Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 3 december 2021

Grafiek van ‘Financial Times’-journalist toont aan hoe besmettelijk omikron is: van 2.273 naar 11.535 nieuwe geva...

HLN
Grafiek van 'Financial Times'-journalist toont aan hoe besmettelijk omikron is: van 2.273 naar 11.535 nieuwe gevallen in amper vier dagen tijd
Een grafiek van een 'Financial Times'-journalist doet niet veel goeds vermoeden. John Burn-Murdoch vergelijkt de opgang van de verschillende golven in de Zuid-Afrikaanse provincie Gauteng, waar de gevreesde omikronvariant nu welig tiert. Daarbij valt op hoe steil de rode omikronlijn naar omhoog gaat. In heel Zuid-Afrika is het aantal dagelijkse besmettingen van 2.273 naar 11.535 gestegen in amper vier dagen tijd. Wetenschappelijk onderzoek heeft daarnaast nog eens aangetoond dat het risico op herinfectie drie keer hoger ligt met de nieuwe variant.
Lees verder

5 miljoen euro extra vrijgemaakt voor premies thuisbatterijen
Omdat de verkoop van thuisbatterijen in de lift zit, is het Vlaamse premiebudget voor die batterijen bijna opgesoupeerd. Dit jaar was er voor die premies een budget van 22 miljoen euro voorzien, maar dat dreigt nog voor het einde van het jaar uitgeput te raken. Daarom maakt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) 5 miljoen euro extra vrij. Dat meldt het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA).
Lees verder

Schotse vrouw (86) krijgt trouwring terug die ze vijftig jaar geleden verloor in een aardappelveld
Peggy MacSween, een 86-jarige vrouw die op het Schotse eiland Benbecula woont, heeft zonder twijfel een van haar meest memorabele dagen beleefd. De vrouw kreeg namelijk haar trouwring terug, nadat ze die maar liefst 50 jaar geleden was verloren in een aardappelveld. Peggy raakte de ring kwijt in de jaren 60 terwijl ze aardappelen aan het rooien was. Ze was er zeker van dat ze de trouwring nooit meer zou terugzien, tot nu.
Lees verder

Goed nieuws voor fans van 'Power Rangers': Netflix waagt zich aan een remake
Aan alle fans van 'Power Rangers': zet u schrap, want Netflix gaat een remake maken van de populaire reeks. De streamingdienst wil de reeks nieuw leven inblazen en haalde zijn inspiratie bij de superheldenfilms van Marvel.
Lees verder

30 poedels, 250 bedienden en een afgehuurd Hilton-hotel: omstreden Thaise koning strijkt weer neer in Duitsland
Na meer dan een jaar afwezigheid is de Thaise koning weer helemaal terug van weggeweest. Maha Vajiralongkorn (69), die door het leven gaat als Rama X, is opnieuw neergestreken in Duitsland. Daar spendeert hij quasi al zijn tijd, al doet de Thaise koning dat uiteraard niet in zijn eentje: met liefst 30 poedels en 250 bedienden - waaronder véél vrouwen - trok hij naar het Hilton-hotel in München, dat hij als een speeltuin behandelde. Toch kan de Thaise koning maar beter op zijn tellen passen: de aanwezigheid van de koning in Duitsland was al controversieel, maar deze keer dreigt de diplomatieke bom ook effectief te barsten.
Lees verder

Francesco Vanderjeugd reageert: "Verdachtmakingen zijn je reinste onzin"
Stadens burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open Vld) reageert fel op de aantijgingen van vermeende belangenvermenging bij vastgoedtransacties in zijn gemeente. Hij ontkent niet alleen dat er sprake is van belangenvermenging, hij noemt het bewuste artikel in De Krant van West-Vlaanderen ook "je reinste onzin" en hij stapt naar de Raad voor Journalistiek.
Lees verder

Marc Van Ranst pleit voor sluiting scholen en vaccinatie bij jonge kinderen: "Zij zijn de groep die deze epidemie trekt"
Kinderen zijn de motor van de pandemie. Dat wordt duidelijk nu het aantal besmettingen op scholen dubbel zo hoog is als in de rest van de samenleving. "Zij zijn de groep die deze epidemie trektt. Niet alleen omdat het een besmettelijkere variant is, maar ook omdat zij niet gevaccineerd zijn", aldus viroloog Marc Van Ranst bij HLN Live. Het sluiten van de scholen is volgens experten op dit moment dan ook de enige optie, en ook vaccinatie bij jonge kinderen kan een oplossing bieden.
Lees verder

Everzwijnmiserie in Limburg: omgeploegde voortuinen en opgevreten oogsten, verkeersongevallen en huisvredebreuken
Ah, Limburg: haar bloesems, haar jenever, haar vlaaien en... haar everzwijnen. Meer dan ooit wordt de gezelligste provincie van Vlaanderen overrompeld door die wilde beesten. Omgeploegde voortuinen en opgevreten oogsten, veroorzaakte verkeersongevallen en huisvredebreuken: het 'strafblad' van het everzwijn wordt almaar langer. Wij gingen een dagje op everzwijnjacht in Limburg: "Die beesten zijn levensgevaarlijk. Als er ooit één voor mijn tractor opduikt, rem ik niet, zeker weten."
Lees verder

