Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 19 december 2021

De onmacht nam dit jaar extreem fotogenieke gedaantes aan

De onmacht nam dit jaar extreem fotogenieke gedaantes aan

Meer dan veel andere nieuwjaarsdagen had 1 januari 2021 iets van een wit blad, of in ieder geval iets beloftevols. Hoe anders is het gelopen. Een eindeloze, manisch-depressieve rit van coronagolven. Die eindeloosheid vertaalt zich ook visueel. Bekijk de meest aangrijpende beelden van het voorbije jaar.

Lees verder

2021 in beeld

 

Lees verder

Groen: 'Bevoorradingszekerheid is kleiner zonder volledige kernuitstap'

Als we twee kerncentrales openhouden is de bevoorradingszekerheid eigenlijk kleiner dan als we alles sluiten. Dat vindt Petra De Sutter, vice-premier voor Groen.

Lees verder

Rapport: Trump ondermijnde antwoord op covid-crisis

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump verlamde het nationale antwoord op de coronapandemie voor zijn eigen politieke doeleinden in 'een van grootste mislukkingen van leiderschap in de Amerikaanse geschiedenis. Dat staat in een pas vrijgegeven rapport van het Amerikaanse parlement.

Lees verder

Na Nina Derwael heeft nu ook Kuavita turnoefening op zijn naam

De Antwerpse gymnast Noah Kuavita heeft een uitzonderlijke prestatie neergezet. Hij deed een oefening op de brug, die nog niemand anders hem ooit heeft voorgedaan: een dubbele achterwaartse salto, gehurkt, met een halve schroef, en dan landen op de bovenarmen op de brug. Kuavita oefende negen maanden voor deze prestatie. De Derwael bestaat al, naar Olympisch kampioene Nina Derwael, maar Kuavita is de eerste Belgische man die een oefening op zijn naam mag schrijven.

Lees verder

Muzikant speelt laatste lied op piano voor evacuatie supertyfoon

Deze Filipijnse pianist besloot een laatste liedje te spelen voor hij zijn huis moest verlaten voor supertyfoon Rai.Niel Jon Salcedo is nu op een veilige plaats en vreest dat de twintigjarige piano niet meer bespeelbaar zal zijn na de doortocht van Rai. Meer dan 300.000 mensen moesten geëvacueerd worden, er vielen al zeker zes doden.

Lees verder

Woonwagenpark in Kortrijk ontruimd na politie-inval

De politie van zone Vlas heeft de woonwagenbewoners van het terrein in Kortrijk-Heule gevraagd om het terrein te verlaten. Maandagochtend vond daar een grootschalige politieactie plaats.

Lees verder

Man vliegt als eerste persoon ooit door actieve vulkaan

De 36-jarige Sebastián Álvarez is de eerste persoon ooit die erin geslaagd is om met enkel een wingsuit aan door een actieve vulkaan te vliegen. Door op 3.500 meter hoogte te springen haalde hij zo'n 280 kilometer snelheid in de vleugels. Zijn doelwit: de krater van de Villarrica vulkaan, ook gekend als 'het huis van de duivel'. Aan zijn indrukwekkende stunt gingen ettelijke jaren voorbereiding vooraf: 'De vulkaan is niet je vriend. Als je valt, weet je wat de gevolgen zijn.' 

Lees verder

Acht verdachten gevat voor gijzeling binnen Antwerps drugsmilieu

In het Antwerpse zijn deze week acht personen opgepakt op verdenking van een gijzeling die zich begin dit jaar in Portugal heeft afgespeeld. De feiten kaderden allicht binnen het drugsmilieu en zijn aan het licht gekomen door ontcijferde berichten uit Sky ECC.

Lees verder

Hond legt eed af om kinderen te helpen in rechtbank

Sophie, een golden retriever, werkt nu als vrijwilliger in de jeugdrechtbank in Hamblen, VS. Ze heeft er de taak om kinderen bij te staan. 'Ze wil gewoon altijd knuffelen', zegt advocaat Whitney Trujillo. Maar eerst moet ze bij de rechter langs om haar eed af te leggen.  

Lees verder

Column: Verdraagt 'neuken' een lijdend voorwerp?

Even wat grammatica. Het Nederlands kent het transitief werkwoord en het intransitief werkwoord. Een transitief werkwoord kent een lijdend voorwerp. 'Ik pluk een bloem'. Een intransitief heeft geen lijdend voorwerp: ik zit, ik sta, ik kruip. Saai denkt u? Bedenk dan maar even of het werkwoord "neuken" een lijdend voorwerp verdraagt of niet. Het antwoord komt van An Olaerts.

