Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 17 december 2021

Frankrijk wil geschillenprocedure openen in visserijstrijd met Verenigd Koninkrijk

HLN
Frankrijk wil geschillenprocedure openen in visserijstrijd met Verenigd Koninkrijk
Frankrijk gaat de Europese Commissie vragen om een geschillenprocedure te lanceren tegen het Verenigd Koninkrijk. Parijs wil Londen namelijk dwingen om meer vergunningen voor Franse vissers af te leveren, zo heeft de regering vrijdag meegedeeld.
Lees verder

Provincie zet (eenmalig) licht op groen voor drie weekends Tomorrowland in 2022
Tomorrowland zal in juli 2022 uitzonderlijk drie weekends plaatsvinden. De provincie Antwerpen heeft daarvoor de milieuvergunning toegekend. Er komen wel veel nieuwe flankerende maatregelen, onder meer rond de toegankelijkheid van De Schorre en het schrappen van helikoptervluchten.
Lees verder

Supertyfoon Rai laat spoor van dood en vernieling achter op de Filipijnen
De zogenaamde "supertyfoon" Rai, lokaal ook Odette genoemd, heeft bij zijn doortocht op de Filipijnen een spoor van doden en vernielingen achtergelaten. Een supertyfoon is dan ook een extreem gewelddadige cycloon. Rai bracht niet alleen overstromingen, stortvloeden en aardverschuivingen met zich mee, maar rukte ook daken, bomen en stroommasten weg. Vrijdag zijn er al minstens 24 overlijdens gemeld. Meer dan 300.000 mensen zijn op de vlucht geslagen.
Lees verder

Albert (93) en Rachelle (88) sterven met twee dagen verschil: "Moeder wou mee met vader, heeft ze altijd gezegd. Haar droom is uitgekomen"
Oprechte vreugde en intens verdriet, in nauwelijks enkele uren. Met amper twee dagen verschil zijn in rusthuis De Boomgaard in Langemark Albert Dumoulin (93) en zijn echtgenote Rachelle Debergh (88) gestorven. "Net voor het overlijden van mijn moeder werd ons kleinkind Amaryllis geboren", vertelt zoon Danny.
Lees verder

Nee, een 'digestief' na het feestmaal bevordert uw vertering niet
Een glaasje cognac, brandy of limoncello: de betere bourgondiër nuttigt het maar al te graag na een stevig feestmaal. "Goed voor de vertering," luidt het telkens. Maar helaas: met tegenzin moeten we u meedelen dat 'de digestief' één groot fabeltje is.
Lees verder

Zondag kiezen Hongkongers parlement van "patriotten", zonder prodemocratische kandidaten
Voor het eerst sinds de Chinese herziening van het verkiezingsproces in mei, worden zondag in Hongkong verkiezingen voor de Legislative Council (LegCo), het parlement, georganiseerd. Die herziening, in Hongkong de wet tot de verbetering van het kiessysteem genoemd, beperkte het aantal algemeen verkozen zetels en bepaalde dat enkel "patriotten" zich kandidaat kunnen stellen voor de parlementsverkiezingen.
Lees verder

ONZE OPINIE. Door de ruis van de dampkap gaat de boodschap over zelftests verloren
Zelfs vaccins hebben het moeilijk met de nieuwe omikronvariant, maar gelukkig is er één middel dat ons kan redden: de dampkap. Die staat bij ons -sinds we Steven Van Gucht vrijdagmiddag zijn advies over de feestdagen zagen geven- al op de stand "zero covid". Het is vast allemaal goed bedoeld, en Van Gucht is meestal één van de weinigen die genuanceerd blijft communiceren in deze crisis. Maar laat dit soort regulitis niet langer als een besmettelijk virus woekeren. Het leidt de aandacht af van wat er echt toe doet. Vlaanderen sprak gisteren niet over het belang van zelftests, maar wél over het lawaai dat een dampkap maakt.
Lees verder

Door de ruis van de dampkap gaat de boodschap over zelftests verloren
Zelfs vaccins hebben het moeilijk met de nieuwe omikronvariant, maar gelukkig is er één middel dat ons kan redden: de dampkap. Die staat bij ons -sinds we Steven Van Gucht vrijdagmiddag zijn advies over de feestdagen zagen geven- al op de stand "zero covid". Het is vast allemaal goed bedoeld, en Van Gucht is meestal één van de weinigen die genuanceerd blijft communiceren in deze crisis. Maar laat dit soort regulitis niet langer als een besmettelijk virus woekeren. Het leidt de aandacht af van wat er echt toe doet. Vlaanderen sprak gisteren niet over het belang van zelftests, maar wél over het lawaai dat een dampkap maakt.
Lees verder

Nieuwe Tsjechische regering benoemd onder leiding van Petr Fiala
Milos Zeman, de president van Tsjechië, heeft vrijdag de nieuwe Tsjechische regering benoemd. Die zal geleid worden door de 57-jarige Petr Fiala van de liberaal-conservatieve Democratische Burgerpartij (ODS). Meer dan twee maanden geleden won Fiala de parlementsverkiezingen met een centrumrechtse coalitie. Eind november legde hij de eed af als premier.
Lees verder

REPORTAGE. Aan boord van de laatste vlucht van de C-130: "Elke Belgische militair keek uit naar de komst van het legertransportvliegtuig"
Het einde van een tijdperk. Na 50 jaar heeft ons land — en dan vooral Melsbroek — vrijdag met een uitwuifvlucht afscheid genomen van de C-130, het legertransportvliegtuig van Defensie. Al moest het plan door de dichte mist bijgeschaafd worden. Geen vaarweltocht naar onder meer Oostende of Kleine Brogel, wel een trip naar Florennes. Wij kropen mee aan boord van een nu al historische tocht.
Lees verder

