Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 23 december 2021

Football Talk. Kameroen met Ngadeu, Oum Gouet en Fai naar Africa Cup - Kortrijk moet het een eindje zonder Selemani e...

HLN
Football Talk. Kameroen met Ngadeu, Oum Gouet en Fai naar Africa Cup - Kortrijk moet het een eindje zonder Selemani en Badamosi stellen
Drie spelers uit de Jupiler Pro League zitten in de selectie van Kameroen voor de Africa Cup: Michael Ngadeu (AA Gent), Samuel Oum Gouet (KV Mechelen) en Collins Fai (Standard). De clubs zullen hun speler in januari (en mogelijk een deel van februari) dus moeten missen. De Africa Cup gaat op 9 januari van start, de finale wordt op 6 februari gespeeld.
Lees verder

2021 kende ook goed nieuws: stem op de meest hartverwarmende video's van het jaar
2021 was niet het bevrijdingsjaar waar we allemaal op hadden gehoopt. Maar soms brengen brute tegenslagen ook het mooiste in iemand naar boven, en lopen gevaarlijke situaties toch nog goed af.
Lees verder

Stany Crets wil zondag op Muntplein protesteren tegen sluiting cultuursector: "We staan én komen op straat"
Regisseur Stany Crets roept op om komende zondagmiddag samen te komen op het Muntplein in Brussel om te protesteren tegen de sluiting van de cultuursector. "Voor de zoveelste keer zijn wij het zwarte schaap.", zegt de acteur en theatermaker donderdag op zijn Facebookpagina.
Lees verder

Ga je binnenkort skieën? "Start zes weken op voorhand met oefeningen om blessures te voorkomen"
Knie- en schouderblessures, gebroken benen en een 'skiduim': het zijn zowat de meest voorkomende kwetsuren bij skiërs. Toch kan je het risico om verhakkeld terug te komen van je wintersportvakantie behoorlijk verkleinen. "Train je uithouding en algemene conditie voor je vertrekt met enkele simpele oefeningen." Sportkinesist Lieven Maesschalck laat je zien hoe het moet.
Lees verder

Rechtbank wuift wrakingsverzoek van doodrijder Ruben B. weg: "Verzoek te laat ingediend"
De 22-jarige Ruben B. uit Turnhout, de bestuurder die de dood van Tibau Verelst (18) veroorzaakte, heeft bot gevangen met zijn wrakingsverzoek om politierechter Paul Draulans te laten vervangen. Hij had het verzoek meteen na de bewuste uitspraken van de politierechter moeten indienen. Niet pas twee maanden later.
Lees verder

Rode Duivels sluiten 2021 af als nummer 1 op FIFA-ranking en zijn voor 5e keer Team van het Jaar
De Rode Duivels behouden op de FIFA-ranking, die vandaag voor het laatst in 2021 gepubliceerd werd, zoals aangekondigd hun leidersplaats. De Belgen kronen zich ook voor de vierde keer op rij, en de vijfde maal in totaal, tot Team van het Jaar.
Lees verder

Een roos voor Rose: Jonathan David eert 2 jaar geleden overleden mama met emotionele doelpuntviering
Emotioneel moment gisteravond in Bordeaux. Jonathan David - ex-AA Gent - vierde zijn winning goal voor Lille met een roos. Een eerbetoon aan zijn twee jaar geleden overleden mama, Rose.
Lees verder

Franstalige epidemioloog bedwingt met moeite de tranen na beslissingen van Overlegcomité: "Het vertrouwen is weg"
De Franstalige epidemioloog Marius Gilbert (ULB) heeft vanmorgen zijn ongenoegen geuit over de laatste beslissingen van het Overlegcomité. Dit keer zijn ze volgens hem té streng geweest. "De vertrouwensbreuk is op dit moment compleet", zei hij geëmotioneerd tijdens Matin Première op RTBF.
Lees verder

Inwoner Kentucky vindt kat na negen dagen levend terug onder tornado-puin: "Ik hoorde hem miauwen"
Op 11 december liet een reeks tornado's een spoor van vernieling achter in het oosten en het midden van de Verenigde Staten. Ook het kantoorgebouw van Sonny Gibson, een inwoner van het stadje Mayfield in de staat Kentucky, werd volledig vernield. Negen dagen na het zware noodweer hoorde Gibson plots zacht gemiauw toen hij door het puin aan het ruimen was. De man wist meteen dat het zijn 'kantoorkat' Madix was. Het dier had de instorting van het gebouw wonder boven wonder overleefd.
Lees verder

Michael Pas heeft een talent voor kikkerimitaties in 'Wat een jaar!'
Zaterdag 25 december om 20u25 stappen VTM-kijkers in 'Wat een Jaar!' mee in de teletijdmachine met Koen Wauters, Nathalie Meskens en Jonas van Geel naar het jaar 1984. Acteur Michael Pas (55) blikt terug op hoe hij het jaar beleefde: "1984 was voor mij een prachtig jaar. Er ging een wonderlijke wereld voor mij open aan de toneelschool. In het eerste jaar mag je alleen maar dieren, planten en natuurfenomenen spelen." Vervolgens toont hij zijn beste kikkerimitatie.
Lees verder