Gehandicapt kind ontvoerd en andere afschuwelijke verhalen: rellen voor EK-finale in Londen hadden levens kunnen kosten, stelt vernietigend rapport
De ongeregeldheden bij het Wembley-stadion voorafgaand aan de finale van het EK voetbal van afgelopen zomer hadden tot doden kunnen leiden. Dat staat in een onafhankelijk onderzoeksrapport dat in opdracht van de Engelse voetbalbond FA is uitgevoerd.
Lees verder

Belg (23) sleurt agent stukje mee met auto bij controle op Nederlandse snelweg
Een 23-jarige man uit België is aangehouden nadat hij een agent een stuk zou hebben meegesleurd met zijn auto. De politie meldt dat de verdachte had gedronken en zonder rijbewijs reed.
Lees verder

Netflix en Spotify lanceren platform met soundtracks van favoriete films en series
Netflix en Spotify slaan de handen in elkaar voor een gloednieuw project: 'The Netflix Hub'. Daarin komen alle officiële soundtracks, afspeellijsten en podcasts van de populairste shows en films op Netflix. Het platform krijgt een plaatsje op de Spotify-app.
Lees verder

Minister Van der Straeten wil alle kerncentrales sluiten
Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) bepleit de sluiting van alle zeven kernreactoren van ons land.
Lees verder

"Waar is de rest gebleven?" Kerstboom op Trafalgar Square in Londen, cadeautje van Noorwegen, valt niet bij iedereen in de smaak
Elk jaar sinds 1947 al schenkt Noorwegen, meer specifiek de stad Oslo, een kerstboom aan het Verenigd Koninkrijk: een prachtboom voor op Trafalgar Square in Londen als gebaar om de Britten dankbaarheid te tonen voor hun bondgenootschap tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een prachtige traditie, die solidariteit en vriendschap symboliseert. Maar dit jaar leek de vriendschap volgens sommige Londenaars toch niet zo heel groot. Op sociale media wordt gelachen met de 'halfdode' kerstboom die de Noren de Britten hebben geschonken.
Lees verder

Studie Harvard: "Moderna beschermt net iets meer dan Pfizer tegen besmetting, hospitalisatie en overlijden"
Pfizer versus Moderna. Welk van deze twee mRNA-vaccins is nu 'het beste'? Een grootschalige studie van de gerenommeerde Amerikaanse universiteit Harvard onderzocht dit voor het eerst in een rechtstreeks 'duel'. Winnaar is Moderna, maar het komt eerder neer op een fotofinish. "Beide vaccins zijn hoogst aan te bevelen", is de conclusie.
Lees verder

Oekraïne vreest militaire escalatie van conflict met Rusland eind januari
Rusland blijft troepen sturen naar de grensgebieden met Oekraïne en bereidt zich voor op een eventuele militaire "escalatie" eind januari. Dat heeft de Oekraïense minister van Defensie gezegd.
Lees verder

Neem jij Wout van Aert en Tom Pidcock op in jouw Gouden Cross-ploeg? Beide tenoren maken morgen hun rentree in het veld
Morgen staan met Wout van Aert en Tom Pidcock twee fenomenen aan de start van de Superprestige in Boom. Na een succesvolle wegcampagne zijn beide heren klaar om te schitteren in het veld. Van Aert en Pidcock zijn dure vogels in de Gouden Cross, maar ze zijn zonder twijfel een garantie op punten. Tijd om een ploegje te maken dus, lijkt ons.
Lees verder

ASSISEN. Christel Troffaes (60) veroordeeld tot 10 jaar cel voor de moord op haar man in hun B&B
Christel Troffaes, de 60-jarige vrouw die haar echtgenoot Dirk Zegers in 2019 in hun B&B in Zottegem om het leven bracht met twee messteken, is veroordeeld tot een celstraf van 10 jaar. In de nacht van donderdag op vrijdag besliste de jury van het Gentse hof van assisen al dat ze schuldig was aan doodslag.
Lees verder

Nainggolan traint deels mee, Priske vindt derby Antwerp-Beerschot "enorme match"
Wie wordt de ploeg van 't stad, Antwerp of Beerschot? Brian Priske wéét: "Deze match gaat om méér dan drie punten." Nainggolan trainde ondertussen deels mee.
Lees verder

Volgende wedstrijd van Belenenses na corona-uitbraak wel uitgesteld
De volgende competitiewedstrijd van Belenenses, dat een week geleden tegen Benfica met slechts negen spelers moest beginnen door een uitbraak van het coronavirus, is uitgesteld. Dat heeft de organisatie van de Primeira Liga bekendgemaakt.
Lees verder

Football Talk. Atletico Mineiro wint Braziliaans kampioenschap voor eerste keer in 50 jaar - 15.000 tickets voor Dortmund-Bayern op halfuur uitverkocht
Alle beschikbare tickets voor de topwedstrijd in de Bundesliga tussen Borussia Dortmund en Bayern München op zaterdag zijn op een halfuur verkocht. De club van Rode Duivels Axel Witsel, Thorgan Hazard en Thomas Meunier maakte vrijdag bekend dat de 15.000 kaarten, die slechts mochten worden verkocht, binnen de 30 minuten over de virtuele toonbank gingen.
Lees verder