Mexicaanse actrice (42) doodgeschoten toen ze haar zoontje van voetbaltraining wilde ophalen
Een in Mexico bekende actrice en zangeres is dinsdag bij een voetbalclub doodgeschoten toen ze haar zoontje wilde ophalen van zijn voetbaltraining. Het gaat om de 42-jarige Tania Mendoza, in eigen land vooral bekend als soapster. Mensenrechtenorganisaties maken zich zorgen over de positie van vrouwen in Mexico, het aantal liquidaties stijgt al langere tijd.
Lees verder

LIVE WK DARTS. Eerste grote verrassing: Ratajski, het nummer 12, moet koffers pakken
Dag drie op het WK darts met een eerste grote verrassing. Krzysztof Ratajski (PDC 12) verloor van Steve Lennon en is uitgeschakeld. Straks is het vooral uitkijken naar de wedstrijd van Peter Wright, in 2020 de wereldkampioen. Volg alle wedstrijden in onderstaande liveblog, de avondsessie kan u bekijken op VTM2.
Lees verder

Zwitserland scherpt coronamaatregelen aan, maar versoepelt teststrategie voor reizigers
Zwitserland scherpt de coronamaatregelen opnieuw aan. Dat heeft de regering vrijdag aangekondigd. De nieuwe maatregelen treffen vooral niet-gevaccineerden. Daartegenover staat wel dat de teststrategie voor reizigers enigszins wordt versoepeld.
Lees verder

Veel ouders twijfelen over kindervaccinatie: "Communicatie zal cruciaal zijn als ministers kinderprik goedkeuren"
De Hoge Gezondheidsraad adviseert dan wel dat ook 5- tot en met 11-jarigen gevaccineerd worden tegen het coronavirus, ruim de helft van de ouders ziet dat niet meteen zitten. "Schrik om je kind op lange termijn met een onbekende bijwerking op te zadelen kan zwaar wegen."
Lees verder

Emotioneel eerbetoon aan kinderkankerarts in 'Hoe zal ik het zeggen?'
In 'Hoe zal ik het zeggen?' heeft Laurens op maandag een emotionele boodschap voor zijn behandelende arts, professor Yves Benoit. Elf jaar geleden werd bij Laurens een agressieve vorm van leukemie ontdekt. Gelukkig sloeg de chemobehandeling aan en is Laurens inmiddels kankervrij verklaard, maar de grote betrokkenheid van professor Benoit is hem altijd bijgebleven.
Lees verder

Veldrijder Justin Laevens kwam uit de kast, en is nu LGBT+-mediafiguur van het jaar: "Enkel op sociale media heb ik een paar negatieve reacties gekregen"
Veldrijder Justin Laevens (20) kwam begin dit jaar uit de kast. Wat voor een doorsnee jongen sowieso al niet gemakkelijk is, wordt er niet simpeler op in een mannenwereld en met half Vlaanderen aan de zijlijn. Het leverde hem de titel op van LGBT+-mediafiguur van het jaar. "Andere jongeren vragen me wel eens om raad via berichtjes. Blij dat ik dat voor hen kan doen."
Lees verder

Klacht tegen CovidScanBE-app ongegrond verklaard
De Brusselse rechtbank van eerste aanleg heeft de klacht van Charta21 tegen CovidScanBE, de app die het mogelijk maakt om coronacertificaten digitaal te lezen, ongegrond verklaard. De vereniging die tijdens de lockdown is opgericht, wilde met de klacht een einde te maken aan inbreuken op de GDPR-wetgeving en voorkomen dat persoonlijke gegevens van gevaccineerde mensen zouden uitlekken.
Lees verder

Mechelen steekt Sint-Romboutskathedraal in brand voor 'De Warmste Week': "Zo tonen we dat we écht de warmste stad zijn"
Op het officiële startschot van de Warmste Week is het nog even wachten tot morgen (zaterdag), maar vanavond werd de actie voor het goede doel in Mechelen alvast op symbolische wijze op gang gefloten. De organisatie en de stad deden dat op een originele manier.
Lees verder

Spelen Rode Duivels in 2024 tegen Brazilië en Argentinië in Nations League?
Spelen de Rode Duivels binnenkort tegen Brazilië en Argentinië in de Nations League? Zbigniew Boniek, vicevoorzitter van de UEFA, vertelt aan Poolse media dat tien landen uit de CONMEBOL - de Zuid-Amerikaanse voetbalfederatie - vanaf 2024 zullen deelnemen aan het toernooi. Aan Reuters bevestigt UEFA de intenties, maar stelt het dat nog niets officieel is.
Lees verder

Verschillende scholen en gemeenten puzzelen om noodopvang tijdens extra week kerstvakantie geregeld te krijgen
Voor de leerlingen van het kleuter- en basisonderwijs start de kerstvakantie maandag een week vroeger dan normaal. Dat besliste het Overlegcomité begin deze maand om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het is de bedoeling dat de ouders tijdens die week zo veel mogelijk zelf zorgen voor de opvang van hun kinderen, maar heel wat ouders doen toch nog een beroep op de scholen voor noodopvang. Om die reden is het voor heel wat scholen en gemeenten puzzelen om de opvang te regelen.
Lees verder