Brexit: status quo voor Vlaamse goederenexport naar VK, "maar 2022 wordt uitdaging"
De brexit heeft de handel met het Verenigd Koninkrijk in 2021 fundamenteel veranderd, maar de Vlaamse export bleef dit jaar hangen op het niveau van 2020. Dat meldt Flanders Investment & Trade (FIT) donderdag in een persbericht. Voor 2022 gaan wel verschillende nieuwe, ingrijpende maatregelen in.
Lees verder

Brexit - Status quo voor Vlaamse goederenexport naar VK, "maar 2022 wordt uitdaging"
De brexit heeft de handel met het Verenigd Koninkrijk in 2021 fundamenteel veranderd, maar de Vlaamse export bleef dit jaar hangen op het niveau van 2020. Dat meldt Flanders Investment & Trade (FIT) donderdag in een persbericht. Voor 2022 gaan wel verschillende nieuwe, ingrijpende maatregelen in.
Lees verder

Jambon wil komende weken met cultuursector zoeken naar juiste steunmaatregelen
Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft zich geëngageerd om de komende weken, in overleg met de cultuursector, te zoeken naar de juiste steunmaatregelen, nu het Overlegcomité woensdag heeft beslist dat cultuurvoorstellingen niet meer kunnen door de opmars van de omikronvariant. Dat laat het kabinet van Jambon weten na afloop van het gesprek dat de minister-president donderdagochtend had met de sector.
Lees verder

Goedele Liekens: "Meisjes die fysiek lastiggevallen worden op straat, dat is pas een pandemie!"
2021 was het voor Goedele Liekens het jaar waarin ze genas van huidkanker en ook het jaar waarin we een golf van seksueel geweld tegen vrouwen zagen. In een interview voor De 100 Belgen van 2021, waarin de HLN-lezers haar naar de 82ste plaats stemden, blikt ze terug. "Als er kanker bij je vastgesteld wordt, is het geloof in je lichaam weg. Je bent een hoopje niks."
Lees verder

Goedele Liekens na de ziekte: "Het geloof in je lichaam is weg, je bent een hoopje niks"
2021 was het voor Goedele Liekens het jaar waarin ze genas van huidkanker en ook het jaar waarin we een golf van seksueel geweld tegen vrouwen zagen. In een interview voor De 100 Belgen van 2021, waarin de HLN-lezers haar naar de 82ste plaats stemden, blikt ze terug. "Als er kanker bij je vastgesteld wordt, is het geloof in je lichaam weg. Je bent een hoopje niks."
Lees verder

Net echt en klaar in een wip: 'ingevlochten' kerstkapsel voor wie kort of weinig haar heeft
Een feestkapsel in elkaar steken op vijf minuten? Dat kan. Ook als je kort of weinig haar hebt – of de twee. Beautyredactrice Sophie toont je een makkelijke halve vlecht die er stiekem geen is. Je hebt er niets voor nodig, behalve drie elastiekjes en een leuke haarspeld, en moet maar vier simpele stappen volgen. Het beste van al: het lijkt alsof je veel moeite gedaan hebt.
Lees verder

Jean-Marie Dedecker: "Zonder tegemoetkoming gaat het BK niet door"
Kan het BK veldrijden op 9 januari nog doorgaan? Jean-Marie Dedecker, burgemeester van organiserende gemeente Middelkerke, vraagt een compensatie voor het mislopen van inkomsten nu geen fans toegelaten zijn. "Of het nu van de regering komt of van de wielerbond, het is om het even. Komt de tegemoetkoming er niet, dan gaat het BK niet door."
Lees verder

Slechts één groene regio te bespeuren op nieuwe Europese coronakaart
Op de nieuwe coronakaart van het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) zijn slechts enkele kleine verschillen te bespeuren vergeleken met de situatie vorige week. In Duitsland kleuren enkele regio's lichter rood en de enige groene regio - vorige week waren dat er nog twee - bevindt zich in Roemenië.
Lees verder

OPROEP. Stel hier je vraag aan minister Van Der Straeten over het akkoord rond de kernuitstap
Het kernkabinet is het vandaag eens geraakt over het dossier van de energiebevoorrading. Er is sprake van een "versterkt" plan A. Dat plan A is de eerste piste, waarbij twee gascentrales zouden moeten helpen om de nucleaire energie te vervangen. Daarbovenop zouden investeringen komen in onderzoek naar kernenergie van de toekomst en de nieuwe kleinere, modulaire kerncentrales. Maar volgens verschillende partijen is de piste van plan B, waarbij twee kerncentrales open blijven, nog prominent in beeld. Nog heel wat vragen dus. Minister van Energie Tinne Van Der Straeten is vanavond studiogast bij VTM Nieuws om 19 uur. Hebt u nog vragen voor de minister over de energiebevoorrading? Stel ze dan via onderstaand formulier.
Lees verder

De eerste afgelasting is een feit: Superprestigecross in Diegem gaat niet door, groen licht voor WB-veldrit in Dendermonde
De Superprestigecross in Diegem op 29 december gaat niet door. De organisatie moet de handdoek gooien door de strengere coronamaatregelen die het Overlegcomité gisteren heeft aangekondigd. Een domino-effect dreigt, want ook andere organisaties zitten op dit moment samen om te kijken of hun wedstrijden kunnen doorgaan. De WB-veldrit van zondag gaat wél door, zo werd aan onze redactie bevestigd.
Lees verder