Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 7 december 2021

Dodentol na vulkaanuitbarsting op Java loopt op tot minstens 34, nog 17 mensen zijn vermist

HLN
Dodentol na vulkaanuitbarsting op Java loopt op tot minstens 34, nog 17 mensen zijn vermist
Na de uitbarsting van de vulkaan Semeru, op het Indonesische eiland Java, zijn al 34 doden geteld. In een vorige balans was nog sprake van 22 doden. Er zijn ook nog 17 mensen vermist. Dat heeft een woordvoerder van het rampenagentschap dinsdag gezegd.
Lees verder

Nieuwe studie: virus circuleert harder op werkvloer dan in de algemene samenleving, scholen blijven belangrijke plaats van besmetting
Het coronavirus circuleert harder op de werkvloer dan in de samenleving in het algemeen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de KULeuven en Idewe, een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, waarover L'Echo dinsdag bericht. De onderzoekers baseerden zich voor hun conclusies op gegevens van de RSZ en de centra voor contact tracing. De scholen blijven voorlopig wel nog altijd gelden als een van de belangrijkste plaatsen waar het virus circuleert.
Lees verder

Zo kies je een betrouwbare CO2-meter: "De eerste die echt aan àlle eisen voldoet, kost 99 euro"
(Nog) meer dan via besmette oppervlakken verspreidt het coronavirus zich door de lucht. Een CO2-meter aanschaffen om na te gaan of de uitgeademde lucht in een ruimte voldoende snel wordt ververst, kan dus helpen om besmettingen te vermijden. Expert Jan Van Bouwel legt uit waar je moet op letten, wij zochten uit hoeveel een betrouwbare CO2-meter kost. "Maar het is geen wondermiddel dat een veilig kerstfeest garandeert."
Lees verder

Gebouw ingestort in Franse Sanary: wellicht vijf mensen bedolven onder puin
Een gebouw van drie verdiepingen is na een explosie in de nacht van maandag op dinsdag ingestort in Sanary-sur-Mer, in de Var in Frankrijk. Volgens de brandweer zitten vijf mensen "waarschijnlijk vast onder het puin". De oorzaak van de explosie is nog niet bekend.
Lees verder

Zuid-Koreaanse band BTS neemt even pauze
De Zuid-Koreaanse boyband BTS, die met hits als 'Dynamite' de hele wereld veroverde, kondigde zondag aan dat ze voor het eerst sinds 2019 een pauze zullen nemen. De bandleden zullen de feestdagen voor het eerst sinds hun debuut in 2013 met hun familie doorbrengen.
Lees verder

Afro-Amerikaanse familie krijgt na eeuw geroofde grond terug: "Zonder onteigening waren nabestaanden miljonairs"
Een rechter in de Amerikaanse staat Californië heeft besloten dat de overheid een stuk land moet teruggeven dat ze in 1924 van een zwarte familie afnam. Activisten hopen dat talloze vergelijkbare vonnissen zullen volgen.
Lees verder

Prinses Amalia geeft glamoureuze fotoshoot vrij naar aanleiding van haar 18de verjaardag
Feest vandaag in paleis Huis ten Bosch in Den Haag, want de Nederlandse prinses Amalia blaast achttien kaarsjes uit. Een bijzondere dag, want vanaf nu kan ze definitief koning Willem-Alexander opvolgen als staatshoofd. Ter gelegenheid van deze verjaardag heeft de Rijksvoorlichtingsdienst enkele foto's beschikbaar gesteld.
Lees verder

De wereld volgens omikron: nieuwjaarsreceptie moet misschien definitief naar de zomer
Over een paar maanden heeft de nieuwe, besmettelijkere omikronvariant van het coronavirus de overhand in Europa, zo doen nieuwe berekeningen van de Europese gezondheidsdienst ECDC vermoeden. Een nieuw hoofdstuk in de coronacrisis breekt dan aan. Wat staat ons te wachten? 'De Volkskrant' blikt vooruit.
Lees verder

Nederlanders steken massaal de grens over om woning te kopen: "Ze krijgen veel meer waar voor hun geld"
De verkoop van villa's, grotere appartementen, maar ook 'gewone' huizen in de grensstreek met Nederland is fel gestegen. Heel veel noorderburen steken namelijk de grens over om een woning te kopen in de Noorderkempen. "Ze krijgen hier gewoon veel meer waar voor hun geld", klinkt het bij de makelaars.
Lees verder

Bang dat je skivakantie in het water zal vallen? Zo kan je annuleren of omboeken
Nu de eerste sneeuw zich laat zien, kriebelt het voor veel Belgen om weer op de latten te staan. Nadat het skiseizoen vorig jaar vanwege de coronapandemie voor velen in het water viel, weet niemand met zekerheid wat 2022 zal brengen. Wie een ski- of snowboardvakantie boekt, dekt zich dus best in tegen mogelijke lockdownscenario's of reisrestricties. Spaargids.be gaat voor je na welke garanties de touroperators bieden en wanneer bijkomende annulatieverzekeringen aangewezen zijn.
Lees verder

De 5 sleutelmomenten van Van den Brom bij RC Genk: bekerwinst en geweldige play-offs baten niet
Tussen de dag van zijn aanstelling op 6 november 2020 en zijn ontslag precies 13 maanden later, schreef John van den Brom met RC Genk een verhaal van vallen en telkens weer opstaan, met de bekerwinst als hoogtepunt. Zijn 5 sleutelmomenten in Genk.
Lees verder

