Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 21 december 2021

Federale regering bereikt nog geen akkoord over de kernuitstap: “Geen enkele oplossing biedt 100 procent zekerheid”

HLN
Federale regering bereikt nog geen akkoord over de kernuitstap: "Geen enkele oplossing biedt 100 procent zekerheid"
De topministers van de federale regering hebben maandag de hele avond vergaderd over de kernuitstap, maar een akkoord kwam nog niet uit de bus. Het dossier verhuist vandaag naar de kabinetten om een aantal technische en juridische vragen uit te klaren, klinkt het in regeringskringen.
Lees verder

Van Barneveld kent geen problemen bij rentree op WK darts, ook Wade stoot door
Succesvolle rentree voor Raymond van Barneveld op het WK darts. De Nederlander rekende eenvoudig af met de Filipijn Lourence Ilagan. James Wade nam dan weer de scalp van Maik Kuivenhoven. Hieronder vindt u een overzicht van de wedstrijden.
Lees verder

Erdogan probeert waarde van Turkse nationale munt op te krikken
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om de koers van de sterk in waarde gedaalde Turkse lira op te krikken. Zo komt er een nieuw programma dat de spaargelden van Turkse burgers zal beschermen tegen de flinke koersschommelingen van de eigen munt.
Lees verder

Drie pluimveebedrijven in Nederlands Limburg geruimd vanwege vogelgriep
Bij kalkoenen op een pluimveebedrijf in Ysselsteyn in Nederlands Limburg is vogelgriep vastgesteld. Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen worden zowat 24.000 kalkoenen geruimd. Twee andere pluimveebedrijven met in totaal 40.000 dieren worden preventief geruimd, omdat personeel van het besmette bedrijf ook daar werkte. Een aantal andere bedrijven in de buurt wordt getest op vogelgriep, voor nog eens 69 bedrijven geldt een vervoersverbod.
Lees verder

Bijna driekwart van alle coronabesmettingen in de VS is met omikronvariant
De omikronvariant van het coronavirus is nu de dominante variant in de Verenigde Staten. Dat heeft de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC maandag lokale tijd gemeld op basis van de gegevens van de afgelopen week. Op dit moment gaat het in bijna drie kwart (73 procent) van de besmettingen in het land om de omikronvariant.
Lees verder

President Biden verwelkomt nieuwe puppy Commander in het Witte Huis
President Joe Biden heeft een nieuw speelmaatje naar het Witte Huis gehaald. Hij deelde maandag een foto op zijn officiële Twitter-account van een jonge puppy met het bijschrift: "Welkom in het Witte Huis, Commander".
Lees verder

Nieuw-Zeeland stelt plannen voor heropening uit om omikronvariant
Nieuw-Zeeland stelt de plannen om zijn grenzen geleidelijk te heropenen vanwege de opmars van de omikronvariant van het coronavirus uit tot eind februari. Dat heeft de Nieuw-Zeelandse coronaminister Chris Hipkins vandaag bekendgemaakt. Eerder was het plan om al halverwege januari te beginnen met de gefaseerde heropening.
Lees verder

Japan executeert drie terdoodveroordeelden
Japan heeft vandaag drie ter dood veroordeelde gevangenen geëxecuteerd. Dat hebben lokale media gemeld op basis van bronnen, waaronder het ministerie van Justitie. De executies zouden de eerste in het land zijn sinds december 2019 en sinds het aantreden van premier Fumio Kishida begin oktober.
Lees verder

Vandenbroucke wil gezondheidszorg beter betaalbaar maken: maximumfactuur van 250 euro voor laagste inkomens
Naar de kinesist voor een verrekte spier of naar de tandarts voor een gaatje in uw kies? Als het van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) afhangt, bent u niet meer in de weer met gele, roze of blauwe klevers, maar betaalt u enkel nog het doktersbezoek. De rest wordt automatisch verrekend met uw ziekenfonds. Staan nog op het lijstje: een verlaging van de maximumfactuur en betere terugbetaling van tandzorg.
Lees verder

Kinderarts in opleiding Laurens Van Camp had leukemie en bedankt zijn dokter in 'Hoe Zal Ik Het Zeggen': "Ik wil kinderen geruststellen zoals hij dat deed bij mij"
Leven en werk dankt Laurens Van Camp (27) aan kinderoncoloog Yves Benoit (72), waarvoor de professor gisteren in 'Hoe Zal Ik Het Zeggen' een lied, een ruiker, en een dikke merci kreeg. Laurens genas van leukemie en is intussen zelf bijna kinderkankerarts. "Voor sommige kinderen zal het muntje naar de andere kant vallen. Hun genezingskansen wil ik verbeteren."
Lees verder

