Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 6 december 2021

Grieks-orthodoxe priester schreeuwt paus toe: ‘U bent een ketter’

Grieks-orthodoxe priester schreeuwt paus toe: 'U bent een ketter'

Paus Franciscus is zaterdag in het Griekse Athene aangekomen voor een driedaags bezoek dat de banden tussen de roomse kerk en de oosters-orthodoxe kerk moet verbeteren. Dat een eeuwenoud geschil tussen beide kerken nog steeds tot beroering leidt, bleek toen een Grieks-orthodoxe priester op straat schreeuwde dat Franciscus een ketter is. Kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

Agressie tegen zorgverleners in testcentra en wachtposten neemt toe: 'Iedere week is er wel een incident'

Zowel bij de wachtposten als in de testcentra merkt het zorgpersoneel een toename van agressie bij patiënten. 'Het gaat vooral om verbale agressie, maar ook dat heeft een grote impact', zegt Wim Verhoeven, voorzitter huisartsenwachtpost Antwerpen Noord.

Lees verder

Barack Obama verrast jonge basketters met knappe driepunter

Oud-president Barack Obama verraste afgelopen week een groep jongeren toen hij plots tijdens een workshop basketten opdook. Obama sprak zijn steun uit voor het project dat jongeren ondersteunt in hun educatie en bredere ontwikkeling, maar het was niet zijn speech die het meeste indruk maakte: de voormalige potus stal vooral de show met zijn prima basketbalskills.

Lees verder

Geesten rijpen voor coronabarometer

Een houvast met ijkpunten voor nieuwe coronamaatregelen. Dat is de opzet van een coronabarometer. In de politiek rijpen de geesten om die in te voeren.

Lees verder

Asielhonden vergezellen spelers van Zenit op het voetbalveld

Met een brede glimlach liepen de spelers van Zenit Sint-Petersburg vrijdag het voetbalveld op voor hun thuismatch tegen de Russische ploeg Rostov. Aan hun zijde wandelden deze keer geen kinderen mee: het elftal verscheen met puppy's uit het asiel in hun armen op de grasmat. Zenit vraagt met deze actie meer aandacht voor asielhonden.

Lees verder

Raoul Hedebouw verkozen tot nieuwe partijvoorzitter PVDA

Raoul Hedebouw, de enige kandidaat om Peter Mertens op te volgens als voorzitter van de communistische partij PVDA, werd met 94,1 procent verkozen.

Lees verder

Uitgerekend Radja Nainggolan schenkt Antwerp de titel van Ploeg van 't Stad tegen gefrustreerd Beerschot

Niemand minder dan Radja Nainggolan besliste zondagmiddag de 237ste Antwerpse derby. De ex-Beerschotter, die tijdig opgelapt geraakte, werd op de korrel genomen door het thuispubliek, maar haalde zijn gram met een schicht richting winkelhaak. Meteen ook het hoogtepunt in de burenstrijd die traag op gang kwam. Antwerp beent Club Brugge bij en neemt zijn tweede plek weer in. Rode lantaarn Beerschot ziet Cercle Brugge zeven punten uitlopen.

Lees verder

Beerschot-fan loopt veld op om vuurwerk in Antwerp-vak te gooien, ook rellen achteraf

De Antwerpse derby tussen Beerschot en Antwerp is zondagmiddag even voorbij het uur stilgelegd doordat een supporter van de thuisploeg over de boarding gekropen was. De onruststoker, die een bivakmuts droeg, gooide vuurwerk in het vak met Antwerp-fans maar kon snel overmeesterd worden door politieagenten in burger. Eerder hadden beide supportersclans ook al vuurwerk afgestoken in hun vakken.

Lees verder

Valérie Pécresse: 'Ik ben de enige die Macron kan verslaan'

Twee derde Merkel, een derde Thatcher, zo omschreef Valérie Pécresse zich in een interview. Slaagt zij erin om rechts in Frankrijk te verenigen en Les Républicains opnieuw naar het Élysée te brengen?

Lees verder

Tweede coronamars: minder opkomst, opnieuw rellen

Ongeveer 8.000 manifestanten trokken deze namiddag door Brussel om hun ongenoegen over de coronamaatregelen te uiten. De betoging verliep chaotisch en mondde uit in rellen.

Lees verder

Congreslid choqueert met kerstkaartje

Het Amerikaans congreslid Thomas Massie (Republikeinen) poseerde gewapend voor een kerstboom om zijn volgers een vrolijke kerst te wensen. Enkele dagen geleden kwamen vier leerlingen om in de VS na een schietpartij op een school.

