Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 25 december 2021

Geef verveling in de kerstperiode geen kans. HLN selecteerde voor u 112 tips voor een goed gevulde vakantie

HLN
Geef verveling in de kerstperiode geen kans. HLN selecteerde voor u 112 tips voor een goed gevulde vakantie
De kerstvakantie staat voor de deur. Winterse gezelligheid troef dus. Zelfs in deze omikrontijden. Er staat deze winter veel meer op het programma dan een knusse kerst. Maar niet te veel om op te noemen. Want HLN.be bundelde alle tips netjes per regio, rekening houdend met de recentste maatregelen van het Overlegcomité. Zo krijgt u meteen een handig overzicht van waar u tijdens de wintervakantie allemaal heen kunt voor een leuk dagje uit: van schaatsen in Gent tot lichtjeswandelingen in Meise, Antwerpen en Stekene.
Lees verder

Een kerstcadeau voor astronomen: kijk live naar de lancering van de James Webb Space Telescope
Als alles goed gaat, wordt vandaag op kerstdag de James Webb Space Telescope (JWST) gelanceerd vanuit Frans-Guyana. Het zal daarmee de grootste telescoop worden die we ooit de ruimte instuurden. Met een kostenplaatje van enkele miljarden dollars is het bovendien een wetenschappelijk huzarenstukje.
Lees verder

Zijn detoxkuren om te bekomen van de feestdagen een goed idee? Diëtiste Sanne Mouha: "Je hebt het gevoel dat je gezond bezig bent"
Detoxen door enkele dagen niet veel meer dan sapjes of smoothies te consumeren. Het klinkt op zich best interessant, je lichaam kunnen 'ontgiften'. Zeker tijdens de feestdagen, nu we de ene na de andere copieuze maaltijd verorberen. Maar is een detoxkuur daar de beste methode voor? Of zijn er gezondere manieren om je lichaam dezer weken in vorm te houden? Diëtiste Sanne Mouha onthult haar favoriete 'detox'-methodes. "Door je lichaam uit te hongeren, grijp je bij het volgende feestmaal naar meer voedsel."
Lees verder

Kinderen in Braziliaanse sloppenwijken verrast door kerstman: "Ze hebben het zo hard nodig"
Kinderen uit de Braziliaanse sloppenwijken Cidade de Deus en Vila Cruzeiro in Rio de Janeiro kregen enkele dagen geleden een leuke kerstverrassing. Zo konden ze hun ogen haast niet geloven toen niemand minder dan de kerstman hen onverwachts een bezoekje bracht. De kerstman kwam uiteraard niet met lege handen, maar verraste de kinderen – die in de armste buurten van het Zuid-Afrikaanse land wonen – met voedselpakketten en allerlei cadeautjes.
Lees verder

VIDEO. Geert Meyfroidt: "Het voordeel van plots bekend zijn is: je moet je nergens voorstellen"
Intensivist Geert Meyfroidt werd in 2021 De Slimste Mens ter Wereld, maar stond vooral het hele jaar in de vuurlinie van de coronacrisis. In een interview voor De 100 Belgen van 2021 van Het Laatste Nieuws breekt hij een lans voor de vaccins. "Het is tragisch om jonge moeders of vaders op intensieve te zien liggen en te moeten denken: straks zijn we die nog kwijt."
Lees verder

Geert Meyfroidt: "Tragisch om niet-gevaccineerde jonge vaders of moeders te zien liggen en te moeten denken: straks zijn we die nog kwijt"
Intensivist Geert Meyfroidt werd in 2021 De Slimste Mens ter Wereld, maar stond vooral het hele jaar in de vuurlinie van de coronacrisis. In een interview voor De 100 Belgen van 2021 van Het Laatste Nieuws breekt hij een lans voor de vaccins. "Het is tragisch om jonge moeders of vaders op intensieve te zien liggen en te moeten denken: straks zijn we die nog kwijt."
Lees verder

Vier keer kon Hans zijn pasgeboren zoontje Gijs zien, daarna overleed hij op intensieve zorg
Vier keer heeft Hans (41) zijn pasgeboren zoontje Gijs nog kunnen zien. Daarna overleed hij op intensieve zorg aan corona. Op Instagram vertelt zijn vrouw Marleen (38) open en eerlijk over het ingewikkelde rouwproces dat een jong gezin als het hare doormaakt. "Soms laat het leven je gewoon fucking in de steek. Maar ik ben er toch een rijker mens van geworden."
Lees verder

Man zwaargewond na schermutseling tijdens kerstnacht
In de nacht van vrijdag op zaterdag vond aan een huis op de Stippelmansweg in Hechtel een schermutseling plaats. "Het was een zware vechtpartij. Eén persoon is hierbij zwaargewond geraakt", vertelt Katrien Truyen van het Parket van Limburg. "We hebben inmiddels twee personen kunnen arresteren, maar het onderzoek loopt nog volop." Het is nog onduidelijk in welke omstandigheden het conflict heeft plaatsgevonden, maar het zou niet gaan om een familiedrama. Ook over de precieze voorwerpen die bij de schermutseling werden gehanteerd, is nog geen duidelijkheid.
Lees verder

Sea-Watch redt 180 migranten op Middellandse Zee
Vrijwilligers van de Duitse hulporganisatie Sea-Watch hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag zo'n 180 bootmigranten op de Middellandse Zee gered. Aan boord van het schip Sea-Watch 3 zijn nu ongeveer 270 mensen, deelt de hulporganisatie mee.
Lees verder

