Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 16 december 2021

Europese stroomprijzen op record na problemen met Franse kerncentrales, ook Belgische prijzen

HLN
Europese stroomprijzen op record na problemen met Franse kerncentrales, ook Belgische prijzen
De Europese stroomprijzen pieken, nadat Frankrijk twee kerncentrales onverwacht heeft stilgelegd en twee andere centrales langer dan verwacht van het net haalt. Ook de Belgische stroomprijzen staan op een recordniveau.
Lees verder

Stormloop op boostervaccin in Nederland
Heel wat Nederlanders willen zo snel mogelijk hun boosterprik krijgen. Dat blijkt uit de cijfers van het callcenter van de gemeentelijke gezondheidsdiensten (GGD). Woensdag kreeg de organisatie bijna een miljoen telefoontjes van mensen die probeerden een afspraak vast te leggen. Ook donderdag houdt de drukte aan. De GGD roept de bevolking op om geduld te hebben.
Lees verder

Ethische hacker kan door "slordigheid" overheid zien hoeveel mensen op lijst van QVAX staan
Ethische hacker Inti De Ceukelaire heeft een manier gevonden om via de website van QVAX te zien hoeveel mensen zich al ingeschreven hebben op de wachtlijst voor een boostervaccin. Even na 15 uur vanmiddag waren dat er 212.200. De Ceukelaire benadrukt dat het niet om een veiligheidslek gaat, maar "hoogstens een slordigheid".
Lees verder

Wanneer krijg ik mijn boosterprik? En moet zo'n prik ook als ik recent hersteld ben van corona? De belangrijkste vragen beantwoord
Tegen eind januari moet het gros van de volwassenen in Vlaanderen een boosterprik hebben gekregen. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid beslist. Maar er zijn nog een hoop vragen over die versnelde boostercampagne. Krijg ik automatisch een uitnodiging of moet ik mij sowieso inschrijven via QVAX? Waar zit het grootste effect? En wil die verkorte interval zeggen dat we om de vier maanden een nieuwe boosterprik krijgen? Wij beantwoorden de meest prangende vragen.
Lees verder

Wanneer krijg ik mijn boosterprik? Waarom werd de wachttijd ingekort? En kan ik kiezen naar welk vaccinatiecentra ik ga? De belangrijkste vragen over de versnelde boostercampagne beantwoord
Tegen eind januari moet het gros van de volwassenen in Vlaanderen een boosterprik hebben gekregen. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid beslist. Maar er zijn nog een hoop vragen over die versnelde boostercampagne. Krijg ik automatisch een uitnodiging of moet ik mij sowieso inschrijven via QVAX? Waar zit het grootste effect? En wil die verkorte interval zeggen dat we om de vier maanden een nieuwe boosterprik krijgen? Wij beantwoorden de meest prangende vragen.
Lees verder

Eerste slachtoffers van tragedie met springkasteel in Australië krijgen gezicht
Op het Australische eiland Tasmanië zijn de eerste twee slachtoffers van het ongeval met een springkasteel geïdentificeerd. Addison Stewart en Zane zaten in dezelfde klas. Het opblaasbare speeltoestel werd door een sterke wind plots de lucht in getild, waarna kinderen van een hoogte van zo'n tien meter op de grond terechtkwamen. In totaal kwamen vijf jongeren om, drie anderen verkeren in kritieke toestand.
Lees verder

Einde van de zegereeks: Brecel verliest van Robertson op World Grand Prix
Het sprookje kon niet blijven duren. Na zijn zege op de Scottish Open won Luca Brecel gisteren ook zijn eerste wedstrijd op de World Grand Prix snooker (447.000 euro). Vanmiddag was Jimmy Robertson echter met 4-3 te sterk voor onze landgenoot. Dubbel jammer voor Brecel: hij misloopt zo een duel met snookerlegende Ronnie O'Sullivan in de volgende ronde.
Lees verder

ECB verwacht fors hogere inflatie en verlaagt groeiprognoses
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag aan de macro-economische parameters gesleuteld van de eurozone. De ECB verwacht volgend jaar een fors hogere inflatie dan tot nu toe verwacht en verlaagt bovendien de groeiprognoses, zo kondigde centraal bankier Christine Lagarde aan bij de toelichting van het rentebesluit.
Lees verder

Dit jaar meer griepvaccins afgeleverd in apotheken, toch nog ruimte voor verbetering
Dit jaar werden in vergelijking met vorig jaar vijf procent meer griepvaccins afgeleverd in de Belgische apotheken. In totaal ging het begin december om 2.056.861 vaccins. Er blijkt vooral meer vraag te zijn in de leeftijdsgroepen 50-65 en jonger dan 50 jaar. Toch is er - met de drie typische griepmaanden januari, februari en maart in het verschiet - nog ruimte voor verbetering, zegt de Algemene Pharmaceutische Bond (APB).
Lees verder

Gloednieuwe fietspaden van miljoenen euro's binnen enkele jaren alweer gesloopt: "Begrijp jij het? Dit is een zoveelste slag in ons gezicht"
De Grote Baan in Houthalen-Helchteren krijgt in 2022 gloednieuwe, verhoogde en vooral veilige fietspaden. Dat kondigde Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) deze week aan. Bijna gelijktijdig trokken de handelaars er grote ogen. Zij moeten vanaf 2024 verhuizen omwille van de ondertunneling en het slopen van de volledige oostelijke zijde op diezelfde Grote Baan. "Wat een idee! Fietspaden van miljoenen euro's aan te leggen om ze in enkele jaren al te slopen", zucht opticien Sanne Pollers die vooral tegen de overlast opkijkt.
Lees verder

