorg afstaan? Dit is jullie mening
Patrick Loobuyck, moraalfilosoof aan Universiteit Antwerpen, is voorstander van een opkomstplicht in de vaccinatiecentra. Vaccinweigeraars zouden daar een document moeten ondertekenen waarin staat op de hoogte te zijn van de mogelijke gevolgen. Een van de gevolgen kan zijn dat de ongevaccineerden mogelijk geen voorrang zullen krijgen als coronapatiënt op gevaccineerden in een noodsituatie. Moeten ongevaccineerden voorrang in de zorg afstaan? Eerder vandaag lieten we enkele experts aan het woord. Nu is het jullie beurt.
Lees verder

Wanneer moet ik mij laten testen na hoogrisicocontact? Moet ik als gevaccineerde nog in quarantaine? En welke regels gelden voor kinderen? De belangrijkste vragen over de nieuwe teststrategie beantwoord
De teststrategie na een hoogrisicocontact is nog maar eens aangepast. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid beslist. De huisartsen - die vorige week nog pleitten voor een herziening van de teststrategie - zijn tevreden, maar een mens moet maar kunnen volgen. Karine Moykens, voorzitter van het Interfederaal Comité Testing en Tracing, beantwoordt de meest pertinente lezersvragen.
Lees verder

Na de 6-0 nu een 6-1: Luca Brecel op een drafje naar kwartfinales UK Championship snooker
Luca Brecel (WS-40) heeft zich in het Engelse York voor de kwartfinales van het UK Championship geplaatst. Twee dagen nadat hij de Schot Stephen Maguire (WS-8) een 6-0 om de oren gaf, deed 'The Belgian Bullet' tegen Anthony Hamilton (WS-56) amper minder goed. 'The Sheriff of Pottingham' moest met 6-1 voor de bijl.
Lees verder

Willy Wonka-droom opgeborgen: Tony's Chocolonely bouwt dan toch geen pretparkfabriek
De Nederlandse ethische chocoladefabrikant Tony's Chocolonely staakt de plannen voor de bouw van een eigen chocoladefabriek met pretpark in Zaandam, bij Amsterdam. De miljoenen die daarmee vrijkomen, worden geïnvesteerd in internationale uitbreiding, onder meer in België.
Lees verder

Katje Twenty komt na acht jaar (!) opnieuw thuis: "Nog even lief, maar wel een dikke patat geworden"
Marie-Claire (68) en Firmin (66) uit Oud-Heverlee konden hun geluk maandag niet op: hun katje Twenty dat in 2013 spoorloos verdween kwam terug thuis. Kerngezond en even speels, maar wel met een extra vetlaagje volgens Marie-Claire. De witte kater werd uiteindelijk gevonden in het Limburgse Tessenderlo en de gelukkige eigenaars hebben nu een vermoeden hoe ze daar beland is. "Ze herkent haar favoriete plekjes bij ons thuis zelfs nog!", glundert Marie-Claire.
Lees verder

Scholen proberen examens te redden, maar leerlingen zitten met extra stress: "Heeft studeren nu wel nut?"
Op een week tijd is het aantal scholen dat dicht ging wegens corona zo goed als verdubbeld, van 69 naar 115. Bevoegd minister Ben Weyts was gisteren niet van plan om extra maatregelen te nemen, maar het overlegcomité vandaag viseert ook de scholen. Volledig afstandsonderwijs behoort tot de mogelijkheden. De vraag die sowieso op ieders lippen rust is dan: hoe krijg je nu de examens georganiseerd. Extra stresserend voor de tieners die nu over hun boeken gebogen zitten. "Ik zit hier wel te studeren, maar heeft dat nog wel zin?".
Lees verder

Coach plaatst verkoudheid Wout van Aert in juiste context en blikt vooruit: "Alles staat in functie van klassieke voorjaar"
"Ik ben benieuwd." Coach Marc Lamberts herhaalt het tot vier keer toe. Benieuwd — en wij met hem — naar hoe de crosser Wout van Aert zich in zijn voorbereiding op het klassieke voorjaar gaat profileren. Te beginnen, jawel, zaterdag in Boom.
Lees verder

