Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 19 december 2021

Een miljard dollar per jaar dankzij medicijn tegen zeldzame ziekte, en best betaalde Belgische CEO met jaarloon van 7...

HLN
Een miljard dollar per jaar dankzij medicijn tegen zeldzame ziekte, en best betaalde Belgische CEO met jaarloon van 7,1 miljoen euro. Klinkt de jackpot voor Gents biotechbedrijf ArgenX?
Het Gentse biotechbedrijf ArgenX kreeg in de VS de erkenning om haar medicijn tegen auto-immuunziekte myasthenia gravis op de markt te brengen. Volgens experts zal dat geneesmiddel een miljard dollar per jaar aan inkomsten opleveren? Maar wat is ArgenX? Wie is oprichter en CEO Tim Van Hauwermeiren (48)? Wat is myasthenia gravis en hoeveel mensen hebben die ziekte? En waarom kan dat zoveel geld opbrengen? "Zonder de winst zou er nooit iemand aan begonnen zijn. Maar die discussie wordt altijd scheefgetrokken."
Lees verder

Zeker 99 doden door tyfoon op Filipijnen
De balans na de doortocht van tyfoon Rai op de Filipijnen blijft oplopen. Zeker 99 mensen kwamen om, zo blijkt zondag uit officiële cijfers.
Lees verder

Linda (68) datet met Jef die zorgt voor zijn jongdemente vrouw. Relatietherapeut Wim Slabbinck geeft raad
Linda (68) en Jef (69) zijn drie jaar samen. Het koppel worstelt met een harde realiteit: Jef is nog gehuwd, zijn vrouw lijdt aan jongdementie. "Ik heb empathie in overvloed voor zijn situatie, maar hij is emotioneel compleet gesloten", zegt Linda. "Hoe lang moet ik mezelf nog blijven wegcijferen?" Seksuoloog en relatietherapeut Wim Slabbinck geeft advies en helpt de twee om beter te communiceren. "Jef is een doener. De liefde vloeit bij hem niet zozeer in woorden, maar eerder in daden."
Lees verder

De Ferrari's onder de smartphones: dit zijn de beste luxe toestellen
Smartphonefabrikanten hebben hun belangrijkste nieuwe toestellen voor 2022 gepresenteerd. Eerder bespraken we al de beste budgettelefoons, die je voor minder dan 200 euro op de kop tikt. Wie echter bereid is diep in de buidel te tasten, kan ook een veel krachtiger toestel in huis halen. Wil je pronken met een ware racewagen die de zwaarste apps draait en prachtige foto's maakt? Tweakers.net zet zijn aanraders op een rij.
Lees verder

Van kerstroos tot mahonie: met deze planten blijft je tuin ook in de winter bloeien
Ligt je tuin er troosteloos bij? Geen nood, er bestaan prachtige wintergroene planten die hem weer levend én feestelijk maken. Kies en plant ze meteen voor een instant groene kerst in je tuin, raadt onze tuinexperte Laurence Machiels aan. Veel hoeft zo'n groene opsmuk van je tuin zelfs niet te kosten. "Veel vaste planten die hun blad de hele winter door houden zijn erg betaalbaar."
Lees verder

Kans op witte kerst "dubbel zo groot als normaal", maar ook net zachter weer mogelijk
Dromen van een witte kerst zoals Bing Crosby mag zeker nog. Volgens weerplatform Meteovista is de kans dit jaar "dubbel zo groot als normaal", maar blijft de verwachting erg onzeker. "We krijgen namelijk óf een koud scenario met kans op winterse neerslag, óf juist zachter weer dan gebruikelijk", klinkt het.
Lees verder

Kans op witte kerst "dubbel zo groot als normaal"
Dromen van een witte kerst zoals Bing Crosby mag zeker nog. Volgens weerplatform Meteovista is de kans dit jaar "dubbel zo groot als normaal", maar blijft de verwachting erg onzeker. "We krijgen namelijk óf een koud scenario met kans op winterse neerslag, óf juist zachter weer dan gebruikelijk", klinkt het.
Lees verder

BV 24/7. Hanne blikt terug op 'K3, een nieuw begin' en Aster en Lize genieten van Thailand
The show must go on, want de Showbizzwereld staat nooit stil. Wat jouw favoriete BV's de laatste 24 uur hebben uitgespookt, ontdek je hier in onze nieuwsstream.
Lees verder

"Te ziek? Nee, ik haal net kracht uit wat ik doe": CVS-patiënte Samantha (17) schreef al een boek en start nu met eigen jeugdbeweging en lezingen
Samantha Demeyere (17) uit Snellegem kan amper voltijds naar school gaan, nadat ze drie jaar geleden te horen kreeg dat ze het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) heeft. Toch blijft het tienermeisje niet bij de pakken zitten. Meer zelfs: ze wil een voorbeeld zijn voor lotgenoten, schreef een boek en richt nu ook een eigen jeugdbeweging op. "Er wordt veel te weinig aandacht gegeven aan het mentale welzijn van jongeren", zegt ze.
Lees verder

Hongkong probeert opkomst omstreden verkiezing omhoog te krijgen
De autoriteiten in Hongkong hebben verwoede pogingen gedaan om een goede opkomst te garanderen bij de parlementsverkiezing van zondag. Aan die verkiezing kunnen dit keer alleen nog kandidaten meedoen die volgens de overheid voldoende vaderlandslievend zijn.
Lees verder

