Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 23 december 2021

Geen sciencefiction: onderzoekers ontwerpen kunstbaarmoeder voor prematuurtjes

HLN
Geen sciencefiction: onderzoekers ontwerpen kunstbaarmoeder voor prematuurtjes
Elk jaar worden zo'n 15.000 baby's te vroeg geboren in ons land. Dat zijn 700 klassen vol kinderen die vanaf het begin moeten vechten voor hun plek op deze wereld. Onderzoekers werken daarom aan een 'kunstbaarmoeder', een soort couveuse 2.0 die de overlevingskansen en levenskwaliteit van extreem vroeggeboren baby's moet vergroten. "Binnen acht jaar willen we de eerste extreem vroeggeboren baby's helpen."
Lees verder

Poetin sluit inval in Oekraïne niet uit en geeft Westen schuld van groeiende spanningen: "Het lijkt alsof we op verschillende planeten leven"
Tijdens zijn jaarlijkse persconferentie in Moskou heeft de Russische president Vladimir Poetin duidelijk gemaakt dat een inval in buurland Oekraïne niet kan worden uitgesloten. "Wij handelen om onze eigen belangen te verdedigen", aldus Poetin. De president accepteert bovendien niet dat de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) zich in Oost-Europa uitbreidt. Een toetreding van Oekraïne tot het militaire verbond zou volgens hem dan ook onbespreekbaar zijn.
Lees verder

Teleurstelling nadat ook zwembaden en binnenspeeltuinen sluiten
Dat subtropische zwembaden en binnenspeeltuinen vanaf zondag de deuren moeten sluiten, is een domper op de feestvreugde voor veel families. De eindejaarsperiode is traditioneel een periode waarin veel families afzakken naar vakantieparken om daar de feestdagen samen door te brengen. Subtropische zwembaden en binnenspeeltuinen zijn een belangrijke troef van de meeste parken, aangezien dit vaak enorm geliefde activiteiten zijn bij de jongste gezinsleden.
Lees verder

'Romeo' Chris Van Tongelen: "Al mijn optredens zijn geannuleerd en mijn inkomen is weg voor maanden"
Chris Van Tongelen van de Romeo's is al sinds februari 2021 manager van het vaccinatiecentrum in Putte, tegen Mechelen. En dat is voor de zanger allemaal heel dubbel. "Ik ben blij dat ik dit heb mogen doen en ik heb het gevoel dat ik iets heb bijgedragen. Maar ondertussen zijn alle optredens weer gecanceld." In 'Uw Film van het Jaar' blikt hij terug.
Lees verder

'Romeo' Chris Van Tongelen is manager van het vaccinatiecentrum: "Blij dat ik dit mag doen, maar het blijft dubbel"
Chris Van Tongelen van de Romeo's is al sinds februari 2021 manager van het vaccinatiecentrum in Putte, tegen Mechelen. En dat is voor de zanger allemaal heel dubbel. "Ik ben blij dat ik dit heb mogen doen en ik heb het gevoel dat ik iets heb bijgedragen. Maar ondertussen zijn alle optredens weer gecanceld." In 'Uw Film van het Jaar' blikt hij terug.
Lees verder

"Hoe graag ik ook kook, aan dessert waag ik me niet": Dominique Van Malder vraagt jonge chefs om een kerststronk te maken
Afgelopen zaterdag startte het nieuwe seizoen van Loïc Tussen 2 Vuren, waarin twee jonge chefs het tegen elkaar opnemen om het lievelingsgerecht te maken van een Bekende Vlaming. Deze week worden Charles (11) en Lucas (12) uitgedaagd door Dominique Van Malder, om diens favoriete feestdessert te maken: kerststronk. HLN geeft een exclusieve kijk in de feestelijke desserten van de kandidaten.
Lees verder

Bijna honderd Waalse boeren voeren opnieuw actie in Namen
Bijna honderd landbouwers hebben donderdag opnieuw actiegevoerd voor het kabinet van Waals landbouwminister Willy Borsus (MR) en het kantoor van Ecolo. De landbouwers verdedigen er hun eisen omtrent het nieuwe Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). De manifestatie is een initiatief van de Waalse landbouwersfederatie FWA.
Lees verder

Kerstparade in Blankenberge gaat zondag gewoon door: "Zelfs met 10.000 bezoekers kunnen we het veilig houden"
De Kerstparade van komende zondag 26 december vanaf 17 uur in de Blankenbergse centrumstraten gaat door. Dat laat burgemeester Björn Prasse (Open Vld) weten.
Lees verder

Belgische piloot omgekomen bij vliegtuigcrash in Oost-Congo
In het oosten van Congo is de Belgische piloot van een klein vliegtuigje, met in totaal zeker vier mensen aan boord, omgekomen na een crash van dat vliegtuig. Enkele minuten na het opstijgen uit Shabunda, een plaatsje in de provincie Zuid-Kivu, is het vliegtuig neergestort. Dat meldt de interimgouverneur van Zuid-Kivu, Théophile Kiluwe.
Lees verder

