Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 17 december 2021

Gids voor reizen in tijden van Covid-19: alle regels in populaire vakantielanden voor u uitgelegd

HLN
Gids voor reizen in tijden van Covid-19: alle regels in populaire vakantielanden voor u uitgelegd
De kerstvakantie wenkt. De koffers staan klaar om ingepakt te worden. Maar welke regels gelden om zonder problemen op onze geliefkoosde bestemming te geraken? We zetten ze voor u op een rijtje.
Lees verder

Noodweer richt opnieuw schade aan in VS
Enkele dagen nadat de Verenigde Staten door dodelijke tornado's werden getroffen, heeft noodweer er opnieuw tot chaos geleid. Uitzonderlijk hevige wind heeft grote schade aangericht in verschillende delen van het land. Amerikaanse media berichten ook over meerdere doden.
Lees verder

Rechter vernietigt miljardenschikking farmabedrijf Purdue voor rol in opioïdencrisis
Een federale rechter heeft in de Verenigde Staten een schikking van het omstreden farmabedrijf Purdue in verband met de opioïdencrisis vernietigd. Die maakte deel uit van een ontmantelingsplan dat een faillissementsrechtbank in september goedkeurde, maar die rechtbank ging volgens de federale rechter haar boekje te buiten.
Lees verder

Goed nieuws uit Zuid-Afrika, maar Belgische virologen juichen nog niet. "Dé vraag blijft: 'Wat doet omikron met ouderen?'"
Omikron verspreidt zich razendsnel maar geeft doorgaans een eerder mild ziektebeeld. Dat zegt Angélique Coetzee, de Zuid-Afrikaanse arts die als eerste alarm sloeg over de variant. "Ik vermoed niet dat omikron in dezelfde mate zwaar ziek zal maken als delta", zegt ze. Belgische virologen vinden het te vroeg voor conclusies op Belgisch niveau. "Ook ik hoop op minder ziekenhuisopnames maar op dit moment heb ik nog niet voldoende bewijs gezien dat we dat ook mogen verwachten", zegt viroloog Steven Van Gucht (Sciensano).
Lees verder

Coronabesmetting doet tumor groeien: hoe kan dat? "Kankerpatiënten lopen dubbel risico"
Opmerkelijk nieuws op het coronafront: een besmetting met Covid-19 kan de groei van tumoren bij kankerpatiënten versnellen. "Behalve een groter risico op zware gevolgen door corona, lopen kankerpatiënten dus een dubbel risico: na een besmetting riskeren ze dus ook een ernstigere kankerevolutie", zegt professor Peter Van Dam (UAntwerpen). Maar wat veroorzaakt zo'n effect dan?
Lees verder

Helft Belgen wil tegen 2029 elektrisch rijden, 1 op de 3 wil 'nooit' overstappen
Tegen 2029 zal de helft van de Belgen zijn overgeschakeld naar een elektrische wagen. Anderzijds zegt bijna één op de drie 'nooit' te willen switchen. Dat blijkt uit een bevraging die BNP Paribas Fortis liet uitvoeren naar de bereidheid van de Belg om elektrisch te rijden.
Lees verder

Verplichte gemeenschapsdienst voor langdurig werklozen vanaf 2023: "Dit voelt als uitbuiting"
Vanaf 2023 zullen langdurig werklozen verplicht gemeenschapsdienst moeten doen in hun gemeente. Dat besliste Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V), nadat de maatregel eerder werd aangekondigd in het Vlaams regeerakkoord. "Dit voelt als uitbuiting."
Lees verder

Minstens één dode na doortocht tyfoon op Filipijnen
Bij de doortocht van tyfoon Rai zijn op de Filipijnen minstens één dode en twee gewonden gevallen. Dat bevestigde het nationale rampenbestrijdingsagentschap vandaag. De zware tropische cycloon ontwortelde bomen, vernielde elektriciteitsleidingen, blies daken weg en zette dorpen onder water.
Lees verder

Van Peteghem wil 10 euro vliegtaks voor wie minder ver dan 500 km reist
Tien euro voor wie minder ver dan 500 kilometer vliegt, twee euro voor wie dat wel doet maar binnen de Europese Economische Ruimte blijft, en vier euro voor elke andere vlucht. Die bedragen voor de vliegtaks staan in het voorstel dat minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) vandaag voorlegt aan de regering.
Lees verder

Marc Degryse over de tridentes van Club en Anderlecht: "Als dat trio van Club draait, zullen ze de match bepalen"
Met zes smaakmakers in (bloed)vorm, belooft Club Brugge - Anderlecht het allerbeste. Gouden Schoenen Vanaken vs. Refaelov, Oranjetalenten Lang vs. Zirkzee en Beloften van het Jaar De Ketelaere en Verschaeren. Welke 'tridente' neemt zondag de bovenhand? Onze huisanalist Marc Degryse, die destijds in beide kampen excelleerde, neemt de zes smaakmakers onder de loep.
Lees verder