Lees verder

Leger neemt afscheid van werkpaard: laatste vlucht van C-130

Na vijftig jaar blijven de C-130's, de transportvliegtuigen van het Belgische leger, definitief aan de grond. De vliegtuigen vormden de ruggengraat van onze buitenlandse missies, maar hebben nu hun laatste vlucht gevlogen.Het leger zet nu in de op hoogtechnologische A400M, een nog groter tuig.

Lees verder

Nederland bereidt zich voor op harde lockdown

Vanavond geeft de Nederlandse regering een persconferentie. Er worden nieuwe, strengere maatregelen verwacht om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden.

Lees verder

Wouter Dehairs schreef met 'Nachtstad' beste Vlaamse misdaadroman

De 24ste Hercule Poirotprijs voor de beste Vlaamse misdaadroman gaat naar Wouter Dehairs voor zijn boek 'Nachtstad'. 'Het boek is een gevarieerd misdaadverhaal met herkenbare personages', zo luidt het oordeel van de jury.

Lees verder

VRT-pionier Pros Verbruggen (93) overleden

Oud-VRT-presentator Pros Verbruggen is zaterdagmorgen op 93-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de tv-zender. Verbruggen stond mee aan de wieg van de Vlaamse openbare omroep en werd vooral bekend door de rechtstreekse uitzendingen vanop Expo 58 en de tv-quiz '100.000 of niets'.

Lees verder

WHO: omikron verspreidt zich sneller dan delta

De omikronvariant van het coronavirus verspreidt zich snel over de wereld. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt dat de variant is vastgesteld in zeker 89 landen. Er zijn enkele goede redenen waarom omikron zo hard gaat.

Lees verder

Advocate beschuldigde stapt op tijdens proces-Julie Van Espen 'om persoonlijke redenen'

Op het assisenproces over de moord op studente Julie Van Espen (23) is één van de twee advocaten van beschuldigde Steve Bakelmans onverwachts opgestapt. Dat bevestigt het Antwerpse hof van beroep.

Lees verder

Ryanair-baas O'Leary wil 'idiote antivaxers' niet in zijn vliegtuigen

De topman van Ryanair, Michael O'Leary, wil mensen die niet gevaccineerd zijn tegen het coronavirus liever niet meer aan boord zien. Dat zei hij in de Britse krant The Telegraph.

Lees verder

Waarom Nederland zo'n strenge lockdown invoert: 'Verschrikkelijk, we waren van onze stoel geblazen'

Nederland gaat vanaf zondag opnieuw in lockdown, en dat met zeer strenge maatregelen. Premier Mark Rutte was glashelder: 'Het is verschrikkelijk voor het hele land. Maar het is noodzakelijk.'

Lees verder

Beerschot zakt in elkaar als een puddinkje tegen KV Oostende

De situatie van Beerschot blijft uitzichtloos. Eigenlijk kondigde de pot tegen KV Oostende zich een beetje aan als de match van de laatste kans, maar elf zwakke Ratten werden nog voor de rust knock-out geslagen (0-2).

Lees verder

Union wint na onwaarschijnlijk eigen doelpunt van Cercle Brugge

Union heeft de punten thuis gehouden tegen Cercle Brugge na een onwaarschijnlijke tweede helft. De Brusselaars stonden aan de helft 0-2 in het krijt na doelpunten van Utkus en Matondo, maar in de tweede helft kantelde de wedstrijd helemaal. Mitoma en Nieuwkoop zorgden voor de 2-2, en in het slot van de partij bezorgde Cercle-verdediger Daland Union alsnog de drie punten na een onwaarschijnlijk eigen doelpunt.

Lees verder

Zulte Waregem pakt in dol slot de volle buit tegen KV Mechelen

Wat een ommekeer. Timmy Simons heeft zijn entree als trainer van Zulte Waregem niet gemist. Na een magistraal slot keerde zijn team in extremis nog een 1-2-achterstand om in een 3-2-zege. De jonge invaller De Neve en Jean-Luc Dompé bezorgden Essevee een meer dan verdiende driepunter tegen een ondermaats KV Mechelen.

Lees verder

Brexitminister David Frost stapt op omdat hij ontevreden is met beleid Boris Johnson

De Britse minister David Frost heeft zijn ontslag ingediend. De bewindsman, die verantwoordelijk is voor de vervolgstappen na Brexit, is ontevreden over het beleid van premier Boris Johnson.

Lees verder

Nieuwe coronabesmettingen blijven met bijna een derde afnemen

De nieuwe besmettingen met het coronavirus en de ziekenhuisopnames blijven afnemen in België. Dat blijkt uit gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano die het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zondag bekendmaakt.

Lees verder