Lees verder

Anderlecht sleept dankzij twee goals van Lior Refaelov wel zege binnen tegen Zulte Waregem

Danku, Lior Refaelov. Anderlecht haalde het met 3-2 van Zulte Waregem en de Gouden Schoen eiste opnieuw een hoofdrol op met twee doelpunten. Paars-wit bracht meer dan degelijk voetbal, maar maakte het zichzelf nog lastig door twee onnodige doelpunten weg te geven. Het trok uiteindelijk wel de drie punten over de streep en staat op zijn minst voorlopig in de top vier. Zulte Waregem komt onderin weer aardig in de problemen.

Lees verder

Amerikaans toppoliticus Bob Dole (98) overleden

Bob Dole, lange tijd een van de sterkhouders en gewezen presidentskandidaat voor de republikeinen, is overleden. Hij werd 98.

Lees verder

Carlsen slaat voor tweede keer toe op WK schaken

De Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen won gisteren de achtste partij van het WK schaken tegen de Russische uitdager Ian Nepomniachtchi. Hij breidde zijn voorsprong zo uit tot 5-3 in de WK-match, die maximaal over 14 partijen gaat.

Lees verder

Niet iedereen staat te springen voor vaccinatie jonge kinderen: 'Dit is een ethische discussie'

Ze worden wel eens 'de motor van de vierde golf' genoemd, maar moeten kinderen tussen vijf en elf jaar daarom gevaccineerd worden? 'We mogen kinderen niet laten opdraaien voor de keuzes van vaccinweigeraars.'

Lees verder

Lewis Hamilton wint GP van Saudi-Arabië na nieuwe aanrijding met Max Verstappen

Lewis Hamilton heeft een ongelooflijke Grote Prijs van Saudi-Arabië gewonnen. De wedstrijd moest tot twee keer toe met een rode vlag stilgelegd worden na crashes en stond bol van de incidenten tussen Hamilton en zijn titelrivaal Max Verstappen. Hamilton won de race uiteindelijk voor de Nederlander. Beide heren trekken naar de slotrace in Abu Dhabi met 369,5 punten: we krijgen over zeven dagen een ongeziene finale!

Lees verder

Waalse derby loopt uit de hand: match tussen Charleroi en Standard vroegtijdig gestaakt

Standard is na de passage van Charleroi een vernedering rijker. De Carolo's veegden op Sclessin de vloer aan met de zwakke Rouches. De incidentrijke choc wallon eindigde in 0-3. Door tonnen vuurwerk en veldbestormende toeschouwers werd het een schandelijke vertoning.

Lees verder

De bankzitter | De vuurpijl te veel: zwart weekend voor Belgisch voetbal

Het Belgische voetbal heeft een zwart weekend achter de rug. Op Beerschot gooide iemand een vuurpijl in het bezoekende supportersvak. En op Standard werd de match stopgezet nadat er rookbommen waren gegooid door de thuisfans.

Lees verder

Racing Genk kan ook tegen tien man van KV Mechelen niet winnen

KRC Genk kwam zondag tegen KV Mechelen, dat na een uur met tien verder moest, niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Racing blijft zo ter plaatse trappelen in de rangschikking, Europees overwinteren donderdag is een must.

Lees verder

Sprookje van Luca Brecel zit erop: Chinees Zhao Xintong is te sterk in finale UK Championship

Het heeft niet mogen zijn voor Luca Brecel. Onze landgenoot knokte zich naar de finale van het UK Championship, één van de drie meest prestigieuze toernooien in het snooker, maar eindwinst zat er niet in. De Chinees Zhao Xintong bleek een maatje te groot voor Brecel. Het werd 10-5.

Lees verder

Genderneutraal speelgoed, moet dat nu echt?

Als alles goed ging en uw kinderen het afgelopen jaar braaf waren, dan liet Sinterklaas vannacht iets achter in hun schoentje. Misschien zelfs genderneutraal speelgoed. Maar wat is dat eigenlijk? Waarom hebben fabrikanten en winkels er zoveel aandacht voor? En moet ik me als ouder al zorgen maken als mijn zoon toch liever met de auto's speelt, en mijn dochter naar de poppen grijpt?

Lees verder

Katholiek onderwijs: 'Kinderen zonder mondmasker worden vanaf woensdag geweigerd'

Kinderen die vanaf woensdag geen mondmasker willen dragen in klassen op katholieke scholen zullen niet tot de lessen worden toegelaten. De school hoeft geen afstandsonderwijs voorzien, als het maar om één weigerend kind gaat.

Lees verder

Afgezette Myanmarese leider Aung San Suu Kyi veroordeeld tot vier jaar cel

Aung San Suu Kyi, Nobelprijswinnares en de vroegere regeringsleidster in het Aziatische Myanmar, is maandag veroordeeld tot vier jaar cel.

Lees verder

Sinterklaas bracht snoep én winters weer mee

Het is maandagochtend rustig en koud met enkele schaarse opklaringen en hardnekkig ochtendgrijs. Op sommige plaatsen kan de nevel of mist zelfs aanvriezen of is het glad door ijs- en rijmplekken.

Lees verder