Het waargebeurde verhaal achter Netflix-docu '14 Peaks': "Ik ga niét sterven vandaag. Misschien morgen"
"Ik ben de Usain Bolt van de 8.000 meter hoge bergtoppen." Nirmal Purja overdrijft niet wanneer hij zegt dat hij de beste bergbeklimmer op aarde is. De 38-jarige Nepalees doet in de Netflix-docu '14 Peaks' dan ook iets wat niemand hem ooit voordeed: hij haalt op amper zeven maanden tijd de top van de 14 hoogste bergen ter wereld. Hij zag mensen sterven in zijn armen, moest boze regeringen trotseren en trok zelfs in het midden van de nacht met een kater naar de top. Compleet geschift? Jawel, maar er blijkt ook een wetenschappelijke verklaring te zijn voor zijn succes.
Lees verder

Moeder opgepakt na dood van vier maanden oude baby: "Iedereen had hiervoor gewaarschuwd, maar nu is het te laat"
Politie en parket onderzoeken de dood van de vier maanden oude baby Axana C. Moeder Margot (32) verklaarde dat ze het kind woensdagmiddag in haar bedje had gelegd en nadien levenloos aantrof. Er zijn echter sterke vermoedens van zware verwaarlozing. Zelfs vrienden van de vrouw verklaren dat ze niet in staat was om voor haar kind te zorgen.
Lees verder

Moeder opgepakt na dood van vier maand oude baby: "Iedereen had hiervoor gewaarschuwd maar nu is het te laat"
Politie en parket onderzoeken de dood van de vier maand oude baby Axana C. Moeder Margot (32) verklaarde dat ze het kind woensdagmiddag in haar bedje had gelegd en nadien levenloos aantrof. Er zijn echter sterke vermoedens van zware verwaarlozing. Zelfs vrienden van de vrouw verklaren dat ze niet in staat was om voor haar kind te zorgen.
Lees verder

Brussels Airlines wil stakingsactie breken: ingebrekestelling van 2,5 miljoen euro tegen vakbondsfront
Brussels Airlines heeft een ingebrekestelling van 2,5 miljoen euro ingediend bij het gemeenschappelijk vakbondsfront van de luchtvaartmaatschappij als de aangekondigde stakingsactie van maandag doorgaat. Dat is bevestigd aan onze redactie. "Dit is du jamais vu", reageert Olivier Van Camp van vakbond BBTK.
Lees verder

Nieuwe postgraduaat rond hoofdbegaafdheid is schot in de roos: "Zelfs al mensen op de wachtlijst gezet"
Het nieuwe postgraduaat rond hoogbegaafdheid blijkt aan Hogeschool PXL een schot in de roos. De dertig plaatsen waren meteen ingevuld, waarna er nog eens vijf extra plaatsen werden vrijgemaakt en een wachtlijst werd geopend. "Op voorhand weet je nooit in welke mate een opleiding succesvol zal zijn, in dit geval was er vanuit het werkveld veel vraag was naar professionalisering rond hoogbegaafdheid in de klas", vertelt coördinator Michelle Dewulf.
Lees verder

Coronapil van Pfizer mag in noodgevallen gebruikt worden
Het Europees geneesmiddelenagentschap EMA heeft het licht op groen gezet voor het gebruik van de coronapil van Pfizer in noodgevallen. Het gaat dan om volwassenen met Covid-19 die nog niet beademd moeten worden, maar wel een verhoogd risico hebben op een zware vorm van de ziekte.
Lees verder

Hof van assisen verwerpt vraag tot vrijlating van Belgische Marokkaan Farid Kharkhach op proces over aanslagen Parijs
Het speciale hof van Assisen in Parijs, dat zich buigt over de aanslagen van november 2015, heeft de aanvraag tot vrijlating van één van de twintig beschuldigden, de Belgische Marokkaan Farid Kharkhach, donderdag verworpen.
Lees verder

Beerschot wil 0-3-forfaitzege nadat match tegen Standard werd uitgesteld door staking bij politie
De match tussen Standard en Beerschot van gisteravond werd amper vier uur voor de aftrap afgelast. Luiks burgemeester Willy Demeyer (PS) oordeelde dat de veiligheid omwille van een politiestaking onvoldoende kon worden gegarandeerd. Beerschot nam er het bondsreglement bij en stelt dat het nu recht heeft op een 0-3-forfaitzege.
Lees verder

LIVE WK DARTS. Gurney stoot door tegen Evans, vanavond strijd tussen ex-wereldkampioenen Anderson en Lewis
Dag twee van het WK Darts in 'Ally Pally'. 't Is vooral uitkijken naar de avondsessie, waar met Adrian Lewis en Gary Anderson al vroeg in het toernooi twee ex-wereldkampioenen tegenover elkaar staan. Verder komt ook Lisa Ashton straks in actie, de eerste vrouw van deze editie. Volg de wedstrijden hieronder live!
Lees verder

Hoge Gezondheidsraad zet licht op groen voor vaccinatie van kinderen tussen 5 en 11 jaar
De Hoge Gezondheidsraad geeft een positief advies voor de vaccinatie van kinderen tussen 5 en 11 jaar oud. Dat werd bevestigd aan onze redactie.
Lees verder