Straks 10 keer minder studenten diergeneeskunde
Vanaf het academiejaar 2023-2024 zullen nog maar 240 studenten kunnen beginnen aan de richting diergeneeskunde. Die plaatsen zullen gaan naar de studenten die het beste resultaat neerzetten op het bindend ingangsexamen dat vanaf dan verplicht is. Frank Gasthuys, decaan van de faculteit in Merelbeke, is tevreden. "Dit is voor ons het maximum."
Lees verder

Kapper Christoph verloor beide benen en een arm bij een verkeersongeval: "Mijn dochters op een dag leren skiën: dat is het doel"
Op 17 mei veranderde het leven van Christoph Van den Bossche (42) in een 'voor' en een 'na'. Tijdens een avondwandeling werd hij gegrepen door een vijftig ton zware kraan. Pas zes maanden later, en met drie ledematen minder, kwam hij weer thuis. De weg is moeilijk, maar de vechtlust enorm. "Ik heb drie prachtige dochters, ik wil weer de papa worden die stapt en leuke dingen met hen doet."
Lees verder

Fiscus houdt minder belasting in op uw uw loon, dus zal u ook minder terugtrekken
Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) maakt komaf met de praktijk waarbij er systematisch te veel belastingen op het loon worden ingehouden en de werknemer het saldo pas terugkrijgt na het verwerken van zijn belastingaangifte. De inhoudingen moeten weer in lijn komen met de uiteindelijke afrekening.
Lees verder

Oneerlijke concurrentie in de degradatiestrijd? Standard doet bod op Dompé, Zulte Waregem trekt naar bondsparket
Standard heeft een bod uitgebracht op Jean-Luc Dompé, smaakmaker van Zulte Waregem. Uitgerekend een week voor hun onderlinge wedstrijd. Het bondsparket ontving een klacht van Essevee over mogelijke oneerlijke concurrentie.
Lees verder

Fiscus houdt minder belasting in op uw loon, dus zal u ook minder terugtrekken
Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) maakt komaf met de praktijk waarbij er systematisch te veel belastingen op het loon worden ingehouden en de werknemer het saldo pas terugkrijgt na het verwerken van zijn belastingaangifte. De inhoudingen moeten weer in lijn komen met de uiteindelijke afrekening.
Lees verder

Groenen zetten gratis zelftesten op agenda Overlegcomité: "Investering om druk op ziekenhuizen te verlichten"
Na PVDA willen ook de groenen dat de overheid gratis zelftesten ter beschikking stelt. Vicepremier Georges Gilkinet (Ecolo) breekt daar morgen een lans voor op het Overlegcomité. "Door gratis testen te voorzien, kunnen we toekomstige kosten net vermijden."
Lees verder

TOP 100 Belgen. Deze mensen heeft u op plaats 70 tot 61 gezet: "Zeven maanden na de ontknoping van De Mol is de populariteitspiek voorbij"
In 2021 zag Vlaanderen de brutaalste Mol ooit aan het werk: Lennart Driesen (26) stuurde winnares Annelotte naar huis met de laagste groepspot in de geschiedenis van het programma. Zeven maanden later zou de jolige man uit de Kempen het zo opnieuw doen. "Ik zal heel mijn leven met mensen hun voeten blijven spelen."
Lees verder

Onze opinie. "De vraag is niet óf de regering woensdag nieuwe maatregelen neemt, maar hoe hard die moeten zijn"
Het is moeilijk om een wedstrijdje te winnen tegen iemand die elke drie dagen dubbel zo snel leert lopen. Dat is de oneerlijke strijd waarin we zitten tegen omikron. België heeft in heel Europa één van de belangrijkste troeven: 37% van de volwassen bevolking kreeg al een boostershot dat beschermt tegen de nieuwe variant. Omikron zit nu aan 20% van de besmettingen, maar zal ergens halverwege de week al aan 40% zitten, en tegen het weekend dominant zijn. Zelfs Usain Bolt kan zo'n sprintje niet winnen. De vraag is niet óf de regering woensdag nieuwe maatregelen neemt, maar hoe hard die moeten zijn.
Lees verder

Vrouw (75) die verkracht werd door Steve Bakelmans wil geen geheim maken van haar getuigenis op proces Julie Van Espen: "Keek hem recht in de ogen"
"Ik heb hem recht in de ogen gekeken", zegt Monique (75) over haar getuigenis gisteren op het proces van Steve Bakelmans, die terechtstaat voor de moord op Julie Van Espen (23). Monique beschouwt dat als een overwinning. Ze is opgelucht dat ze de kans kreeg om in de rechtbank uit te leggen dat ze nooit meer dezelfde is geweest sinds de dag dat hij haar verkrachtte. "Ik zag hem in mijn ooghoek aandachtig luisteren. Hij had beter toen naar mij geluisterd."
Lees verder

Gasfactuur gezinnen verdrievoudigd in jaar tijd
De Europese energieprijzen zijn maandag opnieuw door het dak gegaan. Consumenten zien de gas- en elektriciteitsfactuur almaar grotere happen uit hun budget nemen, schrijft De Tijd vandaag.
Lees verder