Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 2 december 2021

HET DEBAT. Moeten ongevaccineerden voorrang in de zorg afstaan?

HLN
HET DEBAT. Moeten ongevaccineerden voorrang in de zorg afstaan?
Moraalfilosoof Patrick Loobuyck van de Universiteit Antwerpen pleit voor een opkomstplicht voor vaccinatie. Wie niet komt, betaalt een solidariteitsbijdrage en moet een papier ondertekenen waarop staat dat ongevaccineerden mogelijk geen voorrang zullen krijgen als coronapatiënt op gevaccineerden in een noodsituatie. Wat denk jij? Moeten ongevaccineerden voorrang in de zorg afstaan? Eerst laten we onze experts aan het woord. Daarna is het jullie beurt.
Lees verder

"Bidden is beter dan inenten": televisiedominee én notoir antivaxer Marcus Lamb overleden aan corona
Hij suggereerde dat mensen beter bidden in plaats van zich te laten inenten. Maar het coronavirus kreeg de Amerikaanse televisiedominee Marcus Lamb (64) toch te pakken. De oprichter van de conservatieve christelijke omroep 'Daystar Television Network' stierf dinsdag aan Covid-19.
Lees verder

HERBEKIJK. De integrale show van de Kristallen Fiets met 'special guest' Primoz Roglic, een zieke Wout van Aert en ook prijzen voor Nys, Declercq en Kopecky
Wout van Aert (27) heeft voor de tweede opeenvolgende keer de Kristallen Fiets voor mannen gewonnen. Onze landgenoot was ziek en kon dus niet op de uitreiking aanwezig zijn, maar met niemand minder dan Primoz Roglic was er een waardige vervanger naar Vilvoorde afgezakt. Niet enkel Van Aert, maar ook Thibau Nys, Tim Declercq, de broers Roodhooft en Lotte Kopecky vielen in de prijzen. Herbeleef en herbekijk hierboven het relaas van de hele avond.
Lees verder

Peter Van de Veire is opgelucht na zijn beslissing om te stoppen bij MNM: "Ik moet eindelijk niet meer zwijgen"
Vanochtend kondigde Peter Van de Veire (50) zijn afscheid aan bij MNM. Na 13 jaar stopt hij met zijn 'Grote Peter Van de Veire Ochtendshow' en verlaat hij ook in één keer de zender. Het nieuws kwam de dag na zijn 50ste verjaardag die hij vierde met een speciale aflevering van het radioprogramma. "Neen, de luistercijfers hebben helemaal niets met m'n beslissing te maken" klinkt het.
Lees verder

Nafi Thiam moet training even onderbreken voor lang uitgestelde neusoperatie
Nafi Thiam (27) heeft een lang uitgestelde operatie aan haar neus ondergaan. De olympische kampioene in de zevenkamp maakte het nieuws bekend op haar Instagramaccount.
Lees verder

Nafi Thiam moet training even onderbreken voor lang uitgestelde neusoperatie: "Kleine rectificatie"
Nafi Thiam (27) heeft een lang uitgestelde operatie aan haar neus ondergaan. De olympische kampioene in de zevenkamp maakte het nieuws bekend op haar Instagramaccount.
Lees verder

Bouwen kan voortaan op grote schaal met gerecycleerd beton
De bouw is goed voor zowat 30 procent van de totale afvalberg, maar die wordt vanaf nu een stukje kleiner met de massaproductie van gerecycleerd beton. Een Mechels bedrijf zorgt voor de primeur die past binnen het circulair maken van de industrie.
Lees verder

CD&V-voorzitter Coens voorstander van een coronabarometer
CD&V-voorzitter Joachim Coens steunt het principe van een coronabarometer. Dat verklaart hij aan Knack naar aanleiding van een opiniestuk van partijgenoot en Kamerlid Nawal Farih. "Er is niets ergers dan om de haverklap te veranderen van maatregelen", vindt Coens.
Lees verder

Europese boete van 344 miljoen euro voor resem grootbanken
De Europese Commissie heeft een boete van in totaal 344 miljoen euro opgelegd aan de banken UBS, Barclays, RBS, HSBC en Crédit Suisse. De Europese grootbanken maakten deel uit van een kartel rond prijsafspraken over de handel in valuta, meldt het dagelijks bestuur van de Europese Unie donderdag.
Lees verder

Na dagen stilzwijgen reageert Erica Meiland eindelijk op rel: "Ik kom op voor rechten van vrouwen"
Erica Meiland (58) heeft voor het eerst gereageerd op de commotie die is ontstaan vanwege islamofobe uitspraken in haar biografie. Diverse bedrijven gaven de afgelopen weken te kennen geen zaken meer met de familie te willen doen vanwege de quotes.
Lees verder