Weyts over verregaand GEMS-advies: "Laatste plek waar je het licht uit doet, is de school"
Het rapport dat de GEMS-expertengroep heeft afgeleverd, komt volgens Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) neer op een "de facto lockdown". De N-VA-minister begrijpt dat de experten "ingrijpende maatregelen bepleiten", maar hij hamert op de maatschappelijke kost van schoolsluitingen. "De laatste plek waar je verplicht het licht uit doet, is de school", aldus minister Weyts vandaag in het Vlaams Parlement.
Lees verder

Minister Diependaele wil frietkoten beschermen als monument: "Ik hou van een heerlijk pak friet, maar de typische frietkoten gaan verloren"
Het is deze week de Week van de Friet. Volgens Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) de ideale gelegenheid om onze frietkotcultuur extra in de kijker te zetten. Hij deelt dan ook in primeur mee om de Vlaamse frietkoten te beschermen als monument.
Lees verder

Voetbal weer achter slot en grendel? "Wetenschap zegt dat stadion een veilige omgeving is"
Vorige week vond het Overlegcomité het niet nodig om minder publiek toe te laten bij voetbalwedstrijden. Nu ziet het ernaar uit dat de stadionpoorten in één klap gesloten zullen worden. "We hopen ook in deze moeilijke tijden ontspanning blijven voorzien voor de fans", klinkt het bij de Pro League.
Lees verder

HLN is eerste nieuwsmerk in top 5 meest bezochte websites van België
HLN staat als enige nieuwsmerk in de top 5 van populairste websites in België. Dat blijkt uit het nieuwe jaarrapport van de VRM, de Vlaamse regulator van de Media. HLN is de enige nieuwssite die zo'n unieke positie inneemt, en is daarmee populairder dan grote internationale spelers als Instagram, Twitter of Netflix. De cijfers komen uit een jaarlijkse vergelijking die de VRM - de onafhankelijke toezichtshouder van de media - jaar na jaar bijhoudt. HLN stond al langer als enige nieuwssite in de top 10, maar springt nu dus naar de vierde positie.
Lees verder

Angèle deelt voorproefje van nieuwe nummers op Instagram
Op 10 december lanceert Angèle (25) haar tweede plaat 'Nonante-Cinq'. Om haar fans een idee te geven van haar nieuwe muziek liet de zangeres via Instagram al enkele stukjes van songs horen.
Lees verder

"Ninja" valt twee politieagenten aan met zwaard in Frankrijk
Een man in ninja-outfit heeft vandaag in Cherbourg in het noordwesten van Frankrijk twee politieagenten aangevallen en verwond met een zwaard. Dat deelt een woordvoerder van de politie mee. De man werd neergeschoten en gearresteerd.
Lees verder

Wilde dieren besmet met corona in Canada
In het Canadese Quebec zijn drie herten besmet geraakt met het coronavirus. Dat heeft de regering bekendgemaakt. Het zijn de eerste gemelde gevallen van een infectie bij wilde dieren in Canada.
Lees verder

Journalist BBC biedt excuses aan voor beledigen Britse royals
De journalist die een veelbesproken BBC-documentaire over de prinsen William (39) en Harry (37) maakte, heeft zich verontschuldigd voor eerdere beledigingen aan het adres van enkele leden van de Britse koninklijke familie. Amol Rajan scheef in 2012 een artikel waarin hij de inmiddels overleden prins Philip een "racistische grappenmaker" noemde en de publieke rol van William en zijn vrouw Kate Middleton (39) als "totaal bedrog" kwalificeerde.
Lees verder

Wereldbekerjumping van Mechelen voor tweede jaar op rij afgelast
De wereldbekerjumping van Mechelen zal ook dit jaar niet doorgaan. Net als in 2020 gooit de coronapandemie roet in het eten.
Lees verder