Net als Bart De Pauw tekenen ook vrouwen geen hoger beroep aan, maar toch is zwaardere straf nog altijd mogelijk
Net als Bart De Pauw (53) tekenen de vrouwen en het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen géén hoger beroep aan tegen de celstraf met uitstel die de tv-maker kreeg voor onder meer stalking. Toch riskeert De Pauw op papier nog altijd een zwaardere straf: het Openbaar Ministerie kan de vrijspraken tegenover acht vrouwen nog aanvechten.
Lees verder

Coronabarometer voor bedrijven tegen eind januari
In afwachting van de coronabarometer, komt minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) met een kleurenbarometer voor op de werkvloer. Bedrijven zullen vanaf ten laatste eind januari hun maatregelen verplicht moeten schikken naar de fases groen, oranje en rood, al staat het hen ook vrij om strenger te zijn.
Lees verder

Julia's vuurdoop als K3: "Jeetje, het is nog beter dan ik me had voorgesteld"
Haar eerste optreden voor krijsende fans, haar eerste selfies uitdelen. Julia (19) beleefde haar K3-doop gisteren aan het Joe-kersthuis in Antwerpen. "Ik kan wel huilen van emotie, dit voelt zoveel specialer dan ik mij had voorgesteld!" Vandaag verschijnt meteen ook het eerste album waarop ze te horen is. "En ik ga gewoon slapen", lacht ze. "Het is onze eerste vrije dag in twee weken."
Lees verder

Roberto Martínez dreigt z'n assistent te verliezen bij de Rode Duivels
De kans is groot dat Roberto Martínez voor het interlandluik in maart van volgend jaar op zoek moet naar een nieuwe assistent. Het Schotse Hibernians trekt stevig aan de mouw van Shaun Maloney, de 38-jarige Schot die de Belgische bondscoach momenteel assisteert. Maloney staat helemaal bovenaan de lijst van Hibernians om hoofdcoach te worden. De wedstrijd van volgend weekend tegen Celtic zal worden geleid door de huidige assistent-coach van Hibs, maar volgens Schotse bronnen wil Hibernians Maloney maandag presenteren als zijn nieuwe hoofdcoach.
Lees verder

Kappersfederatie wil 20.000 kappers opleiden over partnergeweld
Febelhair, de sectororganisatie voor Belgische kappers, gaat 20.000 kappers opleiden om hulp te bieden bij partnergeweld, in samenwerking met hulplijn 1712 en het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW). Dit jaar registreerde 1712 al 2.000 oproepen over partnergeweld.
Lees verder

VRT-baas Frederik Delaplace kondigt ambitieuze plannen aan: "Opvolger voor 'F.C. De Kampioenen', dagelijkse talkshow én voluit voor entertainment"
Creatieve en ontspannende programma's voor iedereen. Een sterk digitaal aanbod en betrouwbare en kritische journalistiek. Dat zijn de speerpunten van een groots actieplan waarmee de VRT straks wil ontpoppen van klassieke tv-zender tot multimediaal bedrijf. Goed nieuws voor het 'grote publiek': de openbare omroep gaat op zoek naar een opvolger voor 'F.C. De Kampioenen' en wil opnieuw fors inzetten op muziekprogramma's, humor, fictie en een dagelijkse talkshow.
Lees verder

Vermoedelijk dertigtal doden bij gebouwbrand in Japan
Bij een brand in een gebouw in de Japanse metropool Osaka zijn vrijdag vermoedelijk 27 doden gevallen. Dat meldde de publieke omroep NHK.
Lees verder

Minstens 27 doden bij brand in Japans gebouw - politie vermoedt brandstichting
Bij een brand in een psychiatrische kliniek in een gebouw in de Japanse metropool Osaka zijn vrijdag vermoedelijk 27 doden gevallen. Dat meldde de publieke omroep NHK. Volgens Japanse media heeft de politie een onderzoek ingesteld naar mogelijke brandstichting.
Lees verder

Griekse koning Constantijn met spoed opgenomen in ziekenhuis
De laatste koning van de Grieken, koning Constantijn (81), is woensdag met spoed opgenomen in het ziekenhuis. In eerste instantie werd gevreesd voor een herseninfarct, maar na onderzoek blijkt dat hij een zware longontsteking heeft. Dat melden Griekse media.
Lees verder

OVERZICHT. Coronacijfers blijven verder dalen, minder dan 800 patiënten op intensieve zorg
Het aantal coronabesmettingen in ons land is weer gezakt. Dat blijkt vanmorgen uit voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Ook het aantal patiënten dat met Covid-19 op de afdelingen intensieve zorg van de Belgische ziekenhuizen ligt, blijft afnemen, tot onder de 800.
Lees verder