Een romance die niet kan uitblijven: over exact een week kan Real Madrid om de tafel met droomtarget Kylian Mbappé
Zijn toekomst blijft flou. Waar speelt Kylian Mbappé (23) volgend seizoen? Op één januari mag Real Madrid de gesprekken met de aanvaller aanknopen. Nieuw jaar, nieuwe soap?
Lees verder

Nu prinses Charlene ook Kerstmis mist: hoe Gabriella en Jacques alleen nog moederliefde krijgen van hun tantes
De jonge prinsjes Gabriella en Jacques (7) moeten nu al maandenlang hun moeder missen. Prinses Charlene zit nog steeds in een kliniek buiten Monaco, en voegt zich ook voor Kerstmis of oudjaar niet bij de rest van haar familie op de Rots. Volgens prins Albert zal het herstel "nog een paar maanden" duren, maar ondertussen lijken hun kinderen hun dagen in eenzaamheid te slijten. Al is er voor de jonge royals gelukkig toch nog één lichtpuntje.
Lees verder

Duitse wapenexport piekte in laatste dagen onder Merkel
De Duitse wapenexport heeft afgelopen jaar een recordniveau bereikt. De regering van bondskanselier Angela Merkel heeft in haar laatste negen dagen nog voor 5 miljard euro aan wapenexporten goedgekeurd. Daarmee kwam het totaal op ruim 9 miljard, zo blijkt uit antwoorden van het ministerie van Economische Zaken op vragen van de linkse oppositie in het parlement.
Lees verder

Boostercampagne onder stoom: al bijna 2,5 miljoen Vlamingen kregen derde prik: "Competitie tussen gemeenten heeft alles versneld"
De boostercampagne loopt als een trein. Als alles goed gaat, hebben komende donderdag al 2,5 miljoen Vlamingen hun derde prik ontvangen. Dat is een maand vroeger dan gepland. "Onderlinge competitie heeft voor een versnelling gezorgd", zegt Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce vaccinatie. "Als in de ene gemeente 40-jarigen uitgenodigd worden voor een boosterprik, willen ze dat in de buurgemeente natuurlijk ook."
Lees verder

Wapens gevonden bij deurwaarder die wordt verdacht van fraude
Bij een huiszoeking bij een Vlaamse deurwaarder heeft het gerecht meerdere wapens gevonden en in beslag genomen. Dat meldt Het Nieuwsblad en wordt door het parket van Brussel bevestigd aan Belga. De huiszoeking vond plaats omdat de gerechtsdeurwaarder verdacht wordt van fraude bij het innen van belastingen.
Lees verder

Verwen je tuinvogels met zelfgemaakt voer: "Ze hebben extra calorieën nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden"
Ons wachten hartverwarmende feestdagen met lekkers om onze buik rond te eten, maar de vogels in onze tuin hebben iets minder prettige vooruitzichten. Insecten zijn moeilijk te vinden in deze periode, en de voorraad zaden, bessen en fruit mindert snel. "Geef je tuinvogels een onvergetelijke kerst met zelfgemaakte zadencupcakes, fruittaartjes en appelslingers", zegt tuinexperte Laurence Machiels. "Dat is niet alleen verser, je stopt er precies in wat de vogels het lekkerst vinden."
Lees verder

Een groter brein, dus cognitief sterker? Dat meer mannen aan de top staan kan je biologisch niet verklaren, zeggen experts
Of het nu gaat om de politiek, de sportwereld of academische kringen, het aantal mannen aan de top is talrijker. Al lange tijd wijten wetenschappers dat aan de biologische verschillen: dankzij het grotere, mannelijke brein zouden ze cognitief sterker zijn. Een grootschalige studie, waarbij meer dan 10.000 eerdere onderzoeken geanalyseerd werden, verwijst die stelling nu definitief naar de vuilbak.
Lees verder

Trambestuurder moet noodstop maken door nadarhek op rails
Een trambestuurder van lijn 1 moest zaterdagochtend een noodstop maken ter hoogte van Wondelgem, Langeveld. Op de rails lag een nadarhek. Volgens De Lijn zou het kunnen gaan om vandalisme. De vervoersmaatschappij dient klacht in bij de lokale politie.
Lees verder

Paus roept op tot "dialoog", tegenover neiging om "op zichzelf terug te plooien"
Paus Franciscus heeft zaterdag bij zijn traditionele Kerstboodschap vanop een uitgeregend Sint-Pietersplein in Vaticaanstad opgeroepen tot "dialoog", tegenover de neiging om "op zichzelf terug te plooien". De 85-jarige kerkvorst stond traditioneel ook stil bij de grote conflicten in de wereld. "Ze lijken nooit te eindigen, en we zien ze nog nauwelijks".
Lees verder

Oostenrijks ex-kanselier Sebastian Kurz wordt manager in Silicon Valley
De vroegere Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz heeft een job aanvaard in de Verenigde Staten. Dat berichtten verscheidene Oostenrijkse media zaterdag. Volgens de Kronen Zeitung gaat het om een baan als manager in Silicon Valley. In die regio ten zuiden van San Francisco hebben veel grote hightech-, IT- en internetbedrijven hun zetel.
Lees verder

Bioscopen openen voor de laatste keren hun deuren: lange wachtrijen op kerstochtend
De bioscopen hebben uitzonderlijk hun deuren geopend op kerstochtend en dat zorgde voor lange wachtrijen. Het overlegcomité besliste dat bioscopen hun deuren vanaf morgen, 26 december, moeten sluiten. Veel gezinnen met kinderen hebben daarom nog snel een plekje geboekt.
Lees verder