Eric Clapton sleept vrouw voor de rechter... voor illegale cd van 10 euro
Eric Clapton (76) heeft in Duitsland een rechtszaak gewonnen tegen een weduwe die illegale concertopnames van hem verkocht op de veilingwebsite eBay. De vrouw wist zogezegd niet dat de cd een onofficiële uitgave was, maar toch oordeelde de rechte dat de vrouw een fikse schadevergoeding moet betalen van 3.400 euro.
Lees verder

INTERVIEW. Erik Van Looy is verslaafd aan preparé en slaappillen, maar vooral aan filmsterren: "Mijn bompa en bomma werden er zot van"
Erik Van Looy (59) is verslaafd. Dat zeggen wij niet, dat zegt hij zelf. Sterker nog, hij maakt er een hele theatertournee van. Hij vertelt daarin niét over zijn dagelijkse hang naar preparé en garnaalsla, over zijn drang om wandelend elke lantaarnpaal sneller te bereiken dan de vorige en zelfs niet over de noodzaak om de slaap te vatten met hulp van 2 mg benzodiazepine. Nee, het gaat over zijn verslaving aan filmsterren. "Ik was veertien en belde aan bij John Wayne, bij Kirk Douglas, bij James Stewart. Overal."
Lees verder

Spanning troef bij verkiezing Sportvrouw én Sportman van het Jaar: "Onterecht als er eentje de prijs niet krijgt"
Een allereerste olympische kampioene artistieke gymnastiek - Nina Derwael - of een tweevoudige olympisch kampioene atletiek - Nafi Thiam - als Sportvrouw van het Jaar. Het lijkt een haast onmogelijke opgave om een voorkeur uit te spreken. "Misschien moeten we gewoon kop of munt doen", grapt ex-spurtster Kim Gevaert. De keuze voor Sportman is al niet veel makkelijker: Wout Van Aert, Bashir Abdi of Matthias Casse, drie keer wereldklasse met de hoofdletter W.
Lees verder

"Je begint als vrouw met een hoofddoek sowieso onder nul": dit is Loubna Khalkhali, de kersverse echtgenote van Adil El Arbi
Maandenlang hield hij de lippen stijf op elkaar, maar nu mag iedereen het weten. Adil El Arbi (33) heeft opnieuw liefdesgeluk gevonden. Zaterdag stapte hij in het huwelijksbootje met Loubna Khalkhali (30). Een naam die u waarschijnlijk niet kent, maar die achter de schermen van de VRT serieuze indruk maakt met haar passie en inzet voor vrouwenrechten. Maak kennis met de vrouw die Rudi Vranckx (62) weet te imponeren. "Mijn vriendinnen wilden vooral trouwen en kinderen krijgen. Ik wilde reporter worden."
Lees verder

Gaia pleit voor Vlaams en Brussels verbod op verkoop foie gras via dwangvoederen
Dierenrechtenorganisatie Gaia spoort Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts en zijn Brusselse collega Bernard Clerfayt aan om een verbod af te vaardigen voor de verkoop van foie gras die via dwangvoederen is bekomen. Beide regio's hebben al een verbod op dwangvoederen ingevoerd, maar dergelijke foie gras uit Wallonië kan er wel nog worden verkocht. Daar wil Gaia nu dus ook paal en perk aan stellen.
Lees verder

Onderzoek naar verdacht overlijden in fruitbedrijf in Alken
In de nacht van zaterdag op zondag heeft een verdacht overlijden plaatsgevonden in een fruitbedrijf in de Alkerstraat in Alken. Het Limburgse parket is een moordonderzoek gestart.
Lees verder

Man in gezicht gestoken na ruzie op Koningin Astridplein
Een man is zaterdag rond 21 uur levensgevaarlijk gewond afgevoerd naar het ziekenhuis na een ruzie op het Koningin Astridplein. Hij werd in het gezicht gestoken.
Lees verder

"Personal trainer voor je huid en haar": waarom het goed nieuws is dat 'biomimetica' in onze badkamer opduikt
Haalde jij al biomimetica in huis? Het is een relatief nieuwe wetenschap die het beste van de natuur imiteert voor nieuwe toepassingen. Klinkt futuristisch, maar schoonheidsproducten met biomimetische ingrediënten kunnen wonderen doen voor je huid en haar. "Ze geven signalen waardoor je cellen weer in actie schieten."
Lees verder

"VS bombarderen vaak op basis van gebrekkige inlichtingen"
De Amerikaanse strijdkrachten baseerden zich bij het uitvoeren van bombardementen in landen als Irak en Syrië vaak op gebrekkige inlichtingen. Ze maakten bij de oorlog vanuit de lucht tegen extremisten ook veel meer burgerslachtoffers dan naar voren komt uit officiële cijfers, bericht 'The New York Times'. Die baseert zich onder meer op vertrouwelijke documenten van het Pentagon.
Lees verder

CELEB 24/7. Anne-Marie heeft haar trouwjurk gekozen en Britney Spears deelt een opvallende foto
Niets leuker dan meekijken met het leven van onze beroemde medemensen. Benieuwd wat ze zoal uitspoken? Je ontdekt het hier in onze nieuwsstream.
Lees verder