OPROEP. Welke vragen heeft u over de nieuwe teststrategie?
De teststrategie na een hoogrisicocontact is nog maar eens aangepast. Een gevaccineerde die een hoogrisicocontact had, zal zich voortaan tussen de derde en zesde dag na het contact moeten testen. Je kan ook zelf hoogrisicocontacten ingeven, zodat die sneller een code krijgen om zich te laten testen. Welke vragen heeft u nog over de nieuwe teststrategie? Laat het ons weten en dan zoeken wij een antwoord. Stuur een mailtje naar esther.de.leebeeck@dpgmedia.be met vermelding van je telefoonnummer. Alvast bedankt!
Lees verder

Rusland waarschuwt voor "nachtmerrie" van militaire confrontatie
De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, waarschuwt dat "het nachtmerriescenario van de militaire confrontatie" terugkeert in Europa. De relaties met Rusland zijn de laatste tijd sterk onder spanning geraakt. Moskou wordt ervan beschuldigd troepen te verzamelen aan de grens met Oekraïne. Dat land vreest een invasie.
Lees verder

Coronagevallen in Afrika stijgen snel door omikronvariant
De nieuwe omikronvariant van het coronavirus zorgt voor een snelle stijging van het aantal coronagevallen in Afrika. Met Botswana, Ghana, Nigeria en Zuid-Afrika is omikron nu in vier landen op het continent vastgesteld, zo zegt John Nkengasong van de Gezondheidsorganisatie van de Afrikaanse Unie (Africa CDC) donderdag.
Lees verder

Veldrit in Boom komt wellicht niet in gevaar voor licht verkouden Van Aert
Geen Wout van Aert op de uitreiking van de Kristallen Fiets gisteren, maar zijn terugkeer in het veld zaterdag komt wellicht niet in het gedrang. Marc Lamberts, zijn trainer, zegt dat Van Aert slechts een lichte verkoudheid heeft en in Boom normaal gezien aan de start verschijnt.
Lees verder

Van Aert heeft lichte verkoudheid, veldrit in Boom komt wellicht niet in gedrang
Geen Wout van Aert op de uitreiking van de Kristallen Fiets gisteren, maar zijn terugkeer in het veld zaterdag komt wellicht niet in het gedrang. Marc Lamberts, zijn trainer, zegt dat Van Aert slechts een lichte verkoudheid heeft en in Boom normaal gezien aan de start verschijnt.
Lees verder

Alfa, delta en nu ook omikron: hoe snel rukten de (dominante) voorlopers van de nieuwe variant op? En zal het lang duren voordat omikron dominant is?
Alfa, bèta, gamma, delta en omikron: de wereld heeft volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) inmiddels vijf 'variants of concern' gekend. Vooral de alfa- en deltavariant hebben ons land geteisterd en de omikronvariant is goed op weg om hetzelfde te doen. Nooit eerder had een variant immers zoveel mutaties als omikron heeft. "In Zuid-Afrika zie je de curve daardoor steil omhoog gaan", legt viroloog Marc Van Ranst (Rega Institute) uit.
Lees verder

Het loopt storm voor Spider-Man: Amerikaanse bioscooptickets doorverkocht voor 25.000 dollar
'Spider-Man: No Way Home' is in trek bij fans. In de Amerikaanse bioscopen is de vraag naar tickets in voorverkoop zo groot dat de voorstellingen voor de eerste draaiweken volledig uitverkocht zijn. Bovendien worden de kaartjes online doorverkocht voor woekerbedragen tot 25.000 dollar (zo'n 22.000 euro).
Lees verder

Nepaccounts Facebook zorgden voor onrust tijdens crisis aan grens Wit-Rusland en Polen
De Wit-Russische veiligheidsdienst KGB lijkt tijdens de migrantencrisis bij de buitengrens van de Europese Unie nepaccounts op sociale media te hebben ingezet. Daar deden mensen zich voor als activisten en journalisten om voor onrust te zorgen. Moederbedrijf Meta van Facebook meldt dat 41 accounts zijn verwijderd op Facebook en vier op Instagram.
Lees verder

Duits leger zwaait Angela Merkel uit met parade
Het Duitse leger zal bondskanselier Angela Merkel uitzwaaien met een parade donderdag om 19.30 uur, bij haar afscheidsceremonie. Zo zal de Bundeswehr Merkel eren voor haar zestien jaar aan de macht.
Lees verder

Rechter vervolgd voor vluchtmisdrijf na verkeersongeluk
Een plaatsvervangende rechter is voor het Luikse hof van beroep verschenen voor het plegen van vluchtmisdrijf na een verkeersongeluk. De man, advocaat van beroep en in dienst bij de rechtbank van Luik, wordt ervan verdacht dat hij de politie probeerde te ontkomen nadat hij een voetganger had aangereden.
Lees verder