AA Gent haalt opgelucht adem: Tissoudali niet in Marokkaanse selectie voor Africa Cup, Anderlecht moet Kouamé afstaan aan Ivoorkust
Hein Vanhaezebrouck zal het graag lezen. Tarik Tissoudali zit niet in de selectie van Marokko voor de Africa Cup. Zo zullen de Buffalo's volgende maand enkel sterkhouder Michael Ngadeu (Kameroen) en Souleymane Marreh (Gambia) moeten missen. Anderlecht-aanvaller Christian Kouamé is dan weer opgeroepen voor Ivoorkust.
Lees verder

Oppositie haalt uit naar ruzie binnen de meerderheid en het gebrek aan beleid
Tijdens het plenaire begrotingsdebat in het Brussels Parlement haalde de oppositie zwaar uit naar de Brusselse regering, die ruziënd over straat rolt en daardoor niet in staat is om een echt beleid te voeren. Dat de begroting donkerrood kleurt, is daarom niet enkel aan de coronacrisis te wijten.
Lees verder

De Bleeker bezorgd over gevolgen van aanhoudend hoge inflatie: "Zal geen tijdelijk fenomeen zijn"
Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld) is bezorgd dat de hoge inflatie geen tijdelijk fenomeen zal zijn, zoals door een aantal instellingen wordt verwacht. Ze is bezorgd over de mogelijke gevolgen ervan voor de bevolking, de economie en de begroting. "We moeten hervormen en besparen", pleit ze donderdag.
Lees verder

Italië kort geldigheid coronapas in naar zes maanden
Italië gaat de geldigheid van het coronatoegangsbewijs inkorten van negen maanden naar zes maanden na de tweede inenting. Daarna is een boosterprik nodig om de zogeheten groene pas geldig te houden. Dat is een van de maatregelen die de regering donderdag neemt om het aantal nieuwe coronagevallen te beperken.
Lees verder

Dan toch geen eenzaam kerstfeest voor Queen Elizabeth: deze royals komen op bezoek
Queen Elizabeth (95) hoeft de kerstdagen dan toch niet in haar eentje door te brengen. Haar zoon prins Charles (73) en zijn vrouw Camilla (74) zullen op bezoek gaan bij de koningin op Windsor Castle. Dat bevestigde een woordvoerder van Clarence House.
Lees verder

Soedanese vrouwen komen op straat na beschuldigingen van verkrachting tijdens betogingen
Meer dan duizend Soedanese vrouwen hebben woensdag geprotesteerd tegen seksueel geweld, nadat de Verenigde Naties melding deden van dertien beschuldigingen van seksueel geweld tijdens betogingen ter gelegenheid van de derde verjaardag van de revolutie. Dat meldt het Franse persagentschap AFP.
Lees verder

Frankrijk maakt archieven over Algerijnse oorlog openbaar
Frankrijk heeft de archieven met betrekking tot gerechtelijke en politionele onderzoeken over de Algerijnse oorlog (1954-1962) openbaar gemaakt. Dat blijkt donderdag uit het Franse staatsblad. Normaal worden de archieven pas na 75 jaar publiek gemaakt, maar nu gebeurt dat dus een stuk eerder.
Lees verder

Harry en Meghan tonen voor het eerst dochtertje Lilibet op schattige kerstkaart
Net als de rest van de koninklijke familie hebben ook Harry en Meghan hun kerstwensen met de buitenwereld gedeeld. Op de bijhorende foto toont het koppel voor het eerst hun dochtertje Lilibet. Die werd in juni dit jaar geboren.
Lees verder

Macron en Draghi breken lans voor hervorming Maastricht-regels
De Franse president Emmanuel Macron en de Italiaanse premier Mario Draghi breken een lans voor een hervorming van de Europese begrotingsregels. Ja, de staatsschuld moet afgebouwd worden, argumenteren ze, maar de regels mogen "ons voortaan ook niet verhinderen om alle noodzakelijke investeringen te realiseren".
Lees verder

Aanpappen met studentes, verslaafd aan seks: hoe rijzende ster James Franco persona non grata in Hollywood werd
Jarenlang was hij een van de populairste acteurs in Hollywood én een van de meest begeerde vrijgezellen op de markt. Maar ondertussen ziet het leven van James Franco (43) er helemaal anders uit. Hij wordt door verschillende vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik en zijn carrière zit helemaal in het slop. Nu hij voor het eerst zelf reageert op alle schandalen, blikken we terug op het brokkenparcours van de voormalige golden boy. Komen zijn gloriejaren ooit nog terug?
Lees verder

"Dit heeft mij enorm blij gemaakt": Amalia bedankt voor stapel verjaardagskaarten
Prinses Amalia is blij met alle felicitaties die zij heeft gekregen voor haar 18e verjaardag. De oudste dochter van de Nederlandse koning Willem-Alexander (54) en koningin Máxima (50) ontving stapels kaarten, zo is te zien op een foto die door het koninklijk huis via Instagram is gedeeld.
Lees verder