LIVE. Verzekert Club zich in Parijs van Europa League? - Franse pers zet PSG en Pochettino op scherp
Een erg lastige, maar duidelijke opdracht. Als Club Brugge in Parijs beter doet dan RB Leipzig tegen Manchester City, overwintert het na Nieuwjaar in de Europa League. Krijgt blauw-zwart dat voor mekaar? Volg de aanloop en uiteraard de wedstrijd zelf in deze liveblog! De aftrap is al om 18.45 uur. De match is ook LIVE te bekijken op VTM2. De uitzending begint om 18.20 uur.
Lees verder

Teleurgestelde Lewandowski na zijn tweede plaats op Ballon d'Or: "Loze en weinig oprechte woorden Messi"
Een week geleden ging de Ballon d'Or niet voor het eerst naar Robert Lewandowski (33), wel voor de zevende maal naar Lionel Messi (34). In de Poolse pers spreekt de spits van Bayern voor het eerst over zijn ontgoocheling. "Ik voel me verdrietig."
Lees verder

Golden State Warriors en Phoenix Suns blijven zeges opstapelen
In de Western Conference van de Noord-Amerikaanse professionele basketcompetitie NBA geven coleiders Golden State Warriors en Phoenix Suns elkaar geen duimbreed toe.
Lees verder

Updaten naar Windows 11: doen of niet?
Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, Windows 11, is sinds enkele weken in omloop. Wie de gratis upgrade al uitvoerde, kan er niet naast kijken: Windows 11 zorgt voor een vernieuwde look op je bureaublad. Is die update voor iedereen uitvoerbaar? Kan het kwaad om bij je vertrouwde Windows 10-versie te blijven? En waar schuilen de verschillen? Tech-expert bij Hardware.info Frank Everaardt maakt de afweging.
Lees verder

Cheflix, de 'Netflix voor hobbykoks', mikt nu ook op Vlaanderen: "Zelfs een akkoord met de kok van de Queen"
"Schat, wat eten we vanavond?" "Momentje, even cheflixen." Zo hoopt het van oorsprong Nederlandse Cheflix nu ook in de Vlaamse keukens door te dringen. De gelijkenis met Netflix is niet geheel toevallig: in plaats van series als 'Stranger Things' en 'Sex Education' krijg je op Cheflix voor 4,99 euro per maand behapbare recepten van sterrenchefs — zoals Roger Van Damme en Viki Geunes — voorgeschoteld. Wat mag je verwachten? Waarom is het beter dan de vele gratis YouTube-filmjes? En hoeveel krijgen die chefs daarvoor?
Lees verder

Max Verstappen versus Lewis Hamilton: wie is in het voordeel als je naar alle cijfers kijkt?
Amper één keer eerder viel het al voor, in het roemruchte verleden van de Formule 1: twee coureurs die met precies evenveel punten aan de laatste en beslissende race begonnen. Het illustreert hoe spannend seizoen 2021 wel is. Maar wie is in het voordeel als je niet alleen naar de punten kijkt, maar naar alle cijfers?
Lees verder

Tamara (35) spendeert minder geld aan zichzelf sinds ze een ziekte-uitkering krijgt: "Maar er gaat nog steeds 800 euro per maand naar onze 26 katten"
Begin dit jaar kocht ze haar eigen huis, maar het grootste deel van Tamara's budget gaat niet naar haar woonlening. Wél naar haar 26 katten. "Aan voeding, kattenbakvulling en dierenarts spendeer ik maandelijks toch een 800 euro", zegt ze. "Omdat ik wegens rugproblemen even niet kan werken, gaat al mijn spaargeld daar momenteel naartoe. Maar ik denk er niet aan om mijn dieren weg te doen. Dan eet ik zelf nog liever een boterham minder."
Lees verder

Door rugproblemen moet Tamara (35) leven van een uitkering van 1.100 euro: "Maar ik denk er niet aan mijn dieren weg te doen"
Begin dit jaar kocht ze haar eigen huis, maar het grootste deel van Tamara's budget gaat niet naar haar woonlening. Wél naar haar 26 katten. "Aan voeding, kattenbakvulling en de dierenarts spendeer ik maandelijks toch een 800 euro", zegt ze. "Omdat ik wegens rugproblemen even niet kan werken, gaat al mijn spaargeld daar momenteel naartoe. Maar ik denk er niet aan om mijn dieren weg te doen. Dan eet ik zelf nog liever een boterham minder."
Lees verder

Klanten failliete Vlaamse Energieleverancier teleurgesteld en kwaad: "Bandieten. Dit betekent geen kerstcadeau voor mijn dochtertje"
Klanten van de failliete Vlaamse Energieleverancier reageren teleurgesteld en kwaad. Onder meer alleenstaande mama Sarah Verhaeghe (28) uit het West-Vlaamse Rekkem moet op zoek naar een nieuwe leverancier. "Naar mijn 750 euro voorschot kan ik wel fluiten", fulmineert ze. "Bandieten. Dit betekent geen kerstcadeau voor mijn dochtertje. Of toch niet wat ik in gedachten had."
Lees verder